| En
 

Γραφείο Καταπολέμησης Eμπορίας Προσώπων



Το Γραφείο Καταπολέμησης και Εμπορίας Προσώπων του Αρχηγείου Αστυνομίας ιδρύθηκε το 2004, ενώ από τον Μάρτιο του 2015 το Γραφείο λειτουργεί σε επιχειρησιακή βάση. Ο ρόλος, αρμοδιότητες και ευθύνες του Γραφείου περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου, καθώς και στα πλαίσια της θυματοκεντρικής προσέγγισης την προστασία, ασφάλεια και στήριξη των θυμάτων. Τα κυριότερα καθήκοντα του Γραφείου είναι η ποιοτική διερεύνηση των υποθέσεων εμπορίας προσώπων σε παγκύπρια βάση, η αναγνώριση θυμάτων και ο συντονισμός της επιχειρησιακής δραστηριότητας της Αστυνομίας στον τομέα αυτό.

Εμπορία Προσώπων

Η παράνομη διακίνηση και εμπορία προσώπων αποτελεί τη σύγχρονη μορφή δουλείας. Είναι ένα σοβαρό έγκλημα που συνδέεται άμεσα με τη βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκαταλέγεται στη σφαίρα του οργανωμένου εγκλήματος. Η εμπορία προσώπων σημαίνει τη στρατολόγηση, μεταφορά των προσώπων εντός ή εκτός εθνικών συνόρων με σκοπό την εκμετάλλευσή τους. Οι μορφές της εμπορίας ποικίλουν, ανάλογα με τον τελικό σκοπό των διακινητών και το είδος της εκμετάλλευσης που υφίστανται τα θύματα. Η σεξουαλική καθώς και η εργασιακή εκμετάλλευση (κυρίως στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα) είναι οι δύο συχνότερος μορφές εμπορίας προσώπων που ενοτοπίζονται στην Κύπρο. Παρόλα αυτά, η εμπορία προσώπων εξελίσσεται συνεχώς και οι μορφές της εμπορίας προσώπων ποικίλουν. Άλλες μορφές εμπορίας προσώπων που είναι εξίσου αλλά και λιγότερο διαδεδομένες σήμερα στην Κύπρο είναι η εμπορία με σκοπό:

  • την τέλεση καταναγκαστικών γάμων
  • την πραγματοποίηση υιοθεσιών (μέσω παράνομης πράξης)
  • την επαιτεία ή καταναγκαστική πλανοδιοπώληση
  • την εκμετάλλευση ζωτικών οργάνων, ιστών και ωαρίων
  • την διάπραξη άλλων εγκληματικών ενεργειών (μικροαδικήματα, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών κ.α.)

Νομοθετικό/Διοικητικό πλαίσιο

Η εμπορία προσώπων στην Κύπρο διέπεται από τον Περί της πρόληψης και της καταπολέμησης της εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων και της προστασίας των θυμάτων Νόμο 60(Ι) του 2014. Η νομοθεσία αυτή είναι εναρμονισμένη με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και ενσωματώνει όλες τις Ευρωπαϊκές οδηγίες Οδηγίες καθώς και το σχετικό Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών και τη Σύμβαση της Ευρώπης για την εμπορία προσώπων. Βάσει του Νομοθετικού πλαισίου έχουν καθοριστεί ο Εθνικός Συντονιστής για την εμπορία προσώπων και ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς.