| En
 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ κ. ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΙΣΣΟΥΡΙΟΥ 31 ΜΑΙΟΥ, 2024 και ώρα 17:00 μ.μ.


  - Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

  - Πανιερώτατε Μητροπολίτη Πάφου,

  - Κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης,

  - Κύριοι Εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων,

  - Κύριε Εκπρόσωπε του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων,

  - Κύριε Εκπρόσωπε του Αρχηγού του ΓΕΕΦ,

  - Κύριε Εκπρόσωπε του Αρχιπύραρχου,

  - Κύριε Γενικέ Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης,

  - Κύριε Εκπρόσωπε του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος,

  - Κύριοι Κοινοτάρχες,

  - Κύριοι Διευθυντές των Τμημάτων Δημοσίων Έργων και Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών,

  - Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι/Distinguished Guests,

  - Κυρίες και Κύριοι,

  - Αγαπητοί Συνάδελφοι,


Καλησπέρα.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που σας καλωσορίζω σήμερα, στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Αστυνομικού Σταθμού Πισσουρίου. Ένας Σταθμός ο οποίος από το 1973 μέχρι και πρότινος στεγαζόταν σε ακατάλληλο και μη λειτουργικό κτήριο, ενώ με την παραχώρηση από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πισσουρίου, το οποίο και ιδιαιτέρως ευχαριστώ, του παλαιού Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητας, επιτεύχθηκε η δημιουργία ενός νέου κτηρίου, σύγχρονων προδιαγραφών. Ενός κτηρίου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της εποχής μας και το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει ουσιαστικά το επίπεδο παροχής αστυνομικών υπηρεσιών, τόσο στον εγχώριο πληθυσμό που αγγίζει τις 4 χιλιάδες κατοίκους των οκτώ Κοινοτήτων που αστυνομεύει: Πισσούρι, Αυδήμου, Παραμάλι, Ανώγυρα, Αλέκτορα, Πλατανίσκια, Άγιος Θωμάς και Πραστειό Αυδήμου, όσο και στους χιλιάδες ξένους που διαμένουν ή και διακινούνται καθημερινά στην περιοχή.

Η Αστυνομία είναι ένας θεσμός που συμβάλλει καταλυτικά στην ευημερία, ασφάλεια και στην ανάπτυξη της κοινωνίας. Ωστόσο, ένα εκ των βασικών συστατικών στοιχείων ενός υγιούς και αποτελεσματικού αστυνομικού οργανισμού, αποτελεί το ψηλό επίπεδο αφοσίωσης του προσωπικού του. Και ο βαθμός αφοσίωσης του προσωπικού είναι άμεσα συνυφασμένος, με τα μέτρα εκείνα που λαμβάνει η διοίκηση, και η πολιτεία ευρύτερα, ούτως ώστε οι εργαζόμενοι να διευκολύνονται κατά τρόπο άμεσο και πρακτικό, στη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους. Η δημιουργία επομένως, σύγχρονων και λειτουργικών κτηριακών υποδομών, συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του βαθμού αφοσίωσης του προσωπικού και κατ’ επέκταση στην αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του οργανισμού.

Η έμφαση που δίδεται στο θέμα του κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος σε σχέση με τις κτηριακές υποδομές, καταδεικνύεται τόσο από τη δημιουργία του κτηρίου που εγκαινιάζουμε σήμερα, όσο και από το γεγονός ότι κατά τα τελευταία 4 χρόνια κατορθώσαμε με την καθολική στήριξη της κυβέρνησης, να υλοποιήσουμε στόχους σε σχέση με τον συγκεκριμένο τομέα, οι οποίοι παρέμεναν ανεκπλήρωτοι για δεκαετίες. Μεταξύ άλλων, έγινε κατορθωτό να ανεγερθούν νέες κτηριακές εγκαταστάσεις για τους Αστυνομικούς Σταθμούς Κουκλιών, Στρουμπιού και Κάτω Πύργου Τηλλυρίας· να παραχωρηθούν στην Αστυνομία και να ανακαινιστούν κτήρια για τους Αστυνομικούς Σταθμούς Καλού Χωριού, Δερύνειας, Κλήρου και Ξυλοφάγου, ενώ έχουν επίσης ανακαινιστεί οι Αστυνομικοί Σταθμοί Κοφίνου, Αθηένου, Γερμασόγειας, Περιστερώνας, Κοκκινοτριμιθιάς, Ορόκλινης και σε τελικό στάδιο ανακαίνισης βρίσκεται ο Αστυνομικός Σταθμός Αγίου Δομετίου. Όσον αφορά ειδικότερα στην Επαρχία της Λεμεσού, σε διαδικασία αναπαλαίωσης βρίσκεται ο Αστυνομικός Σταθμός Λάνειας, βελτιωτικά έργα έχουν εκτελεστεί στους Αστυνομικούς Σταθμούς Επισκοπής και Πάχνας, ενώ συνεχίζονται οι βελτιωτικές εργασίες στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού και στο Κλιμάκιο Τροχαίας Αρχηγείου στην Αυδήμου. Εντός των άμεσων σχεδίων μας και ένας από τους κορυφαίους μας στόχους, αποτελεί η ανέγερση νέου Αρχηγείου Αστυνομίας, στο οποίο θα στεγαστούν όλες οι Υπηρεσίες του Αρχηγείου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας.

Τα μέτρα που λαμβάνουμε, με στόχο να δημιουργήσουμε μια ακόμη καλύτερη Αστυνομία, η οποία να εγγυάται μια ακόμα πιο ασφαλή κοινωνία, δεν περιορίζονται στην αναβάθμιση των κτιριακών μας υποδομών, αλλά εκτείνονται σε ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα καθηκόντων. Σε αυτό κυριαρχούν οι Στρατηγικοί Μεταρρυθμιστικοί Στόχοι που έχουμε θέσει και αποβλέπουν στη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και στην εφαρμογή της σύγχρονης μεθόδου οδικής αστυνόμευσης, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ριζοσπαστικοποίησης, στην αντιμετώπιση του κοινού, του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και στην αστυνόμευση των συνόρων.

Κυρίες και κύριοι,

Το επίπεδο δημόσιας ασφάλειας αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρο προσέλκυσης επενδύσεων και ανάπτυξης του τουρισμού σε κάθε χώρα. Συμβάλλει σημαντικά στην ευημερία του τόπου και στην εθνική ασφάλεια. Με δεδομένο ότι η Λεμεσός δέχεται σε ετήσια βάση έναν σημαντικότατο αριθμό τουριστών, η Αστυνομική Διεύθυνση και οι τοπικοί Αστυνομικοί Σταθμοί της επαρχίας Λεμεσού καλούνται να διαδραματίσουν ένα καταλυτικό ρόλο στον τομέα αυτό. Ως εκ τούτου, δίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συγκεκριμένη Επαρχία. Με τις φιλότιμες προσπάθειες και τον επαγγελματισμό των μελών μας, καθώς και μέσω της αγαστής συνεργασίας που υπάρχει με τις αρχές των Δήμων και των Κοινοτήτων της περιοχής, κατορθώνουμε να διατηρούμε υψηλά επίπεδα ασφάλειας σ’ ότι αφορά στην απειλή της τρομοκρατίας, στο σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα, στο μεταναστευτικό ζήτημα και στην οδική ασφάλεια. Η έμφαση που δίδεται στη συγκεκριμένη Αστυνομική Διεύθυνση, καταδεικνύεται εξάλλου και από τον Αστυνομικό Σταθμό που εγκαινιάζουμε σήμερα, έναν Περιφερειακό θα έλεγα Αστυνομικό Σταθμό, που έχει την αστυνομική ευθύνη 8 (οκτώ) Κοινοτήτων, ξένων υπηκόων, κυρίως Βρετανικής καταγωγής, που διαμένουν μόνιμα στην περιοχή, αλλά και χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται το Πισσούρι και τις γύρω Κοινότητες, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω τις ολόψυχες ευχαριστίες μας, εμένα προσωπικά και ολόκληρου του Αστυνομικού Σώματος, προς την Πολιτεία και τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαρκή και αμέριστη συμπαράστασή του, τόσο σ’ ότι αφορά στον επιχειρησιακό τομέα, όσο και στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, υποδομών και εξοπλισμού.

Τις οφειλόμενες ευχαριστίες μας απευθύνω επίσης στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο ρόλος του οποίου ήταν και παραμένει ιδιαίτερα υποστηρικτικός και καταλυτικός θα έλεγα, για όλα τα αναπτυξιακά έργα της Αστυνομίας, αλλά γενικότερα για τη στήριξή του προς το αστυνομικό έργο.

Ευχαριστούμε παράλληλα τον Πολιτικό Μηχανικό, κο Στέφο Ζαχαρίου, τις εργοληπτικές εταιρείες και τους συνεργάτες του έργου, καθώς επίσης το Τμήμα Διοίκησης και Ανθρώπινου Δυναμικού και ιδιαίτερα τα μέλη του Κλάδου Κτηριακών Υποδομών και τα Τμήματα Πληροφορικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε τέλος στον Πρόεδρο και στα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πισσουρίου για την όλη προσφορά τους ώστε να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου και ειδικότερα για την παραχώρηση του κτηρίου του παλαιού Δημοτικού Σχολείου, στο οποίο στεγάζεται πλέον ο νέος Αστυνομικός Σταθμός Πισσουρίου, καθώς και στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου μας, ο ρόλος του οποίου ήταν καθοριστικός.

Αγαπητοί συνάδελφοι, Αστυνομικέ Διευθυντή Λεμεσού, Υπεύθυνη και προσωπικό του Αστυνομικού Σταθμού Πισσουρίου.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω θερμά και εσάς, για το έργο που επιτελείτε. Σας καλώ να συνεχίσετε και να εντείνετε τις προσπάθειές σας από τούδε και στο εξής, σε ένα σημαντικά βελτιωμένο εργασιακό περιβάλλον, για ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα, σε ότι αφορά στην αστυνόμευση της περιοχής σας.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Έντιμε κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι,

Η Αστυνομία Κύπρου είναι ένας Οργανισμός που βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη, ακατάπαυστα, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα με 26 διαφορετικές Υπηρεσίες / Τμήματα / Μονάδες / Διευθύνσεις, με υποδομές παγκύπρια καλύπτοντας όλο το εύρος των καθηκόντων μιας Εθνικής Αστυνομίας. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι θα συνεχίσουμε να γινόμαστε καλύτεροι, ούτως ώστε να ανταποκρινόμαστε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προσδοκίες και στις ανάγκες των πολιτών, τους οποίους παράλληλα, καλούμε να πορευτούν μαζί μας, προς επίτευξη του κοινού μας και καθολικού στόχου, για μια ακόμη πιο ασφαλή και ευημερούσα κοινωνία.

Σας ευχαριστώ.


Κατεβάστε το αρχείο τύπου WordΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας Εγκαίνια Αστυν. Σταθ. Πισσουρίου.doc