Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου


Έντιμε Κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξεως,

Κύριε Πρόεδρε του Κ.Ο.Α.,

Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Επιτηρητών,

Distinguished guests from the United Kingdom,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί συνεργάτες,

Κυρίες και Κύριοι,

Καλημέρα σας.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα και απευθύνω χαιρετισμό στο διήμερο σεμινάριο που διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιτηρητών Σταδίων. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, καθώς και για την ευκαιρία που μας δίδεται ως Αστυνομία να συμμετάσχουμε στις εργασίες της σημαντικής αυτής εκπαιδευτικής δραστηριότητας που επικεντρώνεται στο φλέγον ζήτημα της ασφάλειας των σταδίων.

Θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να καλωσορίσω τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες και να τους ευχαριστήσω θερμά για την εδώ παρουσία τους. Είμαι βέβαιος ότι οι γνώσεις και εμπειρίες που θα μοιραστούν μαζί μας θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και βοηθητικές για όλους τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, δεδομένου ότι η Mεγάλη Βρετανία αποτελεί διαχρονικά χώρα-πρότυπο στη διαχείριση του φαινομένου της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Ladies and Gentlemen, allow me to welcome all the British experts and thank them for their presence at this seminar. I am certain that the knowledge and expertise that you will share with us within the context of this seminar, will prove very useful for all participants, given that the U.K. is widely recognized as a model for the effective handling and combating of violence at sports events.

Δράττομαι επίσης της ευκαιρίας να συγχαρώ ολόψυχα τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για τη διοργάνωση του παρόντος σεμιναρίου, αλλά και γενικότερα για την ουσιαστική συνδρομή του στην αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Το σεμινάριο που αρχίζει σήμερα, έχει ως βασικό στόχο να συμβάλει στην εκπαίδευση και στην περαιτέρω κατάρτιση των Υπεύθυνων Ασφάλειας Σταδίων και των επικεφαλής Αξιωματικών Αστυνόμευσης Αγώνων. Η πραγματοποίησή του εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης μίας σειράς δράσεων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ασφάλειας στους αθλητικούς χώρους και στη στενότερη συνεργασία μεταξύ Υπεύθυνων Ασφάλειας Σταδίων, Επιτηρητών και Αστυνομίας.

Tο φαινόμενο της βίας στους αθλητικούς χώρους, ένα κατ’ εξοχήν κοινωνικό πρόβλημα με βαθύτερα ψυχοκοινωνικά αίτια, παρουσιάζεται εδώ και αρκετά χρόνια και στα δικά μας γήπεδα, λαμβάνοντας δε σε κάποιες περιπτώσεις ανησυχητικές διαστάσεις, γεγονός που μας προβληματίζει και μας απασχολεί ιδιαίτερα.

Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί σημαντικά και χρήσιμα μέτρα κατά του φαινομένου της βίας στους αθλητικούς χώρους. Βασικό ρόλο σε αυτό έχει διαδραματίσει η τελευταία τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, το 2012, η οποία προνοεί μεταξύ άλλων, τον διαχωρισμό των καθηκόντων, υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα, τον διορισμό των Υπεύθυνων Ασφάλειας, την εφαρμογή του θεσμού των Επιτηρητών και την απασχόληση των μελών της Αστυνομίας αποκλειστικά με αστυνομικής φύσεως καθήκοντα.

Τα μηνύματα μετά και την ολοκλήρωση της τελευταίας αγωνιστικής περιόδου, με εξαίρεση τον τελικό κυπέλου ποδοσφαίρου, είναι θα έλεγα, αρκετά ενθαρρυντικά, αφού παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στα επεισόδια βίας. Επίσης, βάσει της τελευταίας τροποποίησης της νομοθεσίας, κατά το 2015, έχουν αυξηθεί τα διατάγματα αποκλεισμού από τα δικαστήρια βίαιων οπαδών, κατά 80%, συγκριτικά με το 2014.

Θα πρέπει να υπογραμμίσω στο σημείο αυτό και συνάμα να χαιρετίσω το γεγονός ότι η συνεργασία μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα. Θεωρώ μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα θετικό και ελπιδοφόρο, ότι έχει αρχίσει μια συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ΚΟΑ, Επιτροπής Επιτηρητών, Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων, Ομοσπονδιών, Σωματείων και Αστυνομίας, με κοινό μας όραμα να καταστήσουμε τα γήπεδα μας όσο πιο ασφαλή γίνεται, φτάνοντας στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στο πλαίσιο λοιπόν της συνεργασίας που αναπτύσσεται, μία βασική εξέλιξη είναι η εφαρμογή, από την αθλητική περίοδο 2014-2015, του θεσμού των Επιτηρητών Σταδίων σε όλα τα ομαδικά αθλήματα Α΄ Κατηγορίας. Η Επιτροπή Επιτηρητών έχει αναντίλεκτα ένα βαρυσήμαντο έργο να επιτελέσει και ένα μεγάλο όγκο εργασιών να φέρει εις πέρας όσον αφορά στην επιλογή, πρόσληψη, εκπαίδευση και εποπτεία των επιτηρητών σταδίων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Οι επιτηρητές με τη σειρά τους, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια, προστασία και εξυπηρέτηση των θεατών στα γήπεδα. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να απευθυνθώ ξεχωριστά προς την Επιτροπή Επιτηρητών και να σας ευχαριστήσω για την αρμονική μεταξύ μας συνεργασία, αλλά και για να σας συγχαρώ για το πραγματικά αξιέπαινο έργο που επιτελείτε.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνεργάτες,

Αναντίλεκτα, πολλά και σημαντικά έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια σε αυτό τον ζωτικής σημασίας τομέα που άπτεται της ασφάλειας και της προστασίας του πολιτών. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι πολλά ακόμη υπολείπονται. Απαιτούνται καταρχάς μία σειρά από μέτρα και βελτιωτικά έργα στα γήπεδα μας, έτσι ώστε να παρέχεται τόσο στους θεατές όσο και στους αθλητές η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και συνάμα σημαντική βοήθεια στους Επιτηρητές κατά την διεκπεραίωση των καθηκόντων τους. Παράλληλα, η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσει τα μέγιστα στη γενικότερη προσπάθεια, ενώ άλλα ενισχυτικά μέτρα είναι η εγκατάσταση μηχανημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου εισερχομένων θεατών, η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου εισιτηρίων σε όλα τα γήπεδα και η αναβάθμιση των κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης.

Θέλω από πλευράς μας να τονίσω εμφαντικά ότι ως Αστυνομία έχουμε πλήρη συναίσθηση των ευθυνών και υποχρεώσεων μας έναντι της κοινωνίας και των πολιτών και αναλαμβάνουμε πλήρως το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Συνάμα, στέλνουμε εκ νέου το μήνυμα ότι η ανοχή μας σε βίαιες συμπεριφορές εντός και εκτός γηπέδων είναι και θα εξακολουθήσει να είναι μηδενική. Οι νομοταγείς και φιλήσυχοι πολίτες και φίλαθλοι, θα μας βρουν συνοδοιπόρους και φρουρούς για την προστασία και την ασφάλειά τους. Όσοι όμως δεν ασπάζονται αυτή την φιλοσοφία και δημιουργούν προβλήματα εντός και εκτός γηπέδων, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα μας βρίσκουν απέναντί τους. Γιατί η τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας είναι καθήκον και υποχρέωσή μας, αλλά και βασικό ανθρώπινο δικαίωμα κάθε πολίτη.

Κυρίες και κύριοι,

Ας μη μας διαφεύγει ότι η ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών, αλλά και ύψιστη υποχρέωση όλων των αθλητικών φορέων, των φιλάθλων, της κοινωνίας ευρύτερα. Η ευθύνη όλων είναι τεράστια. Με τα σημερινά δεδομένα, πιστεύω ότι μπορούμε να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Έχω έντονη την πεποίθηση ότι με την απαραίτητη βούληση και συνεργασία των αρμοδίων και την ενεργό εμπλοκή ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών, μπορούμε να μετατρέψουμε τα γήπεδα σε χώρους υγιούς ψυχαγωγίας και γιορτής του αθλητισμού, όπου ορθά σκεπτόμενοι φίλαθλοι και οικογένειες με μικρά παιδιά, θα μπορούν να απολαμβάνουν τα αθλητικά θεάματα μέσα σε συνθήκες αλληλοσεβασμού, προστασίας και ασφάλειας.

Εύχομαι τέλος, κάθε επιτυχία στις εργασίες του σεμιναρίου.

Σας ευχαριστώ.