| En
 

Διεθνής Σύνδεσμος Αστυνομίας - International Police Association (IPA) - Καταστατικό



΄Αρθρο 1

ΙΔΡΥΣΗ, ΟΝΟΜΑΣΙΑ, ΕΜΒΛΗΜΑ & ΕΔΡΑ


1. Ιδρύεται “Διεθνής Σύνδεσμος Αστυνομικών” (International police Association) ως Τμήμα του Διεθνή Σύνδεσμου Αστυνομικών (International Police Association).

2.Ο Σύνδεσμος θ’αναφέρεται με τον τίτλο “ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΚΥΠΡΟΥ” (INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION - CYPRUS SECTION). Στη συνέχεια θ’αναφέρεται με τα αρχικά “Δ.Σ.Α.Κ.” ή “ΙΡΑ” στα Αγγλικά.

3. ΄Εμβλημα του Δ.Σ.Α.Κ. θα είναι το σήμα του Διεθνή Σύνδεσμου Αστυνομικών (Ι.Ρ.Α.) με την φράση “SERVO PER AMIKECO” στη γλώσσα Εσπεράντο, η οποία στα Ελληνικά σημαίνει “Εξυπηρέτηση δια της φιλίας”.

4. ''Εδρα του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι η πόλη της Λεμεσού, Ψαρών 2Α,  3060 Άγιος Ιωάννης, Λεμεσός. 


΄Αρθρο 2

ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ


1. Ο Δ.Σ.Α.Κ. είναι Σύνδεσμος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και είναι αφοσιωμένος στις αρχές που καθορίζονται στη Διεθνή Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως αυτή υιοθετήθηκε από τον Ο.Η.Ε το 1948. Επιπρόσθετα αναγνωρίζει ότι οποιαδήποτε μορφή βίας είναι τελείως ασυμβίβαστη με αυτέςαρχές.   

2. Σκοπός του Δ.Σ.Α.Κ. είναι η δημιουργία σχέσεων φιλίας, η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης, αμοιβαίας εξυπηρέτησης και βοήθειας μεταξύ των Αστυνομικών και των οικογενειών τους που είναι μέλη του Διεθνή Συνδέσμου Αστυνομικών (Ι.Ρ.Α.) σε Εθνική και Παγκόσμια κλίμακα ως και η οργάνωση εκδηλώσεων οι οποίες συμβάλλουν στην πνευματική, πολιτιστική, κοινωνική και επαγγελματική ανάπτυξη των μελών του σύμφωνα με τις γενικές αρχές που διέπουν τον Διεθνή Σύνδεσμο Αστυνομικών (Ι.Ρ.Α.).

3. Ειδικότερα στους σκοπούς και τις επιδιώξεις του Δ.Σ.Α.Κ. περιλαμβάνονται και τα εξής:

(α) Η συνένωση όλων των μελών του Δ.Σ.Α.Κ. και η καλλιέργεια πνεύματος φιλαλληλίας, αμοιβαίας κατανόησης, φιλίας και αγάπης μεταξύ τους.

(β) Η εξυπηρέτηση της επικοινωνίας, της αλληλογνωριμίας και της επαφής μεταξύ των μελών του και μελών τμημάτων άλλων χωρών σε παγκόσμια κλίμακα.

(γ) Η οργάνωση επισκέψεων και εκδρομών στο εσωτερικό και το εξωτερικό για τα μέλη του και τις οικογένειές τους.

(δ) Η οργάνωση επισκέψεων και η φιλοξενία των μελών και των οικογενειών τους σε κέντρα παραθερισμού ή άλλα καταλύμματα υπό την αιγίδα του Εθνικού Τμήματος και των Τοπικών Τμημάτων.

(ε) Η διευκόλυνση στην ανταλλαγή επαγγελματικών γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των μελών του και των μελών Τμημάτων άλλων χωρών.

στ) Η βελτίωση της εικόνας της Αστυνομίας καθώς και η βελτίωση των σχέσεων Αστυνομίας - Κοινού.

(ζ) Η ανταλλαγή επισκέψεων νέων και νεανίδων, υιών, θυγατέρων ή συγγενών των μελών του Δ.Σ.Α.Κ. και οι διεθνείς επαφές και συναντήσεις αυτών με σκοπό την ανάπτυξη μεγαλύτερης γνώσης και κατανόησης του έργου της Αστυνομίας.

(η) Η προώθηση διεθνών εκδόσεων και η παροχή βοήθειεας στη συγκέντρωση βιβλιογραφίας και άλλων εργασιών σε θέματα, που έχουν σχέση με την Αστυνομία, το Νόμο και το Δίκαιο.

(θ) Η ανάπτυξη και καλλιέργεια αθλητικού πνεύματος, η ίδρυση και λειτουργία αθλητικών χώρων, ως και η οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και συναντήσεων Παγκύπριων και Διεθνών.

(ι) Η έκδοση περιοδικού και άλλων εντύπων του Δ.Σ.Α.Κ. για την ενημέρωση των μελών του, για την προβολή της δραστηριότητας του και για τη δημοσίευση κειμένων και εργασιών κοινωνικού, επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος.

Ο υπεύθυνος των εκδόσεων τούτων, καθώς και η έδρα του περιοδικού, ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.Κ.

4. Ο Δ.Σ.Α.Κ. δεν έχει καμιά σχέση με οποιαδήποτε άλλη οργάνωση στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, εκτός του Δ.Σ.Α. (ΙΡΑ) και των Εθνικών Τμημάτων των χωρών μελών του ΙΡΑ και δεν αναμιγνύεται σε δραστηριότητες που έχουν σχέση με την πολιτική, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις φυλετικές διακρίσεις.

Επίσης ο Δ.Σ.Α.Κ. δεν μπορεί να γίνει μέλος άλλου Οργανισμού ή να λάβει μέρος σε κερδοσκοπικές ή επιχειρησιακές δραστηριότητες σχετικές ή άσχετες με τους σκοπούς του.

 


΄Αρθο 3

ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ


Ο Δ.Σ.Α.Κ. θ’αποτελείται από έξη Τοπικά Τμήματα (Λευκωσία/ Κερύνεια, Λεμεσός, Λάρνακα, Αμμόχωστος, Πάφος και Μόρφου) τα οποία θα στρατολογούν μέλη μεταξύ των αστυνομικών, συμπεριλαμβανομένων και συνταξιούχων, χωρίς διάρκιση, βαθμού, φύλου, χρώματος, γλώσσας ή θρησκείας.

 


΄Αρθρο 4

ΜΕΛΗ


1. Μέλη του Δ.Σ.Α.Κ. μπορούν να γίνουν τα μέλη της Αστυνομίας (συμπεριλαμβανομένων των Ειδικών Αστυνομικών, Τακτικών και μη που πληρώνονται από το Κεφάλαιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που αφορά την Αστυνομία), μέλη της Αστυνομίας των Βρεττανικών Βάσεων στην Κύπρο, πολίτες της Δημοκρατίας που υπηρετούν στην Αστυνομία και συνταξιούχα μέλη της Αστυνομίας μετά από γραπτή αίτησή τους, καθώς και Αστυνομικοί ξένων χωρών εφόσο στη χώρα τους δεν έχει συσταθεί αναγνωρισμένο Εθνικό Τμήμα του ΙΡΑ.

Μέλη δύνανται επίσης να γίνουν η σύσυγος ή ο σύζυγος μέλους που απεβίωσε. Τα μέλη αυτά θα έχουν τα ίδια δικαιώματα αλλά δεν θα μπορούν ν’αναλάβουν οποιοδήποτε αξίωμα στο Συμβούλιο.

2. Συνταξιούχα μέλη μπορεί να θεωρηθούν και “συνταξιούχοι αστυνομικοί” άλλων χωρών που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, νοουμένου ήσαν κανονικά μέλη στη χώρα τους.

3. ΄Ολα τα μέλη του Δ.Σ.Α.Κ. πρέπει να ανήκουν στα τοπικά Τμήματα της Επαρχίας που υπηρετούν ή που διαμένουν.

4. Τα μέλη του Δ.Σ.Α.Κ. εφοδιάζονται με ειδικό δελτίο ταυτότητας το οποίο θα φέρει το έμβλημα του ΙΡΑ.

5. Τα μέλη του Δ.Σ.Α.Κ. διακρίνονται σε:

(α) Κανονικά μέλη θεωρούνται όλα τα μέλη της Αστυνομίας συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων οι οποίοι διατηρούν την ιδιότητα του μέλους ισοβίως εκτός εάν διαγραφούν σύμφωνα με το άρθρο 5.

(β) Επίτιμα μέλη χαρακτηρίζονται τα μέλη που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στο Σύνδεσμο. Τούτο γίνεται ύστερα από πρόταση των Διοικητικών Συμβουλίων των τοπικών Τμημάτων ή του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου. Τελική απόφαση λαμβάνεται από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο.

(γ) Προσωρινά μέλη γίνονται οι Ειδικοί Αστυνομικοί και πολίτες της Δημοκρατίας για όσο χρόνο εργάζονται στην Αστυνομία.

(δ) Αλλοδαπά μέλη γίνονται συνταξιούχοι αστυνομικοί άλλων χωρών που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, εφόσο ήσαν μέλη του Ι.Ρ.Α. στη χώρα τους.

(ε) Εταιρικά μέλη γίνονται εν ενεργεία αστυνομικοί άλλων χωρών, εφόσο στις χώρες τους δεν έχει συσταθεί Εθνικό Τμήμα του Ι.Ρ.Α.

(ζ) Έκτακτα μέλη γίνονται οι χήρες Κανονικών μελών, νοουμένου δεν θα δικαιούνται να κατέχουν οποιοδήποτε αξίωμα.

6. Τα Διοικητικά συμβούλια Τοπικών Τμημάτων μπορούν να αρνηθούν εγγραφή μέλους αν υπάρχει μαρτυρία ότι ο αιτητής δεν εμφορείται από τις αρχές του ΙΡΑ. Ο αιτητής μπορεί να προσφύγει με αίτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, η απόφαση του οποίου είναι τελεσίδικη.

 


'Αρθρο 5

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ


1. Τα δικαιώματα των μελών φαίνονται στο άρθρο 2 παράγραφος 3(α) μέχρι 3(ε).

2. Οι υποχρεώσεις των μελών να σέβονται και να τηρούν το καταστατικό και τους κανονισμούς του συνδέσμου.

 


΄Αρθρο 6

ΔΙΑΓΡΑΦΑΙ


1. Η διαγραφή μελών από το Δ.Σ.Α.Κ. γίνεται στις πιο κάτω περιπτώσεις:

α) ΄Οταν τα ίδια ζητήσουν τη διαγραφή τους για οποιοδήποτε λόγο.

β) ΄Ενεκα θανάτου ή απόλυσης τους από τις τάξεις της Αστυνομίας για σοβαρούς πειθαρχικούς ή άλλους λόγους όπως αναφέρεται στο (δ) πιο κάτω.

γ) ΄Οταν δεν καταβάλλουν τη χρονιαία συνδρομή τους για δύο συνεχή έτη ή όταν διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν το καταστατικό και τους κανονισμούς του Δ.Σ.Α.Κ.

δ) ΄Οταν προβαίνουν σε ενέργειες και επιδεικνύουν συμπεριφορά αντίθετη με τις αρχές και τους σκοπούς του Δ.Σ.Α.Κ.

ε) ΄Οταν αρνούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των οργάνων του Δ.Σ.Α.Κ.

