Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου


Στην 83η Γενική Συνέλευση της INTERPOL, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3 και 7 Νοεμβρίου, στο πριγκιπάτο του Μονακό, συμμετείχε ο Αρχηγός Αστυνομίας, κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο του Εθνικού Γραφείου INTERPOL.

Εκατό χρόνια μετά την πρώτη ιδρυτική συνέλευση της INTERPOL, που είχε επίσης λάβει χώρα στο Μονακό, το πριγκιπάτο φιλοξένησε φέτος την κορυφαία αυτή διοργάνωση της Διεθνούς Αστυνομίας την οποία απαρτίζουν σήμερα, 190 κράτη μέλη.

Στη συνέλευση έλαβαν μέρος, Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών και Εσωτερικών, καθώς και Αρχηγοί Αστυνομίας συνοδευόμενοι από τις αντιπροσωπείες τους. Ταυτόχρονα, συμμετείχαν ως παρατηρητές, αντιπρόσωποι της EUROPOL, της Αφρικανικής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και άλλων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών.

Την επίσημη έναρξη των εργασιών της φετινής συνέλευσης, στην οποία δόθηκε ο γενικός τίτλος “TURN BACK CRIME, 100 YEARS OF INTERNATIONAL POLICE COOPERATION”, κήρυξε ο Πρίγκιπας του Μονακό, Αλβέρτος. Ο Πρίγκιπας τόνισε, μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του, ότι αισθάνεται περήφανος που το κράτος του φιλοξενεί 100 χρόνια μετά, τη φετινή Γενική Συνέλευση της INTERPOL, την οποία και χαρακτήρισε ιστορική.

Νέες πρακτικές και εργαλεία κατά του διασυνοριακού εγκλήματος, καθώς και ενίσχυση συνεργασιών

Η παράνομη μετανάστευση, η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος, το διαδικτυακό έγκλημα, η εμπορία ανθρώπων, η πλαστογραφία προϊόντων και φαρμάκων, η διαφθορά και γενικά το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα σε όλες τις σύγχρονες μορφές του, απασχόλησαν τους συμμετέχοντες μέσα από παρουσιάσεις και συζητήσεις. Ταυτόχρονα, η Γενική Συνέλευση εστίασε την προσοχή της στην τρομοκρατία και ειδικότερα στο φαινόμενο των ξένων μαχητών (Foreign Fighters), που ουσιαστικά είναι υπήκοοι δυτικών χωρών, οι οποίοι μεταβαίνουν από τις χώρες τους στις εμπόλεμες ζώνες, π.χ. Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Μάλι, Υεμένη και Σομαλία με σκοπό να συνδεθούν με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Με αφετηρία το αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός ότι το έγκλημα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα στενά γεωγραφικά όρια των κρατών και εξαπλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, η INTERPOL προχώρησε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό την εξεύρεση σύγχρονων πρακτικών για την αντιμετώπιση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.

Επίσης, στο πλαίσιο της συνέλευσης συζητήθηκε το ενδεχόμενο εφαρμογής από τα κράτη μέλη, συγκεκριμένων μηχανισμών, ως επιπρόσθετα εργαλεία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εγκληματιών από τα κράτη μέλη της INTERPOL.

Όσο αφορά στον τομέα της συνεργασίας της INTERPOL με άλλους οργανισμούς και φορείς, ο οργανισμός προχώρησε σε περαιτέρω ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον Οργανισμό SHANGHAI Cooperation Organization (SCO-RATS) για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ως επίσης, με την Επιτροπή Indian Ocean Commission(IOC), συνεργασία η οποία εστιάζει στην καταπολέμηση της ναυτικής πειρατείας. Επιπρόσθετα, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε το Mνημόνιο Kατανόησης που υπογράφηκε από την INTERPOL και την Αφρικανική Ένωση, το οποίο προνοεί τη δημιουργία Γραφείου Ειδικού Αντιπροσώπου στην Αφρική.

Εξάλλου, ιδιαίτερα σημαντική πτυχή της διάσκεψης, ήταν η έναρξη ενημερωτικής εκστρατείας υπό τον τίτλο «TURN BACK CRIME». Πρόκειται για μία καινοτόμο εκστρατεία η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τις επιπτώσεις του οργανωμένου εγκλήματος και ταυτόχρονα στην ενημέρωσή του για τους τρόπους με τους οποίους ο κάθε πολίτης μπορεί να προστατεύει τον εαυτό του, προσφέροντας σε ατομικό επίπεδο στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

Επαφές Αρχηγού Αστυνομίας στο περιθώριο της Συνέλευσης

Αξιοποιώντας την εκεί παρουσία του, ο Αρχηγός Αστυνομίας πραγματοποίησε στο περιθώριο της συνέλευσης και κατόπιν δικής του πρόσκλησης, ξεχωριστές συναντήσεις με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Ελλάδας, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, ενώ συνάντηση έγινε επίσης με τον εκπρόσωπο του Βατικανού, κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου. Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ αυτών, η καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών, της παιδικής πορνογραφίας και των εγκλημάτων διαδικτύου, της τρομοκρατίας καθώς και οι διάφορες μέθοδοι που μπορούν να διασφαλίσουν μια πιο αποτελεσματική αστυνόμευση. Απώτερος στόχος των εν λόγω συναντήσεων ήταν η ανάπτυξη ή και περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων της Αστυνομίας Κύπρου με τις αστυνομικές αρχές των πιο πάνω χωρών σε ανώτατο επίπεδο, ούτως ώστε μέσα από τη διεθνή αστυνομική συνεργασία, να επιτυγχάνεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό, η αποστολή και οι στόχοι της Κυπριακής Αστυνομίας.

Σημ. Στη φωτογραφία, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, με το νεοεκλεγέντα Γενικό Γραμματέα της INTERPOL, Γερμανό Juergen Stock, ο οποίος διαδέχεται τον Αμερικανό Ronald Noble, μετά από 14 χρόνια επιτυχημένης διοίκησης του Οργανισμού.