| En
 

Γραπτή Δήλωση Αρχηγού Αστυνομίας ενόψει των εορτών του Πάσχα και τα μέτρα της Αστυνομίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊούΗ Μεγάλη Εβδομάδα και η προσμονή για την Ανάσταση, μάς βρίσκουν όλους, πολίτες και Αστυνομία, να βιώνουμε με αγωνία και θυσίες, τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας που έχει πλήξει την ανθρωπότητα. Τώρα διανύουμε μια κρίσιμη καμπή, στην κοπιώδη προσπάθεια για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του επικίνδυνου ιού, γι’ αυτό και η επέκταση των μέτρων και διαταγμάτων του Υπουργικού Συμβουλίου μέχρι το τέλος Απριλίου.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Αστυνομία απευθύνεται προς όλους τους πολίτες ζητώντας τη συνεργασία τους, τονίζοντας παράλληλα ότι, κατά τη διάρκεια αυτών των Άγιων ημερών, θα βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, πραγματοποιώντας ακόμη πιο εντατικούς ελέγχους για την επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων. Δεν θα υπάρξει εφησυχασμός, αλλά αντίθετα, η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των μελών της Αστυνομίας.
Η συμμόρφωση με τα περιοριστικά μέτρα, αν και οδυνηρή, έγινε ευτυχώς συνείδηση στην τεράστια πλειοψηφία των πολιτών, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Με την ίδια συνειδητή στάση και υπεύθυνη κοινωνική συμπεριφορά, καλούνται όλοι να συνεχίσουν να ενεργούν και κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, χωρίς οποιεσδήποτε χαλαρώσεις και παρεκκλίσεις.
Με αποκλειστικό γνώμονα την υγεία όλων και γνωρίζοντας ότι ανάμεσά μας υπάρχουν ευπαθή άτομα, ευάλωτες ομάδες, ασθενείς και ηλικιωμένοι, οι οποίοι πρέπει να προστατευθούν, η Αστυνομία Κύπρου, θα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα ενεργεί με αυστηρότητα για να αποτρέψει ενέργειες διασποράς του ιού. Παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες δεν αποτελούν αυτοσκοπό, οποιεσδήποτε παραβάσεις εντοπίζονται, θα καταγγέλλονται.
Η Αστυνομία τονίζει ιδιαίτερα ότι θα χρειαστεί από όλους συνεργασία, ωριμότητα και υπευθυνότητα για να αποφευχθούν οποιεσδήποτε συναθροίσεις θρησκευτικής λατρείας, οικογενειακές συγκεντρώσεις ή άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με έθιμα του Πάσχα. Τονίζει, επίσης, ότι θα είναι πολύ αυστηρή στις διάφορες κακές συνήθειες την περίοδο αυτή, που θα επιβαρύνουν αχρείαστα μια ήδη δύσκολη κατάσταση, όπως οι λαμπρατζιές οι οποίες έχουν απαγορευθεί βάσει Διατάγματος, αλλά και η επικίνδυνη χρήση κροτίδων. Δεν θα πρέπει να υπάρξουν οποιεσδήποτε επιπόλαιες συμπεριφορές, οι οποίες να ζημιώσουν την προσπάθεια που καταβάλλει ο κυπριακός λαός.
Προς τον σκοπό αυτό η Αστυνομία ζητά για ακόμη μια φορά τη συνεργασία και την υπεύθυνη στάση των πολιτών, ιδίως των γονέων ώστε σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύουν τα παιδιά τους, σε μια προσπάθεια αυτά να παραμείνουν στο σπίτι, έχοντας κατά νου ότι οι κροτίδες και τα βεγγαλικά δεν είναι παιχνίδι, αλλά ένα εκρηκτικό κατασκεύασμα, το οποίο ενδέχεται να επιφέρει σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμη και θάνατο.
Ενεργούμε και συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα και σύμφωνα με τις απαιτήσεις που επιβάλλουν οι δύσκολες καταστάσεις που ζούμε. Ενεργούμε όπως αρμόζει στον πολιτισμό μας, το υψηλό επίπεδο του οποίου αποδεικνύει κάθε ημέρα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Τονίζουμε εμφαντικά ότι βρισκόμαστε σ’ ένα κομβικό σημείο σε σχέση με τον περιορισμό της πανδημίας. Είναι πάρα πολύ εύκολο αυτό που έχουμε πετύχει όλοι μαζί μέχρι σήμερα και με πολλές θυσίες, να ανατραπεί, με όλα τα δυσάρεστα συνεπακόλουθα.
Συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα, τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και για το καλό όλων μας, μένουμε σπίτι.
Ιδιαίτερα αυτές τις Άγιες ημέρες, ενεργούμε υπεύθυνα, προστατεύοντας τους εαυτούς μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τους συνανθρώπους μας.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά όλους για την επωφελή συνεργασία, ευχόμενος Καλό Πάσχα και είθε η Ανάσταση του Κυρίου να λυτρώσει τον κόσμο και την κυπριακή κοινωνία, από τα δεινά που έχει επιφέρει η πρόσφατη πανδημία.


Κατεβάστε το αρχείο τύπου WordΓραπτή Δήλωση Αρχηγού για Πάσχα - Copy.doc