2. Η διαγραφή προτείνεται από το Δ.Σ. του τοπικού Τμήματος και αποφασίζεται από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο. Η απόφαση λαμβάνεται αφού πρώτα κληθεί το μέλος να παράσχει εξηγήσεις.

3. Η απόφαση κοινοποιείται στο ενδιαφερόμενο μέλος με επιστολή που φέρει την υπογραφή του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου.

4. Ο διαγραφόμενος έχει το δικαίωμα προσφυγής στο Εθνικό Συμβούλιο σε ένα μήνα από την ημερομηνία που του κοινοποιείται η απόφαση του Κεντρικού Δ.Σ. Η Απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου είναι τελεσίδικη και λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία.

 


Άρθρο 7

ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ


Όργανα του Συνδέσμου είναι:

(α) Για το Εθνικό Τμήμα

(ι) Το Εθνικό Συμβούλιο

(ιι) Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο

 

(β) Για τα Τοπικά Τμήματα

(ι) Η Γενική συνέλευση

(ιι) Το Διοικητικό Συμβούλιο


 


Άρθρο 8

ΔΙΟΙΚΗΣΗ


1. Η διοίκηση του Δ.Σ.Α.Κ ασκείται από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από τους πιο κάτω:

(1) Πρόεδρο

(2) Α΄ Αντιπρόεδρο

(3) Β΄Αντιπρόεδρο

(4) Γ΄Αντιπρόεδρο

(5) Γενικό Γραμματέα

(6) Βοηθό Γενικό Γραμματέα

(7) Ταμία

(8) Βοηθό Ταμία

(9) Μέλος

(10) Εκδότη

(11) Ο αμέσως Προηγ. Πρόεδρος που θα εκτελεί χρέη συμβούλου

(12) Μέλη που κατέχουν θέση σε διεθνή επίπεδο

Σημ.:  1. Οι τελευταίοι τρεις δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

2. Σε περίπτωση κωλύματος του Προέδρου, ένας από τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου θα εκλέγεται σαν εκπρόσωπος στα Διεθνή Συνέδρια του Ι.Ρ.Α.

3. Τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται για τρία χρόνια και μπορούν να επανεκλεγούν.

4. Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων και εκτελεί όλες τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου σύμφωνα με το καταστατικό. Συγκαλείτε κανονικά κάθε τρεις μήνες και έκτακτα όταν τούτο κρίνεται αναγκαίο ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου.

5. Του Συμβουλίου προεδρεύει ο Πρόεδρος ή όταν κωλύεται ένας από τους αντιπροέδρους.

6. Σε περίπτωση μονίμου κωλύματος ενός μέλους του Κεντρικού Δ.Σ. η αναπλήρωση του γίνεται από άλλο μέλος του Συνδέσμου με απόφαση του Κεντρικού Δ.Σ. το οποίο ασκεί τα καθήκοντα του μέχρι λήξεως της θητείας του Κεντρικού Δ. Σ. Κωλυομένων του Γενικού Γραμματέα ή Ταμία αναπληρούνται από τους βοηθούς τους.

7. Ο Πρόεδρος έχει τις πιο κάτω εξουσίες:

(α) Συγκαλεί και προεδρεύει του Εθνικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου.

(β) Εκπροσωπεί το Σύνδεσμο για όλα τα θέματα.

(γ) Εποπτεύει τη διεξαγωγεί της αλληλογραφίας την οποία προσυπογράφει με το Γενικό Γραμματέα.

(δ) Εισηγείται στο Κεντρικό Δ.Σ. την εκτέλεση διαφόρων δαπανών και ελέγχει την καλή διαχείριση των οικονομικών του Δ.Σ.Α.Κ. Προσυπογράφει επιταγές και άλλα έγγραφα που έχουν σχέση με το οικονομικό θέμα.

8. Οι αρμοδιότητες κάθε Αντιπροέδρου καθορίζονται από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο και χωρίς επηρεασμό στην οποιαδήποτε απόφαση, μπορούν να καθοριστούν για τον καθένα ξεχωριστά όπως πιο κάτω:

(1) Διοικητικά και οικονομικά θέματα.

