| En
 

Χαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Στέλιου Παπαθεοδώρου με την ευκαιρία της εορτής της Προστάτιδας της Αστυνομίας, Αγίας Ειρήνης, 05 Μαΐου 2021Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Χριστός Ανέστη, Xρόνια Πολλά,

H 5η Μαΐου κάθε έτους, ημέρα της Αγίας Ειρήνης, προστάτιδας της Αστυνομίας Κύπρου, έχει καθιερωθεί ως η κατεξοχήν ημέρα εορταστικών εκδηλώσεων και απότισης του ελάχιστου οφειλόμενου φόρου τιμής στους πεσόντες Αστυνομικούς και Πυροσβέστες. Φέτος, ένεκα της ιδιάζουσας κατάστασης που βιώνει ο τόπος μας, αλλά και ο κόσμος μας ευρύτερα, έχουμε περιοριστεί σε μια λιτή τελετή κατάθεσης στεφάνων, αποδίδοντας τις δέουσες τιμές στους 58 νεκρούς και 5 αγνοούμενους, Αστυνομικούς και Πυροσβέστες, συναδέλφους μας.

Με δέος, λοιπόν, και ταπεινότητα, υποκλινόμαστε σήμερα, μπροστά στην υπέρτατη θυσία των ανθρώπων αυτών, των ηρώων της αστυνομικής οικογένειας, που θυσιάστηκαν στον βωμό της τιμής και του καθήκοντος, είτε κατά τους εθνικούς αγώνες για προάσπιση της νομιμότητας, της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, είτε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.

Τιμούμε σήμερα, επίσης, όλα τα υπηρετούντα και αφυπηρετήσαντα μέλη μας. Τους άγρυπνους φρουρούς της δημόσιας τάξης και ασφάλειας με την τεράστια κοινωνική και ανθρωπιστική προσφορά. Γιατί οι αστυνομικοί στην ουσία επιτελούν λειτούργημα, και όχι απλώς ένα επάγγελμα. Είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην υπηρεσία της κοινωνίας και του πολίτη, 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, κάτω από συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες και σκληρές.

Οι επικρατούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και η πανδημία του κορωνοϊού, η παγκοσμιοποίηση, η πολυπολιτισμικότητα, η ιλιγγιώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας και φυσικά οι τρέχουσες τάσεις στο έγκλημα, αλλά και οι νέες εγκληματικές μορφές έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό, πολύπλοκο και σε κάποιες περιπτώσεις, επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον για τον ίδιο τον αστυνομικό. Ταυτόχρονα, υπό αυτές τις συνθήκες, το αστυνομικό έργο καθίσταται ακόμη πιο πολύμορφο και πολυδιάστατο.

Στο πλαίσιο αυτό, θέλω να διαβεβαιώσω όλους σας ότι, η Αστυνομία Κύπρου καταβάλλει συνεχείς και άοκνες προσπάθειες να εναρμονιστεί και να συμβαδίσει με τα νέα πολλαπλά δεδομένα που βρίσκονται ενώπιόν της και επιτελέσει στο ακέραιο την πολύπλευρη αποστολή της.

Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε πραγματοποιήσει με αποτελεσματικότητα τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού. Εξίσου σημαντικές είναι και οι επιτυχίες μας σε διάφορους τομείς πρόληψης και καταπολέμησης του εγκλήματος. Επιτυχίες, που αποδεικνύουν την προσήλωση και την αφοσίωση στα οράματα και στην αποστολή της. Μένουμε απόλυτα ταγμένοι στους πέντε βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας, που αφορούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, στην αντιμετώπιση του οργανωμένου και σοβαρού εγκλήματος, στη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και στα θέματα της παράτυπης μετανάστευσης. Ταυτόχρονα, ζητήματα που άπτονται του εσωτερικού έχουν ενταχθεί στις ύψιστες προτεραιότητές μας. Αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, τεχνολογική αναβάθμιση, προσλήψεις νέων μελών, δημιουργία και μετεξέλιξη Τμημάτων και Υπηρεσιών. Με σημαία την αξιοκρατία, με τόλμη και διαφάνεια στοχεύουμε στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας της Αστυνομίας, αλλά και στην παροχή ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών στον πολίτη και στην κοινωνία ως σύνολο.

Δεν θα κουραστώ, ωστόσο, να υπογραμμίζω ότι τα μέλη μας αποτελούν το πολυτιμότερο κομμάτι της Υπηρεσίας μας. Έχοντας επίγνωση ότι ο τρόπος διοίκησης επιδρά στο βαθμό αφοσίωσης και απόδοσης των μελών, έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων που αποβλέπουν στην αναπτέρωση του ηθικού, στη στήριξη, ευημερία και ασφάλεια του ανθρώπινού μας δυναμικού. Αποτελεί υποχρέωσή μας ως Ηγεσία να εργαστούμε προς όφελος των μελών μας. Γιατί η τεράστια πλειοψηφία αυτών διακατέχεται από ευσυνειδησία, είναι σωστοί επαγγελματίες, προσπαθούν για το καλύτερο, αγωνιούν για την Αστυνομία και ότι αυτή συμβολίζει.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Αστυνομία έχει αφουγκραστεί τα μηνύματα των καιρών και τολμά να προχωρήσει σε τομές στον επιχειρησιακό και διοικητικό τομέα, να εκσυγχρονίσει τις μεθόδους και πρακτικές της, να λειτουργεί στη βάση της πλήρους διαφάνειας, να βελτιώσει τις αδυναμίες της κάνοντας την αυτοκριτική της εκεί και όπου χρειάζεται. Η Αστυνομία κρίνεται, επικρίνεται και επαινείται. Τα όποια καλόπιστα λάθη, δεν νοείται και δεν επιτρέπεται να αποτελούν αφορμή για επιθέσεις κατά ενός βασικού θεσμού του κράτους.

O Αστυνομικός θεσμός αποτελεί ίσως περισσότερο από ποτέ προηγουμένως έναν από τους πλέον σημαντικούς μηχανισμούς κοινωνικής σταθερότητας και συνοχής. Γι’ αυτό είναι που πρέπει όλοι μας να τον διαφυλάξουμε και να τον προστατεύσουμε. Και όχι μόνο αυτό. Πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη ένα βήμα παρακάτω και να αντιληφθούμε όλοι μας ότι, η αστυνόμευση είναι περισσότερο από ποτέ προηγουμένως υπόθεση όλων μας. Έτσι λοιπόν, με σύμμαχο τον πολίτη, με την πρόθυμη, καθολική και ενεργή συμμετοχή των μελών μας, με τη στήριξη του Κράτους και τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να υπερπηδήσουμε σε μεγάλο βαθμό τα εμπόδια και να πετύχουμε την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων που έχουμε θέσει.

Διεκδικούμε τη θέση που μας αξίζει και προσδοκούμε να καταξιωθούμε στη συνείδηση του κοινωνικού συνόλου. Εργαζόμαστε ακούραστα και μεθοδικά, έχοντας ως σταθερή μας αξία και δόγμα, μια Αστυνομία που να υπηρετεί τον πολίτη, να υποστηρίζει την καθημερινότητά του και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής του.

Η σημερινή μέρα ας είναι λοιπόν η απαρχή για ένα νέο ελπιδοφόρο, πολυμέτωπο και πολύπλευρο αγώνα κατά του εγκλήματος, για μια πιο ασφαλή και ευημερούσα κυπριακή κοινωνία. Ας ανεβάσουμε την Αστυνομία εκεί που πρέπει και επιβάλλεται, κρίνοντας την μέσα από την αδιάλειπτη ανθρώπινη και κοινωνική προσφορά της. Με προστάτιδα την Αγία Ειρήνη και την ευχή να μας φωταγωγεί και να μας καθοδηγεί, αλλά και με προμετωπίδα το παράδειγμα των συναδέλφων μας που έδωσαν τη ζωή τους για την υπηρεσία και την πατρίδα μας, προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες.

Σας ευχαριστούμε.


Κατεβάστε το αρχείο τύπου Word5.docx