Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου


- Έντιμοι Κύριοι εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων,

- Κυρία Εκπρόσωπε του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας,

- Έντιμε Κύριε Πρόεδρε του Ανωτάτου Δικαστηρίου,

- Έντιμε Κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,

- Κύριε Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο,

- Έντιμη Κυρία Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

- Έντιμοι Κύριοι Βουλευτές,

- Κύριε Εκπρόσωπε του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς,

- Αξιότιμη Κυρία Επίτροπε Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

- Κύριοι Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων,

- Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

- Εκλεκτοί Ομιλητές,

- Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί Συνάδελφοι

Καλή σας Μέρα.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας καλωσορίζω στη σημερινή ημερίδα με θέμα το κεφαλαιώδες ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που πραγματοποιείται από την Αστυνομία για τρίτη συνεχή χρονιά, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνιστά στις μέρες μας, αδιάψευστο κριτήριο της δημοκρατικότητας ενός κράτους, αλλά και μέτρο της πολιτισμικής στάθμης μιας κοινωνίας. Η θεμελίωσή τους αποτελεί εξέλιξη μιας παράδοσης μεγαλύτερης των 2,500 χρόνων. Ωστόσο η ευρέως αποδεκτή και αδιαμφισβήτητη κοινωνική αξία τους, διαμορφώθηκε τον εικοστό αιώνα, με την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1945 και του Συμβουλίου της Ευρώπης το 1949, σε μια εποχή όπου η ανθρωπότητα προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές που είχε αφήσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Παρ’ όλα αυτά, πολλές δεκαετίες αργότερα και αφού έχουν, διαμέσου των χρόνων, μεσολαβήσει πολυάριθμα ψηφίσματα, οδηγίες και αποφάσεις διεθνών και ευρωπαϊκών σωμάτων και οργανισμών και εθνικές νομοθεσίες, η έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθεί να παραμένει ένα οικοδόμημα υπό κατασκευή. Παρά την αδιαμφισβήτητη πρόοδο που έχει επιτευχθεί λόγω της εξέλιξης των σύγχρονων κοινωνιών, οι απειλές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, καταδεικνύουν ότι η κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως απέχει κατά πολύ από το ιδανικό και το ιδεώδες. Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λαμβάνει νέες διαστάσεις, σε ένα κοινωνικό τοπίο, το οποίο συνεχώς μεταβάλλεται, με αφορμή ποικίλες προκλήσεις και διεκδικήσεις. Τα ανθρώπινα δικαιώματα κινδυνεύουν αδιάκοπα και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη γη δεν απολαμβάνει το πλήρες φάσμα τους.

Αποτελεί ισχυρή πεποίθησή μας, ότι οι προκλήσεις αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με προσήλωση στις κοινές αξίες του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μια προαιρετική επιλογή, ούτε μπορούν να ανασταλούν ή απενεργοποιηθούν κατά βούληση, αλλά συνιστούν νομική δέσμευση και υποχρέωση ενός κράτους δικαίου.

Ο ρόλος των αρχών επιβολής του νόμου και ιδιαίτερα των αστυνομικών οργανισμών, είναι καθοριστικός για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση των πολυάριθμων και ποικίλων παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ατόμου και την ταυτόχρονη δημιουργία και διατήρηση ενός σταθερού περιβάλλοντος ασφάλειας. Αναντίλεκτα, κάποια νέα δεδομένα της εποχής που διανύουμε, με κυριότερα την τρομοκρατία, το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα, την εμφάνιση νέων μορφών εγκλήματος, σε συνδυασμό με τις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουν πολλά κράτη, έχουν καταστήσει τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, μια ιδιαιτέρως σύνθετη και πολύπλοκη προσπάθεια και διαδικασία, καθώς οι αστυνομικοί οργανισμοί καλούνται να διαδραματίσουν πολλαπλούς ρόλους, ενώ τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους έχουν πολλαπλασιαστεί. Το γεγονός αυτό όμως, κατά’ ουδένα λόγο μπορεί να αποτελεί δικαιολογία ή άλλοθι για επίδειξη χαλαρότητας ή ανοχής κατά την άσκηση των καθηκόντων μας. Αντιθέτως, θα πρέπει να μας διατηρεί σε εγρήγορση και να αποτελεί πρόκληση, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η έννομη τάξη και η ασφάλεια των πολιτών, πάντοτε στη βάση της θεμελιώδους αρχής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Αστυνομία οφείλει εκ της αποστολής της να εφαρμόζει τους Νόμους, ως επίσης να υπερασπίζεται και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τυχόν παρεκκλίσεις από αυτά χωρίς νόμιμη αιτία, θέτουν υπό αμφισβήτηση το Κράτος Δικαίου και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς. Οι προσπάθειες μας λοιπόν σε αυτόν τον ύψιστης προτεραιότητας για εμάς, τομέα, είναι συνεχείς, απρόσκοπτες και στοχευμένες και τούτο καταδεικνύουν οι πολυάριθμες και πολυεπίπεδες δράσεις μας.

Μεταξύ άλλων, προχωρήσαμε στη σύσταση και λειτουργία αρκετών γραφείων και υπηρεσιών, τα οποία επιτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο σ’ ότι αφορά στον συντονισμό των δράσεων μας σε θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εναρμόνιση των εν λόγω δράσεων μας με τις Διεθνείς Συμβάσεις, τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και Οδηγίες. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Γραφείο Καταπολέμησης των Διακρίσεων. Επιπλέον, σημαντικότατο έργο επιτελούν, δύο ακόμη Γραφεία, η λειτουργία των οποίων είναι συνυφασμένη με την προάσπιση των δικαιωμάτων ευάλωτων ομάδων. Πρόκειται για το Γραφείο Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων, ως επίσης το Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων, στο οποίο υπάγεται η Ειδική Ανακριτική Ομάδα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, που έχει συσταθεί το 2017.

Παράλληλα, έχουμε προβεί στον καταρτισμό και διάχυση εγχειριδίων που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα γενικά, καθώς και σε επιμέρους θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Αστυνομίας, όπως είναι ο χειρισμός και η μεταχείριση κρατουμένων, τα δικαιώματα των γυναικών- θυμάτων συντροφικής βίας, ο χειρισμός ανήλικων παραβατών και θυμάτων, τα δικαιώματα και η προστασία Θυμάτων Εγκληματικότητας, κ.α.

Έχουμε επίσης προχωρήσει σε βελτιωτικά έργα στα αστυνομικά κρατητήρια για την κατοχύρωση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσώπων που τελούν υπό κράτηση και την πλήρη συμμόρφωση με τις συστάσεις Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών, καθώς και της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερη έμφαση, έχει εξάλλου δοθεί στην αναθεώρηση και, κατ’ επέκταση, αναβάθμιση της εκπαιδευτικής μας πολιτικής και σε αυτό τον τομέα. Αναφέρω ενδεικτικά την εισαγωγή πρόσθετων μαθημάτων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αστυνομική Ακαδημία, και την ένταξη, σχετικής με τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεματικής ενότητας διάρκειας ενός εξαμήνου, στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που παρακολουθούν από φέτος, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όλοι οι δόκιμοι αστυνομικοί. Τίτλος δε της εν λόγω θεματικής ενότητας είναι, «Αστυνόμευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα" (Policing and Human Rights).

Ακόμη, στο πλαίσιο των πολυεπίπεδων προσπαθειών που καταβάλλονται, έχουμε προχωρήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία, τόσο με άλλα τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας, όσο και με την κοινωνία των πολιτών. Απτή απόδειξη των προσπαθειών αυτών, είναι, μεταξύ άλλων, η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας και 14 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το σύνολο των δράσεων μας στις οποίες μόλις έχω επιγραμματικά αναφερθεί, αφενός, αποδεικνύει την προσήλωση της Αστυνομίας Κύπρου στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, αφετέρου, προσδίδουν πρόσθετη αξία στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Πολιτεία στον τομέα αυτό. Επί τη ευκαιρία της σημερινής ημερίδας, θέλω, κυρίες και κύριοι, να σας διαβεβαιώσω ότι η Αστυνομία Κύπρου θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει περαιτέρω τις δράσεις της προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμμετέχοντας ενεργά στις καθολικές προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μόνιμος στόχος και επιδίωξή μας είναι να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι προς όφελος της κοινωνίας και του κάθε πολίτη.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και τον ίδιο τον Υπουργό προσωπικά, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και όλους γενικά τους συναρμόδιους και συνεργαζόμενους με εμάς, φορείς και τους εκπροσώπους τους, παρευρισκόμενους και μη, για την ιδιαιτέρως παραγωγική μεταξύ μας συνεργασία σε θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φιλοδοξία μας, η συνεργασία με όλους να φτάσει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα. Θα ήθελα ακόμη να απευθύνω εγκάρδιες ευχαριστίες στους εκλεκτούς ομιλητές που θα μοιραστούν μαζί μας τις πολύτιμες γνώσεις και τις εμπειρίες τους σε σχέση με το βαρυσήμαντο αυτό ζήτημα. Ευχαριστώ τέλος, όλους όσοι εργάστηκαν με ζήλο και αφοσίωση, ώστε να καταστεί δυνατή η διοργάνωση της σημερινής ημερίδας. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τις παρουσιάσεις και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα, που μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση των μηχανισμών θωράκισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας και στην αποτελεσματικότερη προστασία και διασφάλισή τους.


Σας ευχαριστώ.


Κατεβάστε το αρχείο τύπου WordΟΜΙΛΙΑ ΑΡΧΗΓΟΥ Ανθρώπινα δικαιώματα 14.11.2018.doc