Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τις δράσεις της ΕΚΟ για την Οδική Ασφάλεια Σάββατο, 29/04/2017 και ώρα 8.30, Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής - 29/04/2017
Έντιμε κ. Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,

Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε της Εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου,

Kύριε υπεύθυνε Οδικής Ασφάλειας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας

Αγαπητέ Αρχιεκπαιδευτή του California Bike School

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ενημέρωσης

Αγαπητοί συνάδελφοι

Κυρίες και κύριοι

Καλημέρα σας.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρευρίσκομαι και απευθύνω κι’ εγώ με τη σειρά μου, χαιρετισμό στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, με την οποία εγκαινιάζεται από την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου (EKO), μία σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων με την ονομασία City’s A.R.T., που απευθύνονται ειδικά σε μοτοσικλετιστές. Πρόκειται για μια ακόμη αξιοσημείωτη πρωτοβουλία της εταιρίας ΕΚΟ, η οποία εντάσσεται στις προγραμματισμένες για φέτος, δράσεις της με στόχο την καλλιέργεια οδικής συνείδησης.

Η δημιουργία και εδραίωση κουλτούρας οδικής συνείδησης στην κοινωνία μας, αποτελεί, θα έλεγα, τον ακρογωνιαίο λίθο για την πρόληψη των σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων. Αναμφίβολα, η διαφώτιση διαδραματίζει τον δικό της καθοριστικό ρόλο προς επίτευξη του στόχου αυτού. Γι΄ αυτό και ως Αστυνομία έχουμε διαχρονικά δώσει μεγάλη έμφαση στον υπό αναφορά τομέα. Τα τελευταία δε χρόνια καταβάλλουμε εντατικές και οργανωμένες προσπάθειες για περαιτέρω αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των ενεργειών μας για διαφώτιση και ενημέρωση των πολιτών. Οι δράσεις μας είναι πλέον πολύ πιο στοχευμένες όσον αφορά τις ευάλωτες ομάδες των χρηστών του οδικού δικτύου, αλλά και τους αυριανούς οδηγούς, τα παιδιά και τους νέους· αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, το διαδίκτυο και την τεχνολογία γενικότερα, ενώ παράλληλα επιδιώκουμε διαρκώς να διευρύνουμε και να ενδυναμώνουμε τη συνεργασία μας με μία πλειάδα από οργανισμούς και φορείς, προς επίτευξη των κοινών και καθολικών στόχων στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Έχω την πεποίθηση ότι οι πολλαπλές και ποικίλες δραστηριότητες ενημέρωσης και διαφώτισης που πραγματοποιούμε, σε συνάρτηση φυσικά με τα μέτρα αστυνόμευσης που λαμβάνουμε, συμβάλλουν θετικά στη μείωση των οδικών συγκρούσεων, δεδομένου ότι μέσω των στατιστικών στοιχείων των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, διαφαίνεται σαφώς μια πτωτική τάση.

Ωστόσο, ο δρόμος για την εις βάθος και καθολική εμπέδωση της οδικής συνείδησης, είναι ακόμη μακρύς και ανηφορικός. Επιβάλλεται, κυρίες και κύριοι, να κάνουμε όλοι μας ακόμη περισσότερα, για να σταματήσουμε επιτέλους να θρηνούμε θύματα της ασφάλτου. Και η στόχευση ακριβώς σε ευάλωτες ομάδες του οδικού δικτύου, μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στον αγώνα για πρόληψη και μείωση των οδικών συγκρούσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, θα ήθελα να επισημάνω και να χαιρετίσω το γεγονός ότι η ΕΚΟ επικεντρώνεται κατά την υπό εξέλιξη διαφωτιστική εκστρατεία της, στη νεολαία και στους μοτοσικλετιστές, δύο κατηγορίες που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους στους δρόμους. Διότι, παρά τη γενική μείωση στις τροχαίες συγκρούσεις, ο φόρος αίματος στους δρόμους του νησιού μας με θύματα μοτοσικλετιστές, εξακολουθεί δυστυχώς να είναι βαρύς. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ετών 2010-2016, 106 οδηγοί και 7 επιβάτες μοτοσικλετών, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίες συγκρούσεις, ενώ κατά τη συγκεκριμένη εξαετία, 1116 οδηγοί και 104 επιβάτες μοτοσικλετών τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι ψυχροί αριθμοί, πίσω από τους οποίους υπάρχουν άνθρωποι που χάθηκαν για πάντα τόσο άδικα και αναίτια, δεν επιτρέπουν οποιοδήποτε περιθώριο εφησυχασμού.

Θεωρώ ότι η επιλογή των διαφωτιστικών δράσεων της ΕΚΟ για τη φετινή χρονιά, είναι καθόλα επιτυχής, ενώ η υπό εξέλιξη εκστρατεία χαρακτηρίζεται από σύγχρονο πνεύμα και εμπεριέχει στοιχεία πρωτοτυπίας. Σημειώνω με ικανοποίηση την πραγματοποίηση των σεμιναρίων City΄s A.R.T. που πραγματοποιούνται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό και αποσκοπούν στη διόρθωση των λαθών που συχνά κάνουν οι οδηγοί μοτοσικλέτας, ως επίσης τα τηλεοπτικά σποτ που έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια της εκστρατείας. Τα εν λόγω φιλμάκια εστιάζουν σε μία άκρως σημαντική, εντούτοις όχι τόσο διαδεδομένη πτυχή στη διαφώτιση, στο θέμα ουσιαστικά της προσοχής που οι οδηγοί αυτοκινήτων οφείλουν να επιδεικνύουν πάντοτε προς τους μοτοσικλετιστές.

Θα ήθελα επ’ ευκαιρία της σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης και της φετινής διαφωτιστικής εκστρατείας της ΕΚΟ, να συγχαρώ θερμά την εταιρεία για τη διαχρονική αφοσίωσή της στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Με τις δράσεις που υλοποιεί για ακόμη μια χρονιά, αποδεικνύει περίτρανα την σταθερή δέσμευσή της να συνδράμει πρακτικά και ουσιαστικά στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Σας ευχαριστούμε, αγαπητοί φίλοι, γιατί εδώ και 18 χρόνια είσαστε δίπλα μας, συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι στον δύσκολο δρόμο που πορευόμαστε στην προσπάθεια μας να προστατεύσουμε τη ζωή και την ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω επίσης προς την Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας, για την διαχρονική συνδρομή τους, στην προσπάθεια καλλιέργειας οδικής συνείδησης.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, θέλω να σημειώσω εμφαντικά ότι η αύξηση των επιπέδων οδικής ασφάλειας στους δρόμους της Κύπρου θα συνεχίσει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Αστυνομία Κύπρου. Παράλληλα, με αφορμή την τρέχουσα εκστρατεία της ΕΚΟ, θα ήθελα να στείλω μήνυμα προς τους πολίτες, μοτοσικλετιστές και οδηγούς αυτοκινήτων. Οι μοτοσικλετιστές θα πρέπει να οδηγούν με σύνεση και προσοχή, τηρώντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και φέροντας προστατευτικό κράνος κατάλληλα εφαρμοσμένο. Οι οδηγοί δε των αυτοκινήτων, να δίδουν ιδιαίτερη προσοχή στους μοτοσικλετιστές. Ας μην ξεχνούμε ότι πάνω σε μια μοτοσικλέτα βρίσκεται ένας βιοπαλαιστής, ένας οικογενειάρχης, ένα νέο παιδί με όλο το μέλλον μπροστά του, γι’ αυτό και οφείλουμε πάση θυσία να διαφυλάττουμε στο βαθμό που μας αναλογεί την ασφαλή διακίνησή του στο δρόμο. Καταληκτικά, στέλνω για πολλοστή φορά το μήνυμα της αναγκαιότητας καλλιέργειας κουλτούρας οδικής συνείδησης. Γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι μοναδική, ανεκτίμητη και αναντικατάστατη.

Σας ευχαριστώ.

Αρχείο Word 2, Χαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας ΕΚΟ.doc (43,35 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες