Χρήσιμα Τηλέφωνα
ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ομιλίες


Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου προς τους πολίτες - 24/12/2017
Αγαπητοί Συμπολίτες,

Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν πάντοτε το δικό τους μοναδικό περιεχόμενο. Ο Χριστός ήρθε στη γη με απώτερο σκοπό να οδηγήσει τον άνθρωπο στο αληθινό και πνευματικό φως της απολυτρώσεως. Σε αυτό το φως που υποκινεί στον καθένα από εμάς τα συναισθήματα της αγάπης, της αλληλεγγύης, της ταπεινότητας, του αλτρουισμού, της φιλευσπλαχνίας.

Εμείς, τα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου, έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε εντονότερα και βαθύτερα το νόημα και μήνυμα των Χριστουγέννων, γιατί συνδέεται με την καθημερινή μας δράση, ως εκπροσώπων του δικαίου και του νόμου, ως λειτουργών ταγμένων να υπηρετούν την κοινωνία και να μεριμνούν για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών, επιδεικνύοντας συνάμα μια άκρως ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Οφείλουμε να επιτελούμε ακέραια, αποτελεσματικά και ανθρώπινα τα καθήκοντά μας, όσες δυσκολίες και εμπόδια και εάν συναντούμε στην καθημερινή πολυδιάστατη αποστολή μας.

Πράγματι, σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η αποστολή της Αστυνομίας έχει γίνει πιο σύνθετη, πιο περίπλοκη. Αλλάζει ο κόσμος, αλλάζει το έγκλημα, αλλάζει ο τρόπος δράσης των εγκληματιών. Δικαίως, αλλάζουν και οι απαιτήσεις και προσδοκίες των πολιτών από εμάς. Αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα των καιρών, συμβαδίζοντας με τις καταιγιστικές αλλαγές και εξελίξεις, αλλάζουμε και εμείς για να γινόμαστε καθημερινά καλύτεροι. Αναπτύσσουμε συνειδητά και όχι απλώς αντανακλαστικά, την κουλτούρα της αλλαγής, που θα μας καταστήσει προοδευτικά υπόδειγμα σύγχρονης Αστυνομίας και μάλιστα πρωτοπόρο ανάμεσα σε ανάλογους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαστε ένα πειθαρχημένο σώμα, με στρατηγική, με μεταρρυθμιστικούς στόχους και βούληση να τους υλοποιήσουμε πλήρως. Είμαστε ένας θεσμός που βρίσκεται συνεχώς και ακατάπαυστα, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο, στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, στην υπηρεσία του πολίτη, της κοινωνίας και της πατρίδας. Εργαζόμαστε ακούραστα για να σταθούμε με αξιοπρέπεια στο πλευρό του πολίτη, για να τονώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης, για να ενισχύσουμε περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας στον τόπο μας.

Ο απολογισμός μας για το 2017 κρίνεται θετικός. Μαζί με την υπόλοιπη Ηγεσία, μαζί με τα μέλη μας, τον ακρογωνιαίο λίθο του Οργανισμού μας, όλους εσάς τους πολίτες, τους εταίρους μας, τους 92.000 εθελοντές Παρατηρητές της Γειτονιάς, έχουμε ξεπεράσει τη δοκιμασία που προέκυψε ένεκα της οικονομική κρίσης. Πετύχαμε, μείωση 30% στο σοβαρό έγκλημα. Περιορίσαμε, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τον κίνδυνο ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων λαμβάνοντας αυξημένα προληπτικά μέτρα σε παγκύπριο επίπεδο. Παράμετροι που κατατάσσουν πλέον την Κύπρο στις χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας· παράμετροι που διαδραμάτισαν τον δικό τους ρόλο και συμβολή στην κατακόρυφη αύξηση του τουριστικού ρεύματος και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με τις ανάλογες θετικές επιδράσεις στην κυπριακή οικονομία. Καταφέραμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε όλο το φάσμα και τους τομείς ευθύνης μας. Ιδίως στο σοβαρό έγκλημα, στην πάταξη της διαφθοράς, στη διαχείριση των νέων μορφών εγκλήματος, στο οργανωμένο έγκλημα, στον εκσυγχρονισμό των δομών και της λειτουργίας της Αστυνομίας, υιοθετώντας πλήρως και σε όλες τις εκφάνσεις του, τον θεσμό της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και εμπεδώνοντας νέα κουλτούρα στην αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών. Αναπτύξαμε συνέργειες και συνεργασίες με θεσμοθετημένα όργανα του κράτους, διεθνείς Οργανισμούς και Αρχές Επιβολής του Νόμου χωρών που θεωρούνται πρότυπα αστυνόμευσης και πηγή εμπειρογνωμοσύνης για όλες τις αστυνομικές αρχές, ανά το παγκόσμιο.

Η Αστυνομία Κύπρου βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου ταχεία πορεία μεταρρύθμισης. Η Αστυνομία Κύπρου αλλάζει. Η Αστυνομία Κύπρου εκσυγχρονίζεται. Η προσπάθειά μας αυτή δεν θα παύσει ποτέ. Ένας Οργανισμός όπως είναι η Αστυνομία Κύπρου οφείλει να έχει πάντοτε ως προμετωπίδα τη ρήση του Ηράκλειτου: «Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ΄αυτό μένειν»· τίποτε δεν μένει στάσιμο, όλα είναι ρευστά, όλα εξελίσσονται. Αυτή την προσέγγιση, αυτή τη φιλοσοφία ακολουθούμε στη διαμόρφωση του Οργανισμού μας. Για να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη, πιο αποδοτική, πιο αποτελεσματική Αστυνομία που συνεχώς αναβαθμίζεται και βελτιώνεται, για να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και ανάγκες των πολιτών.

Να ευχηθώ, ολόψυχα, Καλές Γιορτές σε εσάς και στις οικογένειές σας. Εύχομαι από καρδιάς, ένα σταθερά ασφαλές, δημιουργικό, παραγωγικό και γεμάτο υγεία, ευτυχία και ευημερία νέο έτος 2018.


Ζαχαρίας Χρυσοστόμου
Αρχηγός Αστυνομίας
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ - 2017.docx (22,51 Kb)

_______________________________________________
© 2011 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Αστυνομία Κύπρου