| En
 

Χαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κου Στέλιου Παπαθεοδώρου για Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Πεσόντες Αστυνομικούς Αρχηγείο Αστυνομίας, 07 Μαρτίου 2024 και ώρα 11:30 π.μ.Καλή σας ημέρα,

Η 7η Μαρτίου κάθε χρόνου, έχει καθιερωθεί, από τη Γενική Γραμματεία της Interpol, ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Πεσόντες Αστυνομικούς και Πυροσβέστες εν ώρα καθήκοντος. Η μνήμη μας σήμερα στρέφεται σε όλους τους συναδέλφους μας που έχασαν τη ζωή τους τόσο σε καιρούς τραγικούς για τον τόπο και την πατρίδα μας, όσο και σε καιρούς ειρήνης. Μνημονεύουμε και τιμούμε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι υψηλά ιδανικά και αξίες κατά τα γεγονότα του ΄64 και τον πόλεμο του ΄74, αλλά και αυτούς που έχασαν απροσδόκητα τη ζωή τους κατά την καθημερινή επιτέλεση του καθήκοντος.

Η φετινή μάλιστα χρονιά είναι συμβολική για την ίδια την πατρίδα μας, καθότι συμπληρώνονται 50 χρόνια από τα θλιβερά γεγονότα του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, ο λαός μας συνεχίζει, δυστυχώς, να βιώνει έντονα τις συνέπειες των τραγικών γεγονότων του 1974, ως οδυνηρές πραγματικότητες. Η Αστυνομία, θρηνεί για 30 μέλη της που έχασαν ηρωικώς τη ζωή τους κατά τη συγκεκριμένη δραματική χρονική στιγμή για τον τόπο και τον λαό μας. Ένα από αυτά είναι και ο Λοχίας 3110, Σωτήρης Θαλασσινός, τα οστά του οποίου ανευρέθηκαν και έχουν προσφάτως ταυτοποιηθεί, με τη μέθοδο του DNA, ενώ η κηδεία του θα τελεστεί στις 7 Απριλίου 2024, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά, με όλες τις δέουσες τιμές, όπως ακριβώς αξίζει στους ήρωες συναδέλφους μας. Από το 1974 μέχρι και σήμερα, ακόμα 3 μέλη μας αγνοούνται. Ευχή όλων μας να διευκρινιστεί η τύχη τους το συντομότερο, τερματίζοντας τη βασανιστική αγωνία που βιώνουν οι οικογένειες των αγνοουμένων και κλείνοντας τη μεγαλύτερη εθνική και ηθική εκκρεμότητα της Κύπρου μας.
Δυστυχώς, οι προσπάθειες και οι θυσίες των ηρώων μας παραμένουν ακόμη αδικαίωτες. Λειτουργούν, ωστόσο, ως φωνή εγρήγορσης στο ατομικό και συλλογικό υποσυνείδητό μας. Όλοι μας, ο καθένας από τη δική του θέση, έχουμε βαρύτατο καθήκον και ύψιστη υποχρέωση, ως ελάχιστο φόρο τιμής και ως δικαίωση προς τους ήρωες μας, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να προασπιστούμε την πατρίδα και την κοινωνία.

Η Αστυνομία Κύπρου αναλαμβάνει συνειδητά το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί. Τα μέλη της Αστυνομίας είναι ταγμένα, σε καθημερινό επίπεδο, στην υπηρεσία της κοινωνίας των πολιτών. Οι αστυνομικοί είναι αυτοί που στέκονται στην πρώτη γραμμή, υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη, σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης ή οποιασδήποτε άλλης ενέργειας που διασαλεύει την ειρήνη του τόπου μας. Είναι τα μέλη μας, που σε περιστατικά βίας και διατάραξης της τάξης και γαλήνης, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο, και εγγυούνται την ασφάλεια, την ευνομία και την κοινωνική συνοχή.

Πρόσφατο υψηλό παράδειγμα αυτοθυσίας αποτελεί ο συνάδελφός μας, Λοχίας 2696 Πέτρος Ελευθερίου, ο οποίος στην προσπάθειά του να προστατεύσει έναν συνάνθρωπό μας, κτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα και έχασε τη ζωή του, εν ώρα καθήκοντος, στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. Ο Πέτρος επιτέλεσε με υπέρτατη πίστη και αφοσίωση το καθήκον του∙ έθεσε την προστασία του εαυτού του σε δεύτερη μοίρα και αυτό γιατί έτσι λειτουργεί το μυαλό ενός αστυνομικού. Έχουμε ορκιστεί να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας, την κοινωνία και την πατρίδα μας με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και θυσιάζοντας την ίδια τη ζωή μας.

Από ιδρύσεως του Σώματος μέχρι και σήμερα, υπάρχουν πολλά και υψηλά παραδείγματα μελών μας, τα οποία τίμησαν τον όρκο, τη στολή και την αποστολή τους θυσιάζοντας τη ζωή τους στο βωμό της Υπηρεσίας και της Πατρίδας μας. Ηγούμαι ενός αστυνομικού οργανισμού, για τον οποίο είμαι περήφανος. Όχι μόνο για την ένδοξη ιστορία του και τους ήρωες - μέλη του που έδωσαν τη ζωή τους για χάρη της ελευθερίας και της δημοκρατίας, αλλά γιατί βλέπω καθημερινά, στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, την τεράστια πλειοψηφία των μελών μας να μάχεται, να αγωνίζεται, να υπερασπίζεται, να στηρίζει τον πολίτη και να θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες και εμπόδια, τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Σήμερα, στεκόμαστε με δέος και συγκίνηση, μπροστά σε τούτο το συμβολικό μνημείο και υποκλινόμαστε με ευγνωμοσύνη στους ήρωες συναδέλφους μας. Τεράστιο, ομολογουμένως, το χρέος μας απέναντι στη προσφορά και θυσία των ανθρώπων αυτών. Τεράστια και η υποχρέωσή μας απέναντι στις οικογένειές τους, ώστε η μνήμη τους να παραμείνει άσβεστη και αιώνια και το παράδειγμά τους φωτεινό και καθοδηγητικό για όλους εμάς και τις επερχόμενες γενιές.

Τιμή και Δόξα στους Ήρωές μας!!!


Κατεβάστε το αρχείο τύπου WordΟμιλία Αρχηγού Αστυνομίας 07.03.2024.docx