Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΟμιλία Υπαρχηγού Αστυνομίας κ. Στυλιανού Παπαθεοδώρου κατά την τελετή διαβεβαίωσης του - 10/05/2019
Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο σημερινός διορισμός μου στη θέση του Υπαρχηγού της Αστυνομίας Κύπρου, αποτελεί τιμή και καταξίωση τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Με την ανάληψη σήμερα, των νέων μου καθηκόντων, θα ήθελα να εκφράσω και δημόσια, τις θερμές μου ευχαριστίες προς εσάς για την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση που επιδεικνύετε στο πρόσωπό μου, γεγονός που με επιφορτίζει με την πρόσθετη ευθύνη να δικαιώσω τις προσδοκίες σας.

Αναλαμβάνω τη θέση αυτή σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και ηθικά φορτισμένη χρονική συγκυρία για τη χώρα μας, η οποία είναι αποτέλεσμα των τελευταίων γεγονότων. Η σκέψη όλων μας οφείλει πρώτιστα να είναι στα θύματα αυτού του τραγικού και απεχθούς εγκλήματος και στις οικογένειες τους.

Στην αποκάλυψη των συνθηκών διάπραξης των εν λόγω εγκλημάτων, η κοινωνία μένει άφωνη από το τόσο πρωτοφανές, για τη δική μας κοινωνία, έγκλημα. Μαζί με την κοινωνία και εμείς, Αστυνομικοί και Πυροσβέστες βιώνουμε από την πρώτη στιγμή τα διαδραματισθέντα γεγονότα.

Πρώτιστο μέλημα μας είναι η συνέχιση των ερευνών για εντοπισμό των θυμάτων, και η συλλογή του αναγκαίου μαρτυρικού υλικού για προσαγωγή του υπόπτου ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η απονομή της δικαιοσύνης θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ηθικής τάξης και την αύξηση του αισθήματος αλληλοσεβασμού των πολιτών σε μια κοινωνία δικαιοσύνης και ισονομίας.

Αυτό το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων, στην κοινωνία που παρακολουθεί συγκλονισμένη αλλά και στο ίδιο το Αστυνομικό Σώμα του οποίου την αξιοπιστία οφείλουμε να αποκαταστήσουμε.

Παράλληλα ως Ηγεσία αναλαμβάνουμε την ευθύνη να προβούμε σε τομείς και αλλαγές που θα συμβάλουν σε μια ουσιαστική αναδόμηση και ενίσχυση των διαδικασιών που ακολουθούνται από την Αστυνομία, ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιου είδους εγκλήματα στο μέλλον.

Συναισθανόμενος τη βαριά ευθύνη που προκύπτει από τα καθήκοντα που μου ανατίθενται, σας διαβεβαιώνω κύριε Πρόεδρε ότι, σε συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τον Αρχηγό και την υπόλοιπη Ηγεσία της Αστυνομίας, θα πράξω το καλύτερο δυνατό για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Η διασφάλιση ομαλών συνθηκών για την προστασία της ζωής και των άλλων συνταγματικών τους δικαιωμάτων, είναι κορυφαία αποστολή μας και αφορά όλους τους συνανθρώπους μας, όλους τους κατοίκους της Κύπρου.

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, γιατί μόνο με την κοινή προσπάθεια μπορούμε να θωρακίσουμε την κοινωνία μας κατά του εγκλήματος.

Ως εκ τούτου οφείλουμε να εργαστούμε για μια Αστυνομία ισχυρή και έτοιμη να αντιταχθεί αποτελεσματικά στο έγκλημα και σε κάθε θεσμική εκτροπή. Αυτό αναμένει και δικαίως απαιτεί ο κάθε πολίτης αυτού του τόπου από το Αστυνομικό Σώμα.

Είναι καθήκον μας να λειτουργούμε πάντοτε σε δημοκρατικό πλαίσιο με σεβασμό στις αρχές της ισότητας, της νομιμότητας και της διαφάνειας. Η Δημοκρατία κατά τον ιστορικό Θουκυδίδη, μόνο τότε ευημερεί, όταν συλλειτουργούν οι γραπτοί και άγραφοι ηθικοί Νόμοι.

Με σκληρή και συλλογική δουλειά, επαγγελματισμό και σύνεση θα αντιμετωπίσουμε το φάσμα των προκλήσεων που παρουσιάζονται μπροστά μας. Μόνο μέσω αυτού του επίμοχθου και επίπονου οδοιπορικού θα καταστεί δυνατό η Αστυνομία να αναβαθμίσει το έργο και την προσφορά της στην κοινωνία και να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Οργανισμό που θα έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την ευημερία των πολιτών.

Η Αστυνομία Κύπρου έχει τις δυνατότητες και αυτές θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, επενδύοντας περισσότερο στο έμψυχο υλικό που διαθέτουμε. Ο καθένας αποτελεί μια πολύ σημαντική μονάδα στο οικοδόμημα που ονομάζεται Αστυνομία Κύπρου και ο καθένας καλείται να δώσει τον καλύτερο του εαυτό.

Δεν θα μπορούσα στο στάδιο αυτό να μην αναφερθώ στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου και τον τέως Αρχηγό Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου για το έργο που έχουν προσφέρει στην Αστυνομία και την κοινωνία ευρύτερα, ευχαριστώντας τους για την αγαστή συνεργασία που είχα μαζί τους τα τελευταία χρόνια.

Για μια ακόμη φορά σας εκφράζω τις ευχαριστίες μου, κύριε Πρόεδρε και σας διαβεβαιώνω ότι θα εργαστούμε άοκνα και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να φέρουμε σε πέρας το έργο που μας ανατίθεται από το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτού Νόμους.
Αρχείο Word Ομιλία Υπαρχηγού Αστυνομίας κ. Στυλιανού Παπαθεοδώρου.doc (125,45 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες