| En
 

Πληροφορίες/Συμβουλές προς το ΚοινόΓΙΑ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ....

Πρώτιστης σημασίας για εσάς τους λάτρεις της θάλασσας είναι η ασφάλεια σας. Αυτή επιτυγχάνεται με την άριστη γνώση που πρέπει να έχετε για την λειτουργία του σκάφους σας και τους κανονισμούς πλοήγησης, έτσι ώστε η θαλασσινή απασχόληση να μην γίνει ποτέ, μια απρόοπτη και δυσάρεστη περιπέτεια. Για αυτό αν είστε ιδιοκτήτης ή χειριστής ταχύπλοου σκάφους, να θυμάστε ότι:


  · Απαγορεύεται η χρήση σκάφους χωρίς την προβλεπόμενη από τη Νομοθεσία Άδεια Χειριστή, η οποία πρέπει να είναι σε ισχύ. Το σκάφος, πρέπει να είναι εγγεγραμμένο και να φέρει τους αριθμούς εγγραφής του σύμφωνα με τη Νομοθεσία και επίσης πρέπει να διαθέτει την προβλεπόμενη από τη Νομοθεσία Άδεια Κυκλοφορίας, η οποία πρέπει να είναι σε ισχύ. Πάντα μεταφέρουμε μαζί μας, σε αδιάβροχη θήκη, το Πιστοποιητικό Εγγραφής, την Άδεια Χειριστή και την Άδεια Κυκλοφορίας. Εάν δε πρόκειται να ενασχοληθούμε με αλιεία πρέπει να διαθέτουμε και την προβλεπόμενη από τη Νομοθεσία Άδεια Αλιείας. Ποτέ δε χρησιμοποιούμε σκάφος χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του ιδιοκτήτη ή εν αγνοία του.

  · Πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο (δέκατο όγδοο) έτος ηλικίας δικαιούνται να ενοικιάσουν σκάφη Κατηγορίας Β' (σκάφη ενοικίασης), συμπεριλαμβανομένων θαλάσσιων σκούτερ (Jet Ski), από αδειοδοτημένα σημεία παροχής διευκολύνσεων (Watersports Centers) που δραστηριοποιούνται στις παραλίες, εφόσον προτίθενται να τα χειρίσουν / οδηγήσουν οι ίδιοι και εφόσον έχουν συνυπογράψει την καθορισμένη από τη Νομοθεσία Δεσμευτική Δήλωση η οποία πιστοποιεί ότι ο ενοικιαστής έχει βεβαιωθεί για τις γνώσεις τους που απαιτούνται για τον χειρισμό των σκαφών.

  · Απαγορεύεται η διακίνηση, στάθμευση ή αγκυροβόληση σκαφών εντός περιοχών λουομένων, δηλαδή εντός των περιοχών που σηματοδοτούνται με σημαντήρες για αποκλειστική χρήση από λουόμενους. Οι περιοχές λουομένων καθορίζονται στο Διάταγμα Περί Προστασίας των Λουομένων στην Θάλασσα, το οποίο εκδίδεται από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κάθε χρόνο. Οι περιοχές αυτές σημαίνονται με σημαντήρες (σημαδούρες) μέσα στην θάλασσα, παραλλήλως της παραλίας, ενώ υπάρχουν περιοχές λουομένων που έχουν ισχύ καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

  · Σημαντήρες καθέτως της παραλίας τοποθετούνται για την οριοθέτηση των διαύλων, δηλαδή των «θαλάσσιων διαδρόμων» μέσα στους οποίους επιτρέπεται η διακίνηση σκαφών (μηχανοκινήτων και μη), όπως, μεταξύ άλλων, θαλάσσιων σκούτερ (jet ski), κανό, ποδήλατα θαλάσσης, σανίδες ιστιοπλοΐας.

  · Η διακίνηση σκαφών μέσα στους διαύλους που βρίσκονται ανάμεσα σε περιοχές λουομένων, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη θαλάσσια παροχή σε απόσταση μέχρι 100 μέτρα από την πλησιέστερη ακτή, βράχο ή βραχονησίδα, γίνεται με ταχύτητα που δεν υπερβαίνει τους 3 κόμβους και εν πάση περιπτώσει δεν δημιουργεί επικίνδυνο κυματισμό για οποιοδήποτε πρόσωπο.

