| En
 

Φιλοαστυνομικός Σύνδεσμος Κύπρου - Περιληπτική Επεξήγηση για Φιλοαστυνομικό Σύνδεσμο ΚύπρουΚυρίες και Κύριοι,


O Φιλοαστυνομικός Σύνδεσμος Κύπρου με έδρα την Λευκωσία ιδρύθηκε αρχές του 1992 με αφορμή ένα θλιβερό γεγονός, όταν την 1 Οκτωβρίου 1991 κατά την καθιερωμένη παρέλαση στην Επέτειο της Ανεξαρτησίας, οργανωμένοι ολιγάριθμοι νεαροί αιφνίδια και απρόκλητα ύβριζαν και γιουχάϊζαν μόνο τους παρελαύνοντες αστυνομικούς μας. Στην συνέχεια σε όλες τις πόλεις έδρες των Αστυνομικών Διευθύνσεων ιδρύσαμε τα Επαρχιακά Παραρτήματα μας με εκλελεγμένα Διοικητικά Συμβούλια τα οποία ενεργούν με βάση το Επίσημο Καταστατικό και με εποπτεία του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Φιλοαστυνομικού Συνδέσμου Κύπρου στο οποίον εκπροσωπούνται από τον κάθε Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο των Επαρχιακών Παραρτημάτων, σε παγκύπριες συνδιασκέψεις-συνεστιάσεις σε βολικούς χώρους σε εστιατόρια στο Ζύγι, Κοφίνου, Χοιροκοιτία κλπ. στην παρουσία της Φυσικής και Πολιτικής Ηγεσίας της Αστυνομίας των Αστυνομικών Διευθυντών Επαρχιών ή και άλλων αξιωματικών ή/και παραγόντων της κοινωνίας όπου συζητούνται και συναποφασίζονται οι περαιτέρω δραστηριότητες μας.

Από πέρσι προσπαθούμε να στελεχώσουμε και τα Διοικητικά Συμβούλια των Φιλοαστυνομικών Συνδέσμων Περιφέρειας Αστυνομικών Σταθμών Υπαίθρου ώστε ο κάθε Αστυνομικός μας οπουδήποτε και εάν υπηρετεί να αισθάνεται ότι έχει πολίτες φίλους του που θα τον στηρίξουν.

Ο κυριώτερος καταστατικός στόχος και φιλοδοξία είναι: Να υποβοηθήσουμε την Αστυνομία μας για υποδειγματικότερη πολιτισμένη συμπεριφορά, αποτελεσματικότερη πρόληψη, καταστολή και εξιχνίαση του εγκλήματος, γρηγορότερη εξάλειψη των ναρκωτικών και μείωση των δυστυχημάτων, περισσότερη εκτίμηση της από την νεολαία μας, αποδοτικότερη συνεργασία της με το κοινό διότι οι Αστυνομικοί μας είναι αδέλφια και συνάνθρωποι μας. Είναι και πρέπει να είναι οι γνησιώτεροι προστάτες, υπηρέτες και φίλοι μας. Εμείς θα τους επαινούμε και θα τους επιβραβεύουμε στην εκτέλεση του ευγενούς κοινωνικού και ανθρωπιστικού λειτουργήματος τους, αλλά και θα τους κατηγορούμε και θα τους επικρίνουμε όταν (κάποιοι επίορκοι) το παραμελούν ή το εξευτελίζουν.

ΓΙΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟΛΜΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΑΜΕ Η ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΛΑΜΕ ΣΤΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ Η ΚΑΙ ΠΟΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 36 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΠΙΟΡΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΗ Η ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ Η ΔΥΣΜΕΝΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣΑΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΔΙΕΘΝΩΣ.

Εφαρμόζουμε διαχρονικά το απαρασάλευτο πατριωτικό καθήκον-ιδεολόγημα και στηρίζουμε απόλυτα την Αστυνομία μας διότι «ΑΝΙΚΑΝΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΛΗΠΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣΑ ΝΕΟΛΑΙΑ, ΖΟΥΓΚΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

Αισθανόμαστε υπερήφανοι διότι είμαστε και θεωρούμαστε ως ο πιο πρωτοπόρος και υποδειγματικός Φιλοαστυνομικός Σύνδεσμοςσε όλη την Ευρωπϊκή ΄Ενωση και των γειτονικών χωρών. ΄Ηδη μετά από συνεννόηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αρχίσαμε από 3/6/2011 Πανεθνική Εκστρατεία ώστε να επανέλθει στην Ελληνική Αστυνομία η 5η Μαϊου ως η Ημέρα της Αστυνομίας και η εορτάζουσα Αγία Ειρήνη ως Προστάτιδας της. Αμέσως μετά θα απευθυνθούμε προς την ΕUROPOL και στον Διεθνή Σύνδεσμο Αστυνομίας (Ι.P.A.) για να θεσμοθετηθεί η ίδια ημέρα και Προστάτιδα για όλες τις Αστυνομίες της Ε.Ε.

Με πρωτοβουλίες και εισηγήσεις μας στις κοινές παγκύπριες συνδιασκέψεις ή παραστάσεις μας με την Φυσική και Πολιτική Ηγεσία της Αστυνομίας μας συναποφασίσθηκαν και εθεσμοθετήθηκαν:

1) Η 5 Μαϊου ως Ημέρα Τιμής της Αστυνομίας και η Εορτάζουσα Αγία Ειρήνη ως Προστάτιδας της όπου συνδιοργανώνουμε τιμητικές εκδηλώσεις σε κάθε Επαρχία για τους 51 Πεσόντες, τους 5 Αγνοουμένους και τους συγγενείς των, τους

24 Αιχμαλώτους, τους 67 τραυματίες και για όλους τους Υπηρετούντες ή αφυπυρετούντες Αστυνομικούς και Πυροσβέστες μας και είχαμε ως ομιλητές μεταξύ άλλων Αρχηγούς ή Εκπροσώπους των κομμάτων.

2) Εισήξαμε πιλοτικά τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας για Δήμους και Κοινότητες

3) Εισήξαμε τον Θεσμό όπου Αστυνομικοί μας είναι εθελοντές δότες οργάνων μετά θάνατον και κατέχουν αναλογικά και ως αιμοδότες την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και Παγκύπρια.

4) Ιδρύσαμε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Συγγενών και Φίλων Εξαρτημένων Ατόμων.

5) Παριστάμεθα και συνεισφέρουμε σε όλες τις εκδηλώσεις της Αστυνομίας, εκστρατείες, τελετές, αφυπηρετήσεις, σε επισκέψεις νοσηλευομένων μελών της Αστυνομίας.

6) Αποδίδουμε σε κηδείες τις ύστατες αποχαιρετιστήριες τιμές σε υπηρετούντες και σε συνταξιούχους αποθανόντες αστυνομικούς μας.

7) Ανακηρύξαμε πέραν των 12 Πολιτών, (ενός Ισπανού) και 4 Αστυνομικών ως Γενναίους Μετά Θάνατον πάντοτε στη παρουσία Υπουργών και Επισήμων διότι αυτοθυσιάστηκαν για την νομιμότητα ή και διέσωσαν άλλους από βέβαιο θάνατο.

8) Με προσπάθειες μας, τοπικές αρχές ονοματοδότησαν δρόμους, πλατείες και πάρκα στη Μνήμη τους, Αστυνομικοί επροήχθησαν και οικογένειες γενναίων πολιτών εβοηθήθησαν οικονομικά και επαγγελματικά.

9) Aνακηρύξαμε ως Γενναίους Αλτρουϊστές πέραν των 26 πολιτών συμπεριλαμβανομένων 5 γυναικών, 4 αστυνομικών και 4 ελλαδίτες.

10) Από το 1992 συνδιαργανώσαμε με δική μας ευθύνη και δαπάνες παγκύπρια επαρχιακά και περιφερειακά, δεκάδες σεμινάρια, ομιλίες, παρεμβάσεις, αρθρογραφίες, ανακοινώσεις, παραστάσεις και συζητήσεις στα Μ.Μ.Ε, στην Βουλή, σε Δήμους και Κοινότητες ή Κρατικές Υπηρεσίες προς όφελος της Αστυνομίας και την βελτίωση των σχέσεων της με την κοινωνία. Παράδειγμα εφαρμογής του Νομοθεσίας όπου νεαροί αντί να φυλακίζονται να επιτελούν κοινοτική εργασία. Το πλυντήριο αστυνομικών οχημάτων στην Λεμεσό και το ηρώον Αντιστασιακών παρά το Παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού.

11) Συμβάλαμε και στηρίξαμε τους Συνδικαλιστικούς Συνδέσμους Μελών και Αξιωματικών της Αστυνομίας.

12) Διοργανώσαμε επισκέψεις πολιτών ειδικών κατηγοριών σε Τμήματα, Μονάδες και Διευθύνσεις της Αστυνομίας όπως Ακαδημία, ΜΜΑΔ, Αρχηγείον, Πυροσβεστική.

13) Επιδίδουμε Βραβεία και Τιμητικές Περγαμηνές στον Καλύτερο Αστυνομικό κάθε χρόνο και στους πρωτεύσαντες και δευτερεύσαντες της κάθε σειράς αποφοιτούντων σπουδαστών της Αστυνομικής Ακαδημίας.

14) Κατά καιρούς υποβάλαμε διάφορες πολυσέλιδες επιστημονικές εισηγήσεις και μελέτες όπως και για το Στρατηγικό Σχέδιο της Αστυνομίας.

15) ΄Ολα τα διατελέσαντα ως μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων Παγκύπρια και Επαρχιακά επρόσφεραν και προσφέρουν δωρεάν και με ανιδιοτέλεια χιλιάδες εργοτοώρες προς όφελος της Αστυνομίας μας.

16) ΄Εχουμε συνεργασθεί απόλυτα με όλες τις Κυβερνήσεις, τους αρμόδιους για την Αστυνομία Υπουργούς των και με όλες τις Ηγεσίες της Αστυνομίας μας και επαναλαμβάνουμε σ΄αυτούς με την παρούσα, τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας.

17) Επιζητούμε νέα μορφωμένα μέλη με επιρροή και με απόλυτο σεβασμό στο καταστατικό μας και στην ευγενή αποστολή της Αστυνομίας μας τουλάχιστον 3 – 4 Μέλη από κάθε χωριό και ενορία σε κάθε πόλη.

18) Αυτόβουλα και ιδρυτικά μέλη μας ήταν σε ανύποπτο χρόνο και είναι οι διατελέσαντες αργότερα Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. κ. Λουκάς Λουκά, Σοφοκλής Σοφοκλέους και αξιωματούχοι από όλα τα κόμματα.

30) Τα εμβληματικά μας σύμβολα κόκκινο τριαντάφυλλο με τα αγκάθια και κλαδί εληάς συμβολίζουν το αίμα, τον πόνο, την ομορφιά της θυσίας και την ειρηνική τιμητική ευλογημένη αποστολή της Αστυνομίας μας.

Σας ευχαριστούμε