| En
 

Δημοσιογραφική Διάσκεψη νέου Αρχηγού Αστυνομίας - ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: «Στόχος μας ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής και η κοινωνία να μας εμπιστεύεται»Τις προτεραιότητές της Αστυνομίας με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Ηγεσίας της, ανέπτυξε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο νέος Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, υπογραμμίζοντας ότι απώτερος στόχος παραμένει η συνεχής προσπάθεια για την «εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας στην κοινωνία μας, ως βασικής προϋπόθεσης της ελευθερίας και της άσκησης των δικαιωμάτων των πολιτών».

Μιλώντας το πρωί σήμερα (Πέμπτη, 23Ιουλίου 2020) σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Λευκωσία, ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε επίσης ότι η Αστυνομία «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαφύλαξη ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, όπου θα δεσπόζει ο πλήρης σεβασμός στα ουσιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, για όλους τους συνανθρώπους μας, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, χωρίς φυλετικές ή άλλες διακρίσεις, χωρίς ρατσιστικές συμπεριφορές και ξενοφοβικά σύνδρομα».

Ο κ. Παπαθεοδώρου επεσήμανε ότι η Αστυνομία «θα επικεντρωθεί στους 4 βασικούς πυλώνες ασφάλειας που αφορούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, στην αντιμετώπιση του οργανωμένου και σοβαρού εγκλήματος, στην βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και στα θέματα της παράτυπης μετανάστευσης», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η ανάπτυξη νέων μορφών εγκλήματος, έχουν δημιουργήσει, ανάμεσα στους πολίτες και την κοινωνία, αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκίες από την Αστυνομία».

Ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στη συμβολή της Αστυνομίας στην ανάπτυξη αντεγκληματικών πολιτικών και την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του ίδιου του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης, με γνώμονα τη διατήρηση ενός ευνομούμενου κράτους δικαίου.Ταυτόχρονα, σημείωσε, «η Αστυνομία αποτελεί φορέα προάσπισης των ανθρωπίνων αξιών και θεμελιωδών δικαιωμάτων, με υποχρέωση να βρίσκεται αρωγός σε κάθε συνάνθρωπό μας, να προστατεύει και να περιφρουρεί τα δικαιώματα και την περιουσία του, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τις σχετικές Νομοθεσίες».

Ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι η Αστυνομία αναγνωρίζει «διαχρονικά λάθη, παραλείψεις ή και ανορθόδοξες πρακτικές», αλλά, τόνισε ότι «με τολμηρές αποφάσεις, καινοτομίες και αλλαγές θα καταστεί ένας σύγχρονος, αποδοτικός και αποτελεσματικός οργανισμός που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών και στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας» και πρόσθεσε ότι «η πλήρης υιοθέτηση των αρχών του εξορθολογισμού, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης, είναι μονόδρομος και δε χωρούν παλινδρομήσεις ή εκπτώσεις».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο νέος Αρχηγός Αστυνομίας σε ζητήματα που σχετίζονται με την ενδυνάμωση των μελών της Αστυνομίας, την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στην ευέλικτη αξιοποίησή του. Μίλησε επίσης για την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας της Αστυνομίας θέτοντας πρώτιστο μέλημα την πρόσληψη, στις 3 Αυγούστου, των 113 νέων αστυνομικών, καθώς και την προώθηση των διαδικασιών πλήρωσης άλλων 350 κενών, αποπαγοποιημένων, θέσεων στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

Ο κ. Παπαθεοδώρου μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε επίσης ότι η Αστυνομία θα προχωρήσει:
    · Στην δημιουργία Υποδιεύθυνσης Χειρισμού Ευάλωτων Ομάδων,
    · Στην μετεξέλιξη του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Αστυνομίας σε Υποδιεύθυνση Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Κοινωνικής Ευθύνης,
    · Στην συνέχιση του προγράμματος βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και
    · Στην τεχνολογική αναβάθμιση των συστημάτων που χρησιμοποιεί για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Καταλήγοντας ο νέος Αρχηγός Αστυνομίας τόνισε τα ακόλουθα:

«Η Αστυνομία είναι θεσμός με συνεπή προσφορά και συνέχεια. Μέσα από την πολύχρονη ιστορία η Αστυνομία έχει αποδείξει την αξία και την προσφορά της στην κοινωνία. Οφείλουμε, ωστόσο να αναγνωρίσουμε ότι και η ίδια η Αστυνομία έχει περάσει από πολλές δοκιμασίες. Όμως παραμένει αλώβητη. Με ακλόνητη πίστη και σκληρή δουλειά αποδεικνύει ότι είναι παρούσα, με όλες της τις δυνάμεις, στο καθήκον που της έχει ανατεθεί από την Πολιτεία.

Στόχος μας ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής και η κοινωνία να μας εμπιστεύεται. Θέλουμε να ξέρει ο πολίτης ότι θα είμαστε εκεί, όποτε μας χρειάζεται.
Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, δείχνει ότι απαιτείται συνεχής εγρήγορση και άμεση ανταπόκριση. Ως Ηγεσία της Αστυνομίας θεωρούμε ότι αυτά μπορούν να επιτευχθούν με προσήλωση και επαγγελματισμό, αλλά και με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και των διαδικασιών.

Παραμένουμε πιστοί στο όραμα της Αστυνομίας για τη δημιουργία μίας σύγχρονης και αποτελεσματικής Αστυνομίας, η οποία να εγγυάται μια ασφαλέστερη κοινωνία.»


Κατεβάστε το αρχείο τύπου Wordpress.doc