| En
 

Γραπτή Δήλωση Λειτουργού Κλάδου Επικοινωνίας Αρχηγείου Αστυνομίας, Λοχία Ε. Κωνσταντίνου για απολογισμό τριημέρου του Κατακλυσμού


Η παρουσία της Αστυνομίας καθ’ όλο το τριήμερο ήταν έντονη σε δημόσιους χώρους και στο οδικό δίκτυο για την ασφάλεια του κοινού και την εξυπηρέτηση των πολιτών
Κατά το τριήμερο, προέκυψαν περίπου 2,500 τροχαίες καταγγελίες παγκύπρια

Με προτεραιότητα την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και την αύξηση του βαθμού ανταπόκρισης στα διάφορα συμβάντα, η Αστυνομία έθεσε σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο δράσης κατά το τριήμερο του Κατακλυσμού, (από το απόγευμα της Παρασκευής 18/06/2021– τη Δευτέρα 21/06/2021).

Κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, η παρουσία μας ήταν έντονη τόσο στους δημόσιους χώρους, όσο και στο οδικό δίκτυο για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων, την απάμβλυνση της τροχαίας κίνησης, καθώς και για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους χρήστες του οδικού δικτύου.

Επίσης, λήφθηκαν πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη του εγκλήματος και ιδιαίτερα των αδικημάτων κατά περιουσίας, όπως διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες κ.λπ., με πεζές και μηχανοκίνητες περιπολίες, στις πόλεις, αλλά και στην ύπαιθρο.

Μέτρα της Τροχαίας

Τα μέτρα της Τροχαίας περιελάμβαναν εντατικοποίηση των μηχανοκίνητων περιπολιών και αυξημένη παρουσία των μελών της, ιδιαίτερα στους δρόμους που οδηγούσαν στις παράλιες και στις ορεινές περιοχές, με στόχο ένα αναίμακτο τριήμερο, μακριά από οδικές τροχαίες συγκρούσεις και τραυματισμούς.

Δυστυχώς όμως, το τριήμερο σημάδεψε το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα που συνέβη την περασμένη Παρασκευή στην επαρχία Λευκωσίας, με θύμα 22χρονο. Επίσης, γυναίκα 74 ετών, η οποία νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μετά τον κρίσιμο τραυματισμό της σε τροχαία σύγκρουση που επισυνέβη τον περασμένο Μάιο (22/5) στην επαρχία Αμμοχώστου, υπέκυψε χθες στα τραύματά της.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί δύο τροχαίες συγκρούσεις στις οποίες οι εμπλεκόμενοι οδηγοί βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλης (34χρονος με ένδειξη 97mg% αντί 9mg% σε τελική εξέταση αλκοόλης, ο οποίος οδηγούσε με ληγμένη μαθητική άδεια οδηγού, χωρίς να καλύπτεται από πιστοποιητικό ασφάλειας και χωρίς τη συγκατάθεση της ιδιοκτήτριας του οχήματος και 44χρονος με τελική ένδειξη 100mg% αντί 22mg%). Επίσης, συνελήφθηκαν άλλοι δύο οδηγοί, οι οποίοι οδηγούσαν με υπερβολική ταχύτητα (το ένα όχημα κινείτο με ταχύτητα 183 χιλιόμετρα αντί 100 και το δεύτερο όχημα με ταχύτητα 180 χιλιόμετρα αντί 100).

Εξάλλου, εντοπίστηκε αριθμός οδηγών παγκύπρια να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Επιπρόσθετα, στην προσπάθεια για ρύθμιση της κυκλοφορίας και απάμβλυνση της τροχαίας κίνησης το απόγευμα χθες, έλαβε μέρος και το ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΠ) της Αστυνομίας, το οποίο υπερίπτατο των αυτοκινητόδρομων κατά την μαζική επιστροφή του κοινού.

Επιχειρησιακή δράση

Η παρουσία των μελών της Αστυνομίας, ήταν έντονη και στους δημόσιους χώρους διακίνησης, αφού λήφθηκαν πρόσθετα μέτρα για αδικήματα κατά περιουσίας, αλλά και για την πρόληψη του εγκλήματος γενικότερα. Καθ’ όλο το τριήμερο ήταν ιδιαίτερα αυξημένες οι πεζές και μηχανοκίνητες περιπολίες, στις πόλεις, αλλά και στην ύπαιθρο. Στο πλαίσιο αυτό, η επιχειρησιακή δράση της Αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, σύλληψη δύο προσώπων για μαχαιροφορία, σύλληψη οδηγού που είχε στην κατοχή του ποσότητα κοκαΐνης, ενώ σε προκαταρτικό έλεγχο νάρκοτεστ που υποβλήθηκε, το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Εξάλλου, συνελήφθη άλλο ένα πρόσωπο που είχε στην κατοχή του επιθετικά όργανα. Παράλληλα, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω αριθμός προσώπων για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του τριημέρου διενεργήθηκαν έλεγχοι από τα μέλη της Αστυνομίας σε διάφορα υποστατικά, ώστε να διαπιστωθεί η τήρηση των διαταγμάτων του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου, καθώς και κατά πόσο οι απαραίτητες άδειες για τη λειτουργία τους βρίσκονταν σε ισχύ. Στο πλαίσιο των ελέγχων στην επαρχία Λάρνακας καταγγέλθηκαν οι υπεύθυνοι δύο υποστατικών γιατί λειτουργούσαν χωρίς άδεια λειτουργίας, ποτού και χρήσης μεγαφώνων, ενώ στην επαρχία Αμμοχώστου, καταγγέλθηκε ο υπεύθυνος υποστατικού για εκπομπή ήχου χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή.

Τροχονομικοί Έλεγχοι

Κατά το τριήμερο έγιναν επίσης παγκύπριοι τροχονομικοί έλεγχοι και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις παραβάσεις που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην πρόκληση θανατηφόρων και σοβαρών οδικών τροχαίων συγκρούσεων, όπως η υπερβολική ταχύτητα, το επικίνδυνο προσπέρασμα, η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ναρκωτικών και η παράλειψη χρήσης ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους.

Να σημειωθεί ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Αστυνομίας και τις συνεχείς εκστρατείες που γίνονται, κατά το τριήμερο προέκυψαν περίπου 2,500 καταγγελίες παγκύπρια, που αφορούσαν διάφορες τροχαίες παραβάσεις, από τις οποίες στην πλειονότητά τους, υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.

Να αναφερθεί ωστόσο ότι τα μέλη της Αστυνομίας, ανταποκρίθηκαν και σε διάφορα άλλα συμβάντα και διαχειρίστηκαν καταγγελίες για διάφορα αδικήματα (σοβαρά, μικροπαραβάσεις και τροχαία αδικήματα).

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Αστυνομίας (facebook, twitter, application, web portal) συνέβαλαν τα μέγιστα στην πληροφόρηση του κοινού, αφού η ενημέρωση για την κατάσταση του οδικού δικτύου και η ροή πληροφοριών ήταν συνεχής, όπως επίσης και η ανάρτηση χρήσιμων συμβουλών/ανακοινώσεων για ενημέρωση των πολιτών.


Κατεβάστε το αρχείο τύπου WordΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 3ΗΜΕΡΟΥ.docx