Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου Μουσική Βραδιά με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου Κυριακή 17 Ιουνίου 2018, 20:45 - 18/06/2018
- Έντιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, εκπρόσωπε του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας,

- Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

- Κυρίες και Κύριοι,

Καλησπέρα σας.

Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών· ενός φαινομένου, που εδώ και δεκαετίες ταλανίζει την παγκόσμια κοινότητα. Στο πλαίσιο, λοιπόν, των δράσεων ευαισθητοποίησης και διαφώτισης των πολιτών για το θέμα των ναρκωτικών, η Αστυνομία Κύπρου πραγματοποιεί αυτή την ωραία μουσική εκδήλωση, στην οποία σας καλωσορίζω κι’ εγώ με τη σειρά μου με ιδιαίτερη χαρά.

«Να 'χει ο δρόμος μου φως κι’ η σιωπή μου έναν φίλο» όπως εύστοχα διακηρύσσει ο τίτλος της αποψινής εκδήλωσης. Φως άπλετο να κατευθύνει πάντοτε τις ζωές μας. Σκοπός η προαγωγή ενός υγιούς τρόπου διαβίωσης, μακριά από σκοταδισμούς, από ουσιοεξαρτήσεις, που ορίζουν το είναι μας, περιορίζουν την ελευθερία μας, βλάπτουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία, μας εγκλωβίζουν σε πλασματικές, ουτοπικές ζωές. Και φίλοι που νοιάζονται αληθινά, που επιλέγουν να είναι συνοδοιπόροι μας στο δύσβατο, γεμάτο πειρασμούς, μονοπάτι της ζωής. Αυτό είναι η Αστυνομία. Είναι δίπλα στον πολίτη φίλος, σύμμαχος και αρωγός. Και αυτό επιζητεί η Αστυνομία από τον ίδιο τον πολίτη την ενεργό συμμετοχή του, την καθημερινή προσωπική του κατάθεση στη διατήρηση της δυνατής συμμαχίας που έχει αναπτυχθεί και η οποία εδράζεται στο μοντέλο της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, προς επίτευξη των κοινών και πανεθνικών στόχων της ασφάλειας, της δημόσιας τάξης και της κοινωνικής συνοχής.

Μείζον ζήτημα και πληγή της κοινωνίας μας, που απαιτεί τη συλλογική και αδιάλειπτη προσπάθεια ολονών μας είναι αναμφίβολα τα ναρκωτικά.

Κυρίες και Κύριοι,

Για εμάς ως Αστυνομία, με την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών να αποτελεί την αιχμή του δόρατος, κάθε μέρα του χρόνου είναι το ίδιο σημαντική στον διαρκή και άοκνο αγώνα που διεξάγουμε για καταπολέμηση της ουσιοεξάρτησης. Συνειδητοποιούμε πλήρως την ευθύνη μας που απορρέει από την εντεταλμένη από την Πολιτεία, αποστολή μας. Πρωτίστως όμως την ευθύνη μας ως άνθρωποι, αφού παλεύουμε, ουσιαστικά, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αντιμετωπίζουμε, λοιπόν, το φαινόμενο των ναρκωτικών σφαιρικά και ολιστικά. Εντείνουμε καθημερινά τις προσπάθειές μας για πρόληψη και πάταξη επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στην μάστιγα αυτή που καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό, το μέλλον των παιδιών μας, την κοινωνία του τόπου μας.

Καθηκόντως, η προτεραιότητά μας εστιάζεται στη σύλληψη των εμπόρων και των διακινητών ναρκωτικών. Η Υ.ΚΑ.Ν. βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση με στόχο τη μείωση της διαθεσιμότητας και προσφοράς των παράνομων ουσιών εξάρτησης, έχοντας, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια σημειώσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες όλων των εποχών.

Στον αγώνα μας για αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών, κατ’ ουδένα λόγο παραβλέπουμε τον άνθρωπο χρήστη ή ουσιοεξαρτώμενο. Καθοδηγούμαστε ουσιαστικά από μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση, βάσει της οποίας, ο χρήστης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται και να στιγματίζεται ως κοινός εγκληματίας, αλλά ως ένας συνάνθρωπός μας που έχει ανάγκη στήριξης από την πολιτεία για να επιτύχει στην απεξάρτηση και την επανένταξή του στην κοινωνία. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερη έμφαση δίδουμε στην υλοποίηση μίας πολιτικής βασισμένης στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της Αστυνομίας, της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και του Υπουργείου Υγείας, αποσκοπώντας στην παραπομπή νεαρών συλληφθέντων σε θεραπευτικά προγράμματα και όχι στη φυλακή. Σ’ αυτό το πλαίσιο, παρέχονται, μεταξύ άλλων, από εξειδικευμένα μέλη της Υ.ΚΑ.Ν., με πανεπιστημιακό υπόβαθρο, υπηρεσίες Κοινωνικής Παρέμβασης. Οι λειτουργοί αυτοί, κατά το 2017, προσέφεραν στήριξη σε 354 ουσιοεξαρτώμενα άτομα, καθώς επίσης και σε 189 άτομα του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος.

Ωστόσο, ο αγώνας και η προσπάθεια που καταβάλλουμε, δεν σταματούν ποτέ, αφού παρά τα πλήγματα που επιφέρουμε, οι προμηθευτές και οι έμποροι, συνεχίζουν το εγκληματικό και πέρα από κάθε ηθικό όριο έργο τους, στοχεύοντας κυρίως στα νέα παιδιά. Πρόκληση και ανησυχία προκαλεί εξάλλου η εμφάνιση των νέων ψυχοτρόπων ουσιών και των νέων συνθετικών οπιοειδών, αφού βάσει του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου αποτελούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. Λαμβάνοντας επομένως υπόψη αυτά τα δεδομένα, δεν νοείται από μέρους μας οποιοδήποτε περιθώριο εφησυχασμού.

Κυρίες και κύριοι,

Σας διαβεβαιώνω ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών, το οποίο είναι εξ’ ορισμού ένα πρόβλημα σύνθετο και πολυδιάστατο, βρίσκεται και θα συνεχίσει να εντάσσεται στις ύψιστες προτεραιότητές μας. Απόδειξη τούτου, αποτελεί η εντός ολίγων ημερών περαιτέρω ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό της Υ.ΚΑ.Ν., αλλά και η πρόσφατη σημαντική ενίσχυση και των άλλων Τμημάτων της Αστυνομίας, τα οποία είναι εντεταλμένα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, μέρος του οποίου είναι και η εμπορία ναρκωτικών. Βρισκόμαστε επίσης, στην διαδικασία για αγορά και περαιτέρω ενίσχυση του εξοπλισμού της Υ.ΚΑ.Ν. και των άλλων αστυνομικών τμημάτων για αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας και παροχής των μέγιστων δυνατών αποτελεσμάτων στον τομέα αυτό.

Για την εκ βαθέων, ωστόσο αντιμετώπιση, του οργανωμένου εγκλήματος και κατ’ επέκταση του κοινωνικού προβλήματος των ναρκωτικών, απαιτείται η συστράτευση και η συνεργασία όλων ανεξαιρέτως: πολιτείας, εκκλησίας, οργανωμένων κρατικών και μη φορέων και θεσμών, των τοπικών αρχών, του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τούτη την απειλή που καταστρέφει τις ψυχές νέων ανθρώπων και θέτει σε κίνδυνο τον κοινωνικό ιστό αυτού του τόπου.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να απευθύνω θερμές ευχαριστίες, στην Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του την αποψινή εκδήλωση· στο Ρ.Ι.Κ. που είναι ο χορηγός επικοινωνίας· στα μέλη της ΥΚΑΝ που επιτελούν, πραγματικά, θεάρεστο έργο, καθώς επίσης σε όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της όλης διοργάνωσης. Εγκάρδιες ευχαριστίες απευθύνω στη συμφωνική ορχήστρα νέων Κύπρου, στον σολίστ κύριο Κύρο Πατσαλίδη, στον διδάσκαλο κύριο Γιάννη Μιράλη και στον υπεύθυνο του καλλιτεχνικού προγράμματος κύριο Γιώργο Κουντούρη, ως επίσης σε όλους εσάς για την εδώ παρουσία σας, γεγονός που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το πολυσχιδές, επί του θέματος, έργο μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Την βραδιά αυτή, επιθυμούμε μέσω της πανανθρώπινης, πανάρχαιας και υπέροχης γλώσσας της μουσικής, να στείλουμε ηχηρό το μήνυμα της υπέρτατης αξίας και της ομορφιάς της ζωής, μακριά από ουσίες και εξαρτήσεις.

Από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας, η μουσική συντροφεύει πάντοτε τον άνθρωπο· τον ψυχαγωγεί, τον εμψυχώνει, ανυψώνει το επίπεδο της αισθητικής του καλλιέργειας. Κι ακόμη, αγγίζει ευαίσθητες χορδές της ψυχής του, την γαληνεύει και ενίοτε την θεραπεύει. Ας αφουγκραστούμε λοιπόν διαμέσου της μουσικής, την καρδιά και την ψυχή μας και συνάμα ας στείλουμε δυνατά και ξεκάθαρα το μήνυμα ότι θέλουμε και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την απειλή της εξάπλωσης, χρήσης και εμπορίας των παράνομων ουσιών εξάρτησης.

Εύχομαι σ’ όλους σας μια όμορφη μουσική βραδιά. Σας ευχαριστώ.
Καλή Ακρόαση.
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες