| En
 

Λίστα Ελέγχων προ ΑπόπλουΡυμούλκα – trailer

Έλεγξε την πίεση των ελαστικών και το γρασάρισμα των τριβέων στους τροχούς.

Σύνδεσε το καλώδιο τροφοδότησης των φώτων της ρυμούλκας και έλεγξε ότι τα φώτα ανάβουν.

Βεβαιώσου ότι η κεφαλή αγκίστρωσης έχει ασφαλίσει και σύνδεσε τις αλυσίδες και τον πείρο ασφάλειας.

Βεβαιώσου ότι το σκάφος είναι δεμένο και στερεωμένο καλά στη ρυμούλκα.

Βεβαιώσου ότι έχεις τοποθετήσει την τάπα της γάστρας.

Επιθεωρήστε το εξωτερικό του σκάφους:


  1) Γάστρα και κατάστρωμα. Ελέγξτε για τυχόν ζημιές από κρούσεις και τριβές.

  2) Κινητήρας – δοκιμάστε τη λειτουργία του στο πρόσω και ανάποδα (αλλαγή ταχύτητας). Ελέγξτε απόθεμα καυσίμων και λιπαντικών, ως επίσης και κατάσταση / επίπεδο φόρτισης μπαταρίας εκκίνησης. Να έχετε πάντα μαζί σας ένα σετ με εργαλεία.

  3) Άγκυρα και πλωτή άγκυρα. Απαραίτητη για χρήση σε περίπτωση απώλειας κινητήρα.

  4) Αρματωσιές (πανιά, σχοινιά και αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστιοπλοΐα). Ελέγξτε για φθορές και αντικαταστήστε ανάλογα.

  5) Ναυτικά ηλεκτρονικά όργανα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση, κυρίως ασύρματος, φώτα ναυσιπλοΐας, κόρνα, ραντάρ, ηλεκτρονικός χάρτης και βυθόμετρο.

  6) Πηδάλιο και αυτόματος πιλότος. Ελέγξτε ότι λειτουργούν κανονικά.

  7) Εξοπλισμός ασφαλείας. Ελέγξτε ότι μεταφέρετε τα απαραίτητα ατομικά σωσίβια, φορητούς πυροσβεστήρες και σήματα κινδύνου (βεγγαλικά χειρός/καπνογόνα/φωτοβολίδες αλεξιπτώτου), αλλά και πνευστές σωσίβιες σχεδίες (στην περίπτωση που ταξιδεύετε εκτός χωρικών υδάτων).


Έγγραφα ελέγχου σκάφους

Βεβαιώσου ότι έχεις μαζί σου τα έγγραφα του σκάφους για τυχόν έλεγχο από τη Μονάδα Λ & Ν Αστυνομίας, ή από άλλους εξουσιοδοτημένους επιθεωρητές. Πάντα να μεταφέρεις μαζί σου σε αδιάβροχη θήκη το Πιστοποιητικό Εγγραφής του σκάφους, την Άδεια Χειριστή, την Άδεια Κυκλοφορίας, την Άδεια Αλιείας (εάν θα αλιεύσεις). Στην περίπτωση που έχεις ενοικιάσει το σκάφος να μεταφέρεις μαζί σου σε αδιάβροχη θήκη τη Δεσμευτική Δήλωση που συνυπέγραψες με τον ενοικιαστή του σκάφους. Βεβαιώσου ότι έχεις μαζί σου ναυτικό χάρτη ή κατάλληλο ηλεκτρονικό βοήθημα που να καλύπτει την περιοχή στην οποία θα πλεύσεις έστω και αν πιστεύεις ότι γνωρίζεις καλά την περιοχή. Ποτέ μην πλέεις σε άγνωστη περιοχή σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας ή σκότους.

Ατομικά σωσίβια και κυκλικά σωσίβια με σχοινί

Στο σκάφος πρέπει να υπάρχουν ατομικά σωσίβια ισάριθμα με τους επιβαίνοντες συν ένα εφεδρικό. Όταν υπάρχουν παιδιά πρέπει να φέρουν παιδικά σωσίβια. Όταν το σκάφος έχει μήκος πάνω από έξι μέτρα πρέπει να υπάρχει και κυκλικό σωσίβιο με σχοινί επαναφοράς. Εξηγήστε σε όλους όσους επιβαίνουν στο σκάφος τη θέση φύλαξης των ατομικών σωσιβίων καθώς και τον τρόπο χρήσης τους.

Συσκευές παραγωγής ήχου

Στο σκάφος πρέπει να υπάρχει σειρήνα ικανή να παράγει σταθερό ηχητικό σήμα που να μπορεί να ακουστεί σε απόσταση τουλάχιστον μισού ναυτικού μιλίου. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται αερόκορνα φροντίστε να υπάρχει εφεδρική φιάλη αέρα.

Συσκευή ασυρμάτου VHF

Στο σκάφος πρέπει πάντα να υπάρχει συσκευή ασυρμάτου VHF όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και να γνωρίζετε τη χρήση της. Στη θάλασσα τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν σήμα όταν απομακρυνθούμε από την ακτή.

Κουπιά και εφεδρικό μέσο πρόωσης

Φροντίστε να έχετε μαζί σας τουλάχιστον ένα ζεύγος κουπιών τοποθετημένα και στερεωμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές είτε εφεδρικό μέσο πρόωσης.

Φωτεινά σήματα και σήματα ημέρας

Όλα τα φώτα ναυσιπλοΐας όπως προβλέπονται από τους Διεθνείς Κανονισμούς Αποφυγής Συγκρούσεων (ΔΚΑΣ) πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Τα φώτα των ναυτικών συσκευών και των ρολογιών πρέπει να δουλεύουν. Εάν πρόκειται να ασχοληθείτε με εργασία που προβλέπει τη χρήση σημάτων ημέρας φροντίστε τα σήματα αυτά να υπάρχουν στο σκάφος. Να έχετε πάντα μαζί σας ηλεκτρικό φανάρι υδατοστεγές κατάλληλο για σήματα Μορς με εφεδρικές μπαταρίες και λαμπτήρα.

Σήματα κινδύνου

Μεταφέρετε σήματα κινδύνου πάντα μαζί σας ακόμα και αν δεν επιβάλλετε από την υπάρχουσα νομοθεσία (πορτοκαλόχροα καπνογόνα, βεγγαλικά χειρός, φωτοβολίδες αλεξιπτώτου). Αποθηκεύστε τα σε υδατοστεγές δοχείο και τοποθετείστε τα σε στεγνό μέρος προστατευμένα από τις καιρικές συνθήκες. Εξηγήστε σε όλους όσους επιβαίνουν στο σκάφος τη θέση φύλαξης των σημάτων κινδύνου καθώς και τον τρόπο χρήσης τους.

Εργαλεία και αναλώσιμα

Να έχετε πάντα μαζί σας εργαλειοθήκη με τα βασικά εργαλεία και κάδο / σφουγγάρι για αποστράγγιση νερών. Επίσης να μεταφέρετε κουτί με αναλώσιμα εξαρτήματα, π.χ. φίλτρο καυσίμων, λάμπες, σπαρκς, ασφάλειες, τάπες γάστρας, κ.τ.λ. Η πλωτή άγκυρα να διατηρείται πάντα σε καλή κατάσταση.

Φορητοί πυροσβεστήρες

Στο σκάφος πρέπει πάντα να υπάρχουν φορητοί πυροσβεστήρες είτε αυτό είναι δεμένο στο μώλο, είτε αγκυροβολημένο, είτε εν πλω. Ελέγξτε ότι οι πυροσβεστήρες είναι επιθεωρημένοι και το μανόμετρο δείχνει τη σωστή πίεση.

Καύσιμα και λιπαντικά

Υπάρχουν αρκετά καύσιμα στο σκάφος για το ταξίδι που θα κάνετε; Έχετε υπολογίσει και μια έξτρα ποσότητα για περιθώριο ασφαλείας; Είναι συνετό να μεταφέρετε μαζί σας πάντα ένα γεμάτο εφεδρικό δοχείο καυσίμων εγκεκριμένου τύπου. Ελέγξτε τη στάθμη του λιπαντικού ελαίου της μηχανής καθώς και του ψυκτικού υγρού.

Σεντίνες

Ελέγξτε ότι οι σεντίνες του σκάφους είναι στεγνές και καθαρές από σκουπίδια και ότι οι αντλίες αποστράγγισης υδάτων λειτουργούν κανονικά. Καθαρίστε οποιαδήποτε λάδια που τυχόν να υπάρχουν χυμένα στο κατάστρωμα για αποφυγή ατυχημάτων.

Φροντίδα μπαταρίας

Ελέγξτε ότι οι μπαταρίες του σκάφους είναι φορτισμένες και αν είναι υγρού τύπου ότι η στάθμη του υγρού είναι η προβλεπόμενη. Είναι συνετό να μεταφέρετε μαζί σας ενισχυτή τάσης (BOOSTER) σε περίπτωση που η μπαταρία της κύριας μηχανής νεκρώσει.

Δελτίο καιρού

Έχετε ενημερωθεί από αρμόδια αρχή σχετικά με την πρόγνωση του καιρού; Να ακροάστε επί 24ώρου βάσεως τον ασύρματο για τα δελτία προγνώσεων καιρού και για διάφορες άλλες αγγελίες προς ναυτιλλόμενους που αποστέλλει το Κύπρος Ράδιο. Μη διστάζετε να καλέσετε το Κύπρος Ράδιο στο VHF κανάλι 16 όταν υπάρχει ανάγκη να ενημερωθείτε για τον καιρό.

Σχοινιά και μηχανισμοί αγκυροβόλησης

Αντικαταστήστε τυχόν φθαρμένα σχοινιά πρόσδεσης και να μεταφέρετε μαζί σας δύο με τρία εφεδρικά σχοινιά πρόσδεσης για να χρησιμοποιηθούν σε τυχόν κακές καιρικές συνθήκες. Ελέγξτε το μηχανισμό αγκυροβόλησης του σκάφους και τον εργάτη άγκυρας ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Εξοπλισμός εντοπισμού θέσης και διάσωσης

Υπάρχει στο σκάφος ο εξοπλισμός εντοπισμού θέσης και διάσωσης όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, π.χ. EPIRB, SART, LIFERAFT;

Γνωρίζετε τη σωστή χρήση του εξοπλισμού αυτού;

Ακόμα και αν εξαιρείστε της υποχρέωσης σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι συνετό να μεταφέρετε πάντα μαζί σας Ραδιοφάρο Εντοπισμού Θέσης Έκτακτης Ανάγκης γνωστό ως EPIRB, Αναμεταδότη Σημάτων Ραντάρ για Έρευνα και Διάσωση γνωστό ως SART και αν σας επιτρέπει ο χώρος και πνευστή σωσίβια σχεδία.

No documents found