| En
 

Πληροφορίες/Συμβουλές προς το ΚοινόΓΙΑ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ....

Πρώτιστης σημασίας για εσάς τους λάτρεις της θάλασσας είναι η ασφάλεια σας. Αυτή επιτυγχάνεται με την άριστη γνώση που πρέπει να έχετε για την λειτουργία του σκάφους σας και τους κανονισμούς πλοήγησης, έτσι ώστε η θαλασσινή απασχόληση να μην γίνει ποτέ, μια απρόοπτη και δυσάρεστη περιπέτεια. Γι΄αυτό αν είστε ιδιοκτήτης ή χειριστής ταχύπλοου σκάφους, να θυμάστε ότι:-

• Η διακίνηση ταχύπλοων σκαφών μέσα στους διαύλους που βρίσκονται ανάμεσα σε περιοχές λουομένων, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη θαλάσσια παροχή σε απόσταση μέχρι 100 μέτρα από την πλησιέστερη ακτή, βράχο ή βραχονησίδα, γίνεται με ταχύτητα που δεν υπερβαίνει τους 3 κόμβους (ναυτικά μίλια) και εν πάση περιπτώσει δεν δημιουργεί επικίνδυνο κυματισμό για οποιοδήποτε πρόσωπο.

• Απαγορεύεται η χρήση ταχύπλοου σκάφους που σύρει ιπτάμενο ρυμουλκούμενο αντικείμενο σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από την πλησιέστερη ακτή, βραχονησίδα, ύφαλο, αντικείμενο που βρίσκεται σε βάθος λιγότερο από 2 μέτρα και αντικείμενο που προεξέχει από την επιφάνεια της θάλασσας ή σε πορεία διασταυρωμένη με άλλο ιπτάμενο ρυμουλκούμενο αντικείμενο.

• Απαγορεύεται στον ιδιοκτήτη και στον χειριστή ταχύπλοου σκάφους να ρυμουλκεί αντικείμενο επιφάνειας σε απόσταση μικρότερη από 200 μέτρα από την πλησιέστερη ακτή, καθώς και σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα από την παράλληλη προς την ακτή, οριοθετημένη πλευρά περιοχής λουομένων.

• Οι χειριστές ταχύπλοου σκάφους πρέπει να γνωρίζουν ότι η σημαία « Α» ( Άσπρο Μπλε) του διεθνούς αλφαβητικού Κώδικα σημαιών, καθώς και η κόκκινη τετράγωνη σημαία με την άσπρη διαγώνια λωρίδα, δηλώνουν ότι υπάρχει δύτης ή υποβρύχιος κολυμβητής στην περιοχή και ότι τα σκάφη πρέπει να διατηρούν ασφαλή απόσταση και να παραπλέουν με χαμηλή ταχύτητα.

• Απαγορεύεται ο απόπλους ταχύπλοων σκαφών κατηγορίας Α΄, για ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των δύο ωρών, χωρίς προηγουμένως να γνωστοποιήσει ο χειριστής στα Αστυνομικά όργανα της περιοχής ή σε άλλο πρόσωπο ή Αρχή, υπεύθυνη για τον έλεγχο ή ασφάλεια της περιοχής:

- τα στοιχεία του σκάφους και του χειριστή

- τον τόπο και χρόνο απόπλου

- τον αριθμό και τα στοιχεία των προσώπων που επιβαίνουν στο σκάφος

- τη διαδρομή και τον προορισμό του σκάφους και τον αναμενόμενο χρόνο και τόπο επιστροφής.

ΛΙΣΤΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΠΡΟ ΑΠΟΠΛΟΥ

Ρυμούλκα - trailer

Έλεγξε την πίεση των ελαστικών και το γρασάρισμα των τριβέων στους τροχούς.

Σύνδεσε το καλώδιο τροφοδότησης των φώτων της ρυμούλκας και έλεγξε ότι τα φώτα ανάβουν.

Βεβαιώσου ότι η κεφαλή αγκίστρωσης έχει ασφαλίσει και σύνδεσε τις αλυσίδες ασφάλειας.

Βεβαιώσου ότι το σκάφος είναι δεμένο και στερεωμένο καλά στη ρυμούλκα.

Βεβαιώσου ότι έχεις τοποθετήσει τον πείρο της γάστρας.

Έγγραφα ελέγχου σκάφους

Βεβαιώσου ότι έχεις μαζί σου τα έγγραφα του σκάφους για τυχόν έλεγχο από τη Μονάδα Λ & Ν Αστυνομίας, δηλαδή το πιστοποιητικό εγγραφής του σκάφους, την άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους, την άδεια κυκλοφορίας, την άδεια αλιείας και το πιστοποιητικό ασφαλείας όταν προβλέπεται.

Βεβαιώσου ότι έχεις μαζί σου ναυτικό χάρτη που να καλύπτει την περιοχή στην οποία θα πλεύσεις έστω και αν πιστεύεις ότι γνωρίζεις καλά την περιοχή.

Ατομικά σωσίβια και κυκλικά σωσίβια με σχοινί

Στο σκάφος πρέπει να υπάρχουν ατομικά σωσίβια ισάριθμα με τους επιβαίνοντες συν ένα εφεδρικό. Όταν υπάρχουν παιδιά πρέπει να φέρουν παιδικά σωσίβια. Όταν το σκάφος έχει μήκος πάνω από έξι μέτρα πρέπει να υπάρχει και κυκλικό σωσίβιο με σχοινί επαναφοράς.

Εξηγήστε σε όλους όσους επιβαίνουν στο σκάφος τη θέση φύλαξης των ατομικών σωσιβίων καθώς και τον τρόπο χρήσης τους.

Συσκευές παραγωγής ήχου

Στο σκάφος πρέπει να υπάρχει σειρήνα ικανή να παράγει σταθερό ηχητικό σήμα που να μπορεί να ακουστεί σε απόσταση τουλάχιστον μισού ναυτικού μιλίου. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται αερόκορνα φροντίστε να υπάρχει εφεδρική φιάλη αέρα.

Συσκευή ασυρμάτου VHF

Στο σκάφος πρέπει πάντα να υπάρχει συσκευή ασυρμάτου VHF όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και να γνωρίζετε τη χρήση της.

Στη θάλασσα τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν σήμα όταν απομακρυνθούμε από την ακτή.

Κουπιά και εφεδρικό μέσο πρόωσης

Φροντίστε να έχετε μαζί σας τουλάχιστον ένα ζεύγος κουπιών τοποθετημένα και στερεωμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές είτε εφεδρικό μέσο πρόωσης.


Φωτεινά σήματα και σήματα ημέρας

Όλα τα φώτα ναυσιπλοΐας όπως προβλέπονται από τους ΔΚΑΣ πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Τα φώτα των ναυτικών συσκευών και των ρολογιών πρέπει να δουλεύουν.

Εάν πρόκειται να ασχοληθείτε με εργασία που προβλέπει τη χρήση σημάτων ημέρας φροντίστε τα σήματα αυτά να υπάρχουν στο σκάφος.

Ηλεκτρικό φανάρι υδατοστεγές κατάλληλο για σήματα Μορς με εφεδρικές μπαταρίες και λαμπτήρα.

Σήματα κινδύνου

Μεταφέρετε σήματα κινδύνου πάντα μαζί σας ακόμα και αν δεν επιβάλλετε από την υπάρχουσα νομοθεσία (πορτοκαλόχροα καπνογόνα, βεγγαλικά χειρός, φωτοβολίδες αλεξιπτώτου).

Τοποθετείστε τα σε στεγνό μέρος προστατευμένα από τις καιρικές συνθήκες.

Εξηγήστε σε όλους όσους επιβαίνουν στο σκάφος τη θέση φύλαξης των σημάτων κινδύνου καθώς και τον τρόπο χρήσης τους.

Εργαλεία και αναλώσιμα

Εργαλειοθήκη με τα βασικά εργαλεία και κάδος για αποστράγγιση νερών.

Κουτί με αναλώσιμα εξαρτήματα, π.χ. φίλτρο καυσίμων, λάμπες, σπαρκς, ασφάλειες, τάπες γάστρας, κ.τ.λ.

Πλωτή άγκυρα σε καλή κατάσταση.

Φορητοί πυροσβεστήρες

Στο σκάφος πρέπει πάντα να υπάρχουν φορητοί πυροσβεστήρες είτε αυτό είναι δεμένο σε Μαρίνα, είτε αγκυροβολημένο, είτε εν πλω.

Ελέγξτε ότι οι πυροσβεστήρες είναι επιθεωρημένοι και το μανόμετρο δείχνει τη σωστή πίεση.

Καύσιμα και λιπαντικά

Υπάρχουν αρκετά καύσιμα στο σκάφος για το ταξίδι που θα κάνετε; Έχετε υπολογίσει και μια έξτρα ποσότητα για περιθώριο ασφαλείας;

Είναι συνετό να μεταφέρετε μαζί σας πάντα ένα γεμάτο εφεδρικό δοχείο καυσίμων εγκεκριμένου τύπου.

Ελέγξτε τη στάθμη του λιπαντικού ελαίου της μηχανής καθώς και του ψυκτικού υγρού.

Σεντίνες

Ελέγξτε ότι οι σεντίνες του σκάφους είναι στεγνές και καθαρές από σκουπίδια και ότι οι αντλίες αποστράγγισης υδάτων λειτουργούν κανονικά.

Καθαρίστε οποιαδήποτε λάδια που τυχόν να υπάρχουν χυμένα στο κατάστρωμα για αποφυγή ατυχημάτων.

Φροντίδα μπαταρίας

Ελέγξτε ότι η μπαταρίες του σκάφους είναι φορτισμένες και αν είναι υγρού τύπου ότι η στάθμη του υγρού είναι η προβλεπόμενη.

Είναι συνετό να μεταφέρετε μαζί σας ενισχυτή τάσης (BOOSTER) σε περίπτωση που η μπαταρία της κύριας μηχανής νεκρώσει.

Δελτίο καιρού

Έχετε ενημερωθεί από αρμόδια αρχή σχετικά με την πρόγνωση του καιρού;

Να ακροάστε επί 24ώρου βάσεως τον ασύρματο για τα δελτία προγνώσεων καιρού και για διάφορες άλλες αγγελίες προς ναυτιλλόμενους που αποστέλλει το Κύπρος Ράδιο. Μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 24817998.

Σχοινιά και μηχανισμοί αγκυροβόλησης

Αντικαταστήστε τυχόν φθαρμένα σχοινιά πρόσδεσης και να μεταφέρετε μαζί σας δύο με τρία εφεδρικά σχοινιά πρόσδεσης για να χρησιμοποιηθούν σε τυχόν κακές καιρικές συνθήκες.

Ελέγξτε το μηχανισμό αγκυροβόλησης του σκάφους και τον εργάτη άγκυρας ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Εξοπλισμός εντοπισμού θέσης και διάσωσης

Υπάρχει στο σκάφος ο εξοπλισμός εντοπισμού θέσης και διάσωσης όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, π.χ. EPIRB, SART, LIFERAFT;

Γνωρίζετε τη σωστή χρήση του εξοπλισμού αυτού;

Ακόμα και αν εξαιρείστε της υποχρέωσης σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι συνετό να μεταφέρετε πάντα μαζί σας Ραδιοφάρο Εντοπισμού Θέσης Έκτακτης Ανάγκης γνωστό ως EPIRB, Αναμεταδότη Σημάτων Ραντάρ για Έρευνα και Διάσωση γνωστό ως SART και αν σας επιτρέπει ο χώρος και πνευστή σωσίβια σχεδία.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΟΤΙ....

 Απαγορεύεται η οδήγηση ταχύπλοου σκάφους υπό την επίδραση οινοπνευματωδών ποτών ή ναρκωτικών φαρμάκων και ψυχοτρόπων ουσιών.

 Απαγορεύεται η οδήγηση μέσα σε περιοχές λουομένων.

 Δεν καπνίζουμε ποτέ κοντά στο δοχείο καυσίμων.

 Θυμηθείτε πως δεν πρέπει να μεταφέρετε περισσότερα άτομα από αυτά που γράφει η άδεια σας.

 Ενημερώστε τους δικούς σας για την πιθανή ώρα επιστροφής σας.

 Μην ρίχνεται καύσιμα , λάδια ή άλλα σκουπίδια στην θάλασσα. Με την ασυλλόγιστη συμπεριφορά μας, καταστρέψουμε τη θάλασσα που είναι πηγή ζωής.

ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΚΟΥΤΕΡ ( JET SKI) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ....

 Απαγορεύεται η απομάκρυνση των θαλάσσιων σκούτερ (Jet Ski) πέρα από 700 μέτρα από την πλησιέστερη ακτή καθώς επίσης και η χρήση τους σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα από τα ευκρινώς διακρινόμενα σήματα (σημαδούρες) σε περιοχές λουομένων.

 Για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου μέχρι 30 Απριλίου απαγορεύεται η κυκλοφορία θαλάσσιων Σκούτερ από τη δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου. Η κυκλοφορία των θαλάσσιων σκούτερ για την περίοδο από 1η Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, επιτρέπεται, μεταξύ των ωρών 1000 -1300 και 1600 – 1900, ενώ μεταξύ των ωρών 1300-1600 επιτρέπεται, μόνο εάν αυτά διακινούνται σε απόσταση μεγαλύτερη από 500 μέτρα από την πλησιέστερη ακτή και όχι πέραν των 700 μέτρων από την πλησιέστερη ακτή.

 Πρέπει να αποφεύγουν τους απότομους ελιγμούς και αλλαγή πορείας που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους ή άλλων χειριστών σκαφών ή λουομένων.

 πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η πηδαλιουχία των σκαφών αυτών εξαρτάται από τις στροφές της μηχανής (throttle) που κατ΄επέκταση έχει άμεση επίδραση στον υδροπροωθητήρα (Jet).

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΩΝ ΕΠΙΒΑΤΗΓΩΝ ΣΚΑΦΩΝ

 1. Απαγορεύεται η διενέργεια πλοών σε σκάφος χωρίς ισχύον Πιστοποιητικό Ασφαλείας.
 2. Απαγορεύεται η διενέργεια πλοών με αναξιόπλουν σκάφος
 3. Απαγορεύεται η απομάκρυνση σκάφους σε απόσταση πέραν των 3ν.μ. από την ακτογραμμή και 6ν.μ. από τόπο καταφυγής.
 4. Απαγορεύεται ο απόπλους σκάφους με ένταση ανέμου μεγαλύτερη των 4 BF, ή σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας.
 5. Απαγορεύεται η διενέργεια πλόων με αριθμό επιβατών μεγαλύτερου του αριθμού επιβατών, που αναγράφεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας.
 6. Η σύνθεση του πληρώματος καθορίζεται επακριβώς στην πίσω σελίδα του πιστοποιητικού ασφαλείας ακτοπλοϊκού επιβατηγού σκάφους και στο πιστοποιητικό ασφαλούς επάνδρωσης.
 7. Ο Κυβερνήτης του σκάφους θα αναλαμβάνει την διακυβέρνηση του σκάφους αφού πρώτα γίνεται εγγραφή (παράδοση-παραλαβή πλοιαρχίας) στο επίσημο ημερολόγιο του σκάφους, σύμφωνα με τον Περί Εμπορικής Ναυτιλίας Πλοίαρχοι και Ναυτικοί Νόμο και είναι υπεύθυνος για το σκάφος.
 8. Ο Κυβερνήτης του σκάφους θα πρέπει να κατέχει Κυπριακό Πιστοποιητικό ΄΄ Κυβερνήτη Ακτοπλοϊκού Σκάφους΄΄ σύμφωνα με τον Νόμο 27(1)2008.
 9. Ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα να κατέχουν Πιστοποιητικό Υγείας σε ισχύ, σύμφωνα με τον Νόμο 107(Ι)2000.
 10. Ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα να κατέχουν Κυπριακά Ναυτικά Φυλλάδια σύμφωνα με τον Νόμο108(Ι)2000.
 11. Πριν την αναχώρηση του σκάφους από το Λιμάνι θα κατατίθεται λίστα πληρώματος (Crew list) στον πλησιέστερο Σταθμό της Λιμενικής & Ναυτικής Αστυνομίας, η οποία θα περιλαμβάνει όνομα και επίθετο του πληρώματος, αρ. ταυτότητας ή αρ. διαβατηρίου, αρ. Κυπριακού Ναυτικού Φυλλαδίου, ειδικότητα και υπηκοότητα ναυτικού. Επίσης, ενυπόγραφο σημείωμα στο οποίο θα καταγράφεται ο αριθμός του συνόλου των επιβαινόντων και ξεχωριστά ο αριθμός των ανηλίκων βρεφών και ατόμων με ειδικές ανάγκες, να παραδίδεται σε εντεταλμένο αντιπρόσωπο του στο σημείο απόπλου.
 12. Το Επίσημο Ημερολόγιο και Ναυτολόγιο του σκάφους θα προσκομίζεται στην αρμόδια αρχή (Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας) για έλεγχο και θεώρηση τουλάχιστον κάθε δύο μήνες.
 13. Ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα θα είναι εγκεγραμμένοι από την πρώτη στιγμή ναυτολόγησης τους, στο Ναυτολόγιο του Σκάφους, ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους σύμφωνα με τον κανονισμό ΚΔΠ 297/2001.
 14. Στο σκάφος να υπάρχουν τα συμβόλαια εργασίας του Κυβερνήτη και του πληρώματος υπογεγραμμένα από τον ναυτικό, από τον πλοιοκτήτη και από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με την εγκύκλιο ΕΕ9/2004.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ

Είμαστε δίπλα σου! Οποιαδήποτε ώρα μας έχεις ανάγκη, μη διστάσεις, τηλεφώνησε μας!

ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΜΕ ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ...

- Μην ψαρέψεις με ψαροτούφεκο αν δεν έχεις συμπληρώσει το 17ο έτος

της ηλικίας σου και δεν έχεις εξασφαλίσει τη σχετική Ερασιτεχνική Άδειας αλιείας με Ψαροτούφεκο άδεια από το Τμήμα Αλιείας.

- Έδυσε ο ήλιος; Απαγορεύεται να ψαρέψεις με ψαροτούφεκο μέχρι να ανατείλει ξανά. Απαγορεύεται η χρήση ψαροτούφεκου σε συνδυασμό με φωτεινές πηγές, δηλαδή με υποβρύχιο φανάρι.

- Απαγορεύεται η χρήση ψαροτούφεκου κατά το μήνα Μάιο.

- Όταν βγεις για ψάρεμα να έχεις πάντα μαζί σου την Άδεια Αλιείας, το Δελτίο Ταυτότητας και να τα παρουσιάζεις για έλεγχο σε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο εφόσον σου ζητηθεί.

- Η πώληση και εμπορία ψαριών που αλιεύονται απαγορεύεται.

- Απαγορεύεται η αλιεία ιχθύων πέραν των πέντε (5) κιλών ανά εικοσιτετράωρο.

- Μη μεταφέρεις ψαροτούφεκο σε σκάφος στο οποίο υπάρχει καταδυτική συσκευή πεπιεσμένου αέρα.

- Μη χρησιμοποιείς οποιασδήποτε μορφής καταδυτική συσκευή παροχής αέρα από σκάφος ή φορητή αυτόνομη καταδυτική συσκευή.

- Μην ψαρεύεις σε περιοχές λουομένων ή σε περιοχές που συνήθως κολυμπούν οι λουόμενοι.

- Απαγορεύεται η χρήση ψαροτούφεκου πλησίον αλιευτικών εργαλείων.

- Μην ψαρεύεις σε περιοχές όπου υπάρχουν:

- Λιμενικά έργα ή ναυτιλιακές σημάνσεις ή σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, καθώς και δίχτυα με εμφανή σήμανση.

- Αγκυροβολημένα πλοία.

- Θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών, δίαυλοι διέλευσης σκαφών σε αγκυροβόλια, καθώς και σε εισόδους- εξόδους λιμανιών ή αγκυροβολίων.

- Μη χρησιμοποιείς καμάκι, που η εκτοξευτική δύναμή του προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μείγματος.

- Μη χρησιμοποιείς δίχτυα.

- Περιοχές που απαγορεύεται η χρήση ψαροτούφεκου:

 Μέσα στη θαλάσσια περιοχή της Λάρας, μεταξύ της 1ης Ιουνίου και της 30ης Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

 Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λουτρών της Αφροδίτης και του Ακρωτηρίου Αρναούτη, σε οποιοδήποτε βάθος.

 Πάνω στο ναυάγιο του πλοίου «Ζηνοβία» που βρίσκεται βυθισμένο στον κόλπο Λάρνακας, όπως και σε ακτίνα 200 μέτρων γύρω από το ναυάγιο.

 Σε ακτίνα 500 μέτρων από τους βράχους των Μουλιών στην Επαρχία Πάφου.

 Σε ακτίνα μικρότερη των 100 μέτρων γύρω από τις εγκαταστάσεις εκτροφής ψαριών σε οποιαδήποτε θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

 Σε περιοχές που καθορίζονται από το Διευθυντή του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών με απόφαση του που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

• Όταν είσαι σε κατάδυση να φέρεις έναν επιπλέοντα σημαντήρα (πλαστικό), χρώματος κίτρινου ή πορτοκαλί , ο οποίος να φέρει μια σημαία κίτρινη με διαγώνια κόκκινη γραμμή, στην οποία να αναγράφονται τα ψηφία Υ.Δ (Υποβρύχια Δραστηριότητα) και ο οποίος πρέπει να είναι ορατός υπό κανονικές συνθήκες από απόσταση τριακοσίων (300) τουλάχιστον μέτρων.

• Μήπως πήγες στην περιοχή που θέλεις να ψαρέψεις με το φουσκωτό σου ή το σκάφος σου, και βούτηξες απ’ αυτό; Αν ναι, τότε η παραπάνω σημαία πρέπει να είναι στερεωμένη σε εμφανές σημείο πάνω στο σκάφος σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη σημαία Alpha του Διεθνούς Κώδικα Σημάτων. ΕΧΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ότι, πρέπει να κινείσαι σε ακτίνα πενήντα (50) μέτρων από τον προαναφερόμενο σημαντήρα ή πλωτό μέσο.

• Ειδοποίησε την πλησιέστερη Λιμενική Αρχή της περιοχής στην οποία πρόκειται να καταδυθείς.

ΜΗΝ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΟΥ.

• Κινήσου εκ του ασφαλούς. Απόφευγε παράτολμες και επικίνδυνες ενέργειες όσον αφορά το βάθος, το χρόνο κατάδυσης, τις επικίνδυνες περιοχές/ σπηλιές, τα ρεύματα κ.λπ.

• Φρόντισε ώστε ο χρόνος ανάδυσης σου να είναι υπερεπαρκής. Εκτός του βάθους και της κόπωσης, έχε υπόψη σου σε τι δυσχερή κατάσταση μπορεί να επέλθεις εξαιτίας των βαρών που φέρνεις στη μέση σου (εφόσον φοράς βάρη).

• Αποφάσισες να βγεις έξω στην ακτή; ΠΡΟΣΕΞΕ! Αφόπλισε το ψαροτούφεκο!

• Είσαι στην ακτή και προετοιμάζεσαι να μπεις στο νερό για να ξεκινήσεις να ψαρεύεις; ΜΗΝ ΟΠΛΙΣΕΙΣ από τώρα το ψαροτούφεκό σου! Μία απροσεξία μπορεί να κοστίσει τη ζωή ενός συνανθρώπου σου.

• Μην βουτάς μόνος σου! Πάρε μαζί σου και παρέα. Αναλογίσου πόσο σωτήριο μπορεί να είναι αυτό σε μια κατάσταση ανάγκης.

• Μη βρίσκεσαι για πολλή ώρα κάτω απ’ το νερό. Μείωσε όσο μπορείς τις κινήσεις σου υποβρυχίως.

• Μην ανελκύεις από το βυθό αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας. Αν ανακαλύψεις τίποτα αντικείμενα, ειδοποίησε τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία.

• Καλό είναι να εκπαιδευτείς στις πρώτες βοήθειες και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

Π Ρ Ο Σ Ε Ξ Ε ! Μην παθιάζεσαι. Η επιδίωξή σου να μην χάσεις κάποιο ψάρι, μπορεί ν αποβεί επικίνδυνο για την υγεία σου έως και, την ίδια σου τη ζωή!

ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ,

ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΕΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΟΔΗΓΙΕΣ,

- Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρετε καλό

κολύμπι. Έχετε σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική;

- Καλό είναι να κολυμπάτε με παρέα.

- Έχετε φάει; Περίμενε να περάσουν 3 – 4 ώρες για να κολυμπήσετε. Καλό είναι,

όμως, ν΄αποφεύγετε να μπαίνετε τελείως νηστικοί στο νερό.

- Έχετε πιει οινοπνευματώδη ποτά; Έχετε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός.

- Μην κάνετε βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζετε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού, ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.

- Μην σπρώχνετε και μην βυθίζετε άλλους στη θάλασσα.

- Μην κολυμπάτε σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι επικίνδυνη.

- Μην κολυμπάτε όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.

- Μην κολυμπάτε μόνος τη νύχτα και πάντα να έχετε οπτική επαφή με το σύντροφό σας κολυμβητή.

- Αν αισθάνεστε ρίγος ή ζαλάδα, φοβάστε ή κρυώνετε βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.

-Καθώς κολυμπάτε παρατηρείτε ότι σας παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεστε. Δείτε από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψτε το στόμα και την μύτη σας από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπαθήστε, ΑΠΛΑ να κρατηθείτε στην επιφάνεια. Παρατηρείτε μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; κολυμπάτε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.

- Αισθάνεστε κίνδυνο; Καλέστε βοήθεια.

- Κουραστήκατε κολυμπώντας; Μην σας πιάνει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίστε ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείτε.

- Έχετε πάθει ‘κράμπα’, Μη φοβηθείτε. Χαλαρώστε το μέρος του σώματος που ‘πιάστηκε’ και με αργές κινήσεις κολυμπήστε προς την ακτή.

- Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάτε πέρα απ’ αυτές.

- Μην κολυμπάτε στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.

- Αν Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; ΒΓΕΙΤΕ γρήγορα έξω απ΄το νερό

- Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στην θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.

- Αν αντιληφθείτε κάποιον κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό;

Βρείτε ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξτε το κοντά του για να πιαστεί.

• Καλέστε για βοήθεια.

• Σε περίπτωση που πλησιάσετε το θύμα ή είστε ήδη κοντά του, ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ότι μπορεί να κινδυνέψετε και εσείς αν πιαστεί πάνω σας βίαια και απότομα.

ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ,

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΤΕ ΑΦΟΒΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

- Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά στο νερό.

- Μη θεωρείτε ότι μπρατσάκια, φουσκωτές κουλούρες κ.λπ υποκαθιστούν την υποχρέωσή σας να επιβλέπετε τα παιδιά σας.

- Διδάξτε τα παιδιά σας ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπούν μόνα τους.

- Να παίζεται μαζί με τα παιδιά σας στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθούν με το νερό.

- Αν Φοβάται το παιδί σας να μπει στο νερό; Μην το ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΕ!

- Χρησιμοποιήστε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης, αν τα παιδιά σας δεν ξέρουν καλό κολύμπι.

No documents found