Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου


Κύριε Πρόεδρε της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου,

Κύριε Πρόεδρε του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,

Κύριε Εκπρόσωπε του Υπουργείου Παιδείας,

Κύρια Αντικοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,

Εκλεκτοί Ομιλητές,

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί συνεργάτες, συναδέλφοι,

Αγαπητοί Φοιτητές και Φοιτήτριες

Κυρίες και κύριοι

Καλή σας μέρα.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που παρευρίσκομαι και χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα, με θέμα «Ποινικές και Ψυχοκοινωνικές Προσεγγίσεις στις Τοξικοεξαρτήσεις», η οποία συνδιοργανώνεται από την Αστυνομία και συγκεκριμένα την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Αναμφίβολα, το θέμα της σημερινής ημερίδας δίνει το έναυσμα για περίσκεψη και προβληματισμό γύρω από το κοινωνικό φαινόμενο των ουσιοεξαρτήσεων, αφού αυτό αποτελεί μια οδυνηρή πραγματικότητα για τον τόπο μας, με σοβαρές και πολλές φορές τραγικές και πολύπλευρες επιπτώσεις για την ανθρώπινη ύπαρξη. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, που αναδύεται και επεκτείνεται κυρίως ένεκα των πολλών και πολύπλοκων κοινωνικών προβλημάτων που καλούμαστε ως κοινωνία, ειδικότερα σήμερα, να αντιμετωπίσουμε.
Ως Αστυνομία, αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες της κοινωνίας, θέσαμε από την πρώτη στιγμή στις προτεραιότητές μας, τη χάραξη στοχευμένης πολιτικής προς αντιμετώπιση του φαινομένου. Προς την επίτευξη του πιο πάνω στόχου, υλοποιούμε δράσεις που σκοπεύουν στη μείωση της προσφοράς σε σχέση με όλο το φάσμα διακίνησης, διάθεσης και αγοράς παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, τη μείωση της εγκληματικότητας που σχετίζεται με τις παράνομες ουσίες εξάρτησης, καθώς και τον αποτελεσματικό έλεγχο και περιορισμό των νέων ψυχοτρόπων ουσιών που εμφανίζονται.
Πρώτιστος στόχος, είναι η σύλληψη των εμπόρων και διακινητών και η κατάσχεση ποσοτήτων ναρκωτικών, πριν αυτές διοχετευτούν στην παράνομη αγορά. Η δράση της Αστυνομίας στον υπό αναφορά τομέα, αντικατοπτρίζεται μέσα από τη συνεχή και αδιάκοπη δραστηριότητα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών. Τα δεδομένα για τη δράση της Υ.ΚΑ.Ν. είναι απτά και μετρήσιμα. Χαρακτηριστικά θα ήθελα να αναφέρω ότι από το 2015 μέχρι το 2017 έχουν κατασχεθεί 545 κιλά κάνναβη, 295 κιλά κοκαΐνη καθώς και αρκετά άλλα είδη παρανόμων τοξικών ουσιών, ενώ κατά την τρέχουσα χρονιά η Αστυνομία-Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών έχει επίσης επιτύχει σημαντικά πλήγματα στη διακίνηση παρανόμων ουσιών στον τόπο μας. Συγκεκριμένα, από την 01/01/2018 μέχρι χθες, 01/11/2018, η Υ.ΚΑ.Ν. κατόρθωσε να κατάσχει περίπου 305 κιλά κάνναβης, 299 φυτά κάνναβης καθώς επίσης και 4,5 κιλά κοκαΐνης. Αξιοσημείωτο είναι εξάλλου το γεγονός ότι από τις πιο πάνω ποσότητες, τα 214 κιλά κάνναβης, τα 158 φυτά κάνναβης καθώς και μισό κιλό κοκαΐνης έχουν κατασχεθεί κατά τις τελευταίες 20 μέρες. Και το γεγονός αυτό, αποτελεί, θεωρώ, ισχυρή ένδειξη της δέσμευσης της Αστυνομίας για τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό των ποσοτήτων ναρκωτικών που διακινούνται στον τόπο μας, και τη σύλληψη και την προσαγωγή ενώπιον της Δικαιοσύνης, των εμπόρων και διακινητών παρανόμων ουσιών.
Οι πιο πάνω επιτυχίες της Αστυνομίας, παρόλη την αρχική εφορία που δυνατόν να προκαλούν, εντούτοις, ξεγυμνώνουν την πραγματική αλήθεια για τη διάσταση του φαινομένου στο τόπο μας, μιας και η προσφορά υποδηλώνει σε μεγάλο βαθμό και τη ζήτηση που υπάρχει για αγορά και χρήση τέτοιων ουσιών.
Σ’ αυτή λοιπόν την πρόκληση, η Αστυνομία δεν μένει απαθής. Ως θεσμικό όργανο του Κράτους, με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, προσφέρει υπηρεσίες, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στον άνθρωπο, στην οικογένεια, στην κοινωνία. Συνταυτιζόμαστε με την ευρύτερη πολιτική του κράτους για μια σφαιρική και ενοποιημένη προσέγγιση, η οποία δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανθρώπινες υπάρξεις και κυρίως στους νέους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τη χρήση παράνομων ουσιών. Η Αστυνομία, έχει ως καίρια ευθύνη τη στήριξη και τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Ως εκ τούτου, προβαίνουμε σε στοχευόμενες προληπτικές παρεμβάσεις, οι οποίες παρέχονται από το Γραφείο Πρόληψης της Υ.ΚΑ.Ν. μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης προληπτικών δράσεων, παρουσιάσεων, εργαστηρίων και άλλων εκδηλώσεων. Επιπρόσθετα, οι Λειτουργοί Κοινωνικής Παρέμβασης του υπό αναφορά Γραφείου, παρέχουν συμβουλευτική στήριξη σε άτομα που είτε ζητούν οικειοθελώς βοήθεια από την Αστυνομία, είτε συλλαμβάνονται και στη συνέχεια, εθελούσια, ζητούν εξειδικευμένη βοήθεια. Απώτερος σκοπός μας είναι η παραπομπή τους σε εξειδικευμένα Κέντρα για θεραπεία και ψυχολογική στήριξη. Σημειώνεται ότι, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποταθεί στους Λειτουργούς Κοινωνικής Παρέμβασης της Υ.ΚΑ.Ν. 1715 άτομα και από αυτά, 1465 έχουν παραπεμφθεί σε εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα.
Με την πιο πάνω πρακτική, καταφέραμε ως Αστυνομία να γεφυρώσουμε την απόσταση μεταξύ του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και του συστήματος υγείας, καθιστώντας μας ως τον πρώτο φορέα παραπομπής χρηστών σε εξειδικευμένα θεραπευτικά προγράμματα. Βάσει τούτου και αναλογιζόμενοι την ευθύνη που έχουμε επωμιστεί προς διεκπεραίωση του πιο πάνω σκοπού, κρίνεται αναγκαία η συνεχής επιστημονική ενίσχυση των γνώσεων και προσεγγίσεών μας.
Κυρίες και κύριοι,
Όπως γίνεται αντιληπτό, τα τελευταία χρόνια, η Αστυνομία Κύπρου εισήλθε σε μια περίοδο εποικοδομητικής εξωστρέφειας, σε ένα αγώνα αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού, με έντονο το στοιχείο της αυτοκριτικής και της διάθεσης για αλλαγή και πρόοδο. Τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, ζητείται η ανάληψη αποτελεσματικών και καινοτόμων δράσεων εδρασμένων σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα έλεγα ότι εντάσσεται και η σημερινή Ημερίδα αφού αναμένεται ότι μέσα από τις εισηγήσεις των έγκριτων και αξιόλογων εισηγητών, θα μας δοθεί η ευκαιρία να λάβουμε πληροφόρηση, να αντλήσουμε γνώση και να αξιοποιήσουμε εισηγήσεις για καινοτόμες προσεγγίσεις προς αντιμετώπιση του φαινομένου των Ναρκωτικών. Αναντίλεκτα, η ακαδημαϊκή γνώση, αποτελεί στα χέρια μας ένα σημαντικό εργαλείο, που ενισχύει και διευκολύνει το δύσκολο και πολυεπίπεδο έργο της Αστυνομίας. Και ακριβώς η σημερινή ημερίδα αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη των στόχων μας.
Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω θερμά το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και προσωπικά τον ίδιο τον Πρύτανη για τη συνδιοργάνωση της σημερινής ημερίδας, αλλά και γενικότερα για την καθόλα αγαστή και αρμονική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του τόπου που εξελίσσεται και επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς και καταξιώνεται με το ακαδημαϊκό του έργο, διδακτικό και ερευνητικό, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς.
Εκφράζω, επίσης, τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Διοικητή της Υ.ΚΑ.Ν. για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της παρούσας Ημερίδας, αλλά και προς όλους όσοι εργάστηκαν με ζήλο και αφοσίωση για την πραγματοποίησή της.
Ευχαριστίες απευθύνω ακόμη σε όλους γενικά τους συναρμόδιους και συνεργαζόμενους με εμάς φορείς και τους εκπροσώπους τους, παρευρισκόμενους και μη και τους αγαπητούς φοιτητές για την εδώ παρουσία τους.
Καταληκτικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εισηγητές της Ημερίδας και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες της όλης διοργάνωσης που επικεντρώνεται στο σοβαρό ζήτημα των τοξικοεξαρτήσεων.

Σας ευχαριστώ.


Κατεβάστε το αρχείο τύπου WordΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΑ, ΗΜΕΡΙΔΑ ΥΚΑΝ.docx