Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

Γραπτές ΔηλώσειςΓραπτή Δήλωση Αρχηγού Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου σχετικά με δηλώσεις που έγιναν από μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και παραπόνων κατά της Αστυνομίας - 12/03/2015
Τα όσα λέχθηκαν από τον κ. Ευαγόρα Αναστασίου, Μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, μετά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου μέλους της Ανεξάρτητης Αρχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 11.3.2015, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, περί δολοφονίας πολίτη από μέλη της Αστυνομίας, είναι εκτός πλαισίου των αρμοδιοτήτων και της ηθικής δεοντολογίας που θα πρέπει να περιβάλλουν έναν ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή.
Όσον αφορά την υπόθεση χρήσης όπλων από μέλη μας, όπως γνωρίζει ο κ. Αναστασίου, όντας νομικός εγνωσμένου κύρους και ταυτόχρονα μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, πρόσωπα σε βάρος των οποίων ασκούνται ποινικές διώξεις, διέπονται από το τεκμήριο της αθωότητας, σύμφωνα με το οποίο ο κάθε κατηγορούμενος είτε αυτός είναι πολίτης είτε μέλος της Αστυνομίας, θεωρείται αθώος για τα όσα του καταλογίζονται μέχρι αποδείξεως του εναντίον.
Το τεκμήριο της αθωότητας κατοχυρώνεται μέσα από το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είναι υψίστης σημασίας σε ένα ευνομούμενο και δημοκρατικό κράτος και κατ’ επέκταση θα πρέπει να διαφυλάττεται ως κόρη οφθαλμού. Οι αναφορές του κ. Αναστασίου περί δολοφονίας εφόσον η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο πριν την καταχώρηση της, καταστρατηγούν το προαναφερόμενο τεκμήριο.
Πέραν από τα πιο πάνω, άξια απορίας είναι και η δήλωση του κ. Αναστασίου ότι «δεν βρέθηκε ούτε κάλυκας» αναφερόμενος στην εν λόγω υπόθεση, κάτι που υποδηλεί ότι τελούσε σε άγνοια σε σχέση με το ανακριτικό έργο που η ίδια η Αρχή επιτέλεσε, αφού όλοι οι κάλυκες εντοπίστηκαν ενώ αυτό που δεν εντοπίστηκε ήταν η βολίδα.
Σε σχέση δε με τον τραυματισμό φιλάθλου κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε ποδοσφαιρικό αγώνα, επισημαίνεται ότι, ο κ. Αναστασίου μέσα από τις δηλώσεις του, καταδεικνύει την προκατάληψη που έχει έναντι της Αστυνομίας και ιδιαίτερα έναντι των μελών της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης αφού όπως ανέφερε στις δηλώσεις του «σε πολλές περιπτώσεις ασκούν υπέρμετρη βία».
Περαιτέρω όσον αφορά το ίδιο περιστατικό σε σχέση με τις δηλώσεις του κ. Αναστασίου, ότι «έχουμε ζητήσει από τον Αρχηγό Αστυνομίας επανειλημμένα όπως τα μέλη της Μ.Μ.Α.Δ. φέρουν διακριτικά για να γνωρίζει ο κόσμος ποιος είναι αυτός, ο οποίος χρησιμοποιεί το γκλοπ του» και ότι «αναμένουμε μέχρι σήμερα να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις μας», αναφέρονται τα εξής:
Εάν η Ανεξάρτητη Αρχή ή ο κ. Αναστασίου ερχόταν σε επαφή με την Ηγεσία της Αστυνομίας θα ενημερωνόταν σε ότι αφορά στο θέμα της εξέτασης του ενδεχομένου τα μέλη της Μ.Μ.Α.Δ. κατά την άσκηση των επιχειρησιακών τους καθηκόντων, ως μέλη αντιοχλαγωγικών ομάδων, να φέρουν διακριτικά, ο Αρχηγός Αστυνομίας είχε δώσει οδηγίες όπως εκπονηθεί μελέτη στην οποία να συμπεριληφθεί σχετική βιβλιογραφία αλλά και πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλα κράτη και να υποβληθούν σχετικές επί του θέματος εισηγήσεις.
Σήμερα είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας κ. Σπυριδάκη στον οποίο και εξέφρασα την απαρέσκεια μου για την όλη στάση του μέλους της Αρχής κ. Ευαγόρα Αναστασίου καθότι αυτή δείχνει τουλάχιστον προκατάληψη σε βάρος της Αστυνομίας και δε συνάδει με το λειτούργημα που είναι εντεταλμένος να υπηρετεί.
Όπως γνωρίζετε τα μέλη της Αστυνομίας επιτελούν ένα πολύμορφο, πολύπλευρο και δύσκολο έργο κάτω από αντίξοες συνθήκες σε ένα συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον με αυξημένη εγκληματικότητα και παραβατική συμπεριφορά με μόνο γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Ως εκ τούτου αποτελεί καθήκον όλων, η υπηρεσία αυτή να τυγχάνει σεβασμού και εκτίμησης. Η κριτική είναι και καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη όταν αυτή γίνεται από πρόσωπα, όπως τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, πάντοτε όμως μέσα στα πλαίσια του θεσμικού της ρόλου.
Όταν δε τα μέλη μας διώκονται ενώπιον Δικαστηρίου για παραβατικές συμπεριφορές έχουν τα ίδια δικαιώματα και αξίζουν της ίδιας μεταχείρισης όπως ο κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι πρόκειται για μέλη της Αστυνομίας ποσώς διαφοροποιεί τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των άλλων έναντι τους, πόσο μάλλον όταν αυτό το άτομο είναι μέλος ενός θεσμού καθ’ όλα σεβαστού και χρήσιμου, όπως είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.
Η Ηγεσία της Αστυνομίας είναι αντίθετη σε κάθε μορφή υπέρμετρης βίας και παραβατικής συμπεριφοράς και παράλληλα έχει υποχρέωση να υποστηρίζει τα δικαιώματα κάθε πολίτη που διώκεται ενώπιον Δικαστηρίου. Τα δικαιώματα αυτά θα πρέπει να αποτελούν την κορωνίδα του καθενός από εμάς και ιδιαίτερα των προσώπων που η πολιτεία έχει τάξει για να τα διαφυλάσσει μη εξαιρουμένων και των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες