Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου


Αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Καλό σας μεσημέρι.

Με αισθήματα ικανοποίησης, αλλά και περηφάνιας, σας καλωσορίζω στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιείται με αφορμή την πρόσφατη βράβευση της Υπεύθυνης του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, Υπαστυνόμου Ρίτας Σούπερμαν από τον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. κ. Τζον Κέρι, και της απονομής σε αυτήν, του τίτλου «Trafficking in Persons Hero 2016”.

Η κυρία Σούπερμαν τιμήθηκε στις 30 Ιουνίου, 2016, μαζί με ακόμη οκτώ πρόσωπα από διάφορα κράτη, στο πλαίσιο καθιερωμένης εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον, κατά την οποία παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση αξιολόγησης των ΗΠΑ για το θέμα της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων. Κάθε χρόνο, αξιολογούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, 188 συνολικά χώρες. Οι κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται είναι τέσσερις, με την κατηγορία 1 να αποτελεί την υψηλότερη βαθμίδα.

Στην ετήσια έκθεση για το 2016 η Κύπρος έχει καταταχθεί στην κατηγορία 1. Είναι η πρώτη φορά από το έτος ίδρυσης του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων που η χώρα μας κατατάσσεται στην υψηλότερη βαθμίδα. Το γεγονός αυτό αποτελεί αναμφίβολα πολύ σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας και συνάμα επιστέγασμα της πολύ μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται στον τομέα της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων. Θα πρέπει να τονίσω ότι το 2014 η Κύπρος βρισκόταν στην κατηγορία 2, αλλά υπό επιτήρηση.

Πριν από δύο περίπου χρόνια, θέσαμε ως ένα εκ των στόχων υψίστης προτεραιότητάς μας την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση του εγκλήματος της εμπορίας προσώπων, καθότι πρόκειται για έγκλημα που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για βελτίωση της αρνητικής εικόνας που υπήρχε για την Κύπρο ένεκα της υποβαθμισμένης θέσης που κατείχε σε ότι αφορά στην εμπορία προσώπων. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βαρύτητα που έχουμε δώσει ως Αστυνομία στο συγκεκριμένο τομέα, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού στόχου για καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, νοουμένου ότι η εμπορία προσώπων αποτελεί βασική κατηγορία του οργανωμένου εγκλήματος.

Υπό αυτά επομένως τα δεδομένα, ζητήθηκε η υποβολή εισηγήσεων από την Υπεύθυνη του αρμόδιου Γραφείου, την Υπαστυνόμο Ρίτα Σούπερμαν και εκπονήθηκε ένας εμπεριστατωμένος στρατηγικός σχεδιασμός επί του θέματος.

Εν μέσω της περιόδου οικονομικής κρίσης που διάγουμε, κατά την οποία η Αστυνομία καλείται να λειτουργήσει με μειωμένο προσωπικό και λιγότερους οικονομικούς πόρους, προχωρήσαμε σε μία ουσιαστική αναβάθμιση του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων. Το 2015, το Γραφείο αποκτά, πέρα από τον συντονιστικό, και επιχειρησιακό χαρακτήρα. Διευρύνονται οι εξουσίες και τα καθήκοντά του και ενισχύεται με τέσσερις έμπειρους ανακριτές, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνεται πλέον από αυτό, η διερεύνηση των υποθέσεων εμπορίας προσώπων σε παγκύπρια κλίμακα.

Η επικέντρωσή μας στον συγκεκριμένο τομέα άρχισε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιφέρει καρπούς. Σήμερα, επιτυγχάνεται πληρέστερη και ποιοτικότερη διερεύνηση των υποθέσεων εμπορίας προσώπων και κατ’ επέκταση πιο εμπεριστατωμένη και ορθή παρουσίασή τους ενώπιον Κακουργιοδικείου. Απτή απόδειξη του σημαντικού έργου που επιτελείται, αποτελεί η κατακόρυφη αύξηση που έχει σημειωθεί στις ποινικές καταδίκες. Συγκεκριμένα, το 2015, υπήρξαν 31 καταδίκες συγκριτικά με 9 καταδίκες που είχαν καταγραφεί το 2014.
Παράλληλα, παρατηρείται μία ανοδική πορεία όσον αφορά την αξιολόγηση της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, με αποτέλεσμα η Κύπρος να περιληφθεί κατά τη φετινή χρονιά στην υψηλότερη κατηγορία της σχετικής ΄Εκθεσης του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α.

Βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση αυτή, όπως αναφέρεται στην εν λόγω ΄Εκθεση, είναι η αύξηση των ποινικών καταδικών, η αναβάθμιση του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας και η δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για τα Θύματα Εμπορίας Προσώπων.

Θεωρώ αναγκαίο στο σημείο αυτό, να αναφερθώ στο υψίστης σημασίας έργο που επιτελείται καθημερινά από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων. Ένα Γραφείο, το οποίο, με τις στοχευμένες εισηγήσεις, την επίπονη προσπάθεια της Υπεύθυνής του, καθώς και την ορθή καθοδήγηση των μελών του, που επίσης εργάζονται με πολύ μεγάλο ζήλο και αφοσίωση, κατάφερε να θεωρείται ως ένα λαμπρό παράδειγμα εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών, όχι μόνο εντός της Αστυνομίας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η βράβευση της Υπαστυνόμου Ρίτας Σούπερμαν από τον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. εντάσσεται θα έλεγα, στο πλαίσιο της όλης αναβάθμισης που έχει επιτευχθεί στον τομέα αυτό. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως τιμητικό τίτλο για την εξαίρετη αυτή αξιωματικό της Αστυνομίας, για την Αστυνομία Κύπρου, καθώς και για την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω ολόψυχα την κυρία Σούπερμαν, η οποία μας κάνει περήφανους, όχι μόνο για την βράβευσή της αυτή που αποτελεί ουσιαστικά το επιστέγασμα των πολύχρονων προσπαθειών της, αλλά πρωτίστως για την αξιοσημείωτη δράση της και για τον αμείωτο ζήλο και αφοσίωσή της. Η συμβολή της στην καταπολέμηση του απεχθούς εγκλήματος της εμπορίας προσώπων, την καθιστά πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα μέλη της Αστυνομίας. Γι’ αυτό και ως Υπηρεσία έχουμε αποφασίσει να την τιμήσουμε επιδίδοντας της το Αστυνομικό Μετάλλιο Αξίας και Τιμής.

Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω επίσης και να συγχαρώ θερμά όλα τα μέλη του Γραφείου του οποίου ηγείται η Υπαστυνόμος Σούπερμαν, για την πολύ σημαντική εργασία που διεκπεραιώνουν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, καθώς και όλα τα μέλη των υπόλοιπων Τμημάτων της Αστυνομίας που έχουν άμεση εμπλοκή με το θέμα της εμπορίας και συνεργάζονται και στηρίζουν την προσπάθεια του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων. Θερμές ευχαριστίες απευθύνω επίσης στους υπόλοιπους συναρμόδιους μας φορείς και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εσωτερικών, που είναι ο συντονιστικός φορέας της πολυθεματικής ομάδας για την εμπορία προσώπων και όλους τους υπόλοιπους φορείς που αντιπροσωπεύονται στην πολυθεματική ομάδα. Η συνεργασία μας βρίσκεται σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα στο πλαίσιο υλοποίησης των κοινών μας στόχων σε σχέση με το καίριο αυτό ζήτημα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στον τομέα της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων σε καμία περίπτωση αποτελούν το τέλος του δρόμου. Αντίθετα, η βαναυσότητα που χαρακτηρίζει πολύ συχνά το διασυνοριακό αυτό έγκλημα, οι μορφές και οι διαστάσεις που λαμβάνει δεν αφήνουν οποιοδήποτε περιθώριο εφησυχασμού. Ως Αστυνομία Κύπρου, έχοντας επιτελέσει καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο που έχει σημειωθεί, αισθανόμαστε βαριά την ευθύνη να παραμείνει η χώρα μας σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, αλλά και να επιτευχθούν ακόμη περισσότερα. Θέλω λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε συνεχείς, στοχευμένες και άοκνες προσπάθειες, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συναρμόδιους μας φορείς για θέματα εμπορίας προσώπων, καθώς και, για την εκ βαθέων αντιμετώπιση του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος. Τα θερμά μου συγχαρητήρια και πάλι κυρία Σούπεραν.

Σας ευχαριστώ.