Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου


Έντιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,
- Κύριε εκπρόσωπε της Ένωσης Δήμων,
- Αξιότιμοι κύριοι Δήμαρχοι,
- Chief of the SBA Police,
- Κύριε Επίτροπε Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων,
- Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
- Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Κοινοτήτων,
- Κύριοι Πρόεδροι και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων,
- Κύριε Αρχισυντονιστή του Θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς,
- Αγαπητοί Συντονιστές του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς,
- Φίλοι Λειτουργοί των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
- Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
- Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για την παρουσία όλων σας, στη σημερινή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με σκοπό να παρουσιαστούν από την εταιρεία CMRC Cypronetwork Marketing Research Ltd και το Γραφείο Πρόληψης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, τα αποτελέσματα έρευνας, που διεξάγεται για πρώτη φορά, και αφορά σε αξιολόγηση του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ενός από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της νέας προσέγγισης που εφαρμόζουμε στην Αστυνομία, αυτής της Κοινοτικής Αστυνόμευσης.

Η έρευνα για το πρόγραμμα «Παρατηρητής της Γειτονιάς» έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί μας βοηθά να αξιολογήσουμε την πορεία εφαρμογής του θεσμού και να τροχοδρομήσουμε τις περαιτέρω δράσεις μας, οικοδομώντας νέα και πιο ποιοτικά επίπεδα εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία.

Στα πλαίσια της διεξαγωγής της συγκεκριμένης έρευνας, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις της κοινής γνώμης για ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την Αστυνομία Κύπρου. Κάνω αρχή με μια ιδιαίτερα, θεωρώ, θετική αξιολόγηση για την Αστυνομία. Όπως, διαφαίνεται, η Αστυνομία, μαζί με την Εθνική Φρουρά, συγκεντρώνουν τις θετικότερες εκτιμήσεις από μέρους του κοινού, εν συγκρίσει με άλλες Υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα, αλλά και σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία προηγούμενων ετών. Κατά το 2011, η Αστυνομία συγκέντρωνε μέσο όρο 3,1 σε πενταβάθμια κλίμακα αξιολόγησης, όσον αφορά τη γενική εικόνα των δημόσιων υπηρεσιών του τόπου και κατατασσόταν στη δεύτερη θέση μαζί με τις Κρατικές Υπηρεσίες Υγείας. Κατά το 2016 αυτός ο μέσος όρος αξιολόγησης αυξάνεται στο 3,4. Άνοδος παρουσιάζεται και στο βαθμό βελτίωσης γενικότερα της Αστυνομίας. Κατά το 2016, ο μέσος όρος των απαντήσεων έφθασε στο 3,3 και έχει βελτιωθεί σε σχέση με το 2011, όπου ο μέσος όρος καθορίστηκε στο 3,0. Αύξηση παρουσιάζεται και στο βαθμό ικανοποίησης του κοινού από την Αστυνομία, καθότι το 3,1 του 2011 ανήλθε στο 3,3 κατά το 2016. Το αίσθημα εμπιστοσύνης που εμπνέει η Αστυνομία, αλλά και οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με το κοινό είναι και αυτοί παράμετροι που παρουσιάζουν αυξητική τάση, σε σύγκριση πάντοτε με στατιστικά στοιχεία του 2011. Και εστιάζω στο έτος 2011, καθότι η οικονομική κρίση δεν είχε, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πλήξει το νησί μας.

Υπογραμμίζω ότι, όλοι οι θεσμοί κατά την οικονομική κρίση έχουν υποστεί καθίζηση, εξαιτίας της εύλογης απογοήτευσης της κυπριακής κοινωνίας και των συνθηκών αμφισβήτησης της εμπιστοσύνης προς όλους, όσοι βρισκόμαστε στη σφαίρα της δημόσιας ζωής και δράσης. Το γεγονός ότι με την πάροδο λίγων χρόνων η Αστυνομία ανακτά και βελτιώνει τη θέση της στην κοινωνία, είναι εξαιρετικής σημασίας. Και τούτο, παρά τη συνέχιση των επιπτώσεων της κρίσης που είχε και εξακολουθεί να έχει αρνητική επίδραση στο εργασιακό περιβάλλον της Αστυνομίαςκαι παρά τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού κατά 600 μέλη, σε σχέση με το 2011.

Αυτή η θετική εξέλιξη μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και αξιοπιστία. Είναι, ταυτόχρονα, η επιβράβευση της σκληρής δουλειάς και της πεποίθησης, ότι η κοινωνία δίκαια προσδοκά από εμάς περισσότερα. Είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε και να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας, μαζί με τους πολίτες, για τη διατήρηση συνθηκών ευνομίας, ευταξίας και ασφάλειας στον τόπο μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Το επίπεδο δημόσιας ασφάλειας στον τόπο μας βρίσκεται πολύ ψηλά, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού, ιδίως κατά τα τελευταία 3 χρόνια, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο συγκριτικό πλεονέκτημα της δημόσιας ασφάλειας που προσφέρει η Κύπρος, σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς της ευρύτερης περιοχής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που ο ΚΟΤ προβάλλει διεθνώς το θέμα της υψηλού επιπέδου δημόσιας ασφάλειας που προσφέρει η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός. Η ανάγκη για τη διατήρηση και τη διασφάλιση αυτών των υψηλών επιπέδων της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, προϋποθέτει τη συνεργασία Αστυνομίας και πολιτών στα θέματα αστυνόμευσης. Η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική κατά τις ημέρες που διανύουμε, όπου οι απειλές και προκλήσεις έχουν διευρυνθεί, όπου οι απαιτήσεις των πολιτών, δικαιολογημένα, έχουν αυξηθεί, όπου το έγκλημα έχει αποκτήσει διεθνικό χαρακτήρα.

Η Αστυνομία δεν μπορεί και βεβαίως δεν θα μείνει στάσιμη και αδρανής απέναντι στη νέα διαμορφούμενη πραγματικότητα. Κατανοώντας αυτή ακριβώς την αναγκαιότητα της ενεργούς συμμετοχής του κοινού στα θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, εφαρμόζουμε πλέον μια νέα προσέγγιση στην αστυνόμευση, με αυτούσια την ανθρώπινη διάσταση. Πρόκειται για το μοντέλο της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, το οποίο εμβολιάζουμε με πτυχές της έξυπνης αστυνόμευσης και της αστυνόμευσης με επίκεντρο την πληροφορία. Με θεσμούς όπως αυτό του Παρατηρητή της Πράσινης Γραμμής, του Παρατηρητή της Πυροσβεστικής, αλλά και του Παρατηρητή της Γειτονιάς, στον οποίο είναι αφιερωμένη και η σημερινή εκδήλωση, δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες να διατηρούν άμεση και συστηματική καθημερινή επαφή με την Αστυνομία να σχεδιάζουν από κοινού, με την Αστυνομία και την τοπική αυτοδιοίκηση, την προληπτική τους δράση, εδραιώνοντας, γενικότερα, το αίσθημα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Οι πολίτες, με απλά λόγια, γίνονται εταίροι της αστυνομίας, καταθέτοντας αυτοβούλως την ενεργό συμβολή τους στο κοινωνικό κεφάλαιο.

Εμείς τα μέλη της Αστυνομίας πιστέψαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην αξία του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς, αλλά και στα ευεργετικά αποτελέσματα που επιφέρει. Μαζί με εμάς πίστεψαν και αγκάλιασαν το προληπτικό αυτό πρόγραμμα και οι ίδιοι οι πολίτες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες θεωρούν ότι πρόκειται για αξιόπιστο πρόγραμμα, το οποίο εδραιώνει το αίσθημα εμπιστοσύνης και συμβάλλει περισσότερο στην αποτροπή διαρρήξεων, ληστειών, κλοπών και κακόβουλων ζημιών σε περιουσίες.

Σήμερα μετρούμε 75.850 Παρατηρητές σε 166 Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου, σε σύγκριση με μόλις 13.000 Παρατηρητές σε 54 Δήμους και Κοινότητες κατά το 2013, κατέχοντας, κατ΄ αναλογία πληθυσμού, μία από τις πρώτες θέσεις παγκόσμια. Αυτή η αύξηση στον αριθμό των Παρατηρητών της Γειτονιάς σίγουρα συνέτεινε στην αισθητή μείωση του εγκλήματος, σε παγκύπρια βάση. Συγκριτικά αποτελέσματα των ετών 2013 και 2016 καταδεικνύουν σημαντική μείωση στο σοβαρό έγκλημα, ενώ μείωση επήλθε και στις μικροπαραβάσεις. Αυτή η αισθητή μείωση στο έγκλημα, οδήγησε σε μία αύξηση στο αίσθημα ασφάλειας του κοινού. Συγκεκριμένα, ποσοστό 89% αισθάνεται σήμερα αρκετά, πολύ και πάρα πολύ ασφαλές στην περιοχή που κατοικεί. Όσοι αισθάνονται λίγο ή καθόλου ασφαλείς ανέρχονται στο 9%, σε σχέση με ποσοστό της τάξης του 13% που προέκυπτε κατά το 2015 και το αυξημένο 20% που ίσχυε το 2011. Αύξηση παρουσιάζεται και στο αίσθημα εμπιστοσύνης, στην αξιοκρατία και στις σχέσεις της Αστυνομίας με το κοινό, παράμετροι που βρίσκονται πολύ υψηλά στις προτεραιότητες που θέσαμε ως Ηγεσία.

Η πρόοδος που επιτεύχθηκε αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, απόρροια της συλλογικής προσπάθειας που καταβλήθηκε από τα αρμόδια μέλη της Αστυνομίας, την τοπική αυτοδιοίκηση, και πρωτίστως από τους ίδιους τους πολίτες. Είναι επιβεβλημένο, λοιπόν, στο σημείο αυτό να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές, αλληλέγγυους πολίτες που έχουν εγγραφεί και αφοσιωθεί στο θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται εντατικά για την προστασία της κάθε γωνιάς, της κάθε γειτονιάς της Κύπρου μας. Σε αυτούς που αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο, που καταβάλλουν μόχθο και κόπο, που παρουσιάζουν, πολλές φορές, υπέρμετρο ζήλο για να νιώθουμε περισσότερη ασφάλεια στα σπίτια μας.

Ευχαριστίες οφείλω να απευθύνω στους δημάρχους, στους προέδρους και στα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στα μέλη του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά αυτής της προσπάθειας, η γενικότερη συνδρομή των οποίων είναι καταλυτική σε ότι αφορά την προσπάθεια που καταβάλλεται για την εφαρμογή της νέας προσέγγισης αστυνόμευσης που έχουμε υιοθετήσει.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω επίσης στην ερευνητική εταιρεία CMRC Cypronetwork Ltd για την καθόλα άψογη και ποιοτική διεκπεραίωση του έργου που της ανατέθηκε, καθώς και για την εδώ παρουσία της με σκοπό την προβολή και ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι καλή δουλειά γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πάντοτε, ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η έρευνα κατέδειξε πως η ενημέρωση, η συνεργασία, η οργάνωση και συντονισμός, είναι τομείς που χρήζουν περαιτέρω αναβάθμισης. Η θέληση υπάρχει. Θα εργαστούμε από κοινού, ώστε να προβάλουμε και να ενδυναμώσουμε το θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ανεβάζοντάς τον ένα σκαλί ακόμη πιο πάνω. Έχουν ήδη δοθεί ρητές οδηγίες για δημιουργία τοπικών και επαρχιακών επιτροπών, με την εμπλοκή του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων, των Βοηθών Αστυνομικών Διευθυντών Επιχειρήσεων των Επαρχιών, των Υπευθύνων των Αστυνομικών Σταθμών και των Αστυνομικών της Γειτονιάς, δίδοντας με αυτό τον τρόπο μια νέα υπόσταση στο Πρόγραμμα του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Νέα ώθηση και δυναμική στο θεσμό του Παρατηρητή θα δώσουν αναμφίβολα και οι νέοι μας. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο Άμυνας και τον Οργανισμό Νεολαίας και με τη στήριξη των τοπικών αρχών, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ευαισθητοποίηση και ένταξη περισσότερων νέων ανθρώπων στο προληπτικό αυτό Πρόγραμμα, διασφαλίζοντας έτσι ακόμη πιο υψηλά επίπεδα δημόσιας ασφάλειας στη χώρα μας.

Η σημερινή συγκέντρωση, εντάσσεται στις δράσεις εκείνες που ουσιαστικά αποσκοπούν στην περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Βασιζόμενοι στα θετικά αποτελέσματα που επήλθαν από την εφαρμογή του και τα οποία επιβεβαιώνονται μέσα από τα ερευνητικά και στατιστικά στοιχεία, αλλά και εντοπίζοντας τυχόν αδυναμίες του προληπτικού αυτού προγράμματος, εντείνουμε τις προσπάθειές μας, προωθούμε νέα μέτρα για βελτίωση και επέκτασή του σε άλλες περιοχές του τόπου μας. Έχω την πεποίθηση ότι όλοι οι συνειδητοποιημένοι πολίτες: δημοσιογράφοι, παρατηρητές της γειτονιάς, αξιωματούχοι, απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας, όλοι όσοι έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, οφείλουν να δραστηριοποιηθούν στα θέματα ασφάλειας στον τόπο μας. Πρέπει να δίνουμε όλοι μαζί από το χρόνο μας, οικοδομώντας την έννοια της συλλογικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και στην πατρίδα μας.

Θέλω με αυτή την ευκαιρία να στείλω ένα μήνυμα προς όλους: Η Αστυνομία είναι εδώ, παρούσα σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής. Προτρέπω τους πολίτες να δημιουργήσουμε ακόμα πιο ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης γιατί αυτό αξίζουμε: Μια Αστυνομία που εργάζεται και συνεχώς βελτιώνεται σε ότι αφορά την προσπάθεια για οικοδόμηση μιας ασφαλέστερης κοινωνίας.

Σας ευχαριστώ.


Κατεβάστε το αρχείο τύπου WordΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ - version 4.docx