Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου


Η ανάλυση θεμάτων που άπτονται του ζητήματος των ναρκωτικών και η αναζήτηση αποτελεσματικών στρατηγικών και καινοτόμων δράσεων αντιμετώπισης του φαινομένου των τοξικοξαρτήσεων, στη βάση επιστημονικής γνώσης, υπήρξε ο στόχος της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν και πραγματοποίησαν η Αστυνομία Κύπρου, συγκεκριμένα η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Η ημερίδα με θέμα «Ποινικές και Ψυχοκοινωνικές Προσεγγίσεις στις Τοξικοεξαρτήσεις», πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σήμερα Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, 2018 και σε αυτήν έλαβαν μέρος ως λέκτορες, καθηγητές Πανεπιστημίων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μεγάλης Βρετανίας, στους κλάδους των Κοινωνικών επιστημών, της Κλινικής Ψυχολογίας και της Νομικής, ενώ Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας επίσης συμμετείχε ως λέκτορας στην ημερίδα.
Χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Δρ. Χρύσανθος Γεωργίου και ο Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης.
Τον χαιρετισμό του Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου εκφώνησε εκ μέρους του ο Υπαρχηγός Αστυνομίας κ. Κύπρος Μιχαηλίδης.
Ο Υπαρχηγός Αστυνομίας υπογράμμισε, ότι «πρώτιστος στόχος, είναι η σύλληψη των εμπόρων και διακινητών και η κατάσχεση ποσοτήτων ναρκωτικών, πριν αυτές διοχετευτούν στην παράνομη αγορά», αναφέροντας ενδεικτικά, ότι από το 2015 μέχρι το 2018 έχουν κατασχεθεί περίπου 850 κιλά κάνναβη, περίπου 299 κιλά κοκαΐνη καθώς και αρκετά άλλα είδη παρανόμων τοξικών ουσιών, ενώ κατά την τρέχουσα χρονιά η Αστυνομία - Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, κατόρθωσε να κατάσχει 299 φυτά κάνναβης.
Τονίζοντας τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό της Αστυνομίας, ο κ. Μιχαηλίδης ανάφερε ότι μέλη της δύναμης «παρέχουν συμβουλευτική στήριξη σε άτομα που είτε ζητούν οικειοθελώς βοήθεια από την Αστυνομία, είτε συλλαμβάνονται και στη συνέχεια, εθελούσια, ζητούν εξειδικευμένη βοήθεια. Απώτερος σκοπός μας είναι η παραπομπή τους σε εξειδικευμένα Κέντρα για θεραπεία και ψυχολογική στήριξη» ανάφερε, σημειώνοντας ότι, «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποταθεί στους Λειτουργούς Κοινωνικής Παρέμβασης της Υ.ΚΑ.Ν. 1715 άτομα και από αυτά, 1465 έχουν παραπεμφθεί σε εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα».Αποδίδοντας τη σημαντικότητα της ημερίδας, ο Υπαρχηγός Αστυνομίας υποστήριξε, ότι μέσα από τις εισηγήσεις των έγκριτων και αξιόλογων εισηγητών, δίνεται η ευκαιρία να αντληθεί γνώση και να αξιοποιηθούν εισηγήσεις για καινοτόμες προσεγγίσεις προς αντιμετώπιση του φαινομένου των Ναρκωτικών. «Η ακαδημαϊκή γνώση, αποτελεί στα χέρια μας ένα σημαντικό εργαλείο, που ενισχύει και διευκολύνει το δύσκολο και πολυεπίπεδο έργο της Αστυνομίας», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.