| En
 

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο1. Η αστυνομική διερεύνησή του είναι πολύπλοκη.

2. Απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις.

3. Η καταγραφή της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα διότι ελάχιστες περιπτώσεις εγκλημάτων του κυβερνοχώρου καταγγέλλονται Αυτό γίνεται για να μην αμφισβητείται η αξιοπιστία των παθούντων, οι οποίοι κατά κανόνα είναι εταιρείες.

4. Ο «εγκληματίας του κυβερνοχώρου» διαφέρει από τον «κοινό εγκληματία». Ο δράστης πρέπει να διαθέτει γνώσεις στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, τεχνική επιδεξιότητα.

5. Δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με ιδιαιτερότητες όπως οι παιδόφιλοι (child pornography) να επικοινωνούν γρήγορα ή και σε πραγματικό χρόνο, χωρίς μετακίνηση, εύκολα, ανέξοδα, να βρίσκονται πολλοί μαζί στις ίδια ομάδες συζητήσεως (News groups) ή μέσα σε chat rooms.

6. Οι «εγκληματίες του κυβερνοχώρου» σχεδόν πάντα δεν εμφανίζονται με την πραγματική των ταυτότητα , αποστέλλουν ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail) με ψευδή στοιχεία, χρησιμοποιούν λογαριασμούς σε διάφορους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

7. Είναι έγκλημα «χωρίς πατρίδα» .

8. Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι γρήγορο , διαπράττεται σε χρόνο δευτερολέπτων και πολλές φορές δεν το αντιλαμβάνεται ούτε το ίδιο το θύμα.

9. Είναι εύκολο στην διάπραξή του.

10. Για την τέλεσή του απαιτούνται άριστες ή τουλάχιστον εξειδικευμένες γνώσεις για το αδίκημα και τη φύση του που πρόκειται να διαπράξει.

11. Μπορεί να διαπραχθεί χωρίς την μετακίνηση του δράστη, ο οποίος ενεργεί από το γραφείο ή το σπίτι του, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή του.

Λόγω του ότι η μεγαλύτερη κατηγορία χρηστών του διαδικτύου είναι τα παιδιά, τα οποία δυνατόν να είναι και η πιο ευάλωτη κατηγορία χρηστών του διαδικτύου, σας παραθέτω 10 στοιχειώδη μέτρα τα οποία εάν ληφθούν θα περιορίσουν στο ελάχιστο τους κινδύνους που δυνατό να ανακύψουν από την χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.

1. Μάθετε τα παιδιά σας να μην δίνουν ποτέ τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλες προσωπικές πληροφορίες, όπως πού πηγαίνουν σχολείο ή πού τους αρέσει να παίζουν και ενθαρρύνετε τα να μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο διαδίκτυο μαζί σας.

2. Μάθετε τα παιδιά σας πως η διαφορά μεταξύ καλού και κακού είναι η ίδια στο Διαδίκτυο όπως και στον πραγματικό κόσμο.

3. Δείξτε στα παιδιά σας πώς να σέβονται τους υπόλοιπους χρήστες του Διαδικτύου. Φροντίστε να κατανοήσουν πως οι κανόνες καλής συμπεριφοράς δεν αλλάζουν μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται στον υπολογιστή.

4. Πείτε στα παιδιά σας πως ποτέ δεν θα πρέπει να συναντούν διαδικτυακούς φίλους κατά πρόσωπο. Εξηγήστε ότι οι διαδικτυακοί φίλοι μπορεί να μην είναι αυτό που υποστηρίζουν πως είναι.

5. Μάθετε στα παιδιά σας πως ό,τι διαβάζουν ή βλέπουν στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αλήθεια. Ενθαρρύνετέ τα να σας ρωτούν εάν έχουν αμφιβολίες.

6. Ελέγξτε τη δραστηριότητα του παιδιού σας στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας προηγμένο λογισμικό Διαδικτύου. Ο γονικός έλεγχος μπορεί να σας βοηθήσει να φιλτράρετε το επικίνδυνο περιεχόμενο, να καταγράφετε τις τοποθεσίες που επισκέπτεται το παιδί σας και να μάθετε τι κάνουν εκεί.

7. Πάντα να συνδέεστε στο Διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά σας κυρίως όταν αυτά είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών.

8. Προσθέστε αποδεκτές τοποθεσίες στη Λίστα αγαπημένων για να δημιουργήσετε ένα προσωπικό διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά σας.

9. Χρησιμοποιήστε λογισμικό που να αποκλείει τα αναδυόμενα παράθυρα για να προστατέψετε τα παιδιά σας από τα ενοχλητικά αναδυόμενα παράθυρα.

10. Είναι καλύτερα οι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές να ευρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους στο σπίτι και όχι στο υπνοδωμάτιο των παιδιών για να ασκείται ο απαιτούμενος έλεγχος από εσάς. Επίσης αυτό το μέτρο κάνει τον ανήλικο χρήστη του Η.Υ. να αισθάνεται ότι δεν είναι ελεύθερος και ανεξέλεγκτος.

Πέραν των πιο πάνω, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αποφυγής μας να πέσουμε θύματα αδικημάτων μέσω του διαδικτύου είναι η πρόληψη. Για το λόγο αυτό και για σκοπούς ενημέρωσης του κοινού, μέλη του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργούν διαλέξεις σε σχολεία και σε άλλα κοινωνικά σύνολα σε όλη την Κύπρο.