(2) Πολιτιστικά θέματα.

(3) Κοινωνικά θέματα.

9. Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου είναι υπεύθυνος για διεξαγωγή της αλληλογραφίας και την τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου και Εθνικού Τμήματος. Επίσης μεριμνά για τη μετάφραση διαφόρων εγγράφων ξένων Τμημάτων και τα κοινοποιεί προς τα μέλη.

10. Ο ταμίας είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά του Συνδέσμου και τηρεί τα απαραίτητα βιβλία. Καταθέτει τα χρηματικά ποσά σε Τράπεζα που αποφασίζει το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο. Τηρεί καταστάσεις των μελών και εισπράττει τις συνεισφορές των Τοπικών Τμημάτων και καταθέτει το ανάλογο ποσό στη Τράπεζα για λογαριασμό του ΙΡΑ. Εκτελεί τις πληρωμές σύμφωνα με τις αποφάσεις του Κεντρικού Δ.Σ. και τις οδηγίες του Προέδρου.

11. Για καλύτερη παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου δημιουργούνται οι πιο κάτω τρεις υπεπιτροπές, οι οποίες τελούν υπό την προεδρία των τριών αντιπροέδρων.

(α) Υπεπιτροπή Διοικήσεως και Οικονομικών θεμάτων.

(β) Υπεπιτροπή Πολιτιστικών θεμάτων.

(γ) Υπεπιτροπή Κοινωνικών θεμάτων.

Η σύνθεση και οι αρμοδιότητες των πιο πάνω Υπεπιτροπών θα καθορίζονται από το Κεντρικό Δ.Σ. το οποίο θα ετοιμάσει και σχετικούς κανονισμούς.

12. Ανώτατο όργανο του Συνδέσμου είναι το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο απαρτίζουν οι πιο κάτω:

(α) Τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου.

(β) Ο Πρόεδρος, Γραμματέας και Ταμίας των Τοπικών Δ.Σ.

13. Το Εθνικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α.Κ. συνέρχεται τακτικά κάθε Νοέμβριο με απόφαση του Προέδρου. Μπορεί όμως να συνέλθει και εκτάκτως εάν ζητηθεί από μέλη του Κεντρικού Δ.Σ. ή από τα Δ.Σ. Τοπικών Τμημάτων για συζήτηση θεμάτων για τα οποία δεν έχει αρμοδιότητα το Κεντρικό Δ.Σ.

14. Το Εθνικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α.Κ. ενεργεί πάντοτε μέσα στα πλαίσια του Καταστατικού και Κανονισμών του ΙΡΑ αλλά οι ενάργειες και οι αποφάσεις σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με των Περί Αστυνομίας Νόμο και Κανονισμούς ή οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία του Κράτους.

15. Στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου επιτρέπεται σε μέλη να παρευρίσκονται και να λαμβάνουν το λόγο χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα ψήφου.

16. Το Εθνικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστο τα μισά πλέον ένας μέλη.

 


Άρθρο 9

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ


1. Τη διοίκηση των Τοπικών Τμημάτων ασκεί το Τοπικό Δ.Σ. που αποτελείται από μέλη ως εξής:

(α) Πρόεδρο

(β) Α΄ Αντιπρόεδρο

(γ) Β΄Αντιπρόεδρο

(δ) Γ΄Αντιπρόεδρο

(ε) Γραμματέα

(στ) Βοηθό Γραμματέα

(ζ) Ταμία

(η) Βοηθό Ταμία

(θ) Μέλος

2. Το Δ.Σ. των Τοπικών Τμημάτων εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση του τμήματος για περίοδο τριών χρόνων. Τα μέλη δύνανται να επανεκλεγούν.

3. Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο των Τοπικών Τμημάτων και αποτελείται από μέλη που υπηρετούν στο υπό αναφορά Τμήμα. Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται τακτικά κάθε Οκτώβριο μετά από απόφαση του Τοπικού Δ.Σ.

4. Για να υπάρχει απαρτία στη Γενική Συνέλευση απαιτείται η παρουσία των 2/5 των εγγεγραμμένων μελών. Σε περίπτωση μη προσελεύσεως του απαιτούμενου αριθμού μελών δίδεται παράταση ½ ώρας οπότε όσοι παρευρεθούν θα αποτελούν απαρτία.

5. Οι αρμοδιότητες και εξουσίες του Κεντρικού Δ.Σ. που αναφέρονται στο άρθρο 7 θα εφαρμόζονται και για το Δ.Σ. των Τοπικών Τμημάτων.

6. Οι Πρόεδροι , Γραμματείς και Ταμίες των Δ.Σ. των Τοπικών Τμημάτων θα έχουν τις ίδιες εξουσίες και αρμοδιότητες με τα αντίστοιχα όργανα του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Σ.Α.Κ. όσον αφορά τις Επαρχίες τους.

7. (α) Για καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των μελών δύναται να δημιουργηθούν Κλάδοι (Branches) στα Τοπικά Τμήματα που επιθυμούν. Ειδικά στα Τοπικά Τμήματα, Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου οι κλάδοι μπορεί να είναι οι ακόλουθοι:

(ι) Λευκωσία

- Πυροσβεστική Υπηρεσία

- Αστυνομική Ακαδημία

- Αρχηγείο Αστυνομίας

(ιι) Λεμεσός

- Πυροσβεστικός Σταθμός

- SBA Επισκοπής

- Λιμενική Αστυνομία

(ιιι) Λάρνακα

- Αερολιμένας Λάρνακας

(ιν) Αμμόχωστος

- SBA Δεκέλειας

(β) Κάθε κλάδος θα διοικείται από τριμελή επιτροπή (Πρόεδρο, Γραμματέα και Ταμία ), η οποία εκλέγεται από τα μέλη που υπηρετούν στον αντίστοιχο κλάδο. Ο Πρόεδρος ή αντιπρόσωπος του θα εκπροσωπείται στο αντίστοιχο Τοπικό Διοικητικό Συμβούλιο, εκτός εάν ένας από τους τρεις είναι μέλος του Τοπικού Διοικητικού Συμβουλίου.

(γ) Κλάδος του οποίου τα μέλη έχουν μειωθεί κάτω των 20 διαλύεται και οποιαδήποτε περιουσία μεταφέρεται στο αντίστοιχο Τοπικό Τμήμα.

(δ) Κλάδος που έχει διαλυθεί με βάση την υποπαράγραφο (γ) δύναται να επανασυσταθεί νέος κλάδος με πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Τοπικού Τμήματος, η οποία υποβάλλεται για έγκριση στο Εθνικό Συμβούλιο, ένα μήνα πριν από την ημέρα σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου.

(ε) Συνταξιούχα μέλη δεν ανήκουν στο κλάδο που υπηρετούσαν κατά την ημερομηνία συνταξιοδότησης τους. Επίσης μέλη που μετατίθενται παύουν ν’ανήκουν στον κλάδο που υπηρετούσαν.

(στ) Η εκλογή για ανάδειξη της τριμελούς επιτροπής γίνεται με βάση το Άρθρο 8 των Κανονισμών.

 


Άρθρο 10

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ


1. Ο Δ.Σ.Α.Κ. θα εκπροσωπείται επίσημα στο Παγκόσμιο Συνέδριο του ΙΡΑ, στο Διεθνές Εκτελεστικό Συμβούλιο (I.E.C) και στις εκδηλώσεις που οργανώνονται σε διεθνές επίπεδο από το Διεθνή Σύνδεσμο Αστυνομικών ή άλλα Εθνικά Τμήματα.

2. Η εκπροσώπηση θα γίνεται, σύμφωνα με το καταστατικό του ΙΡΑ από τον Πρόεδρο του και σε περίπτωση που ο ίδιος κωλύεται για οποιοδήποτε λόγο, από ένα επίσημο αντιπρόσωπο. Στα διεθνή συνέδρια θα μπορούν να συνοδεύονται από μέχρι δυο παρατηρητές.

3. Η εκλογή του επισήμου αντιπροσώπου και των παρατηρητών γίνεται μεταξύ εκείνων των μελών που κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα, ως καλοί γνώστες των προβλημάτων της Κυπριακής Αστυνομίας και να γνωρίζουν σε πολύ καλό βαθμό μια από τις επίσημές γλώσσες που χρησιμοποιούνται στα Διεθνή Συνέδρια του ΙΡΑ.

4. Για τις επίσημες εκπροσωπήσεις οι δαπάνες των αντιπροσώπων καλύπτονται από το Ταμείο του Συνδέσμου.

5. Η δαπάνη για την εκπροσώπηση των Τοπικών Τμημάτων στο Εθνικό Συμβούλιο ή άλλες συναντήσεις που κρίνονται αναγκαίες καλύπτονται από το Ταμείο των Τοπικών Τμημάτων ή του Εθνικού Τμήματος ανάλογα με την περίπτωση.

6. Η προαιρετική συμμετοχή μελών του Συνδέσμου σε διεθνείς εκδηλώσεις είναι ελεύθερη αλλά πάντοτε θα πραγματοποιείται με δαπάνες των ενδιαφερομένων.

 


Άρθρο 11

ΠΟΡΟΙ


1. Τα έσοδα του Συνδέσμου προέρχονται από:

(α) Τακτικές εισφορές των μελών το ύψος των οποίων καθορίζεται με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

(β) Δωρεές ή Κυβερνητικές επιχορηγήσεις.

(γ) Τόκους των κεφαλαίων.

(δ) Έσοδα διαφόρων εκδηλώσεων.

2. Οι εισπράξεις θα κατατίθενται σε Τράπεζα και οι πληρωμές για ποσά πάνω από £50.= θα γίνονται με επιταγή.

3. Η διάθεση και κατανομή των εσόδων γίνονται με απόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου και των Τοπικών Δ.Σ. ανάλογα με την περίπτωση. Ο έλεγχος γίνεται από δύο μέλη που διορίζονται από τα αντίστοιχα Δ.Σ.

4. Οι εισφορές των μελών προς τα Τοπικά Τμήματα θα κατανέμονται ως εξής:

(α) Τα Τοπικά Τμήματα καταβάλλουν στο Εθνικό Τμήμα την συνεισφορά κάθε μέλους προς τον Διεθνή Ταμία.

(β) Το υπόλοιπο θα κατανέμεται εξίσου στο Τοπικό και Εθνικό Τμήμα.

5. Ο Ταμίας του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου καταθέτει μέχρι την 1η Απριλίου κάθε χρόνο την εισφορά του Δ.Σ.Α.Κ. σε Τράπεζα για λογαριασμό του ΙΡΑ, σύμφωνα με τους Κανονισμούς του ΙΡΑ.

 


Άρθρο 12

ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ


1.  Ο Σύνδεσμος διαλύεται με απόφαση των 3/4 των μελών παρόντων σε έκτακτη γενική Συνέλευση.

2. Η περιουσία του Συνδέσμου κατανέμεται στο Ταμείο Ευημερίας των μελών Αστυνομίας σύμφωνα με τα μέλη που έχουμε κατ''επαρχία.

 


Άρθρο 13

ΓΕΝΙΚΑ


1. Τροποποιήσεις του Καταστατικού γίνονται από το Εθνικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου νοουμένου οι εισηγήσεις θα υποβάλλονται στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο δύο μήνες προ του συνεδρίου.

 


Άρθρο 14

ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ


Το παρόν Καταστατικό ενεκρίθηκε ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο στη Λεμεσό την 13.03.2012.