Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου - Παρατηρητής της Γειτονιάς Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2017 και ώρα 7.30μ.μ. Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου Γιόλου - 30/05/2017
-Έντιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,
-Σεβαστό Ιερατείο,
-Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι και μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων Γιόλου, Θελέτρας, Μηλιούς, Πάνω και Κάτω Ακουρδάλειας, Σίμου, Λάσας, Δρύμου, Δρυνειάς, Μηλιάς και Φύτης,
-Αγαπητέ κε Σταύρο Νεοφύτου, Αρχισυντονιστή του Παρατηρητή της Γειτονιάς στο Δήμο Ιδαλίου,
-Κυρίες και κύριοι,
-Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Καλησπέρα σας.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω την αποψινή συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιείται με σκοπό να ενημερωθούν οι κάτοικοι των κοινοτήτων Γιόλου, Θελέτρας, Μηλιούς, Πάνω και Κάτω Ακουρδάλειας, Σίμου, Λάσας, Δρύμου, Δρυνειάς, Μηλιάς και Φύτης, σχετικά με το θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ενός από τους βασικότερους πυλώνες του νέου μοντέλου αστυνόμευσης που εφαρμόζουμε στην Αστυνομία Κύπρου, αυτού της Κοινοτικής Αστυνόμευσης.

Η ανάγκη για πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας, για διατήρηση και διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, που είναι πρωταρχικής σημασίας σε ένα ευνομούμενο και δημοκρατικό κράτος, προϋποθέτει τη συνεργασία Αστυνομίας και πολιτών στα θέματα αστυνόμευσης. Η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική κατά τις ημέρες που διανύουμε, όπου οι απειλές και προκλήσεις, με κύρια την τρομοκρατία, έχουν διευρυνθεί, όπου οι απαιτήσεις των πολιτών, δικαιολογημένα, έχουν αυξηθεί, όπου το έγκλημα έχει αποκτήσει διεθνικό χαρακτήρα.

Η Αστυνομία δεν μπορεί και βεβαίως δεν θα μείνει στάσιμη και αδρανής απέναντι στη νέα διαμορφούμενη πραγματικότητα. Κατανοώντας αυτή ακριβώς την αναγκαιότητα της ενεργούς συμμετοχής του κοινού στα θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, εφαρμόζουμε πλέον μια νέα προσέγγιση στην αστυνόμευση, με αυτούσια την ανθρώπινη διάσταση. Πρόκειται για το μοντέλο της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, το οποίο εμβολιάζουμε με πτυχές της έξυπνης αστυνόμευσης και της αστυνόμευσης με επίκεντρο την πληροφορία. Με θεσμούς όπως αυτό του Παρατηρητή της Πράσινης Γραμμής, του Παρατηρητή της Πυροσβεστικής, αλλά και του Παρατηρητή της Γειτονιάς, στον οποίο είναι αφιερωμένη και η σημερινή εκδήλωση, δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες να διατηρούν άμεση και συστηματική καθημερινή επαφή με την Αστυνομία να σχεδιάζουν από κοινού, με την Αστυνομία και την τοπική αυτοδιοίκηση, την προληπτική τους δράση, εδραιώνοντας, γενικότερα, το αίσθημα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά και το πολύ σημαντικό, στις μέρες μας, αίσθημα της ασφάλειας.

Ανατρέχοντας εξάλλου, σε πρόσφατη παγκύπρια έρευνα που αφορά στην αξιολόγηση του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς, διαπιστώνουμε ότι κατά τα τελευταία τρία χρόνια, παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 28% στο έγκλημα και γενικότερη τόνωση του αισθήματος ασφάλειας, στις περιοχές όπου εφαρμόζεται το προληπτικό αυτό πρόγραμμα. Σήμερα μετρούμε 80.000 Παρατηρητές σε 166 Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου, σε σύγκριση με μόλις 13.000 Παρατηρητές σε 54 Δήμους και Κοινότητες κατά το 2013, κατέχοντας, κατ’ αναλογία πληθυσμού, μία από τις πρώτες θέσεις παγκόσμια.

Βασισμένοι στα επιβεβαιωμένα θετικά αποτελέσματα, εργαζόμαστε, με στοχοπροσήλωση, επιμονή και υπομονή, ώστε να επεκτείνουμε και να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Θεμελιώδες συστατικό επιτυχίας στο έργο μας είναι η αγαστή συνεργασία και η σύμπνοια με τους πολίτες, ως επίσης η έμπρακτη στήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για ασφάλεια, ευνομία και ευταξία. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους βρισκόμαστε εδώ σήμερα.

Αγαπητοί κάτοικοι των Κοινοτήτων Γιόλου, Θελέτρας, Μηλιούς, Πάνω και Κάτω Ακουρδάλειας, Σίμου, Λάσας, Δρύμου, Δρυνειάς, Μηλιάς και Φύτης.

Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε απόψε εδώ, με σκοπό να ενημερωθείτε για τον τρόπο λειτουργίας του Παρατηρητή της Γειτονιάς και για τα τεράστια οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή του. Σας καλώ, συνάμα, να ενταχθείτε στο πρόγραμμα του Παρατηρητή της Γειτονιάς, μαζί με τις χιλιάδες των συμπατριωτών μας που έχουν πιστέψει και έχουν πραγματικά αγκαλιάσει το θεσμό αυτό. Γιατί, το δίχως άλλο, Παρατηρητής της Γειτονιάς είναι κατά βάση ο ενεργός και συνειδητοποιημένος πολίτης, ο οποίος αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί στον τομέα της προστασίας της ζωής και της περιουσίας του ιδίου και της οικογένειάς του, καθώς και των συνδημοτών ή συγχωριανών του, συμβάλλοντας παράλληλα στην καθολική προσπάθεια να κερδηθεί το μέγα στοίχημα της διασφάλισης συνθηκών ευνομίας και ασφάλειας στον τόπο μας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, ως επίσης την ευαρέσκεια και ικανοποίησή μου, προς τους Κοινοτάρχες και τα Κοινοτικά Συμβούλια, προς όλους για την απόφασή σας να εφαρμοστεί αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα πρόληψης του εγκλήματος και στις δικές σας περιοχές.

Περαιτέρω, ευχαριστίες αρμόζουν στον κ. Σταύρο Νεοφύτου, τον αρχισυντονιστή του Προγράμματος του Παρατηρητή στο Δάλι. Ο Δήμος Ιδαλίου, με συνολικό πληθυσμό 10.500ους περίπου κατοίκους, απαριθμεί σήμερα 5100 πολίτες-παρατηρητές και επιδεικνύει αξιοσημείωτη μείωση στο έγκλημα, σε ποσοστό που αγγίζει το 40%. Στα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα έχει συμβάλει, βέβαια, και ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος είναι κυριολεκτικά ταγμένος στην καθολική εφαρμογή και επιτυχία του θεσμού, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο, όπως φανερώνει, άλλωστε και η αποψινή του παρουσία.

Θα ήταν όμως παράλειψή μου εάν δεν έκανα ιδιαίτερη μνεία στα μέλη μας του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος, αλλά και τους Αστυνομικούς της Γειτονιάς, τη ραχοκοκκαλιά αυτής της προσπάθειας, η γενικότερη συνδρομή των οποίων είναι καταλυτική σε ότι αφορά την εφαρμογή της νέας προσέγγισης αστυνόμευσης που έχουμε υιοθετήσει.

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η στήριξη της Αστυνομίας προς τη δικές σας Κοινότητες θα είναι συνεχής και αδιάλειπτη, με στόχο την επιτυχία του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς και ευρύτερα την αποτελεσματικότερη προστασία του πολίτη από το έγκλημα και την παρανομία.


Σας ευχαριστώ.
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες