Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου κατά τα εγκαίνια του νέου Αστυνομικού Σταθμού Αγρού - 02/12/2017
- Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

- Έντιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,

- Έντιμε κύριε Υπουργέ Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων,

- Θεοφιλέστατε, εκπρόσωπε του Μητροπολίτη Λεμεσού,

-Έντιμοι κύριοι Εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Kομμάτων,

- Έντιμοι κύριοι Βουλευτές,

-Κύριε Υπαρχηγέ του ΓΕΕΦ,

-Αξιότιμε Γενικέ Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,

- Κύριε Εκπρόσωπε του Διοικητή της ΕΛΔΥΚ,

- Chief of the SBA Police,

-Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

-Κυρίες και Κύριοι,

-Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Είναι με αισθήματα χαράς, αλλά και υπερηφάνειας που τελούμε σήμερα τα εγκαίνια του νέου Αστυνομικού Σταθμού Αγρού· ενός Σταθμού που έχει υπό την ευθύνη του εννέα ορεινές κοινότητες: τον Αγρό, την Κυπερούντα, τα Χανδριά, τον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς, τον Άγιο Θεόδωρο, την Κάτω Μηλιά, την Ποταμίτισσα, τις Δύμες και τα Αγρίδια· κοινότητες με συνολικό πληθυσμό 4,000 κατοίκων.

Αναντίλεκτα, οι αστυνομικοί σταθμοί της υπαίθρου και των μη αστικών περιοχών γενικότερα, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στα θέματα ασφάλειας και προστασίας του πολίτη των περιοχών αυτών. Οι αποστάσεις μειώνονται, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αφενός, γιατί αυξάνεται η επιχειρησιακή επάρκεια και το επίπεδο ανταπόκρισης της Αστυνομίας όταν απαιτείται η άμεση παρουσία ή και παρέμβασή της. Αφετέρου, γιατί ο κάθε αστυνομικός που υπηρετεί σ’ ένα αστυνομικό σταθμό μιας αγροτικής περιοχής, γνωρίζει σε βάθος και έκταση τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητές της τοπικής κοινωνίας και είναι σε θέση να οικοδομεί γέφυρες επικοινωνίας με τους πολίτες. Σημαντικό ρόλο, στην εδραίωση των σχέσεων της Αστυνομίας με τους πολίτες, διαδραματίζει ο θεσμός της Κοινοτικής Αστυνόμευσης που λειτουργεί στην περιοχή του Αγρού από το 2009, και ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της νέας προσέγγισης αστυνόμευσης που εφαρμόζουμε στην Αστυνομία, ως επίσης το Πρόγραμμα του Παρατηρητή της Γειτονιάς που εφαρμόστηκε, στην περιοχή, κατά το 2014. Στην κοινότητα του Αγρού έχουν εγγραφεί 148 Παρατηρητές, ενώ, σήμερα μετρούμε συνολικά 90.000 εθελοντές Παρατηρητές σε όλη την Κύπρο, σε σχέση με μόλις 13,000 το 2013. Αυτή η συμμαχία που αναπτύχθηκε με τους πολίτες οδήγησε σε υψηλά επίπεδα ασφάλειας στη χώρα μας, καθότι σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες και στατιστικές επιτεύχθηκε μείωση στο έγκλημα σε ποσοστό της τάξης του 30%, και γι’ αυτό το λόγο τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως.

Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται και σε όλα τα μέλη μας· τον ακρογωνιαίο λίθο του Οργανισμού μας, άνδρες και γυναίκες, που αγωνίζονται νυχθημερόν, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας και υπηρετούν με πίστη, αφοσίωση και ένθερμο ζήλο την υπηρεσία και την πατρίδα μας.

Με σεβασμό προς τους πολίτες και το ανθρώπινο δυναμικό μας, προχωρούμε, σε μια εφ’ όλης της ύλης μεταρρύθμιση της Αστυνομίας Κύπρου ως Οργανισμού μέσα από τον καθορισμό, πριν από 4 χρόνια, πέντε βασικών στρατηγικών μεταρρυθμιστικών στόχων. Έχουμε ήδη υλοποιήσει τους τρεις από αυτούς: (α) τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των κριτηρίων πρόσληψης, (β) τη θέσπιση και εφαρμογή κριτηρίων μεταθέσεων και εναλλαξιμότητας, (γ) τη μεταρρύθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης. Παράλληλα, σε πορεία ολοκλήρωσης βρίσκεται ο τέταρτος (δ) μεταρρυθμιστικός στόχος, που αφορά τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των κριτηρίων ανέλιξης, ενώ έχουμε αρχίσει τη διαδικασία υλοποίησης του (ε) πέμπτου στρατηγικού στόχου, που αφορά στην μεταρρύθμιση, στην αναδιάρθρωση και στον εκσυγχρονισμό της δομής, οργάνωσης και λειτουργίας ολόκληρου του αστυνομικού οργανισμού.

Είμαστε πεπεισμένοι, ότι μέσω της υλοποίησης αυτών των πέντε μεταρρυθμιστικών στρατηγικών στόχων, τίθενται γερά τα θεμέλια για μια σύγχρονη, αποδοτική Αστυνομία, που συνεχώς αναβαθμίζεται και βελτιώνεται, για να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, απαιτήσεις και ανάγκες της πολιτείας.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την αδιάλειπτη στήριξη και υποστήριξη που μας παρέχετε κατά την επιτέλεση της, ομολογουμένως, απαιτητικής αποστολής μας, αλλά και για την ενθάρρυνση και εμπιστοσύνη που επιδεικνύετε στις προσπάθειές μας για ολιστική μεταρρύθμιση του Οργανισμού μας.

Ευχαριστίες οφείλω, επίσης, να απευθύνω στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως που είναι πάντοτε δίπλα μας, αρωγός στον αγώνα που καταβάλλουμε για την εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων, που κρίνονται απολύτως απαραίτητες για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας Κύπρου.

Τις οφειλόμενες ευχαριστίες μας εκφράζω και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση της παρούσας εκδήλωσης, αλλά και σε όσους συνέτειναν στη δημιουργία του νέου οικήματος που εγκαινιάζουμε σήμερα: στον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου του Αγρού κ. Κωνσταντινίδη, στη Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων κα. Μαλλούππα και στους συνεργάτες της, στον Διευθυντή κ. Μάρκου και προσωπικό της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας και στον Κλάδο Κτηριακών Υποδομών του Αρχηγείου Αστυνομίας. Ξεχωριστές ευχαριστίες απευθύνω στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στο Τμήμα Γεωργίας για την παραχώρηση του κτηρίου, που στεγάζεται ο νέος αστυνομικός σταθμός Αγρού, τον οποίο εγκαινιάζει σήμερα ο εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα ήθελα, περαιτέρω, να απευθυνθώ στη Διεύθυνση Λεμεσού και στο επταμελές προσωπικό του Αστυνομικού Σταθμού Αγρού, διαβεβαιώνοντας ότι οι νέες αυτές εγκαταστάσεις θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός βελτιωμένου εργασιακού περιβάλλοντος, με στόχο την ευημερία και την αποδοτικότητα των μελών μας, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.

Η Αστυνομία Κύπρου βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου ταχεία πορεία μεταρρύθμισης. Οι ραγδαίες μεταβολές τόσο σε κοινωνιολογικό όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο επηρεάζουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και επιβάλλουν όπως η Αστυνομία βρίσκεται πάντοτε σε εγρήγορση, αναπτύσσει συνέργειες και συνεργασίες, παρακολουθεί και ακολουθεί τις σύγχρονες μορφές αστυνόμευσης, οδεύει βασιζόμενη σε 3 καθοριστικούς παράγοντες: το ανθρώπινο δυναμικό, την επιστημονική τεκμηρίωση και την τεχνολογική αναβάθμιση. Μόνο έτσι μπορούμε να μετουσιώσουμε το όραμά μας για μια αστυνομία σύγχρονη, αποδοτική, εφάμιλλη αστυνομικών οργανισμών που διεθνώς θεωρούνται πρότυπα στον τομέα της αστυνόμευσης. Μόνο έτσι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας ακέραια και αποτελεσματικά την υψηλή αποστολή που μας ανατέθηκε από την Πολιτεία.

Σας ευχαριστώ.

Αρχείο Word ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΣΤ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΓΡΟΥ τελικό.doc (47,43 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες