| En
 

Χαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Στέλιου Παπαθεοδώρου κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου με θέμα: «Οδική Ασφάλεια κατά τη διάρκεια της Πανδημίας»,Dear Representative of World Health Organization,

Your Excellency,

Έντιμε κύριε Υπουργέ Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων,

Έντιμη κυρία Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίων Σχέσεων,

Κύριε Εκπρόσωπε του Ερευνητικού Κέντρου MUARC,

Κύριε Εκπρόσωπε του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου,

Κύριε Εκπρόσωπε του Ινστιτούτου Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς,

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί Ομιλητές

Αγαπητοί Συμμετέχοντες,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση να συμμετάσχω και να προλογίσω την παρούσα διαδικτυακή εκδήλωση, η οποία πραγματεύεται το θέμα της οδικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού που ταλανίζει την πατρίδα μας και τον κόσμο μας ευρύτερα. Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτής της εξαίρετης πρωτοβουλίας, δηλαδή την Ύπατη Αρμοστεία της Αυστραλίας στην Κύπρο και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και να ευχαριστήσω θερμά τους ομιλητές, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της όλης εκδήλωσης θα προβούν σε παρουσιάσεις και διαλέξεις δίδοντας χρήσιμες και εποικοδομητικές πληροφορίες επί του θέματος.

Η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη, ενώ οι προκλήσεις που τίθενται ενώπιόν μας απαιτούν υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά. Η Αστυνομία Κύπρου έχει, από τη πρώτη στιγμή, αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν όσον αφορά στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και κατ’ επέκταση στη διασφάλιση του πολυτιμότερου αγαθού: αυτού της δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα, πέραν των αυξημένων καθηκόντων για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης, έχουμε επιφορτιστεί με καθήκοντα που αφορούν στην επιτήρηση της εφαρμογής των εκάστοτε περιοριστικών μέτρων, από μέρους των πολιτών, σύμφωνα με τα Περί Λοιμοκαθάρσεως Διατάγματα. Τα μέλη μας δίδουν καθημερινά το δικό τους αγώνα για την προάσπιση της υγείας του συνόλου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αγώνα για την προάσπιση της ζωής, αλλά και για να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της η κυπριακή κοινωνία.

Στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος βρίσκονται τα μέλη της Τροχαίας, τα καθήκοντα των οποίων έχουν αλλάξει σημαντικά, όπως και η ευρύτερη πολιτική μας για θέματα οδικής ασφάλειας, ως απόρροια της πανδημίας, ως άλλωστε συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουν αναβληθεί εκπαιδευτικές δράσεις που αφορούν στην οδική ασφάλεια, κυρίως αυτές που απευθύνονται σε μαθητές και νέους, καθώς επίσης εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης πολιτών. Καθώς, όμως, το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας είναι και πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα, και μας αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους, και στις πιο δύσκολες περιστάσεις, έχουμε προχωρήσει στην αύξηση της παρουσίας των μελών μας και των περιπολικών μας στους δρόμους για διενέργεια τροχονομικών ελέγχων, νάρκοτεστ και άλκοοτεστ, ενώ σχεδόν καθημερινά προωθούμε στα κοινωνικά δίκτυα καίρια μηνύματα για την ασφάλεια όλων μας στο δρόμο. Στόχος μας παραμένει η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε σχέση με τις παραβάσεις που αποτελούν τις κύριες αιτίες πρόκλησης των θανατηφόρων συγκρούσεων και των δυστυχημάτων με σοβαρούς τραυματισμούς. Ελπίζουμε δε σε καλύτερες ημέρες, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε, μαζί με το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων όλα αυτά που έχουν μείνει στην αναμονή.

Παρά, ωστόσο, τις όποιες συνέργειες, ενέργειες και προσπάθειές μας, εμμένουμε στο ίσως τετριμμένο αλλά πάντοτε επίκαιρο και σημαντικό: Πραγματικά ωφέλιμο θα είναι για την κοινωνία εάν ο κάθε ένας από μας επιδείξει την αναγκαία ατομική προσπάθεια για συμμόρφωση με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και αναπτύξει προσωπική ευθύνη και οδική συνείδηση. Είναι πράγματι λυπηρό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και κυρίως νεαρά άτομα από μια απροσεξία ή από απερισκεψία και επιπολαιότητα.

Είναι λοιπόν η στιγμή που από την μια θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε την αναγκαία υπευθυνότητα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού covid-19 αλλά και, υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, η στιγμή για να αναπτύξουμε και να καλλιεργήσουμε περαιτέρω την οδική συνείδηση για εμάς, για τους γύρω συνανθρώπους μας, για τα παιδιά μας, για να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για ένα καλύτερο «μέλλον οδικής ασφάλειας» για την κοινωνία μας.

Σας ευχαριστώ.


Κατεβάστε το αρχείο τύπου Word1.docx