Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου


Ιδιαίτερα χρήσιμα για τις αρχές επιβολής του νόμου είναι τα κατ’ αρχήν συμπεράσματα που εξήχθησαν κατά το διήμερο διεθνές συνέδριο που πραγματοποίησε η Αστυνομία Κύπρου, με θέμα «Αντιτρομοκρατική Πολιτική για τις Αρχές Επιβολής του Νόμου, Διεθνείς και Συγκριτικές Προσεγγίσεις». Ενδεικτικό δε της ουσιαστικής συμβολής του συνεδρίου στη διαχείριση του φλέγοντος αυτού ζητήματος, ήταν η τοποθέτηση της προεδρεύουσας του Συνεδρίου, Καθηγήτριας στη Σχολή John Jay College of Criminal Justice, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, κυρίας Maria Haberfeld, ότι «Η Αστυνομία Κύπρου πρωτοπορεί με την πραγματοποίηση του παρόντος συνεδρίου».

Οι ομιλητές στο συνέδριο ήταν στελέχη οργανισμών επιβολής του νόμου που εξειδικεύονται στον συγκεκριμένο τομέα, ως επίσης ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες εγνωσμένου κύρους, ενώ οι εργασίες κάλυψαν σφαιρικά το θέμα της τρομοκρατίας, αφού τέθηκαν επί τάπητος τα ακόλουθα θέματα:

· Τακτικές και στρατηγικές κατά της τρομοκρατίας
· Αντιμετώπιση επιθέσεων αυτοκτονίας
· Κοινοτική αστυνόμευση και τρομοκρατία
· Τρομοκρατία και διαδίκτυο
· Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και τρομοκρατία
· Αστυνομική εκπαίδευση και τρομοκρατία

Το συνέδριο προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών διεθνών οργανισμών επιβολής του νόμου, όπως το FBI, η EUROPOL, η CEPOL, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, το συμβουλευτικό σώμα της Ε.Ε., S.S.C.A.T. (Serial Strategic Commission Advisory Team) και άλλοι, καθώς επίσης και αστυνομιών ευρωπαϊκών και άλλων χωρών και σε αυτό συμμετείχαν 280 συνολικά άτομα από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου που ολοκληρώθηκαν σήμερα, επιχειρήθηκε ουσιαστικά μία συγκριτική ανάλυση των διαφόρων πολιτικών και πρακτικών που εφαρμόζουν οι αρχές επιβολής του νόμου στα θέματα αντιμετώπισης της ασύμμετρης απειλής της τρομοκρατίας. Παράλληλα, η συνάντηση και αλληλογνωριμία εμπειρογνωμόνων με επιχειρησιακό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο, είχε ως αποτέλεσμα την ουσιαστική και εποικοδομητική ανταλλαγή θέσεων, γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης, σε μία προσπάθεια ενδυνάμωσης του γνωστικού πεδίου που αφορά στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Τα αξιόλογα συμπεράσματα που εξήχθησαν από αυτό το διεθνούς εμβέλειας συνέδριο, αφού καταγραφούν υπό τη μορφή επίσημων συμπερασμάτων συνεδρίου, θα προωθηθούν στους συναρμόδιους φορείς και οργανισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Αναμένεται δε να αποτελέσουν ένα επιπρόσθετο εργαλείο στον κοινό αγώνα για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας η οποία συνιστά τεράστια απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα, πλήττοντας καίρια τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας.