Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου


- Έντιμε κύριε Υπουργέ Άμυνας,

- Κύριε Αρχηγέ του ΓΕΕΦ,

- Αξιότιμε Εκπρόσωπε του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίας, Βιομηχανίας και Τουρισμού,

- Κύριε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Frederick,

- Δρ. Γρηγόριε Τσάλτα (τέως πρύτανης Πάντειου Πανεπιστημίου),

- Αγαπητοί Καθηγητές,

- Αγαπητοί Συνάδελφοι και μέλη της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ,

- Κυρίες και Κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Frederick, που γίνεται σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφορά τις Διεθνείς Εξελίξεις στη Νοτιονατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Τουρκία. Πολύ εύστοχα η συζήτηση εστιάζεται στις προκλήσεις που παρουσιάζονται στα θέματα της σταθερότητας, της ενέργειας και της ασφάλειας των εν λόγω περιοχών. Παρατηρούμε εξαρχής ότι η αυξημένη αλληλεπίδραση των ζητημάτων αυτών, καθώς και η εγγύτητα της Κύπρου με τις υπό συζήτηση περιοχές προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση και ευαρέσκειά μου, για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δράση, διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, ειδικά για τα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου και της Εθνικής Φρουράς. Είναι μια εκδήλωση, η οποία αντανακλά με σαφή και πρακτικό τρόπο την εποικοδομητική συνεργασία που έχει οικοδομηθεί μεταξύ Αστυνομίας και βεβαίως της Εθνικής Φρουράς και αυτών των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Εκφράζω, λοιπόν, τις θερμές μου ευχαριστίες στα Πανεπιστήμια Frederick και Πάντειο και συγκεκριμένα στους πρυτάνεις, στους καθηγητές και στο υπόλοιπο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση των εν λόγω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για τα μέλη μας. Εκφράζω επίσης τις ευχαριστίες μου στους 4 εγνωσμένου κύρους καθηγητές, Κολιόπουλο, Γιαλλουρίδη, Κουρούπη και Τσάλτα, καθώς επίσης και στον κ. Καμπανέλλα, Συντονιστή θεμάτων Επενδύσεων και Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, για τις εισηγήσεις τους στην παρούσα Ημερίδα, οι οποίες είμαι σίγουρος ότι θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Έχω την πεποίθηση ότι κάθε αστυνομικός που σέβεται τον εαυτό του και το λειτούργημά του θα πρέπει να είναι γνώστης της σημερινής γεωπολιτικής κατάστασης, που επηρεάζει και διαμορφώνει, στις πλείστες των περιπτώσεων, και το εργασιακό του περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια, τα χαρακτηριστικά της αστάθειας και της αβεβαιότητας δεσπόζουν στη Μέση Ανατολή, προκαλώντας έντονη ανησυχία. Και τούτο, καθότι επηρεάζεται η ασφάλεια και επαπειλείται η ανάπτυξη, η πρόοδος και η ευημερία, τόσο των άμεσα εμπλεκόμενων κρατών όσο και των κρατών τα οποία γειτνιάζουν με τις υπό αναφορά περιοχές, καθώς επίσης και κρατών πέρα από αυτές. Φαινόμενα όπως η συστηματική χρήση οργανωμένης βίας από παραστρατιωτικές οργανώσεις, αλλά και από μεμονωμένα κράτη, η ενδυνάμωση και ταχεία εξάπλωση της τρομοκρατίας, με επίκεντρο τη δράση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, αλλά και η ανθρωπιστική κρίση, με κύριες συνέπειες τη μαζική μετανάστευση, τη φτώχια και την ανθρώπινη δυστυχία, και η αδυναμία, μέχρι στιγμής, να διασφαλιστεί η ειρήνη και σταθερότητα στη γύρω περιοχή, αναμένεται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο τα ευρωπαϊκά κράτη και να υποσκάψουν την επικρατούσα δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό της παρούσας κρίσης, είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτή επηρεάζει μια σειρά από διεργασίες σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Η πολυπλοκότητά της είναι πρωτοφανής και απαιτεί την ενίσχυση των διμερών, περιφερειακών, καθώς και διεθνών συνεργασιών και συνεργειών για την καταπολέμηση τόσο των συνεπειών, αλλά κυρίως για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της.

Μέσα σε αυτό το ασταθές και εν πολλοίς εκρηκτικό περιβάλλον, η Ανατολική Μεσόγειος παρουσιάζει κάποιες θετικές προοπτικές για το μέλλον. Η ανακάλυψη πηγών υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου έχουν δώσει μια νέα δυναμική στη περιφερειακή συνεργασία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Μια από τις κύριες προκλήσεις που αφορά στην προοπτική ομαλής ανάπτυξης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, είναι ακριβώς η αποτροπή της επέκτασης των πηγών αστάθειας, που αναδύονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική προς την Ανατολική Μεσόγειο. Θα χαρακτήριζα, την εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, με σημαντικότερο τον τομέα της ασφάλειας, ως προαπαιτούμενο, για να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ως Αστυνομία ενός κράτους που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις λόγω γεωστρατηγικής θέσης, παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Καλούμαστε να δραστηριοποιηθούμε σε ένα ραγδαία, όπως διαφαίνεται, μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όσον αφορά την ασφάλεια. Οι εξελίξεις στις γύρω περιοχές δεν επιτρέπουν περιθώρια εφησυχασμού. Κατανοώντας, πλήρως τις ιδιαίτερες προκλήσεις και απειλές που αναφύονται, δίδεται καθηκόντως, έμφαση στις πτυχές που αφορούν τη μετανάστευση και την τρομοκρατική απειλή.

Όσον αφορά στο κομμάτι της μετανάστευσης, έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφάλειας στα λιμάνια και γενικότερα στις θαλάσσιες ακτές που συνορεύουν με τις εμπόλεμες περιοχές. Τα μεταναστευτικά κύματα έχουν αυξηθεί και ως εκ τούτου, λαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες που εμπίπτουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων μας.

Σχετικά με την τρομοκρατική απειλή, η Κύπρος κατατάσσεται διαχρονικά στις χώρες χαμηλού μέχρι μέτριου κινδύνου. Σε επιχειρησιακό, ωστόσο, επίπεδο λαμβάνουμε σειρά προληπτικών μέτρων με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τέτοιων ενεργειών στον τόπο μας και αλλού, στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μετά και τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης, έχουμε προβεί εκ νέου σε αξιολόγηση των μέτρων και σε ανάλογη αναπροσαρμογή και εντατικοποίησή τους.

Εκ των πραγμάτων, κατά τη σημερινή εποχή δεν μπορεί να γίνει εύκολα ο διαχωρισμός ανάμεσα στην εσωτερική και στην εξωτερική ασφάλεια των κρατών. Η νέα αυτή διάσταση για την ασφάλεια, απαιτεί ακόμη πιο στενό συντονισμό και συνεργασία ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας, ως επίσης πιο συστηματική συνεργασία, ανταλλαγή και αξιοποίηση των πληροφοριών ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες όλων των κρατών της περιοχής, καθώς και κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιστημονική γνώση έχει αναμφίβολα το δικό της σημαίνοντα ρόλο να διαδραματίσει. Πρωτοβουλίες στον τομέα της εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης όπως η σημερινή, όπου επιχειρείται μία σύζευξη θεωρίας και εφαρμοσμένων πολιτικών, αναντίλεκτα συνδράμουν στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται για αποτελεσματική διαχείριση μίας νέας τάξης πραγμάτων, θα έλεγα, που βρίσκεται πλέον ενώπιόν μας.

Καταληκτικά να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες της παρούσας ημερίδας. Είμαι σίγουρος ότι οι στόχοι και σκοποί της θα στεφθούν με επιτυχία και τα όσα θα παρουσιαστούν θα αποτελέσουν τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

Σας ευχαριστώ.