Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου

΄Εντιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,
Πανιερώτατε Μητροπολίτη Τριμυθούντος,
΄Εντιμοι κύριοι Εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Kομμάτων,
΄Εντιμοι κύριοι Βουλευτές,
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Κύριε Εκπρόσωπε του Αρχηγού του ΓΕΕΦ,
Αξιότιμε κύριε Γενικέ Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,
Πρόεδροι των κοινοτήτων της περιοχής ( Ζυγίου, Μαρί, Καλαβασού, Τόχνης, Χοιροκιτίας, Ψεματισμένου και Μαρωνιού),
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι

Με αισθήματα χαράς, αλλά και υπερηφάνειας τελούμε σήμερα τα εγκαίνια του νέου οικήματος του Αστυνομικού Σταθμού Ζυγίου, ενός ζωτικής σημασίας αστυνομικού σταθμού που λειτουργεί από το 2006.


Αναντίλεκτα, οι αστυνομικοί σταθμοί της υπαίθρου και των μη αστικών περιοχών γενικότερα, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στα θέματα ασφάλειας και προστασίας του πολίτη των περιοχών αυτών. Η παρουσία και αποτελεσματική λειτουργία τους, συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη και εξιχνίαση του εγκλήματος, στη βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών που προσφέρει η Αστυνομία στους πολίτες, ως επίσης στην ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας. Οι αποστάσεις μειώνονται, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αφενός, γιατί αυξάνεται η επιχειρησιακή επάρκεια και το επίπεδο ανταπόκρισης της Αστυνομίας όταν απαιτείται η άμεση παρουσία ή και παρέμβασή της. Αφετέρου, γιατί ο κάθε αστυνομικός που υπηρετεί σ’ ένα αστυνομικό σταθμό μιας αγροτικής ή μη αστικής περιοχής, γνωρίζει σε βάθος και έκταση τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητές της τοπικής κοινωνίας και είναι σε θέση να οικοδομεί γέφυρες επικοινωνίας με τους πολίτες.


Η αναβάθμιση επομένως των εν λόγω αστυνομικών σταθμών σε διάφορα επίπεδα, περιλαμβανομένης της βελτίωσης των κτιριακών υποδομών, αποτελεί ουσιώδη πτυχή των στρατηγικών μας στόχων και των προγραμματισμών μας στο πλαίσιο της πορείας εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης που ακολουθούμε.


Σήμερα λοιπόν, εγκαινιάζουμε τις νέες εγκαταστάσεις ενός αστυνομικού σταθμού με πολλαπλές ευθύνες και ουσιώδη ρόλο και αποστολή σ’ ότι αφορά την ασφάλεια της περιοχής. Ο Αστυνομικός Σταθμός Ζυγίου έχει υπό την ευθύνη του εφτά κοινότητες με συνολικό πληθυσμό 5,000 κατοίκων, ενώ αστυνομεύει επίσης σημαντικό αριθμό υποδομών κοινής ωφέλειας, καθώς και εγκαταστάσεων που ανήκουν σε ιδιωτικούς οργανισμούς. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η τουριστική ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, με ότι, το γεγονός αυτό συνεπάγεται σε ότι αφορά στην αστυνόμευση.


Το κτίριο όπου φιλοξενείται πλέον ο Αστυνομικός Σταθμός Ζυγίου, είχε ανεγερθεί από την Εθνική Φρουρά στον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος ανήκε στην Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρία, και χρησιμοποιείτο ως Διοικητήριο του Στρατοπέδου Νίκου Ιωάννου που εδώ και αρκετά χρόνια έχει μεταφερθεί σε άλλη περιοχή. Το κτίριο έχει ανακαινιστεί και διαμορφωθεί κατάλληλα, ούτως ώστε να εξυπηρετεί επαρκώς τις ανάγκες αστυνόμευσης στην περιοχή. Ομολογουμένως, η διαδικασία μεταστέγασης από τον χώρο όπου έδρευε προηγουμένως, υπήρξε μακροχρόνια και πολύπλοκη, με αρκετές δυσκολίες και αντιξοότητες. Το πλέον ωστόσο σημαντικό που οφείλουμε σήμερα να υπογραμμίσουμε, είναι ότι ο Αστυνομικός Σταθμός έχει παραμείνει εδώ στο Ζύγι, που ήταν ένας πρωταρχικός, εξ’ αρχής στόχος για εμάς βάσει των συγκεκριμένων αναγκών αστυνόμευσης και λειτουργεί σ’ ένα ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο κτίριο. Θεωρώ επίσης σημαντικό να αναφέρω ότι ο σταθμός βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κατάλληλη τοποθεσία, σε κεντρική αρτηρία του χωριού, με αποτέλεσμα τα επίπεδα ανταπόκρισης και επιχειρησιακής ετοιμότητας να αυξάνονται.

Κυρίες και κύριοι,
Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι ως Αστυνομία βρισκόμαστε σε πάρα πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής των πολιτών. Γνωρίζουμε ότι η Πολιτεία, η κοινωνία και ο κάθε πολίτης, αναμένουν πάρα πολλά από εμάς. Να είμαστε συνεχώς παρόντες, στις δυσκολίες, στον κίνδυνο και στην απειλή. Με απόλυτη προσήλωση στο καθήκον μας για διασφάλιση συνθηκών ευνομίας και ευταξίας στην κοινωνία. Σ’ εμάς αντιστοιχεί μεγάλο μέρος της ευθύνης να προστατεύσουμε τον πολίτη και να διαφυλάξουμε τον τρόπο ζωής και κοινωνικής οργάνωσης, την ώρα που στην ατμόσφαιρα όλοι και όλα βρίσκονται υπό κριτική και επικρατεί μια γενικότερη κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς.


Είμαστε, κυρίες και κύριοι, αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, ζωντανό κύτταρο αυτής, και τα όποια θετικά στοιχεία, καθώς και οι όποιες αδυναμίες μας, αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη την κοινωνία και τα γενικά της χαρακτηριστικά. Εμείς περισσότερο από τον καθένα, θέλουμε μια Αστυνομία σύγχρονη και αποδοτική που να προστατεύει και να εξυπηρετεί τον πολίτη και να τον στηρίζει στην καθημερινότητά του. Εργαζόμαστε λοιπόν σκληρά και συνάμα στοχευμένα, προσαρμόζοντας την επιστημονική γνώση στην κοινωνική πραγματικότητα, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το βλέμμα στραμμένο στην πρόοδο και την εξέλιξη. Δίδουμε συνεχείς μάχες για να επιτευχθούν σημαντικές θεσμικές αλλαγές που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο των υπηρεσιών μας και θα μας θωρακίσουν επαρκώς, ούτως ώστε να επιτελούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα τη σύνθετη και πολυδιάστατη αποστολή μας. Στην πορεία μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές σύγχρονες προκλήσεις και ταυτόχρονα να αντιπαλέψουμε με διαχρονικές παθογένειες.


Αναλαμβάνουμε πλήρως τις ευθύνες μας, ενώ ταυτόχρονα ζητούμε τη συνεχή και αμέριστη στήριξη της πολιτείας, καθώς και τη συστράτευση με τους πολίτες. Έχουμε ισχυρή τη βούληση να πετύχουμε! Επιβάλλεται εντούτοις να έχουμε στα χέρια μας ισχυρά νομικά εργαλεία που έχουν δοκιμαστεί στις πλείστες προηγμένες κοινωνίες και αστυνομικούς οργανισμούς. Εκτιμώ ότι οι συγκυρίες και συνθήκες έχουν διαμορφώσει την κατάσταση, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει υψηλό επίπεδο συνεννόησης ανάμεσα σε εκτελεστική και νομοθετική εξουσία όσον αφορά τη λειτουργία της Αστυνομίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική ενίσχυση του έργου μας σε νομικό και θεσμικό επίπεδο.


Ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη, ενδεικτική των ευνοϊκών συνθηκών που φαίνεται να δημιουργούνται, αποτελεί η πρόσφατη ψήφιση των κανονισμών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με την οποία έχουν θεσπιστεί τα νέα κριτήρια πρόσληψης στην Αστυνομία. Η σημαντική αυτή απόφαση της Βουλής, μας ικανοποιεί, καθότι η νέα νομοθεσία ευθυγραμμίζεται με τις υψηλές προδιαγραφές που είχαμε καθορίσει στον τομέα αυτό ως αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και τεκμηρίωσης και κυρίως ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες της σύγχρονης αστυνόμευσης. Θέλω να τονίσω ότι αυτή η εξέλιξη θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα και το επίπεδο των παρεχομένων προς τον τόπο, υπηρεσιών κατά τις επόμενες δεκαετίες. Αυτή, μαζί με την εκπαίδευση των Δοκίμων Αστυνομικών, αλλά και των Αξιωματικών, η οποία θα αναβαθμιστεί περαιτέρω. Ευελπιστούμε ότι η ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθεσίας είναι η απαρχή μίας σειράς από θεσμικές και νομικές αλλαγές που έχουμε δρομολογήσει σε συνεννόηση και με την ουσιαστική στήριξη και καθοδήγηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.


Στο σημείο αυτό κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να εκφράσω τις οφειλόμενες ευχαριστίες μας σε όσους συνέβαλαν στην ανακαίνιση του οικήματος που εγκαινιάζουμε σήμερα.
Ολόψυχες ευχαριστίες απευθύνω καταρχάς προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και προσωπικά προς τον ίδιο τον Υπουργό, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική στη λήψη και υλοποίηση της απόφασης για τη μεταστέγαση του Αστυνομικού Σταθμού στον συγκεκριμένο χώρο.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρία που αποδέχτηκε την ανταλλαγή της γης όπου έχει δημιουργηθεί ο Σταθμός, με άλλο κυβερνητικό τεμάχιο, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Ευχαριστούμε ακόμη το Τμήμα Δημοσίων έργων και την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία που εργάστηκαν εντατικά για ολοκλήρωση του έργου εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, ως επίσης την Εθνική Φρουρά, τις τοπικές αρχές των κοινοτήτων της περιοχής, κάποιους ιδιωτικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο που αστυνομεύει ο Αστυνομικός Σταθμός και γενικά όλους ανεξαιρέτως, οι οποίοι συνέδραμαν με οποιονδήποτε τρόπο στη δημιουργία του νέου οικήματος του σταθμού.

Κλείνοντας, θα ήθελα, να ευχηθώ στο προσωπικό που στελεχώνει τον Αστυνομικό Σταθμό Ζυγίου, κάθε επιτυχία στα καθήκοντά τους. Πιστεύουμε ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα συμβάλουν περαιτέρω στη δημιουργία ενός βελτιωμένου εργασιακού περιβάλλοντος, με στόχο την ευημερία και την αποδοτικότητα των μελών μας. Σας διαβεβαιώνω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι θα εξακολουθήσουμε να είμαστε δίπλα σας, στο δύσκολο, αλλά πολύ σημαντικό έργο που σας έχει ανατεθεί.
Απευθύνομαι τέλος στους κατοίκους της περιοχής, παριστάμενους και μη, για να σας καλέσω να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τη μεταξύ μας συνεργασία. ΄Εχοντας ως κοινή αφετηρία, το ενδιαφέρον και την έγνοια για την περιοχή και την τοπική κοινωνία, ας εργαστούμε μαζί, με στόχο την επικράτηση συνθηκών ασφάλειας, την προστασία κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας, την ευημερία και τη διασφάλιση ψηλής ποιότητας ζωής στις κοινότητές σας.


Σας ευχαριστώ.