| En
 

Χαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου κατά την τελετή έναρξης της βδομάδας πυρασφάλειαςΚυρία Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης,

Κύριε Διευθυντή του Τμήματος Δασών,

Κύριε Πρώτε Εκτελεστικέ Διευθυντή του Ομίλου CNP Cyprus Insurance Holdings,

Κύριε Γενικέ Διευθυντή της CNP Ασφαλιστικής,

Κύριε Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή λιτή, όπως επιβάλλεται, τελετή, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών της εβδομάδας Πυρασφάλειας. Με το φετινό σύνθημα «Για να μην αφήσουμε τα όνειρά μας να γίνουν στάχτη» στοχεύουμε δυναμικά στη διαφώτιση, ευαισθητοποίηση και συνάμα στην ουσιαστικότερη συμμετοχή των πολιτών στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πρόληψη των πυρκαγιών στα αστικά κέντρα, αλλά και στην ύπαιθρο.

Πρόληψη: μια λέξη που από μόνη της, θεωρητικά, κρύβει αστείρευτη δύναμη, αλλά που πρακτικά η ισχύς της εξαρτάται από τις ενέργειες και επιλογές του ανθρώπου. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η κύρια αιτία πρόκλησης πυρκαγιών. Από το λάθος ενός δευτερολέπτου μπορούν να χαθούν ζωές, εδαφικές εκτάσεις να γίνουν παρανάλωμα του πυρός, περιουσίες να μετατραπούν σε στάχτες, κόποι και μόχθοι μιας ολόκληρης ζωής να εξανεμιστούν. Οι προληπτικές μας ενέργειες στρέφονται, αναπόφευκτα, προς την ενημέρωση, κυρίως των νέων ανθρώπων, με σκοπό την αφύπνιση και την αλλαγή νοοτροπίας∙ με σκοπό να εμπεδωθεί στον καθένα από εμάς ότι περιφρουρούμε και προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον και καταδικάζουμε όλους όσοι δρουν επικίνδυνα σε βάρος αυτού και κατ’ επέκταση του ίδιου του κοινωνικού συνόλου. Το διακύβευμα είναι η συμμετοχή. Συμμετέχουμε όλοι, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην προστασία και στην ομαλή συμβίωση με τη φύση.

Η επιτυχία της φετινής εκστρατείας που αφορά στην Πυρασφάλεια και ορίστηκε να διαρκέσει από τις 10 μέχρι και τις 16 Μαΐου 2021, έγκειται, ακριβώς, στη συμμετοχή αρμόδιων και συναρμόδιων φορέων, όπως το Τμήμα Δασών, ο Διευθυντής του οποίου βρίσκεται σήμερα μαζί μας, στην καθολική προσπάθεια για πυροπρόληψη και πυροπροστασία.

Καθοριστικό και πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζουν τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ως τα πλέον αρμόδια και καταρτισμένα άτομα της Αστυνομίας στο θέμα της πυρασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, ένεκα των υφιστάμενων μέτρων στη βάση του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, οι δράσεις μας θα περιοριστούν στην προβολή διαφωτιστικού και πληροφοριακού υλικού μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες των μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και γενικότερα το έργο των Πυροσβεστών καθόλη τη διάρκεια του έτους, συμβάλλουν σημαντικά στη συνειδητοποίηση των αιτιών, των κινδύνων και αρνητικών επακόλουθων της φωτιάς, και κατά συνέπεια στην επίγνωση της αναγκαιότητας λήψης προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας.

Απευθύνω, λοιπόν, ξεχωριστές ευχαριστίες στη Διεύθυνση και στα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τα οποία εμπλέκονται ενεργά στις προσπάθειες για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα ζητήματα προληπτικής πυροπροστασίας. Τους προτρέπω, συνάμα, να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, αφοσίωση και ευσυνειδησία να εγγυούνται την ασφάλεια των πολιτών, της περιουσίας τους, αλλά και του εθνικού φυσικού μας πλούτου.

Το έργο των πυροσβεστών, πέραν από την ουσιαστική ανθρωπιστική του διάσταση, αποτελεί και βασικό μοχλό ανάπτυξης και παράγοντα σταθερότητας για τη σημαίνουσα για την εποχή μας κρατική οικονομία.

Αυτή η πολυσύνθετη αποστολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών, καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη, ειδικά σήμερα που οι κίνδυνοι, που υπονομεύουν την ομαλή ροή της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, είναι ιδιαίτερα πρωτόγνωροι. Ακραία καιρικά φαινόμενα, συνεχείς κλιματολογικές αλλαγές, τεχνολογικά και βιομηχανικά ατυχήματα, συνθέτουν ένα νέο περιβάλλον επιχειρησιακού πεδίου, όπου οι πυροσβέστες καλούνται, σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, με ταχύτητα και κυρίως αποτελεσματικότητα. Σε όλ’ αυτά έρχονται να προστεθούν και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πλήττουν το νησί μας, δοκιμάζοντας καθημερινά τις αντοχές του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο με επάρκεια ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερα αυξημένες κλήσεις των συμπολιτών μας για παροχή βοήθειας.

Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, τολμά να προχωρήσει σε αλλαγές αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού, προκειμένου να καταστεί ακόμα πιο αποτελεσματική, βελτιώνοντας την παροχή των υπηρεσιών της προς τον κύπριο πολίτη.

Υψηλή τιμή και εγκάρδιες ευχαριστίες επιβάλλεται, επίσης, να απευθύνουμε στη Διεύθυνση και στο προσωπικό της CNP Ασφαλιστικής. Η αγαστή συνεργασία που αναπτύχθηκε μετράει αισίως δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια. Κοινός ο αγώνας, κοινή η προσπάθεια με απώτερο στόχο την πυρασφάλεια.

Καταληκτικά να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την εδώ παρουσία τους, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα και τη μέγιστη συμβολή τους στην ευαισθητοποίηση του κοινού για πρόληψη των πυρκαγιών.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω τη σημασία και την αδήριτη ανάγκη, για τον τόπο μας, ανάληψης καινοτόμων πρωτοβουλιών και συντονισμένων δράσεων, όπως ακριβώς η Εβδομάδα Πυρασφάλειας. Είμαι σίγουρος ότι εάν οι αρμόδιοι και συναρμόδιοι φορείς αναπτύξουμε ακόμη πιο στενή συνεργασία, μπορούμε να εξεύρουμε τις περισσότερο αποτελεσματικές λύσεις για φλέγοντα θέματα τα οποία απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Μπορούμε να επιφέρουμε θετικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής, αλλαγές τις οποίες ο κύπριος πολίτης, η Κύπρος μας έχει, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες τις οποίες διανύουμε, απόλυτη ανάγκη.

Ευχόμαστε, λοιπόν, η παρούσα εκστρατεία να στεφθεί με επιτυχία και οι αντικειμενικοί στόχοι που έχουν τεθεί να επιτευχθούν απόλυτα για το κοινό όφελος.

Σας ευχαριστώ.


Κατεβάστε το αρχείο τύπου Word9.docx