Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας, στην τελετή του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου προς τιμή των μελών της Αστυνομίας Χρ. ΝΙκολάου και Γ. Γεωργίου Δευτέρα, 17/09/2018, Οίκημα ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ - 18/09/2018
Καλησπέρα σας.

Με αισθήματα υπερηφάνειας και συγκίνησης, παρευρίσκομαι και χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου και κατ’ επέκταση η ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., της οποίας ο Σ.Α.Κ. είναι μέλος, με σκοπό την απόδοση των αρμόζουσων και επιβαλλόμενων τιμών σε δύο επίλεκτα και πανάξια μέλη της Αστυνομίας Κύπρου. Τον Ειδικό Αστυφύλακα 5259, Γιώργο - Γρηγόρη Γεωργίου και τον Λοχία 4080, Χριστόφορο Νικολάου.

Ο Γιώργος και ο Χριστόφορος τραυματίστηκαν από πυρά εν ώρα καθήκοντος, τον περασμένο Μάιο, υψώνοντας το παράστημά τους κατά του οργανωμένου εγκλήματος και μαζί το παράστημα ολόκληρης της Αστυνομίας. Με την απαράμιλλη τόλμη και αυτοθυσία που επέδειξαν, έχουν τιμήσει στον ύψιστο βαθμό το λειτούργημα του αστυνομικού, το οποίο τάχθηκαν να υπηρετήσουν. Σε μια εποχή κρίσης, πάνω απ’ όλα, αξιών, ιδανικών και αρχών, όπου ο εγωκεντρισμός και ο ατομικισμός αποτελούν δυστυχώς τον κανόνα, η ηρωική στάση τους εκείνο το βράδυ της 5ης Μαΐου, ανήμερα της γιορτής της προστάτιδας της Αστυνομίας, Αγίας Ειρήνης, αποτελεί φάρο φωτεινό και πυξίδα προορισμού για όλους μας.

Αγαπητοί Γιώργο και Χριστόφορε,

Είσαστε πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα μέλη της Αστυνομίας. Αποτελείτε σταθερό σημείο αναφοράς αρχών, αξιών, πίστης και προσήλωσης στο καθήκον· σημείο αναφοράς για τα νεοπροσληφθέντα μέλη μας, αλλά και για ολόκληρο το Αστυνομικό Σώμα. Εσείς είσαστε η Αστυνομία Κύπρου. Εσείς, μαζί με την τεράστια πλειοψηφία των έντιμων και αφοσιωμένων στην Υπηρεσία, Αστυνομικών, αντρών και γυναικών, που τιμούν τον όρκο που έδωσαν για πίστη στο σύνταγμα και στους συνάδοντες με αυτό Νόμους· οι αφανείς αυτοί ήρωες που θέτουν εαυτόν σε κίνδυνο στην Υπηρεσία και για την ασφάλεια του πολίτη, μέσα σ’ ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, εξαιρετικά πολύπλευρο, πολύπλοκο και απαιτητικό.

Δράττομαι της ευκαιρίας, για ακόμη μια φορά, να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί με την ανδρεία, την αποφασιστικότητα, τον επαγγελματισμό, την αυτοθυσία και την αγάπη σας για το λειτούργημα του αστυνομικού, μας κάνατε περήφανους. Και υπενθυμίσατε σε όλους, καλοθελητές και μη, ότι η Αστυνομία Κύπρου είναι Ανθρώπινη και Υπερήφανη.

Κρίστη, ήταν συγκλονιστικό για εμένα, εκείνο το βράδυ, όταν είδα ότι, παρά τα πυρά, δεν δείλιασες, δεν εγκατέλειψες αυτό που προστάζει το καθήκον, μα πάνω απ’ όλα η συνείδησή σου. Προσπάθησες, παρά τον τραυματισμό σου, να ανακόψεις με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο τους δράστες της εγκληματικής αυτής ενέργειας, ενώ αυτοί συνέχισαν να πυροβολούν.

Γιώργο, αυτό που έκανες, ενώ είχες ήδη πληγεί από πυρά, είναι ασύλληπτο. Το είχα μοιραστεί τότε, στις δηλώσεις μου στα ΜΜΕ, με όλο τον κόσμο. Αιμόφυρτος, να οπλίζεις και να πυροβολείς τα εγκληματικά στοιχεία, σημαδεύοντας και πετυχαίνοντας τον οδηγό του οχήματος που επέβαιναν, γεγονός καθοριστικό για τη σύλληψή τους.

Πρέπει να σας πω, κυρίες και κύριοι, ότι εκείνη ήταν η πιο συγκλονιστική, η πιο δύσκολη μέρα της 32χρονης σταδιοδρομίας μου. Τέτοια ήταν τα συναισθήματα που βίωσα σε προσωπικό επίπεδο. Τα παιδιά αυτά δεν είναι πια μόνο συνάδελφοι. Τα θεωρώ και είναι μέρος της ευρύτερης μου οικογένειας.

Γνωρίζω πολύ καλά, αγαπητοί Κρίστη και Γιώργο, τον πόνο και την ταλαιπωρία που υποστήκατε αμέσως μετά το συμβάν και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σας. Ειδικά εσύ Γιώργο, που ένεκα της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας σου, χρειάστηκε η άμεση μεταφορά σου και η νοσηλεία σου σε νοσοκομείο του Ισραήλ. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν εκείνο το βράδυ, για να έχεις άμεσα την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, είχαν αίσια έκβαση και είναι πραγματικά με πολύ μεγάλη χαρά που διαπιστώνω ότι η κατάσταση της υγείας σου εξελίσσεται ομαλά. Ευελπιστώ σύντομα να επανέλθεις στα καθήκοντά σου, γερός και δυνατός.

Σας διαβεβαιώνουμε, Κρίστη και Γιώργο, ότι θα εξακολουθήσουμε να είμαστε δίπλα σας σε ότι χρειαστείτε.

Θα ήταν παράλειψή μου στο σημείο αυτό να μην αναφερθώ στις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν οι ιατροί, Δρ. Χατζηκώστα, Δρ, Καννάβας και Δρ. Πέτρου, εκείνο το βράδυ, μέχρι και τις πρωινές ώρες.

Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω επίσης τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το συνεχές ενδιαφέρον, έγνοια και υποστήριξη του σε ότι αφορά τους δύο συναδέλφους.

Ειδική αναφορά θέλω να κάνω επίσης στη Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, κα Χριστίνα Γιαννάκη. Η προσπάθειά της από τις 01.30 που επικοινώνησα μαζί της, για ολόκληρο το 24ωρο και την εβδομάδα που ακολούθησε, υπήρξε καταλυτική.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το γεγονός ότι η Αστυνομία συχνά βάλλεται άδικα, ενώ μηδενίζεται η τεράστια και ανεκτίμητη προσφορά της, λόγω κάποιων απαράδεκτων ή και εγκληματικών ενεργειών μίας μικρής μερίδας μελών μας, δεν πρέπει κατ’ ουδένα λόγο να μας πτοεί και να κάμπτει το ηθικό μας. Τουναντίον, θα πρέπει να μας πεισμώνει όλους ακόμη περισσότερο, ούτως ώστε να επιτελούμε το έργο μας με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο, αφοσίωση και πίστη.

Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω για ακόμη μια φορά, ότι η στήριξη της Ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα, προς εσάς, τα μέλη μας, τον ακρογωνιαίο λίθο της Αστυνομίας, αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα. Είμαστε στο πλευρό σας και εμπράκτως, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για συνεχή ενίσχυση της ασφάλειας σας. Παράλληλα, θέλω να στείλω σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα σας είναι πάνω απ’ όλα. Γι’ αυτό και έχοντας πλήρη επίγνωση των κινδύνων που ελλοχεύουν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, επιβάλλεται να λαμβάνονται πάντοτε όλα τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας αναλόγως της κάθε περίπτωσης.

Ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης, ο Χριστόφορος Νικολάου προήχθηκε επ΄ανδραγαθία στο βαθμό του Λοχία. Σε ότι αφορά τον Γιώργο, έχουμε υποβάλει εισήγηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η οποία εγκρίθηκε αμέσως καθ΄ότι ήταν και δική του θέση για την τροποποίηση του περί Αστυνομίας Νόμου και των περί Προαγωγών Κανονισμών, ούτως ώστε σε πράξεις ανδραγαθίας ο ειδικός αστυφύλακας να γίνεται αστυφύλακας και αμέσως μετά να προάγεται επ΄ανδραγαθία σε Λοχία. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ετοίμασε σχετικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Ως εκ τούτου, σύντομα ο Γιώργος θα προαχθεί επ΄ ανδραγαθία σε Λοχία, μόλις βέβαια ψηφιστεί η τροποποίηση από την Βουλή.

Θα ήθελα τέλος, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρου και την ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. για την ωραία και μεστή μηνυμάτων αυτή εκδήλωση.

Κλείνω, με την επισήμανση ότι οι δύο συνάδελφοι θα τιμηθούν δεόντως στις 5/5/2019, κατά τους εορτασμούς για την προστάτιδα μας Αγία Ειρήνη.

Σας ευχαριστώ.

Αρχείο Word Xαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας στην τελετή ΣΑΚ προς τιμήν των μελών της Αστυνομίας Χρ. Νικολάου και Γ.doc (45,9 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες