Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου


Ημερίδα με θέμα «Βία και εγκληματικότητα στην κοινωνία της πληροφορίας. Η επίδραση των ΜΜΕ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης» πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Δημοσιογραφική Εστία, μεταξύ των ωρών 9π.μ. -1.30μ.μ.
Την ημερίδα διοργάνωσαν η Αστυνομία Κύπρου σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών, την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, το Σύνδεσμο Εκδοτών Κύπρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Εκδοτών Διαδικτύου.
Στο πλαίσιο της ημερίδας απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι των πιο πάνω Φορέων και Οργανισμών και στη συνέχεια παρουσίασαν σχετικά θέματα, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες, τόσο από το χώρο των ΜΜΕ όσο και από την Αστυνομία Κύπρου.
Στο χαιρετισμό του ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, η ευρεία και ποικιλόμορφη διάχυση των πληροφοριών είναι ταυτόχρονη με τη δημιουργία τους. Δολοφονίες, ληστείες, συμπλοκές, αντικοινωνικές συμπεριφορές και άλλες αποτρόπαιες και μη πράξεις, αναμεταδίδονται σχεδόν αμέσως και σε κάποιες περιπτώσεις απευθείας, κατά την τέλεσή τους, από αυτόχειρες, θύτες, θύματα, ρεπόρτερ, περαστικούς και άλλους παρευρισκόμενους. Πρόσθετα, η τεχνολογία επιτρέπει και την ανατροφοδότηση, επεξεργασία, και αναδημοσίευση τέτοιων δεδομένων, με αποτέλεσμα πολλές φορές, την απόρροια ρητορικών μίσους, λεκτικών διαμαχών, ψηφιακών λασπολογιών, και άλλων παρεκκλίνουσων εκφραστικών συμπεριφορών, που απέχουν κατά πολύ από το συνταγματικό δικαίωμα του ατόμου στην ελευθερία της έκφρασης». Επίσης, πρόσθεσε «Η Αστυνομία Κύπρου έχει υιοθετήσει μια νέα φιλοσοφία και πλέον ακολουθεί μια νέα πορεία· αυτή της αποδοχής και της συνέργειας. Συγκεκριμένα, ως Αστυνομία είμαστε πια αφενός περισσότερο επιδεκτικοί στις υποδείξεις της κοινωνίας και αφετέρου πιο πρόθυμοι να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας με άλλους φορείς, οργανωμένα σύνολα, και λοιπούς εμπλεκόμενους. Να δημιουργήσουμε δηλαδή κοινωνικές συμμαχίες προς αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, με γνώμονα πάντοτε το καλώς νοούμενο συμφέρον του πολίτη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του»
Η ημερίδα εστίασε κυρίως στην επίδραση των ΜΜΕ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Τα θέματα που ανέπτυξαν οι ομιλητές αφορούσαν στην προσέγγιση των ΜΜΕ και των social media σε ζητήματα που σχετίζονται με τον χουλιγκανισμό (Ν. Καρτακούλλης, Πρόεδρος ΔΣ Πανεπιστημίου Λευκωσίας), τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων (Κ. Βέης, Υπεύθυνος Γραφείου Χειρισμού Θυμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων, Αρχηγείο Αστυνομίας), τη βία και τους νέους (Α. Καπαρδής, Καθηγητής, Τμήμα Νομικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), τον μιμητισμό και εξοικείωση με τη βία (Α. Ερωτοκρίτου, Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής), την τηλεοπτική βία (Α. Θεμιστοκλέους, Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου), τη δημοσιογραφική δεοντολογία (Γ. Παυλίδης, Πρόεδρος Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας), τη σχέση Αστυνομίας–ΜΜΕ (Α. Αγγελίδης, Εκπρόσωπος Τύπου Αστυνομίας), την απευαισθητοποίηση της βίας (Κ. Φάντης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου) και την περίπτωση ληστειών Τραπεζών και ΜΜΕ (Α. Κωνσταντίνου, Υπεύθυνος Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Αστυνομίας).
Οι συνδιοργανωτές ανέδειξαν με τεκμηριωμένο τρόπο βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση και εγκυρότητα της πληροφορίας, ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και συμφωνήθηκε από μέρους όλων, η έμπρακτη συνέχιση της προσπάθειας αυτής, τόσο από την πλευρά της Αστυνομίας όσο και των ΜΜΕ.


Κατεβάστε το αρχείο τύπου WordΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑ.doc