Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΑνακοινώσειςΑστυνομική Ανακοίνωση 2 - Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την έναρξη της παγκύπριας εκστρατείας ενημέρωσης μοτοσικλετιστών και τη συνεργασία μεταξύ Αστυνομίας και Λέσχης Μοτοσικλετιστών Star Club - 20/06/2019
Με την ευκαιρία της έναρξης της παγκύπριας εκστρατείας της Τροχαίας υπό τον τίτλο «ΣΚΕΨΟΥ, πίσω από το κράνος ίσως είναι ένας δικός σου άνθρωπος» που σκοπεύει στην ενημέρωση των μοτοσικλετιστών για ασφαλή διακίνηση τους στο οδικό δίκτυο και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την οδική ασφάλεια, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη Αστυνομίας-Τμήμα Τροχαίας, με τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών “star Club Cyprus chapter #1999.

Όπως ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, η οποία άρχισε κατά τον τρέχον μήνα και θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα εντατικοποιηθούν οι δραστηριότητες της Αστυνομίας για ενημέρωση του κοινού σε παγκύπρια βάση μέσω διαλέξεων, εκδηλώσεων, διανομής διαφωτιστικού υλικού κ.α. Επίσης, θα προωθηθεί το πρόγραμμα «Yοuth for road Safety», το οποίο απευθύνεται σε νέους οδηγούς, καθώς και το πρόγραμμα Bikesafe.

Σε ομιλία που ανέγνωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου κ. Αντρέας Τρύφωνος, εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας κ. Κύπρου Μιχαηλίδη, τόνισε ότι «Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία της Λέσχης Star Club, η οποία εντάσσεται στις προγραμματισμένες για φέτος δράσεις της με στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας οδικής συνείδησης, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την πρόληψη σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων. Αναμφίβολα, η διαφώτιση διαδραματίζει τον δικό της καθοριστικό ρόλο προς επίτευξη του στόχου αυτού. Γι’ αυτό και ως Αστυνομία έχουμε δώσει διαχρονικά μεγάλη έμφαση στον υπό αναφορά τομέα. Τα τελευταία δε χρόνια καταβάλλουμε εντατικές και οργανωμένες προσπάθειες για περαιτέρω αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των ενεργειών μας, για διαφώτιση και ενημέρωση των πολιτών» και πρόσθεσε «Αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το διαδίκτυο και την τεχνολογία γενικότερα, ενώ παράλληλα επιδιώκουμε διαρκώς να διευρύνουμε και να ενδυναμώνουμε τη συνεργασία μας με μια πλειάδα από οργανισμούς και φορείς, προς επίτευξη των κοινών και καθολικών στόχων στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Έχω την πεποίθηση ότι, οι πολλαπλές και ποικίλες δραστηριότητες ενημέρωσης και διαφώτισης που πραγματοποιούμε, σε συνάρτηση φυσικά με τα μέτρα αστυνόμευσης που λαμβάνουμε, συμβάλουν θετικά στη μείωση των τροχαίων οδικών συγκρούσεων. Ωστόσο, ο δρόμος για την εις βάθος και καθολική εμπέδωση της οδικής συνείδησης, είναι ακόμη μακρύς και ανηφορικός».

Επίσης, σε ομιλία που ανέγνωσε ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου κ. Χάρης Ευρυπίδου, εκ μέρους του Διευθυντή του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου κ. Γιαννάκη Γεωργίου, ανέφερε ότι «Οι ψυχροί καταγεγραμμένοι αριθμοί των θυμάτων που άφησαν φέτος την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο ως οδηγοί ή συνεπιβάτες μοτοσικλέτας, μας επιβάλλουν να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες μας έτσι ώστε να ανακόψουμε αυτή την αιματοχυσία που ζούμε το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουμε 19 θανατηφόρες συγκρούσεις με 19 θύματα, 10 από τα οποία είναι μοτοσικλετιστές» και πρόσθεσε «Αναλύοντας το προφίλ των τροχαίων συγκρούσεων για τη φετινή χρονιά σε σχέση με θύματα μοτοσικλετιστές, διαφαίνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις, αιτία ήταν ο ανθρώπινος παράγοντας με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την ανακοπή της πορείας του μοτοσικλετιστή. Από την άλλη, η μη χρήση προστατευτικού κράνους και γενικότερα προστατευτικού εξοπλισμού, η αυξημένη ταχύτητα με την οποία κινούνται οι μοτοσικλετιστές αλλά και η απρόσεκτη οδήγηση συμβάλλει πολύ αρνητικά στην ασφάλεια των ιδίων των μοτοσικλετιστών. Επίσης υπογράμμισε «Κάθε φορά που συμβαίνει μια τροχαία οδική σύγκρουση, η Αστυνομική οικογένεια πενθεί. Κάθε συνάνθρωπος μας που φεύγει δεν είναι απλά ένας αριθμός. Αντίθετα μπορούμε και πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι πίσω από κάθε νούμερο, κρύβεται αμέτρητος πόνος, πίσω από κάθε ψυχρό αριθμό κρύβεται μια ανείπωτη τραγωδία. Και αυτό μας πεισμώνει ακόμα πιο πολύ ότι θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, να εντατικοποιήσουμε τις δράσεις μας και να απλώσουμε το χέρι μας στην κοινωνία των πολιτών έτσι όλοι μαζί να συμβάλλουμε για το συμφέρον και το κοινό καλό του τόπου μας».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Λέσχης Μοτοσικλετιστών “star Club Cyprus chapter #1999” κ. Τζίμης Αγγελίδης, αφού κάλεσε τους οδηγούς μοτοσικλετών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να αυτοπροστατεύονται με διάφορα μέσα, αλλά και με αμυντική οδήγηση καθότι πρόκειται για την πιο ευάλωτη ομάδα χρηστών του οδικού δικτύου, τόνισε ότι σκοπός της εν λόγω εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση και των οδηγών αυτοκινήτων να προσέχουν τους μοτοσικλετιστές. Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε να βάζουμε το δικό μας λιθαράκι και μαζί με όλους τους άλλους φορείς, να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα και να στηρίζουμε την Αστυνομία μας στη μεγάλη και διαχρονική προσπάθεια που καταβάλλει στο να μειώσει τα τροχαία θανατηφόρα, μιας μάστιγας που αφαιρεί ζωές και διαλύει οικογένειες. Η οδική ασφάλεια μας αφορά όλους και αρχίζει πρώτα από εμάς τους ιδίους».
Αρχείο Word Δημοσιογραφική Τροχαίας - ΑΝΑΚ 2.doc (131,06 Kb)

Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες