Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου


- Έντιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,
- Έντιμοι κύριοι Εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Κομμάτων,
- Your Excellencies,
- Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Κοινοτήτων,
- Κύριε Αρχηγέ του ΓΕΕΦ,
- Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
-Representatives from U.N., F.B.I., EUROPOL, CEPOL, S.S.C.A.T., SBA Police, Microsoft,
- Distinguished Guests,
- Κυρίες και Κύριοι,
- Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Καλή σας ημέρα,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω σε αυτό το διεθνούς εμβέλειας συνέδριο της Αστυνομίας Κύπρου, το οποίο θεματολογικά αποσκοπεί στο να σκιαγραφήσει και να αναλύσει, μέσα από μια συγκριτική προσέγγιση, την αντιτρομοκρατική πολιτική που ακολουθούν οι αρχές επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση του σοβαρότατου και εξελισσόμενου φαινομένου της τρομοκρατίας.

Αρχικά, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως, για το γεγονός ότι είναι μαζί μας, την προεδρεύουσα του συνεδρίου και γνωστή στον ακαδημαϊκό χώρο, ανά το παγκόσμιο, καθηγήτρια Maria Haberfeld στο John Jay College of Criminal Justice του City University of New York, η οποία ειδικεύεται, μεταξύ άλλων τομέων της Ποινικής Διακιοσύνης, σε θέματα τρομοκρατίας, εμβαθύνοντας τόσο ακαδημαϊκά όσο και ερευνητικά επί του συγκεκριμένου αντικειμένου. Εγκάρδιες ευχαριστίες απευθύνω, επίσης, στους ομιλητές και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι με την εξειδίκευση και εμπειρογνωμοσύνη τους θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, θα μεταδώσουν πολύτιμες γνώσεις και θα προβληματίσουν, υποβοηθώντας, ταυτόχρονα, την ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού, γόνιμου και καρποφόρου διαλόγου. Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά, με συνέπεια και αφοσίωση, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πραγματοποίηση της όλης διοργάνωσης. Καταληκτικά, ευχαριστίες θα πρέπει να αποδώσω στον εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του την όλη προσπάθεια, δεικνύοντας τη σημασία που αποδίδει το κράτος μας στο μείζον θέμα της τρομοκρατίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Τα τελευταία χρόνια διαμορφώνονται οι συνθήκες ενός νέου, εξαιρετικά αβέβαιου διεθνούς περιβάλλοντος, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ανάκαμψη παλαιών και την ανάδυση νέων και περίπλοκων απειλών. Οι «ασύμμετρες απειλές» όπως χαρακτηρίζονται σήμερα, θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη και απαιτούν ιδίως από τις αρχές επιβολής του νόμου, εγρήγορση, συνέργεια και συντονισμό, ώστε να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και να ενισχυθεί το αίσθημα δικαίου, ασφάλειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Όπως πολλές φορές έχουν προσδιοριστεί, οι αλληλένδετες αυτές απειλές περιλαμβάνουν το οργανωμένο έγκλημα, την παράνομη μετανάστευση, την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και την εμπορία προσώπων, τις συγκρούσεις ανάμεσα σε εθνικιστικές και θρησκευτικές ομάδες, την ανεξέλεγκτη διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, και, φυσικά, τη διεθνή τρομοκρατία, θέμα στο οποίο, σήμερα, επικεντρωνόμαστε και το οποίο εμπεριέχει σε μεγάλο βαθμό πτυχές όλων των πιο πάνω.

Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα, δεν περιορίζεται σε τοπικά ή εθνικά πλαίσια, αλλά αποτελεί ένα καθολικό, πολυσχιδές και πολύμορφο φαινόμενο, με κοινωνικοπολιτικές και θρησκευτικές προεκτάσεις, πλήττοντας άμεσα και καταλυτικά τα υγιή θεμέλια της κάθε φιλελεύθερης δημοκρατικής κοινωνίας. Η τρομοκρατία δεν αποτελεί φαινόμενο της τελευταίας δεκαπενταετίας. Ωστόσο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, με ορόσημο την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 στις Η.Π.Α. άλλαξαν άρδην τα κριτήρια ανοχής και οδήγησαν σε αποφασιστική δράση κατά της τρομοκρατίας. Η μετέπειτα γοργή επέκτασή της σε πολλά κράτη του κόσμου, υποδηλώνει την ανάπτυξη ενός νέου είδους «πολέμου» που στηρίζεται στην αντίληψη της «ασύμμετρης απειλής», της σύγκρουσης δηλαδή χωρίς κανόνες, με το ένα εκ των δύο «στρατοπέδων» να είναι αόρατο, πανταχού παρόν, να πλήττει τυφλά, ανεξέλεγκτα, απροειδοποίητα και καταστροφικά.

Είναι προφανές, ή πιο σωστά είναι πασιφανές πως η ανθρωπότητα διέρχεται μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, αφού με την τρομοκρατία επαπειλείται το σύστημα οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, και πολιτιστικής οργάνωσης ολόκληρου του κόσμου επαπειλείται το σύστημα αξιών, ιδανικών και αρχών ολόκληρης της υφηλίου. Συνεπώς, η εξασφάλιση ενός σταθερού περιβάλλοντος ασφάλειας αποτελεί πρωταρχικό καθήκον για τα κράτη και βασική προϋπόθεση για σταθερότητα, πρόοδο και ανάπτυξη. Ουσιαστικός ο ρόλος της παγκόσμιας κοινότητας ώστε να μην εκκολάπτονται φαινόμενα-μάστιγες της εποχής, της κάθε εποχής, όπως αυτό που αποκαλείται τρομοκρατία. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος των αρχών επιβολής του νόμου, τόσο στον προληπτικό τομέα όσο και στον τομέα πάταξης της τρομοκρατίας, λαμβάνοντας πολιτική, νομοθετική και επιχειρησιακή δράση.

Η Αστυνομία Κύπρου αντιλαμβάνεται πλήρως την σοβαρότητα της τρομοκρατικής απειλής και τις υποχρεώσεις που έχει για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών από έκνομες ενέργειες. Για το λόγο αυτό έχει θέσει στις άμεσες προτεραιότητές της και έχει καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και καταπολέμηση του ιδιάζοντος αυτού φαινομένου. Αναφέρεται, αρχικώς, η δημιουργία του Γραφείου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, που υπάγεται στο Αρχηγείο Αστυνομίας και το οποίο ουσιαστικά συστάθηκε για να συντονίζει τις δράσεις της Κυπριακής Αστυνομίας σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις, τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και την Ευρωπαϊκή κείμενη Νομοθεσία.

Σημαίνουσας σημασίας θεωρείται η ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της Τρομοκρατίας η οποία υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2014 και στηρίζεται στους τέσσερις πυλώνες: πρόληψη, προστασία, καταστολή και αντίδραση. Στα πλαίσια αυτής της Στρατηγικής, έχουν συσταθεί ειδικές ομάδες με σκοπό την άσκηση συχνών περιπολιών σε κομβικά και ευάλωτα σημεία του νησιού, σε δυνητικούς στόχους ξένων συμφερόντων αλλά και σε «μαλακούς στόχους» (soft targets) όπως αποκαλούνται, στους οποίους υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση πολιτών. Τα μέτρα ασφαλείας και ελέγχου στα αεροδρόμια και λιμάνια, αλλά και στα οδοφράγματα που βρίσκονται κατά μήκος της πράσινης γραμμής, η οποία διαχωρίζει τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις περιοχές που βρίσκονται παράνομα υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή από το 1974, έχουν ενδυναμωθεί και αναβαθμιστεί. Οι ενέργειες αυτές από μέρους της Αστυνομίας Κύπρου θεωρήθηκαν άκρως επιβεβλημένες ειδικότερα μετά τις καταδικαστέες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βέλγιο και Γαλλία, οπόταν και αυξήθηκε η απειλή για τρομοκρατικές επιθέσεις και δράσεις πολιτικής βίας, ιδίως σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έμφαση δίδεται γενικότερα σε θέματα εκπαίδευσης των μελών της Αστυνομίας, αλλά και προσωπικού δημοσίων και ιδιωτικών Υπηρεσιών. Επικεντρωνόμαστε, ταυτόχρονα, στην περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας με άλλα κράτη, μέσω διμερών και πολυμερών συμφωνιών ή νομικών πράξεων ευρωπαϊκού δικαίου που αφορούν στην ανταλλαγή πληροφοριών και στη διοργάνωση κοινών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων σε θέματα τρομοκρατίας. Στα πλαίσια ετοιμότητας και επαγρύπνησης των μελών της Αστυνομίας και όλων γενικά των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και σε επίπεδο πρόληψης, διεξήχθηκε, μόλις πρόσφατα, σε συνεργασία με τις Βρετανικές Βάσεις, άσκηση αντιμετώπισης της τρομοκρατίας με την ονομασία «ΘΕΜΙΣ 2016».

Η Αστυνομία Κύπρου, τα τελευταία χρόνια, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διεθνούς εμβέλειας, σε σημαντικούς τομείς, όπως τη διεθνή τρομοκρατία. Τούτο καταδεικνύει ότι έχουμε εισέλθει ως οργανισμός σε μία περίοδο εποικοδομητικής εξωστρέφειας, θεωρούμε, απόλυτα επιβεβλημένης εάν θέλουμε πραγματικά να ανταποκριθούμε με επάρκεια στο παγκοσμιοποιημένο πια, ιδιαίτερα απαιτητικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον που έχουμε ως αστυνομικός οργανισμός να αντιμετωπίσουμε.

Η τρομοκρατία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και συνεπώς η απάντηση πρέπει να είναι καθολική. Η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας είναι κοινός στόχος και αυτονόητος. Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του ανθρώπου δεν είναι μόνο κεκτημένα, αλλά αποτελούν μονόδρομο για την ευημερία, την πρόοδο και ανάπτυξη ενός έθνους. Παρά τους σημερινούς οικονομικούς περιορισμούς, αποτελεί ακράδαντη πεποίθησή μου ότι είμαστε ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης, η οποία μας υποχρεώνει να εργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες απειλές αποσταθεροποίησης. Είναι πλέον καιρός να αντιληφθούμε τις αναδυόμενες αλλαγές και να ξεπεράσουμε τις όποιες θεσμικές και λειτουργικές αδυναμίες, να προγραμματίσουμε τις περαιτέρω δράσεις μας και να εγκαινιάσουμε μια νέα στρατηγική παγκόσμιας συνεργασίας για την πρόληψη, την καταπολέμηση και την στον μέγιστο δυνατό βαθμό πάταξη της τρομοκρατίας.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι πρόθεσή μας είναι η Αστυνομία Κύπρου να εξακολουθήσει να ενεργεί ως χρήσιμος παράγοντας και αξιόπιστος εταίρος των αρχών επιβολής του νόμου της διεθνούς κοινότητας, συμμετέχοντας ενεργά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας, ανά το παγκόσμιο. Άλλωστε, η διοργάνωση του παρόντος συνεδρίου προβάλλει και αποδεικνύει επακριβώς τις προθέσεις μας.

Χαιρετίζω, λοιπόν, την πραγματοποίηση του σημερινού συνεδρίου και είμαι βέβαιος, ότι από τις παρουσιάσεις, τη συζήτηση και τα εργαστήρια που θα ακολουθήσουν κατά την αυριανή ημέρα, θα προκύψουν γόνιμα συμπεράσματα για την περαιτέρω δημιουργική συνεργασία όλων μας, για τη λήψη επιχειρησιακών, συνταγματικών, νομικών και αξιακού χαρακτήρα μέτρων που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ειρήνης και ασφάλειας διεθνώς.

Σας ευχαριστώ.