| En
 

Αστυνομική Ανακοίνωση 1 - Σεμινάριο με θέμα «Workshop on Antisemitism and Counteraction» πραγματοποιείται με συνεργασία Αστυνομίας Κύπρου και Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο Συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και το Υπουργείο Εσωτερικών



Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Antisemitism and Counteraction» πραγματοποιείται αυτό το διήμερο, Τρίτη και Τετάρτη, 15-16 Μαρτίου, 2022, με τη συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας και συγκεκριμένα της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Υπουργείου Εσωτερικών, και της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μελών της Αστυνομίας και λειτουργών διαφόρων άλλων αρμόδιων Υπηρεσιών και Φορέων, για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών αντισημιτισμού, καθώς και γενικότερα σε θέματα διακρίσεων.

Το διήμερο σεμινάριο πραγματοποιείται στην αίθουσα διαλέξεων του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, παρά το Αρχηγείο Αστυνομίας και περιλαμβάνει διαλέξεις από τρεις εμπειρογνώμονες καθηγητές από το Ισραήλ.

Στην έναρξη του εκπαιδευτικού σεμιναρίου το πρωί της Τρίτης, παρέστησαν η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα. Στέφη Δράκου, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Oren Anolik, και ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, που απηύθυναν χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, ευχαριστώντας την ίδια ώρα και τους διακεκριμένους Ισραηλινούς ακαδημαϊκούς λέκτορες και εμπειρογνώμονες εκπαιδευτές του σεμιναρίου, για τη συμμετοχή και προσφορά τους στο σεμινάριο.

Στο χαιρετισμό της η Υπουργός, κα. Στέφη Δράκου, αφού ευχαρίστησε την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο και την Αστυνομία Κύπρου για τη διοργάνωση του σεμιναρίου, αναφέρθηκε στις αποφάσεις που λήφθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια από το Υπουργικό Συμβούλιο, για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, μεταξύ αυτών και η συμμετοχή της Κύπρου στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Η αντιμετώπιση του ρατσισμού και των διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα είναι αναγκαία, ώστε να αποφευχθεί η αναβίωση επώδυνων εμπειριών του παρελθόντος, τόνισε η κα. Δράκου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέσω και του διήμερου αυτού σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν γνώσεις και ικανότητες για επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Από πλευράς του ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Oren Anolik, εξέφρασε ευχαριστίες προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το Υπουργείο Εσωτερικών και την Αστυνομία Κύπρου, καθώς και την Αστυνομική Ακαδημία, για τη διοργάνωση του σεμιναρίου και τόνισε τη σημασία που έχει η γνώση και η ανταλλαγή ιδεών, για την αναγνώριση και αντιμετώπιση φαινομένων αντισημιτισμού, διακρίσεων και ρατσισμού.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Anolik, στη συμμετοχή της Κύπρου στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, σημειώνοντας ότι αποτελεί τη βούληση της Κύπρου για εφαρμογή της πολιτικής για καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου στο χαιρετισμό που απηύθυνε, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, για τη διαχρονικά αγαστή συνεργασία της Πρεσβείας και του ιδίου προσωπικά, με την Αστυνομία Κύπρου, σε όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συμμετέχοντες αστυνομικούς και λειτουργούς άλλων Υπηρεσιών.

«Σήμερα, η εβραϊκή κοινότητα της Κύπρου, αποτελεί ζωντανό, δραστήριο και ακμαίο κομμάτι της κοινωνίας μας», τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου, υπογραμμίζοντας ότι, «Η Κύπρος, άλλωστε, από αρχαιοτάτων χρόνων διατηρούσε δεσμούς με τους Εβραίους, ενώ στη διάρκεια των ετών 1946-1949 εβραίοι πρόσφυγες που διασώθηκαν από τις φλόγες του Ολοκαυτώματος, κατέφυγαν στην αγγλοκρατούμενη τότε Κύπρο, όπου οργανώθηκαν ειδικοί χώροι περιθάλψεως τους, με τον Κυπριακό λαό να δίδει σθεναρό χέρι βοηθείας και συμπαράστασης».

«Αντιλαμβανόμενοι των υποχρεώσεων μας, ως δημοκρατικός θεσμός και ως Σώμα Ασφαλείας, σε επιχειρησιακό επίπεδο λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για αποφυγή οιωνδήποτε δυσάρεστων συμβάντων που συνδέονται με φαινόμενα αντισημιτισμού και για την προστασία της εβραϊκής ζωής και κουλτούρας», κατέληξε ο Αρχηγός Αστυνομίας. Επιπρόσθετα, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στην εκπαίδευση που τυγχάνουν τα μέλη του Αστυνομικού Σώματος, τόσο μέσω των προγραμμάτων που παρέχει η Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, όσο και με την ενεργή συμμετοχή τους σε σεμινάρια και εργαστήρια σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, στον ευρύτερο τομέα της πρόληψης και καταπολέμησης των διακρίσεων και φυλετικά υποκινούμενων εγκλημάτων, και στον τομέα της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Κατεβάστε το αρχείο τύπου Wordanakoinosi 1.doc