Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου


Αγαπητοί Εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
Αγαπητοί Συνάδελφοι.

Καλό σας μεσημέρι.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στο σεμινάριο που πραγματοποιείται από την Ομάδα Εργασίας Enlets-Mobile και την Αστυνομία Κύπρου. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την παρουσία της Ομάδας Εργασίας Enlets-Mobile στην Κύπρο, η οποία ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση της τεχνολογίας στην αστυνόμευση και τη δημιουργία βάσης δεδομένων που περιλαμβάνει τεχνολογικά συστήματα και εφαρμογές, οι οποίες είναι προσβάσιμες και δύνανται να εφαρμοστούν από όλα τα μέλη της Enlets-Mobile.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Αστυνομία Κύπρου οδεύει σταθερά σε μία πορεία αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού για να επιτελεί με περισσότερη πληρότητα την αποστολή της. Μια εκ των ύψιστων προτεραιοτήτων μας σε αυτή την πορεία, είναι η εφαρμογή της «έξυπνης αστυνόμευσης», της μέγιστης δηλαδή, αξιοποίησης της τεχνολογίας στον τομέα της αστυνόμευσης. Τεχνολογία και αστυνόμευση είναι στις μέρες μας έννοιες συνυφασμένες και τα διάφορα αναδυόμενα τεχνολογικά μέσα επιβάλλεται πλέον να χρησιμοποιούνται τόσο στον επιχειρησιακό, όσο και στον προληπτικό τομέα της αστυνόμευσης.

Παρά, λοιπόν, τους όποιους οικονομικούς και άλλους περιορισμούς, προχωρούμε με σταθερά και προγραμματισμένα βήματα και στον τομέα αυτό δρομολογώντας σειρά εξελίξεων στον τομέα της αστυνόμευσης με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Αναφέρομαι, ενδεικτικά, στις πιο σημαντικές εξελίξεις:
- Έχουμε ενσωματώσει σε 42 περιπολικά το ηλεκτρονικό Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Πινακίδων, γνωστό ως Mobile Automatic Number Plate Recognition (M-ANPR), δίδοντας τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού παραβατών για τροχαία αδικήματα ως επίσης, εντοπισμού υπόπτων οχημάτων που πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν στη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών. Η υπό αναφορά τεχνολογία έχει ήδη αυξήσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας, καθότι διεξάγονται μεγαλύτερης κλίμακας στοχευμένοι έλεγχοι, σε αντιδιαστολή με τους τυχαίους ελέγχους που πραγματοποιούνταν ως επί το πλείστον, μέχρι σήμερα.

-Εφαρμόζουμε, πλέον, το σύγχρονο σύστημα εντοπισμού θέσης των αστυνομικών οχημάτων (Automatic Vehicle Location - AVL). Η υιοθέτηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε 360 οχήματα της Αστυνομίας, μείωσε σημαντικά το χρόνο ανταπόκρισης της Αστυνομίας, αυξάνοντας, παράλληλα, την επιχειρησιακή της επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Πέραν τούτου, το σύστημα δίδει δυνατότητες αποτελεσματικότερης εποπτείας του προσωπικού.

-Έχουμε παράλληλα, υιοθετήσει, από το 2015, το γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (Geographical Information System - GIS), μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα ανάλυσης και χαρτογράφησης των «μελανών σημείων» που αφορούν στις τροχαίες συγκρούσεις και στις περιοχές υψηλού κινδύνου σε σχέση με το έγκλημα.

-Προχωρήσαμε, επίσης, στην εξασφάλιση εναέριας πλατφόρμας οπτικής παρακολούθησης (Unmanned Aerial Vehicle -UAV) μεγάλης εμβέλειας και στην εγκατάσταση Συστήματος Μετάδοσης Ζωντανής Εικόνας και Ήχου, μέσω του δορυφόρου HELLAS-SAT. Τα συστήματα αυτά μπορούν και χρησιμοποιούνται για έλεγχο, εφόσον παρίσταται ανάγκη, της τροχαίας κίνησης, αλλά και για παρακολούθηση περιπτώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως σοβαρές εγκληματικές ενέργειες, σοβαρά συμβάντα, ή/και επιχειρήσεις παροχής προστασίας υψηλών προσωπικοτήτων.

-Στην ίδια βάση, έχουμε θέσει σε εφαρμογή το Κεντροποιημένο Σύστημα Συναγερμών, μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα να συνδέονται με την Αστυνομία, τα συστήματα συναγερμών των, ανά το παγκύπριο, υποστατικών, είτε πρόκειται για οικίες είτε για εργασιακούς χώρους, όπως γραφεία, καταστήματα και κυβερνητικά κτήρια. Το νέο αυτό σύστημα παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης διαχείρισης 2.000 κλήσεων, σε περιπτώσεις διαρρήξεων, ληστειών και πυρκαγιών. Το Κεντροποιημένο Σύστημα Συναγερμών, αναμφίβολα, συμβάλλει στην ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, στη βελτίωση του χρόνου ανταπόκρισης της Αστυνομίας σε περιστατικά διαρρήξεων, ληστειών και πυρκαγιών και γενικότερα στην πρόληψη, αλλά και πάταξη του εγκλήματος.

Το όραμά μας για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση δεν σταματά εδώ. Προχωρούμε στη μέγιστη αξιοποίηση των τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων που εφαρμόζονται σε αστυνομίες άλλων χωρών που θεωρούνται πρότυπα στον τομέα της αστυνόμευσης. Επί τούτου, σημειώνεται ότι είμαστε η δεύτερη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προέβηκε σε εγκατάσταση της Πανευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τηλε-Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης (Ε-Call), ενώ, παράλληλα, ενώ στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται το νέο ψηφιακό δίκτυο ραδιεπικοινωνιών (TETRA), το οποίο θα αντικαταστήσει το πεπαλαιωμένο δίκτυο που χρησιμοποιείται από το 1991, παρέχοντας νέες δυνατότητες και ευελιξία στα μέλη που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες στον Διευθυντή και στα μέλη του Τμήματος Τεχνολογικής Ανάπτυξης, για το σημαντικό έργο που επιτελούν και για την καθοριστική συνδρομή τους στην υλοποίηση των στόχων μας, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Τμήματός τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στην Ομάδας Εργασίας της Enlets-Mobile για το αξιόλογο και σημαντικό έργο που επιτελεί.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε να ανταποκρινόμαστε πλήρως στην πρόκληση, που είναι και η καρδιά της αποστολής μας: την προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους.

Ένα από τα μέσα για να το πετύχουμε είναι η περαιτέρω αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας, μέσω της “έξυπνης αστυνόμευσης” και μίας σειράς άλλων καινοτομιών και μεταρρυθμίσεων που έχουμε τροχοδρομήσει. Η πορεία αυτή αποτελεί για εμάς μονόδρομο, που μπορεί, και θα οδηγήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών μας και στην ενδυνάμωση του επιπέδου προστασίας και ασφάλειας του πολίτη και κατ’ επέκταση ολόκληρης της κοινωνίας.

Καταληκτικά να ευχηθώ καλές επιτυχές στη διοργάνωση του παρόντος συνεδρίου.

Σας ευχαριστώ.


Κατεβάστε το αρχείο τύπου WordΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΒΟΗΘΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ENLETS-MOBILE.doc