Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου στην παρουσίαση του βιβλίου με θέμα: «111 Ημέρες στην Εντατική» Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Στροβόλου (Παλαιό Δημαρχείο Στροβόλου), Δευτέρα 10/12/18 και ώρα 7μ.μ. - 11/12/2018
Έντιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,

Κυρία εκπρόσωπε του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας,

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Στροβόλου,

Αιδεσιμολογιότατε,

Αξιότιμη κα Επίτροπε Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

Κύριε Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού,

Έντιμε τέως Γενικέ Εισαγγελέα,

Εκλεκτοί Ομιλητές,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί συνεργάτες,

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Καλησπέρα σας.

Με αισθήματα συναισθηματικής φόρτισης παρευρίσκομαι και απευθύνω χαιρετισμό στη σημαντική αυτή και μεστή μηνυμάτων εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο της αγαπητής συνεργάτιδας, κυρίας Θέμιδας Σπανού, με τίτλο «111 μέρες στην Εντατική».

Η σημερινή παρουσίαση δεν αποτελεί απλώς μια ενημερωτική εκδήλωση, κατά την οποία θα παρατεθούν απρόσωπες πληροφορίες και ψυχροί αριθμοί. Πρόκειται για την παρουσίαση ενός βιβλίου που πραγματεύεται τα βιώματα ανείπωτης θλίψης και πόνου ενός νέου παιδιού, της μητέρας και ολόκληρης της οικογένειας του, όταν ο νέος αυτός, ο Πέτρος, υποχρεώνεται να νοσηλευτεί στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου για 111 ημέρες, ένεκα μιας φοβερής τροχαίας σύγκρουσης. Το βιβλίο συνιστά μια αυθεντική μαρτυρία, μια κατάθεση ψυχής, όπου ξεδιπλώνεται η απελπισία και η αγωνία που βιώνει ένας άνθρωπος, μια μάνα στην προκειμένη περίπτωση, λόγω των συνεπειών μιας τροχαίας σύγκρουσης στη δική της οικογένεια, στο ίδιο της το παιδί. Όταν αυτή η μάνα θα πρέπει, μπροστά στη φοβερή αυτή δοκιμασία, να οπλιστεί με τεράστια αποθέματα αντοχής και δύναμης για να αποδεχτεί και να διαχειριστεί τον πόνο και την απώλεια και να ζήσει πλέον τη ζωή της, στη βάση μιας άλλης εντελώς διαφορετικής πραγματικότητας και καθημερινότητας.

Με ιδιαίτερη αμεσότητα, η συγγραφέας περιγράφει το δικό της βίωμα και καθώς η ιστορία ξεδιπλώνεται, γεννιούνται στον αναγνώστη, έντονα συναισθήματα σε σχέση με τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να επιφέρει ένα τέτοιο συμβάν στη ζωή ενός νέου ανθρώπου και της οικογένειας του. Συνάμα, μέσα από τη συναισθηματική φόρτιση που του δημιουργείται, ο αναγνώστης λαμβάνει ξεκάθαρο και ολοζώντανο το μήνυμα, ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί ανά πάσα στιγμή, να βρεθεί σε παρόμοια θέση· ότι μια τέτοια κατάσταση αφορά ουσιαστικά όλους μας και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά.

Η συγγραφέας λοιπόν αποτυπώνει μέσα από τη δική της εμπειρία και συναισθηματικό κόσμο, τη σοβαρότητα του τροχαίου προβλήματος σε όλη του την έκταση και ταυτόχρονα τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των τροχαίων συγκρούσεων, ως επίσης των αρνητικών επιπτώσεων συνεπεία ενός τέτοιου γεγονότος. Από τα γραφόμενά της, τεκμηριώνεται για άλλη μια φορά με τον πλέον παραστατικό τρόπο, αυτό που η διεθνής βιβλιογραφία και η ίδια η ζωή αδιαμφισβήτητα καταδεικνύει. Ότι δηλαδή, το κόστος των οδικών συγκρούσεων σε συναισθηματικό, ψυχολογικό και οικονομικό επίπεδο, είναι ανυπολόγιστο.

Το βαρύτατο τίμημα των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων, δεν το πληρώνουν μόνο οι οδηγοί, αλλά και οι επιβάτες μηχανοκινήτων οχημάτων, όπως και στην περίπτωση του Πέτρου. Όσον αφορά στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις κατά το τρέχον έτος, μεταξύ των 49 θυμάτων, οι οκτώ ήταν επιβάτες (5 σε αυτοκίνητο και 3 σε μοτοσικλέτα). Από τα υπόλοιπα θύματα , οι 31 οδηγοί (18 οδηγοί αυτοκινήτου και 13 δικύκλων), οι 9 πεζοί και ένας ποδηλάτης. Δυστυχώς, τα 15 από τα 49 θύματα ήταν ηλικίας κάτω των 25 ετών (ποσοστό 30,61%). Όσον δε αφορά στις οδικές συγκρούσεις συνεπεία των οποίων προκαλούνται σοβαροί τραυματισμοί, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, είχαμε 268 σοβαρά τραυματίες, εκ των οποίων οι 75 ήταν ηλικίας κάτω των 25 χρόνων (ποσοστό 9,33%).

Η οδική ασφάλεια, κυρίες και κύριοι, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα δημόσιας υγείας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες κοινωνίες για τούτο τις τελευταίες δεκαετίες, η παγκόσμια κοινότητα κινητοποιείται όλο και πιο εντατικά, σε μια προσπάθεια μείωσης των τροχαίων συγκρούσεων και των συνεπειών τους.
Δεν ξεχνούμε, και δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνούμε, κανένας από εμάς, αρμόδιοι φορείς και κοινωνία των πολιτών, ότι το μέγα στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί στον τομέα της οδικής ασφάλειας, είναι η καλλιέργεια και η απόκτηση κουλτούρας οδικής συνείδησης ανάμεσα στους πολίτες της χώρας μας.
Η Πολιτεία θα πρέπει να στοχεύσει στα πραγματικά αίτια του προβλήματος, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν ριζικά μέσα από την παιδεία και τον πολιτισμό, και κατ’ επέκταση μέσα από τη δημιουργία ορθολογικών στάσεων και συμπεριφορών. Απαιτείται εδώ και τώρα μια ολιστική προσέγγιση, η οποία θα αρχίζει από τα πρώτα στάδια της παιδικής ηλικίας και θα στοχεύει στη μεταστροφή της οδικής νοοτροπίας των πολιτών και στη δημιουργία κυκλοφοριακής αγωγής και συνείδησης. Η προσπάθεια για εμπέδωση της ορθής κυκλοφοριακής αγωγής σε κάθε πολίτη, πρέπει να είναι διαρκής και να γίνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία.
Ως Αστυνομία, στο πλαίσιο του δικού μας ρόλου και αρμοδιοτήτων, συστρατευόμαστε με τους συναρμόδιους μας φορείς και την κοινωνία, εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας και διαμορφώνουμε τους σχεδιασμούς μας και τις απορρέουσες από αυτούς δράσεις, στη βάση αυτής της ολιστικής προσέγγισης. Αφενός, γιατί η ασφαλής διακίνηση των πολιτών στους δρόμους, συνιστά ουσιαστική πτυχή της αποστολής της Αστυνομίας και αφετέρου ένεκα του ότι, οι εμπειρίες μας, μας έχουν καταστήσει ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένους και σε συνεχή επαγρύπνηση σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Τα μέλη μας δυστυχώς, βιώνουν συχνά και από πρώτο χέρι στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, τις καταστροφικές συνέπειες μίας θανατηφόρας ή σοβαρής τροχαίας σύγκρουσης. Συναισθανόμαστε απόλυτα την αγωνία και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των πολιτών σε ότι αφορά την ασφαλή διακίνησή τους στο δρόμο.
Επιγραμματικά, θα ήθελα να σημειώσω ότι μεταξύ άλλων, ως ο πλέον αρμόδιος φορέας σε θέματα καταστολής, έχουμε υιοθετήσει σύγχρονα μέσα «έξυπνης αστυνόμευσης» και διενεργούμε στοχευμένες αλλά και γενικές εκστρατείες σε παγκύπρια βάση, οι οποίες αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών στους δρόμους.
Ταυτόχρονα, υποβάλλουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, ή και, όποτε αυτό επιβάλλεται, εισηγήσεις, οι οποίες πιστεύεται ότι μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων παραβάσεων και κατ’ επέκταση των τροχαίων συγκρούσεων.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω και να χαιρετίσω την προώθηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τροποποιητικών νομοσχεδίων σχετικά με την αύξηση των ποινών, ώστε να είναι πραγματικά αποτρεπτικές και κατασταλτικές για τους παραβάτες τροχαίας. Το εν λόγω νομοσχέδιο έτυχε νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή. Σε σχέση με το θέμα των ποινών, υπενθυμίζω ότι βάσει σχετικής έρευνας, οι προβλεπόμενες από το Νόμο ποινές στην Κύπρο, είναι αρκετά χαμηλότερες συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, στον τομέα της πρόληψης εφαρμόζουμε προληπτικά προγράμματα και διαδραστικά εργαστήρια σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και άλλες πληθυσμιακές ομάδες, τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο.

Και φυσικά οι δράσεις και σχεδιασμοί μας δεν περιορίζονται στα όσα ακροθιγώς αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ ολόψυχα και να ευχαριστήσω από καρδιάς, την αγαπητή κυρία Θέμιδα Σπανού, η οποία μετουσίωσε τον πόνο του παιδιού της και τον δικό της, σ’ ένα πολύτιμο εργαλείο ευαισθητοποίησης του κοινού και καλλιέργειας κουλτούρας οδικής συνείδησης. Θέλω επίσης να προσθέσω, ότι η σημερινή πρωτοβουλία αποτελεί μια ακόμη ουσιαστική προσπάθεια, μέσα από την οποία δηλώνουμε για ακόμη μια φορά όλοι, παρόντες στους συνεχείς αγώνες που διεξάγονται για την οδική ασφάλεια· σε μια αρένα που απαιτεί θάρρος, υπομονή, επιμονή, εργατικότητα και αποφασιστικότητα, ώστε η συνεχής και δραστική μείωση των τροχαίων οδικών συγκρούσεων να γίνει πραγματικότητα.

Τέλος, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων, θα ήθελα να ευχηθώ, η γέννηση του Θεανθρώπου να απαλύνει τον πόνο και να δώσει ελπίδα στους συνανθρώπους μας που βίωσαν ή που εξακολουθούν να υπομένουν τις συνέπειες μιας τροχαίας σύγκρουσης. Ας ευχηθούμε τέλος, οι φετινές γιορτές να κυλήσουν ομαλά, με ασφάλεια, χωρίς δυστυχήματα στους δρόμους. Είναι στο χέρι όλων μας!

Σας ευχαριστώ.

Χαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας.docx (31,1 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες