Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου


Πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Αστυνομία, στο Αμφιθέατρο του Λυκείου Ιδαλίου, συνέδριο με θέμα «Παρατηρητής της Γειτονιάς: Βέλτιστες Πρακτικές και Προοπτικές».

Στο συνέδριο παρέστησαν ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, εκπρόσωπος του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Δήμαρχοι, Προέδροι και Μέλη Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και συντονιστές του προγράμματος του Παρατηρητή της Γειτονιάς.

Στον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός Αστυνομίας τόνισε ότι «ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της νέας προσέγγισης που εφαρμόζουμε στην Αστυνομία, αυτής της Κοινοτικής Αστυνόμευσης». Συνέχισε τονίζοντας ότι, «παρά τις μειώσεις στους προϋπολογισμούς και στον αριθμό του προσωπικού ένεκα της οικονομικής κρίσης, η Αστυνομία Κύπρου έχει αποκτήσει προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό, έχει κεντροποιήσει και ενισχύσει σε αριθμό το θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς, έχει επεκτείνει σε πολύ μεγάλο βαθμό, το θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς και είναι στο τελικό στάδιο χαρτογράφησης του εγκλήματος»

Ο κ. Χρυσοστόμου πρόσθεσε ότι «αυτή η αύξηση στον αριθμό των Παρατηρητών της Γειτονιάς σίγουρα συνέτεινε στην αισθητή μείωση του εγκλήματος, σε παγκύπρια βάση. Συγκριτικά τα αποτελέσματα των ετών 2013 – 2016 καταδεικνύουν σημαντική μείωση στο σοβαρό έγκλημα και τις μικροπαραβάσεις, σε ποσοστό που αγγίζει το 28%». Παράλληλα, σημείωσε ότι: «έχουν δοθεί ρητές οδηγίες για δημιουργία τοπικών και επαρχιακών επιτροπών, με την εμπλοκή του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων, των Βοηθών Αστυνομικών Διευθυντών των Επαρχιών των Υπευθύνων των Αστυνομικών Σταθμών και Αστυνομικών της Γειτονιάς, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια νέα υπόσταση στο Πρόγραμμα του Παρατηρητή της Γειτονιάς.

Τέλος, ο κ. Χρυσοστόμου τόνισε ότι: «στο πλαίσιο της κοινωνικής συμμαχίας και αξιοποιώντας στο μέγιστο το θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, αλλά και ευρύτερα τη νέα προσέγγιση αστυνόμευσης που έχουμε υιοθετήσει, μπορούμε να πετύχουμε καίρια και αποφασιστικά πλήγματα κατά του εγκλήματος».

Από πλευράς του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε εκ μέρους του η Ανώτερη Λειτουργός του Υπουργείου κα Μάρω Βαρναβίδου, τόνισε ότι «η συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία είναι μια σημαντική επένδυση στην επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας». «Αυτό», σημείωσε, «αποδεικνύεται περίτρανα από την αποτελεσματικότητα του θεσμού».

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως», συνέχισε ο Υπουργός, «ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την επέκτασή του θεσμού, αξιολογώντας και αναθεωρώντας τον, με στόχο τη συνεχή αναβάθμισή του, ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας».

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Νικολάου, αναφέρθηκε και στη σχέση της νεολαίας με τον θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, αναφέροντας πως ένας από τους στόχους, είναι η επίτευξη «μεγαλύτερης εμπλοκής των νέων στον θεσμό». Με τον τρόπο αυτό κατέληξε, «ενισχύεται τόσο το αίσθημα ασφάλειας στα μέλη κάθε δήμου και κοινότητας, όσο και η συμμετοχή των νέων σε μια μορφή εθελοντισμού».

Για τον θεσμό του παρατηρητή μίλησαν επίσης οι εγκληματολόγοι Δρ. Μιχάλης Χατζηδημητρίου και κα Μαρία Κωνσταντίνου, ενώ Συντονιστές από διάφορους Δήμους ανάπτυξαν βέλτιστες πρακτικές. Ο Υπεύθυνος του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος κ. Πέτρος Παττούρας συνέχισε με αξιολόγηση του θεσμού. Το συνέδριο έκλεισε με συζήτηση από τους συμμετέχοντες και απονομή τιμητικών πλακετών στους ομιλητές-συντονιστές.


Κατεβάστε το αρχείο τύπου Wordprosxedio παρατηρητής της γειτονιάς 07.04.doc