Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου


Η Αστυνομία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της άμεσης ανταπόκρισης για προστασία των πολιτών και στο πλαίσιο αυτό χειρίζεται καθημερινά σημαντικό αριθμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστια πρόοδο προκειμένου να ανταπεξέλθει με επάρκεια και επαγγελματισμό στην αντιμετώπιση τόσο πολύπλοκων κοινωνικών προβλημάτων.

Είναι εντελώς λανθασμένη, παραπλανητική και άδικη για την Αστυνομία, η εντύπωση που καλλιεργείται από τα δημοσιεύματα ότι δήθεν δεν προστατεύει τα θύματα και τα αποθαρρύνει να προχωρήσουν σε καταγγελία ή να απαλλαγούν από το περιβάλλον ανασφάλειας που βιώνουν.

Η Αστυνομία δίνει καθημερινά αγώνα ώστε θύματα βίας να μην παγιδεύονται στη σιωπή.

Συγκεκριμένα, το έτος 2014 μας απασχόλησαν 893 καταγγελίες, το 2015, 951 καταγγελίες, το 2016, 830 καταγγελίες και το 2017, 774 καταγγελίες. Επίσης τονίζεται ότι όταν υποβάλλονται καταγγελίες, αναλόγως της σοβαρότητας και των περιστάσεων, η Αστυνομία αποτείνεται στο Δικαστήριο για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης προσώπων. Το αστυνομικό έργο προϋποθέτει νομιμοποίησή του με μαρτυρικό υλικό, το οποίο σε περιπτώσεις βίας στην οικογένεια δύναται να αντληθεί κατά κανόνα από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στα περιστατικά.

Η λανθασμένη εντύπωση για την Αστυνομία, διαψεύδεται μέσα από την ίδια την δημοσιογραφική έρευνα, καθώς γίνεται ρητή αναφορά από την πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Σ. Παύλου για τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα η Αστυνομία έχει αναβαθμίσει και υλοποιήσει σωρεία εκπαιδευτικών προγραμμάτων στελεχών της, έχει εκπονήσει πρωτόκολλα διαδικασιών για τον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων και υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας με μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς. Επίσης τα δημοσιεύματα καταδεικνύουν πώς προκύπτει μια πιο σύνθετη και ευρεία ανάγκη της πολιτείας για στήριξη και ενδυνάμωση των θυμάτων βίας από συγκεκριμένους συναρμοδίους φορείς και υπηρεσίες της κοινωνίας.

Αποτελεί εξαιρετικά αντιπαραγωγική τακτική να κλονίζεται η εμπιστοσύνη και εν τέλει η δυνατότητα που έχουν θύματα βίας να απευθύνονται στην Αστυνομία με μια ισοπεδωτική κριτική σε βάρος της. Με την καλλιέργεια τέτοιων στερεοτυπικών αντιλήψεων και προκαταλήψεων, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς αντίθετο του επιδιωκόμενου στόχου να σπάσει ο κύκλος της σιωπής για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ή βίας κατά των γυναικών.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας έχει δώσει οδηγίες για τη άμεση διεξαγωγή διοικητικής έρευνας με σκοπό να διαπιστωθούν πιθανές ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Αστυνομίας. Σημειώνεται ότι μέσα από τα δημοσιεύματα δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στον ουσιώδη χρόνο που συνέβησαν τα περιστατικά και έγιναν ενδεχομένως καταγγελίες στην Αστυνομία.

Η Αστυνομία δεν αντιμετωπίζει με αδιαφορία τέτοιες πληροφορίες ή μαρτυρίες γιατί ακριβώς κατευθύνεται από την σύγχρονη ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της αποστολής της.

Επαναλαμβάνεται τέλος ότι, η ηγεσία της Αστυνομίας επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε μεμονωμένες συμπεριφορές αστυνομικών που ενδεχομένως παρεκκλίνουν από τις νενομισμένες διαδικασίες.


Κατεβάστε το αρχείο τύπου Wordανακοίνωση 1.doc