Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου


-Έντιμε κύριε εκπρόσωπε του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,
-Σεβαστό Ιερατείο,
-Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου,
-Αγαπητέ κε Σταύρο Νεοφύτου, Αρχισυντονιστή του Παρατηρητή της Γειτονιάς στο Δήμο Ιδαλίου,
-Κυρίες και κύριοι,
-Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Καλησπέρα σας.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων λειτουργίας του Θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς στον Δήμο Πάφου.

Ο Θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της νέας προσέγγισης αστυνόμευσης που έχουμε υιοθετήσει στην Αστυνομία Κύπρου. Πρόκειται, όπως γνωρίζετε πια, για το μοντέλο της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, το οποίο εμβολιάζουμε με πτυχές της έξυπνης αστυνόμευσης και της αστυνόμευσης με επίκεντρο την πληροφορία. Υιοθετούμε, λοιπόν, πλέον μιαν ανθρωποκεντρική προσέγγιση, υπερβαίνοντας σταδιακά την παραδοσιακή αρχή ότι η Αστυνομία εργάζεται «για τον πολίτη» και οδεύοντας με σταθερά βήματα στην προσέγγιση ότι η Αστυνομία εργάζεται «μαζί με τον πολίτη», δίπλα και όχι απέναντί του.

Θεμελιώδες συστατικό επιτυχίας στο έργο μας είναι η αγαστή συνεργασία και η σύμπνοια με τους πολίτες. Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που αναφέρω ότι οι πολίτες έχουν πιστέψει και ένθερμα υποστηρίξει τη νέα προσέγγιση στην αστυνόμευση που ακολουθούμε και δη το Θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, στον οποίο είναι και αφιερωμένη η σημερινή εκδήλωση. Ο θεσμός αυτός αγκαλιάστηκε από τους πολίτες, ακολουθώντας μία δυναμική, εξελικτική και ανοδική πορεία, πετυχαίνοντας τους βασικούς στόχους και σκοπούς του. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται περίτρανα καθότι στον τόπο μας υπάρχουν 82000 ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες –παρατηρητές της γειτονιάς σε 196 Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου, σε σύγκριση με μόλις 13.000 Παρατηρητές σε 54 Δήμους και Κοινότητες κατά το 2013, κατέχοντας, κατ’ αναλογία πληθυσμού, μία από τις πρώτες θέσεις παγκόσμια. Οι Πολίτες αυτοί είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στον τομέα της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των ιδίων και των οικογενειών τους, καθώς και των συνδημοτών ή συγχωριανών τους, συμβάλλοντας συνάμα στην καθολική προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, άκρως απαραίτητων για την ομαλή και ασφαλή διαβίωση και συμβίωση των πολιτών της κάθε κοινωνίας και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ανατρέχοντας εξάλλου, σε πρόσφατη παγκύπρια έρευνα που αφορά στην αξιολόγηση του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς, διαπιστώνουμε ότι κατά τα τελευταία τρία χρόνια, παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 28% στο έγκλημα και γενικότερη τόνωση του αισθήματος ασφάλειας, στις περιοχές όπου εφαρμόζεται το προληπτικό αυτό πρόγραμμα.

Αγαπητοί δημότες Πάφου,

Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε απόψε εδώ. Ο Δήμος της Πάφου, με πληθυσμό 33.000 κατοίκους, απαριθμεί σήμερα 1425 Παρατηρητές. Ο αριθμός αυτός μπορεί και πρέπει να αυξηθεί. Σας καλώ, λοιπόν, να ενταχθείτε όλοι, μαζικά στο πρόγραμμα του Παρατηρητή της Γειτονιάς, μαζί με τις χιλιάδες των συμπατριωτών μας που έχουν πραγματικά αγκαλιάσει το θεσμό αυτό. Ταυτόχρονα, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν εγγραφεί ως Παρατηρητές και προσφέρουν ανιδιοτελώς στο Δήμο της Πάφου. Σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές, όλοι εσείς κυρίες και κύριοι, οι ευαισθητοποιημένοι και αλληλέγγυοι πολίτες που καλείστε εθελοντές, με τη δράση και την προσφορά σας, στέλνετε ηχηρά και ελπιδοφόρα μηνύματα. Ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταστήσουμε πιο βιώσιμες και ασφαλείς τις πόλεις και τα χωριά μας. Και ακόμη, ότι όλοι μαζί μπορούμε να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον της κοινωνίας και του τόπου μας.

Στο σημείο, λοιπόν, αυτό, επιτρέψτε μου να απευθύνω ευχαριστίες και συγχαρητήρια στον Δήμαρχο και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που αφιερώνετε αρκετό από τον πολύτιμο σας χρόνο, προσφέροντας στην τοπική κοινωνία.

Θεωρώ αναγκαίο να ευχαριστήσω θερμά τον αρχισυντονιστή του Προγράμματος στο Δάλι, κ. Σταύρο Νεοφύτου, ο οποίος πίστεψε και υποστήριξε σθεναρά το θεσμό αυτό με τα θετικά αποτελέσματα να τον δικαιώνουν απόλυτα. Ο Δήμος Ιδαλίου, με συνολικό πληθυσμό 10.500ους περίπου κατοίκους, απαριθμεί σήμερα 5100 πολίτες- παρατηρητές και επιδεικνύει αξιοσημείωτη μείωση στο έγκλημα, σε ποσοστό που αγγίζει το 40%. Στα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα έχει συμβάλει, βέβαια, και ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος είναι κυριολεκτικά ταγμένος στην καθολική εφαρμογή και επιτυχία του θεσμού, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο, όπως φανερώνει, άλλωστε και η αποψινή του παρουσία.

Θα ήταν όμως παράλειψή μου εάν δεν έκανα ιδιαίτερη μνεία στα μέλη μας του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος, αλλά και στους Αστυνομικούς της Γειτονιάς, τη ραχοκοκκαλιά αυτής της προσπάθειας, η γενικότερη συνδρομή των οποίων είναι καταλυτική σε ότι αφορά την εφαρμογή της νέας προσέγγισης αστυνόμευσης που έχουμε υιοθετήσει. Στο Δήμο Πάφου, ο θεσμός της Κοινοτικής Αστυνόμευσης τέθηκε σε εφαρμογή 2006. Πιστεύουμε και επενδύουμε στο θεσμό αυτό, προβαίνοντας σε συντονισμένες ενέργειες για περαιτέρω ανάπτυξή του. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τη συμμετοχή μας στα Ευρωπαϊκά Ταμεία του τομέα Εσωτερικής Ασφάλειας για την Αστυνομική Συνεργασία, έχουν συγχρηματοδοτηθεί δράσεις για ενίσχυση του Αστυνομικού της Γειτονιάς με τεχνολογικό εξοπλισμό, ούτω ώστε να εκτελεί, από την πρώτη γραμμή, το πολύπλευρό του καθήκον. Περαιτέρω, από τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αγοραστούν κινητές μονάδες ενημέρωσης και διαφώτισης του κοινού για θέματα πρόληψης εγκλήματος και των σύγχρονων μορφών που έχει λάβει κατά τα τελευταία χρόνια η εγκληματικότητα.

Κλείνοντας, από δικής μας πλευράς, σας διαβεβαιώνω ότι η στήριξη και υποστήριξη προς όλους εσάς και προς τους θεσμούς του Αστυνομικού της Γειτονιάς και του Παρατηρητή της Γειτονιάς θα είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η νέα προσέγγιση αστυνόμευσης που εφαρμόζουμε, θα καταστήσει την Αστυνομία μας ένα πιο σύγχρονο, πιο αποδοτικό, πιο αποτελεσματικό, πιο ανθρώπινο και σωστό αστυνομικό οργανισμό. Έναν αστυνομικό οργανισμό που θα βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και στην καθημερινότητά του, που θα εργάζεται μαζί με τον πολίτη, αρωγός προς επίλυση των προβλημάτων του, αλλά και αποδέκτης των προβληματισμών, ανησυχιών και ευαισθησιών του.

Σας ευχαριστώ.