| En
 

Ημερίδα: Βία & Εγκληματικότητα στη Κοινωνία της Πληροφορίας - Η επίδραση των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης



Τρίτη, 17 Απριλίου 2018, Δημοσιογραφική Εστία, Λευκωσία

Με στόχο την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για ανάληψης κοινής για την αύξηση της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών, πραγματοποιήθηκε σήμερα ημερίδα με θέμα «Βία και Εγκληματικότητα στην Κοινωνία της Πληροφορίας και η επίδραση των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
 
Την ημερίδα διοργάνωσε η Αστυνομία Κύπρου σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών, την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, τον Σύνδεσμο Εκδοτών Κύπρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Εκδοτών Διαδικτύου.
 
Στον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου σημείωσε αρχικά πως στόχος της ημερίδας αποτελεί η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων και συναρμόδιων φορέων και την ανταλλαγή απόψεων σε ότι αφορά στην επίδραση των Μ.Μ.Ε. και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στη βία και στο έγκλημα και την υποβολή εισηγήσεων για περιορισμό των αρνητικών παραμέτρων της ανεξέλεγκτης ροής της πληροφορίας.
 
Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε πως σήμερα η ευρεία και ποικιλόμορφη διάχυση των πληροφοριών είναι ταυτόχρονη με τη δημιουργία τους και συνεπώς δολοφονίες, ληστείες, συμπλοκές, αντικοινωνικές συμπεριφορές και άλλες αποτρόπαιες και μη πράξεις, αναμεταδίδονται σχεδόν αμέσως και σε κάποιες περιπτώσεις απευθείας. Παραδέχθηκε δε πως η κείμενη νομοθεσία, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από μόνη της, δεν επαρκεί στο να ρυθμίσει τις αναρίθμητες δράσεις, αλλά και τα πολυάριθμα μέσα που συντελούν στην ανεξέλεγκτη διάχυση των πληροφοριών. 
 
Στη συνέχεια, τόνισε πως η Αστυνομία Κύπρου έχει υιοθετήσει μια νέα φιλοσοφία και πλέον ακολουθεί μια νέα πορεία, αυτή της αποδοχής και της συνέργειας.  Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, η Αστυνομία είναι πια περισσότερο επιδεκτική στις υποδείξεις της κοινωνίας και αφετέρου πιο πρόθυμη να συνενώσει τις δυνάμεις με άλλους φορείς, οργανωμένα σύνολα, και λοιπούς εμπλεκόμενους.  
 
Ο Αρχηγός εξέφρασε την ελπίδα όπως η ημερίδα αποτελέσει εφαλτήριο για συγκρότηση απτών συμπερασμάτων και εισηγητικών κατευθυντήριων γραμμών για τον κάθε συμμετέχοντα φορέα ξεχωριστά, ως προς την καλύτερη διαχείριση της ροής των πληροφοριών που εκπηγάζουν από ή διέρχονται της δικής του περιοχής ευθύνης, με σκοπό την πρόληψη εγκληματικών, παραβατικών, και άλλων επιζήμιων συμπεριφορών.
 
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Γιώργος Φράγκος, στον χαιρετισμό του ανέφερε του η ενασχόληση των δημοσιογράφων με φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας είναι αναπόφευκτη, ωστόσο αυτή οφείλει να είναι σοβαρή, υπεύθυνη, λελογισμένη και αμετροεπής. «Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να στρουθοκαμηλίζουν μπροστά στη βία και την εγκληματικότητα, την ίδια ώρα βέβαια δεν μπορούν άτσαλα και ακούσια να προπαγανδίζουν τη βία και την εγκληματικότητα», είπε.
 
Ο κ. Φράγκος είπε πως ο τόπος μας δεν είναι Σικάγο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης αλλά ούτε και Γη της Επαγγελίας όπου κατοικοεδρεύουν μόνο χερουβείμ και σεραφείμ. Το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο καλό, σημείωσε, εξυπηρετούνται μόνο με την ανάδειξη της αλήθειας, η οποία είναι από μόνη της κοινωφελής.
 
Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως στη δημοσιογραφία επισυμβαίνουν λάθη ηθελημένα και άθελα, ενώ παρατηρούνται αβλεψίες, υπερβολές, παραποιήσεις, ισοπεδώσεις και εντυπωσιασμοί, ενώ «υπάρχει και η έφεση στο δημοσιογραφικό συνάφι να κάνουμε την τρίχα τριχιά». Καταλήγοντας, σημείωσε πως η υπεύθυνη δημοσιογραφία δεν είναι λιγότερο διερευνητική, λιγότερο κριτική, λιγότερη διεισδυτική και διεκδικητική και αυτή τη δημοσιογραφία είναι που θέλουμε.
 
Η Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου Ρόνα Πετρή Κασάπη στο δικό της χαιρετισμό είπε πως στη σύγχρονη κοινωνία της διαδικτυακής ενημέρωσης και των ψηφιακών μέσων, βιώνουμε καθημερινά ένα καταιγισμό πληροφοριών και ειδήσεων τις οποίες λαμβάνουμε στα κινητά και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σημείωσε πως κάποιες φορές ο έντονος ανταγωνισμός των Μέσων οδηγεί στην προβολή ειδήσεων με δόση υπερβολής και χωρίς την απαιτούμενη διασταύρωση.
 
Η κ. Κασάπη τόνισε πως το αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, καθώς και της πληροφόρησης, δεν παύει από το να διέπεται από κανόνες και κώδικες δεοντολογίας που στόχο έχουν την προστασία των πολιτών από ψευδείς ή παραπλανητικές ειδήσεις και από την έκθεση τους σε οπτικοακουστικό υλικό που προβάλλει ή προάγει άμεσα ή έμμεσα τη βία και την εγκληματικότητα. Ανέφερε πως στόχος δεν είναι η φίμωση των Μέσων αλλά η προβολή ειδήσεων με την ανάλογη ευαισθησία ώστε να προστατεύονται τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτά.
 
Επίσης ανέφερε πως δέσμευση της Αρχής είναι να στηρίξει με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει την προσπάθεια συνεργασίας με όλους τους φορείς με κύριο στόχο και σκοπό την προστασία του πολίτη και ιδιαίτερα των παιδιών από φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας.
 
Εκ μέρους του Συνδέσμου Εκδοτών Κύπρου, ο Μιχάλης Καρής στο δικό του χαιρετισμό είπε πως για τον Σύνδεσμο η πληροφόρηση και η ενημέρωση είναι καθήκον και γεγονότα που σχετίζονται με το έγκλημα εντάσσονται στην ημερήσια διάταξη της θεματογραφίας. Πρόσθεσε πως στις εφημερίδες αυτό που προσπαθούν σε συνεργασία με την Αστυνομία, τις δικαστικές αρχές και όλους τους φορείς είναι να αποφεύγεται η διαστρέβλωση, η απόκρυψη, η αλλοίωση των στοιχείων.
 
«Οι  εφημερίδες δεν περιορίζονται όπως άλλα μέσα κάνουν στην απλή προβολή μηνυμάτων αλλά εμβαθύνουν στις γενεσιουργές αιτίες αυτών των εγκλημάτων και στην ανάγκη επιβολής στην τελική ανάλυση του Νόμου», είπε, και σημείωσε πως κάπου εδώ υπεισέρχεται το μεγάλο πρόβλημα των ψευδών ειδήσεων, των λεγόμενων fake news.
 
Καταλήγοντας είπε πως η υποχρέωση των εκδοτών είναι να παρέχουν στους δημοσιογράφους τη δυνατότητα να ασκούν καλή παραδοσιακή δημοσιογραφία, η οποία είναι και το μόνο φάρμακο ώστε να αποφεύγονται οι ψεύτικες, ακατέργαστε και παραπλανητικές ειδήσεις που συμβάλλουν έμμεσα στην αύξηση της εγκληματικότητας και της βίας.
 
Η Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εκδοτών Διαδικτύου  Ξένια Ξενοφώντος στο χαιρετισμό της που διάβασε ο Δημήτρης Δημητρίου είπε πως με τη δημιουργία του ΚΟΕΔ πριν από δύο χρόνια η διαδικτυακή ενημέρωση στην Κύπρο απέκτησε ισχυρή δυναμική και νομική κατοχύρωση καθώς σκοπός του είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και σωστής λειτουργίας και διαφάνειας της αγοράς του διαδικτύου.
 
Ανέφερε πως το σήμερα είναι γεμάτο προσδοκίες για όλα τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης και ο οδικός χάρτης για την άνθιση της βιομηχανίας του ηλεκτρονικού Τύπου περνά μέσα από μια σωστή ρύθμιση όλων των ενδιαφερόμενων μερών. «Οι προκλήσεις είναι πολλές και η προσπάθεια μεγάλη, τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης μπορούν και θέλουν να είναι κομμάτι μιας υγιούς κοινωνίας και συνδράμουν στην προσπάθεια ίασης από επιβλαβείς και ανίερες πρακτικές», κατέληξε.
(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΑΑΡ - ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία) 





0