  · Απαγορεύεται η χρήση σκάφους που σύρει ιπτάμενο ρυμουλκούμενο αντικείμενο (θαλάσσιο αλεξίπτωτο) σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από την πλησιέστερη ακτή, βραχονησίδα, ύφαλο, αντικείμενο που βρίσκεται σε βάθος λιγότερο από 2 μέτρα και αντικείμενο που προεξέχει από την επιφάνεια της θάλασσας ή σε πορεία διασταυρωμένη με άλλο ιπτάμενο ρυμουλκούμενο αντικείμενο. Σημειώνεται ότι για λόγους ασφάλειας τα σκάφη που σύρουν ιπτάμενα αντικείμενα πρέπει να έχουν ελάχιστο πλήρωμα δύο ατόμων ώστε να μην διακόπτεται η συνεχής επιτήρηση των προσώπων που ρυμουλκούνται και τα οποία θα πρέπει απαραίτητα να φορούν σωσίβιο. Παράλληλα το σχοινί ρυμούλκησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 μέτρα, ενώ απαγορεύεται η ρυμούλκηση ιπτάμενων αντικειμένων με άνεμο ταχύτητας άνω των 16 κόμβων ή όταν η κατάσταση της θάλασσας είναι κυματώδης.

  · Απαγορεύεται η χρήση σκάφους που σύρει ρυμουλκούμενο αντικείμενο επιφάνειας (θαλάσσιο σκι, wakeboard, μπανάνα, καναπέ, τροχό, κτλ) σε απόσταση μικρότερη από 200 μέτρα από την πλησιέστερη ακτή, καθώς και σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα από την παράλληλη προς την ακτή, οριοθετημένη πλευρά περιοχής λουομένων. Σημειώνεται ότι για λόγους ασφαλείας τα σκάφη που σύρουν ρυμουλκούμενα αντικείμενα επιφάνειας πρέπει να έχουν ελάχιστο πλήρωμα δύο ατόμων ώστε να μην διακόπτεται η συνεχής επιτήρηση των προσώπων που ρυμουλκούνται και τα οποία θα πρέπει απαραίτητα να φορούν σωσίβιο. Παράλληλα το σχοινί ρυμούλκησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 μέτρα, ενώ απαγορεύεται η ρυμούλκηση αντικειμένων επιφάνειας με άνεμο ταχύτητας άνω των 16 κόμβων ή όταν η κατάσταση της θάλασσας είναι κυματώδης.

  · Οι χειριστές ταχύπλοου σκάφους πρέπει να γνωρίζουν ότι η σημαία « Α» (Άσπρο Μπλε) του διεθνούς αλφαβητικού Κώδικα σημαιών, καθώς και η κόκκινη τετράγωνη σημαία με την άσπρη διαγώνια λωρίδα, δηλώνουν ότι υπάρχει δύτης στην περιοχή και τα σκάφη πρέπει να διατηρούν ασφαλή απόσταση και να παραπλέουν με χαμηλή ταχύτητα.

  · Απαγορεύεται ο απόπλους ταχύπλοων σκαφών Κατηγορίας Α΄, για ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των δύο ωρών, χωρίς προηγουμένως να γνωστοποιήσει ο χειριστής στα Αστυνομικά όργανα της περιοχής ή σε άλλο πρόσωπο ή Αρχή, υπεύθυνη για τον έλεγχο ή ασφάλεια της περιοχής:


- τα στοιχεία του σκάφους και του χειριστή

- τον τόπο και χρόνο απόπλου

- τον αριθμό και τα στοιχεία των προσώπων που επιβαίνουν στο σκάφος

- τη διαδρομή και τον προορισμό του σκάφους και τον αναμενόμενο χρόνο και τόπο επιστροφής.


  · Απαγορεύεται η χρήση σημάτων κινδύνου όπως καπνογόνων, βεγγαλικών χειρός, φωτοβολίδων αλεξιπτώτου εκτός από τις περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης και κινδύνου.
No documents found