Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετιστμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου - Παρατηρητής της Γειτονιάς στον Δήμο Λατσιών - 19/01/2018
-Σεβαστό Ιερατείο,
- Έντιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,
-Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λατσιών,
- Αρχισυντονιστή του Παρατηρητή της Γειτονιάς στον Δήμο Ιδαλίου και Συντονίστρια του Παρατηρητή της Γειτονιάς στο Δήμου Καιμακλίου-Ομορφίτας,
-Αγαπητοί Παρατηρητές της Γειτονιάς στο Δήμο Λατσιών,
-Κυρίες και Κύριοι,
-Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Καλησπέρα σας.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που ως Αρχηγός Αστυνομίας, αλλά και ως Δημότης Λατσιών, χαιρετίζω την αποψινή συγκέντρωση του Δήμου Λατσιών, η οποία πραγματοποιείται, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων (2013-2017) από την έναρξη λειτουργίας του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς στο δικό σας Δήμο και την παράδοση των καρτών των Παρατηρητών της Γειτονιάς στους κατόχους τους.

Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε ως Οργανισμός, μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ως καίρια Υπηρεσία τους Κράτους, είχαμε μειωμένους οικονομικούς πόρους και παράλληλα ολοένα και περισσότερο αυξημένες προσδοκίες και καθήκοντα, από την πολιτεία, την κοινωνία αλλά και τους εταίρους μας σε διεθνές επίπεδο. Και τούτο γιατί, αυτή η πολύ δύσκολη περίοδος για την Κύπρο και για εμάς ως Αστυνομία, συνέπεσε με την έξαρση, διεθνώς, της απειλής της τρομοκρατίας, καθώς επίσης και τη θεαματική, ας μου επιτραπεί ο όρος, ανάπτυξη του εγκλήματος στο διαδίκτυο καθώς και των νέων μορφών εγκλήματος.

Ωστόσο από την πρώτη στιγμή, είδαμε αυτές τις ομολογουμένως δύσκολες προκλήσεις, ως μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία για καινοτομίες, αλλαγές και εκσυγχρονισμό. Για εισαγωγή μεθόδων και προσεγγίσεων που θα μας βοηθούσαν να γίνουμε πιο παραγωγικοί, να λειτουργούμε πιο ορθολογικά και αποδοτικά και παράλληλα να επιδεικνύουμε ως Οργανισμός τον πρέποντα σεβασμό και εκτίμηση προς τον κάθε πολίτη αλλά και προς τα μέλη μας.

Έτσι ξεκινήσαμε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης. Καθορίσαμε πέντε (5) μεταρρυθμιστικούς στρατηγικούς στόχους. Έχουμε ήδη υλοποιήσει τους τρεις (3) από αυτούς. Όχι με βάση τις απόψεις ή τις πεποιθήσεις μας. Αλλά με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση.

(Α) Αναβαθμίσαμε λοιπόν τα κριτήρια πρόσληψης και με αυτά υλοποιήσαμε τις πρώτες, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, 268 προσλήψεις.
(Β) Θεσπίσαμε κριτήρια μεταθέσεων και εναλλαξιμότητας .
(Γ) Μεταρρυθμίσαμε την αστυνομική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση καθιστώντας το Πανεπιστήμιο Κύπρου σημαντικό μας εταίρο ως προς τον τομέα αυτό.
(Δ) Προχωρούμε σταθερά στην υλοποίηση του τέταρτου μεταρρυθμιστικού στρατηγικού μας στόχου που είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των κριτηρίων ανέλιξης στην Αστυνομία.
(Ε) Τέλος είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης του πέμπτου στρατηγικού μας στόχου. Ενός μεγαλεπήβολου στόχου που αποσκοπεί στην μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του αστυνομικού οργανισμού, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικός, ποιοτικά και ποσοτικά.

Παράλληλα, προχωρούμε τάχιστα στη δημιουργία Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, στη δημιουργία Υπηρεσίας Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος και Τρομοκρατίας και στην περαιτέρω ανάπτυξη του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών. Υιοθετήσαμε την έξυπνη αστυνόμευση. Εντάξαμε με γοργούς ρυθμούς την τεχνολογία στην αστυνόμευση. Εφαρμόσαμε, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τη φιλοσοφία της Κοινοτικής Αστυνόμευσης. Και εδώ επιτρέψτε μου να πω τα εξής:

Κυρίες και Κύριοι,
Έχοντας επακριβώς επίγνωση του γεγονότος ότι κοινωνίες που μαστίζονται από οικονομική κρίση παρουσιάζουν αύξηση της εγκληματικότητας, υιοθετήσαμε από την πρώτη στιγμή και ενσυνείδητα, ως μηχανισμό άμυνας, για την αντιμετώπιση αυτής της δυσμενούς προοπτικής, τη φιλοσοφία πάνω στην οποία εδράζεται η Κοινοτική Αστυνόμευση, ως προσέγγιση αστυνόμευσης σε όλες της, τις εκφάνσεις. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ακολουθήσαμε μια άκρως ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην αστυνόμευση.

Από το «εργαζόμαστε για τον πολίτη», προχωρήσαμε στην Αρχή ότι «εργαζόμαστε μαζί με τον πολίτη, δίπλα και όχι απέναντί του, για την δική του ασφάλεια, την ασφάλεια της γειτονιάς και της περιουσίας του». Κάναμε σύνθημά μας το «Μαζί μπορούμε να μειώσουμε το Έγκλημα». Και τα καταφέραμε. Καταφέραμε να διαψεύσουμε όλη τη διεθνή βιβλιογραφία που θέλει τις κοινωνίες που βιώνουν οικονομική κρίση να παρουσιάζουν αύξηση της εγκληματικότητας. Πετύχαμε μείωση κατά 30% περίπου στο σοβαρό έγκλημα και τονώσαμε γενικότερα το πολύ σημαντικό στις μέρες μας αίσθημα ασφάλειας. Θέλω να υπογραμμίσω ότι η επιτυχία αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στην εφαρμογή και επέκταση του προγράμματος του Παρατηρητή της Γειτονιάς, για το οποίο πραγματοποιείται η αποψινή εκδήλωση. Οφείλεται στις 94.000 περίπου Παρατηρητές σε 288 Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου, σε σύγκριση με μόλις 13.000 Παρατηρητές σε 54 Δήμους και Κοινότητες κατά το 2013. Αυτοί οι αριθμοί μας κατατάσσουν, κατ’ αναλογία πληθυσμού, σε μία από τις πρώτες θέσεις παγκόσμια.

Αγαπητοί Παρατηρητές του Δήμου Λατσιών,

Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε απόψε εδώ για να αξιολογήσουμε την τετραετία εφαρμογής του θεσμού και να παραλάβετε την κάρτα Παρατηρητή, επισημοποιώντας την ιδιότητά σας ως Παρατηρητές της Γειτονιάς του Δήμου Λατσιών. Ο Δήμος Λατσιών μετρά ήδη 2818 Παρατηρητές της Γειτονιάς, οι οποίοι κατά τα τελευταία 4 χρόνια συνέβαλαν στη μείωση του εγκλήματος, στον Δήμο μας, κατά 30%. Είναι επιβεβλημένο, λοιπόν, στο σημείο αυτό να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές, αλληλέγγυους πολίτες που έχουν εγγραφεί και αφοσιωθεί στο θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Η ενεργός συμμετοχή, εσάς: των Αρχισυντονιστών, Συντονιστών και Παρατηρητών του Προγράμματος, στη σημερινή εκδήλωση, στέλνει ιδιαίτερα σημαντικά μηνύματα ως προς την αξία και σημαντικότητα του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Στέλνει ακόμη ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον και την περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος, προς επίτευξη του κοινού στόχου της ενδυνάμωσης της ασφάλειας μέσα από τη δική σας ενεργό εμπλοκή και δράση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στον Αρχισυντονιστή του Παρατηρητή της Γειτονιάς του Δήμου Ιδαλίου, κ Σταύρο Νεοφύτου και στη Συντονίστρια του Παρατηρητή της Γειτονιάς στο Δήμο Καιμακλίου- Ομορφίτας κ. Φανή Αραούζου, τους οποίους τιμούμε απόψε. Ο κ. Νεοφύτου και η κυρία Αραούζου είναι κυριολεκτικά ταγμένοι στην καθολική εφαρμογή και επιτυχία του θεσμού, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο, όπως φανερώνει, άλλωστε και η αποψινή τους παρουσία.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, ως επίσης την ευαρέσκεια και ικανοποίησή μου, προς τον Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και το προσωπικό του Δημαρχείου Λατσιών, για τις προσπάθειες που έχετε καταβάλει και για περαιτέρω αναβάθμιση αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού προγράμματος πρόληψης του εγκλήματος.

Θα ήταν όμως παράλειψή μου εάν δεν έκανα ιδιαίτερη μνεία στον Υπεύθυνο, Ανώτερο Υπαστυνόμο Π. Παττούρα και στα μέλη του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος, τα οποία προέβησαν συνολικά σε 400 διαλέξεις με σκοπό την προώθηση του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς, αλλά και στους Αστυνομικούς της Γειτονιάς, και ιδιαίτερα στην Αστυνομικό της Γειτονιάς του Δήμου Λατσιών, την Αστυφύλακα 4344, Χριστίνα Σταύρου. Οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά αυτής της προσπάθειας, η γενικότερη συνδρομή των οποίων είναι καταλυτική σε ότι αφορά την εφαρμογή της νέας προσέγγισης αστυνόμευσης που έχουμε υιοθετήσει.

Κυρίες και Κύριοι,
Έχω την πεποίθηση ότι όλοι οι συνειδητοποιημένοι πολίτες: Αρχισυντονιστές, Συντονιστές και Παρατηρητές της γειτονιάς, αξιωματούχοι, απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας, όλοι όσοι έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε στα θέματα ασφάλειας στον τόπο μας. Πρέπει να δίνουμε όλοι μαζί από το χρόνο μας, οικοδομώντας την έννοια της συλλογικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και στην πατρίδα μας.

Πρέπει να εργαστούμε από κοινού, ώστε να προβάλουμε και να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ανεβάζοντάς τον ένα σκαλί ακόμη πιο πάνω. Έχουν ήδη δοθεί ρητές οδηγίες για δημιουργία τοπικών και επαρχιακών επιτροπών, με την εμπλοκή και του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων, δίδοντας με αυτό τον τρόπο μια νέα υπόσταση στο Πρόγραμμα του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Νέα ώθηση και δυναμική στο θεσμό θα δώσουν αναμφίβολα και οι νέοι μας. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο Άμυνας και τον Οργανισμό Νεολαίας και με τη στήριξη των τοπικών αρχών, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ευαισθητοποίηση και ένταξη περισσότερων νέων ανθρώπων στο προληπτικό αυτό Πρόγραμμα, διασφαλίζοντας έτσι ακόμη πιο υψηλά επίπεδα δημόσιας ασφάλειας στη χώρα μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα από δικής μας πλευράς, να σας διαβεβαιώσω ότι η στήριξη προς όλους εσάς που είστε η καρδιά του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς, θα είναι συνεχής και αδιάλειπτη, καθότι είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι μαζί, στο πλαίσιο μιας κοινωνικής συμμαχίας και αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό, το θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, αλλά και ευρύτερα τη νέα προσέγγιση αστυνόμευσης που έχουμε υιοθετήσει, μπορούμε να πετύχουμε καίρια και αποφασιστικά πλήγματα κατά του εγκλήματος. Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο ασφαλή και ευημερούσα κοινωνία. Το οφείλουμε, στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές αυτού του τόπου.

Σας ευχαριστώ.
Αρχείο Word ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΛΑΤΣΙΑ.doc (51 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες