| En
 

Χαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Στέλιου Παπαθεοδώρου κατά την άσκηση αγροδασικής πυρκαγιάς «ΠΥΡΣΟΣ 2021» Περιοχή ΚοράκουΈντιμη Κυρία Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,

Κύριε Εκπρόσωπε της Εθνικής Φρουράς,

Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Κοινοτήτων,

Κύριε Επίτροπε Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων,

Κύριε Διευθυντή του Τμήματος Δασών,

Κύριε Διοικητή του ΚΣΕΔ,

Mr Group Manager of Defense Fire And Rescue Cyprus,

Εκπρόσωποι Συναρμοδίων Υπουργείων και Υπηρεσιών,

Αγαπητοί Λειτουργοί των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Καλή σας ημέρα,

Σε μία εποχή ραγδαίων και καταιγιστικών αλλαγών και πολλαπλών διεθνών προκλήσεων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την ίδια τη χώρα μας, η επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και η συνεχής και άψογη συνεργασία των τοπικών υπηρεσιών ασφάλειας συνιστά αδήριτη ανάγκη

Είναι επομένως με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρευρίσκομαι και χαιρετίζω την άσκηση "ΠΥΡΣΟΣ 2021", που διεξάγεται στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου, και διοργανώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απώτερος σκοπός αποτελεί η αντιμετώπιση μίας κατάστασης κρίσεως, η οποία προκαλείται λόγω πυρκαγιάς στην ύπαιθρο, ενόψει και της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου, κατά την οποία οι κίνδυνοι είναι περισσότερο ορατοί. Ευρύτερα, η συγκεκριμένη άσκηση αλλά και γενικότερα οι ασκήσεις σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο, συμβάλλουν στον εντοπισμό και βελτίωση τυχόν αδυναμιών και ελλείψεων, στην αναβάθμιση του επιπέδου συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων Φορέων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αλλά και στην εξέταση της αποτελεσματικότητας και στην ενδεχόμενη αναθεώρηση των υφιστάμενων Σχεδίων Δράσης.

Ως διαφαίνεται, είναι εξέχουσας σημασίας η διενέργιεα ασκήσεων, αλλά και η καλλιέργεια και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων και συναρμόδιων φορέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τον επιτυχή χειρισμό καταστάσεων κρίσεως και έκτακτης ανάγκης. Καμία προσπάθεια δεν πετυχαίνει μόνο με ένα φορέα και η όποια προσπάθεια για να έχει καλό αποτέλεσμα πρέπει να συντονίζει και να συνδυάζει όλα τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό. Θεωρώ λοιπόν αναγκαίο, στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι συμμετέχουν σήμερα ενεργά στην άσκηση «ΠΥΡΣΟΣ 2021»- το Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, την Πολιτική Άμυνα, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το Τμήμα Δασών, τις Βρετανικές Βάσεις, τις Ιατρικές Υπηρεσίες, την Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και την Εθνική Φρουρά. Το γεγονός αυτό της μαζικής συμμετοχής των υπηρεσιών σας, αποτελεί επακριβώς σαφή ένδειξη της πολύ καλής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ όλων μας και του υψηλού επιπέδου ετοιμότητας για αντιμετώπιση οποιουδήποτε τέτοιου περιστατικού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τη Διεύθυνση και το Προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης άσκησης, ως επίσης για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση με την οποία εσείς οι Πυροσβέστες διαχρονικά επιτελείτε το λειτούργημά σας.

Ως γνωστόν, στις 23 Απριλίου έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νόμος, καθιστώντας την Πυροσβεστική ως ανεξάρτητο Σώμα. Αναμένεται, ωστόσο, ο καθορισμός της ακριβούς ημερομηνίας της αυτονόμησης, από το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο. Ανεξαρτήτως της νέας αυτής πορείας που χαράσσεται για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, θα ήθελα να τονίσω τους διαχρονικούς και ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν την Αστυνομία και την Πυροσβεστική και να επιβεβαιώσω ταυτόχρονα τη συνέχιση της αγαστής και εποικοδομητικής μεταξύ μας συνεργασίας. Θα ήθελα να ξέρετε πως θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να στηρίζουμε τις δράσεις της Πυροσβεστικής, ως δύο άλλωστε ανθρωποκεντρικοί Οργανισμοί που αγωνίζονται καθημερινά για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, για την προστασία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, για το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας.

Εύχομαι τέλος, καλή επιτυχία στη διεξαγωγή της άσκησης «ΠΥΡΣΟΣ 2021», που αναμφίβολα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, αυξάνοντας τα επίπεδα επιχειρησιακής εγρήγορσης και ετοιμότητας.

Σας ευχαριστώ.


Κατεβάστε το αρχείο τύπου Word10.docx