Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΧαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου κατά την κατάθεση του θεμέλιου λίθου για την ανέγερση της Νέας ΑΔΕ Μόρφου - 25 Νοεμβρίου, 2017 και ώρα 12.00 παρά το Γυμνάσιο – Λύκειο Σολεάς στην Ευρύχου - 25/11/2017
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
κ. ΖΑΧΑΡΙΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟΥ ΛΙΘΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΔΕ ΜΟΡΦΟΥ
25 Νοεμβρίου, 2017 και ώρα 12.00
παρά το Γυμνάσιο – Λύκειο Σολεάς στην Ευρύχου

- Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

- Έντιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,

-Πανοσιολογιότατε, εκπρόσωπε του Μητροπολίτη Μόρφου,

-Έντιμοι κύριοι Εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Kομμάτων,

-Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Μόρφου,

-Κύριε Υπαρχηγέ του ΓΕΕΦ,

-Αξιότιμε Γενικέ Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως,

- Senior Police Adviser of the UN,

- Chief of the SBA Police,

-Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

-Κυρίες και κύριοι,

-Αγαπητοί συνάδελφοι,


Καταθέτουμε σήμερα τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου, η οποία από το 1978 στεγάζεται στον Αστυνομικό Σταθμό Ευρύχου. Τα συναισθήματά μας σήμερα είναι ανάμικτα. Από τη μια αισθανόμαστε χαρά και ικανοποίηση: καθότι σήμερα θέτουμε τις βάσεις για την ανέγερση ενός ακόμη σημαντικού έργου υποδομής για την Αστυνομία και την ευρύτερη κοινωνία της Κύπρου. Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι το νέο αυτό κτήριο δεν είναι παρά μια ξεριζωμένη Αστυνομική Διεύθυνση, μακριά από την αγαπημένη κωμόπολη της Μόρφου.

Κυρίες και Κύριοι,
Η Αστυνομία Κύπρου έχει βαθιά συνείδηση της πολύπλευρης αποστολής της και των απαιτήσεων που δημιουργεί η επικρατούσα κατάσταση στην ημικατεχόμενή μας πατρίδα, αλλά και ο σύγχρονος κόσμος. Έχοντας πλήρη επίγνωση των ραγδαίων αλλαγών που συντελούνται τόσο στη συνήθη αποστολή της, όσο και μπροστά στις νέες, πολλές φορές, αθέατες απειλές για την ασφάλεια των πολιτών, η Αστυνομία προχωρά μελετημένα και μεθοδικά σε τομές, αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, έχοντας ως ραχοκοκαλιά την επιστημονική τεκμηρίωση και ως εταίρους αστυνομικούς οργανισμούς, που θεωρούνται διεθνώς, πρότυπα στον τομέα της αστυνόμευσης.

Προχωρούμε, λοιπόν, σε μια εφ’ όλης της ύλης μεταρρύθμιση της Αστυνομίας Κύπρου ως Οργανισμού μέσα από τον καθορισμό, πριν από 4 χρόνια, πέντε βασικών στρατηγικών μεταρρυθμιστικών στόχων. Έχουμε ήδη υλοποιήσει τους τρεις από αυτούς: (α) τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των κριτηρίων πρόσληψης. Για πρώτη φορά από το 1960, στον κρίσιμο τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, υποδεχτήκαμε, μόλις πριν 10 ημέρες, 241 νέα μέλη, που έχουν επιλεγεί με αναβαθμισμένα κριτήρια πρόσληψης. Κριτήρια απαιτητικά, αξιόπιστα, βασισμένα στην επιστημονική τεκμηρίωση, σε διεθνή πρότυπα και διαδικασίες∙ που διασφαλίζουν ότι οι αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες, θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν με επάρκεια, όχι μόνο στις μέρες μας αλλά και στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον σε ένα πολύ απαιτητικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον. (β) Προχωρήσαμε στη θέσπιση και εφαρμογή κριτηρίων μεταθέσεων και εναλλαξιμότητας. (γ) Έχουμε προβεί σε μεταρρύθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης. Ύψιστη ιστορική εξέλιξη αποτελεί η συνομολόγηση Συμφωνίας Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με βάση την οποία, σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης των Δοκίμων Αστυνομικών και των Υπαστυνόμων, θα γίνεται στο καταξιωμένο αυτό ακαδημαϊκό ίδρυμα, ενώ οι απόφοιτοι Δόκιμοι Αστυνομικοί θα λαμβάνουν κοινό Ανώτερο Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Α.Α.Κ.. Παράλληλα, σε πορεία ολοκλήρωσης βρίσκεται ο τέταρτος (δ) μεταρρυθμιστικός στόχος, που αφορά τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των κριτηρίων ανέλιξης. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη εμπειρική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα τεθούν ενώπιον του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018. Τέλος, έχουμε αρχίσει τη διαδικασία υλοποίησης του (ε) πέμπτου στρατηγικού στόχου, ενός μεγαλεπήβολου στόχου, που αφορά στην αναδιάρθρωση και στον εκσυγχρονισμό της δομής, οργάνωσης και λειτουργίας ολόκληρου του αστυνομικού οργανισμού, ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,

Είμαστε πεπεισμένοι, ότι η υλοποίηση των πέντε προαναφερθέντων μεταρρυθμιστικών στρατηγικών στόχων θέτει τα θεμέλια για μια καλύτερη Αστυνομία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον. Γιατί ως Ηγεσία του Σώματος, πέραν της ευθύνης για τη διαχείριση της καθημερινότητας, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουμε υποχρέωση να μεριμνούμε, σε στρατηγικό επίπεδο, για το άμεσο, αλλά και το απώτερο μέλλον του Οργανισμού μας.

Οι προσπάθειές μας για υιοθέτηση αλλαγών και καινοτομιών πραγματοποιούνται εν μέσω μιας δύσκολης για την πατρίδα μας περίοδο. Η οικονομική κρίση έπληξε τόσο την Αστυνομία ως Οργανισμό όσο και τα ίδια τα μέλη μας, δημιουργώντας μια πρωτοφανή, μετά το 1974, κατάσταση. Ταυτόχρονα προέκυψε μια παγκόσμια απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Αυτή της τρομοκρατίας.

Πέραν τούτων, η οικονομική κρίση αποτέλεσε απειλή κατά του κοινωνικού ιστού της χώρας. Η βιβλιογραφία και οι διεθνείς στατιστικές δεικνύουν ότι υπό αυτές τις περιστάσεις παρουσιάζεται έξαρση της εγκληματικότητας. Ωστόσο, κατά τα τελευταία 4 χρόνια, στη χώρα μας, όχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση σε ότι αφορά στην εγκληματικότητα, αλλά μείωση της τάξης του 30% στο σοβαρό έγκλημα. Το γεγονός αυτό, ενίσχυσε το επίπεδο ασφάλειας· μια παράμετρος που σίγουρα διαδραμάτισε τον δικό της ρόλο και συμβολή στην κατακόρυφη αύξηση του τουριστικού ρεύματος, με τις ανάλογες θετικές επιδράσεις στην οικονομία. Τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας στη χώρα μας οφείλονται στην έμφαση που δώσαμε για ενδυνάμωση της συμμαχίας μας με τους πολίτες εφαρμόζοντας, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μια βασική πτυχή της κοινοτικής αστυνόμευσης∙ αυτή του Παρατηρητή της Γειτονιάς, φτάνοντας από 13,000 το 2013 σε 90.000 σήμερα εθελοντές Παρατηρητές σε όλη την Κύπρο.

Η στρατηγική που εφαρμόσαμε για τη διαχείριση της κατάστασης, αποδείχθηκε ορθή. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική και τα αποτελέσματα που μόλις ανέλυσα, βασίστηκαν πάνω σε μια νευραλγικής σημασίας μεταβλητή: στην αφοσίωση και στην ευσυνειδησία της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών μας. Ως Αρχηγός Αστυνομίας θέλω λοιπόν, δημόσια, να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου σε όλα τα μέλη μας, άνδρες και γυναίκες, που κάτω από αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βίωσε ο τόπος μας, υπηρέτησαν με πίστη και ένθερμο ζήλο την υπηρεσία και την πατρίδα.

Μέσω, ακριβώς, της ανέγερσης νέων και άρτιων εγκαταστάσεων, δεικνύουμε το σεβασμό μας, την έγνοια μας και τη μέριμνά μας προς τα μέλη μας. Κατά τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε προβεί σε σημαντικό αριθμό έργων υποδομής: Νέα κτήρια για τους αστυνομικούς σταθμούς Ζυγίου και Αγρού, νέα Γραφεία για το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας, νέες, υπό ανέγερση, Αστυνομικές Διευθύνσεις Μόρφου, Αμμοχώστου και Γ’ Φάσης της ΑΔΕ Πάφου, ανακαίνιση του αστυνομικού σταθμού Περιστερώνας. Έπονται: η ανέγερση των αστυνομικών σταθμών Λάνιας, Κουκλιών, Στρουμπιού και Λατσιών· η ανέγερση κτηρίων Διοίκησης της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και του Ναυτικού Σταθμού Κ. Πύργου. Παράλληλα, έχουν γίνει βελτιωτικά έργα στα αστυνομικά κρατητήρια για την κατοχύρωση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, αλλά και την πλήρη συμμόρφωση με τις εκθέσεις Διεθνών Οργανισμών και της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη, την ενθάρρυνση και την αδιάλειπτη στήριξη που έχουμε λάβει από εσάς τόσο σε θέματα που αφορούν την επιτέλεση της δύσκολης αποστολής μας, με πρώτιστο την πρόληψη και πάταξη του εγκλήματος και της τρομοκρατίας όσο και στα θέματα πλήρωσης των κενών θέσεων στην Αστυνομία, αλλά και της υλοποίησης νέων έργων υποδομής. Έχετε εμπράκτως αποδείξει ότι είστε δίπλα μας στον αγώνα που καταβάλλουμε για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας στη χώρα μας και για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας Κύπρου.

Ευχαριστίες οφείλω, επίσης, να απευθύνω στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τη συνεχή υποστήριξη που μας παρέχει στις προσπάθειές μας για μεταρρύθμιση του Οργανισμού μας, αλλά και στην εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων στην Αστυνομία. Τις οφειλόμενες ευχαριστίες μας εκφράζω και σε όλους όσοι συμβάλλουν, μέχρι στιγμής, στην ανέγερση της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου: τη Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων κα. Μαλλούππα, τον Διευθυντή της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας κ. Μάρκου, την εργοληπτική εταιρία Π. Δήμου & Δ. Παρεκλισσίτης Developers Ltd, εργολάβο και μελετητές του έργου, ως επίσης τον Κλάδο Κτηριακών Υποδομών του Αρχηγείου Αστυνομίας. Ξεχωριστές ευχαριστίες απευθύνω στον Πρόεδρο κ. Ξενοφώντος και στα μέλη της Σχολικής Εφορίας Σολέας, για την δωρεάν παροχή της γης, ούτως ώστε να υλοποιηθεί το έργο, του οποίου τον θεμέλιο λίθο, καταθέτει σήμερα ο εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

θα ήθελα, περαιτέρω, να απευθυνθώ στη Διεύθυνση και στο προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου και να τους διαβεβαιώσω ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός βελτιωμένου εργασιακού περιβάλλοντος, με στόχο την ευημερία και την αποδοτικότητα των μελών μας, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.


Η Αστυνομία Κύπρου βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου ταχεία πορεία μεταρρύθμισης. Η Αστυνομία Κύπρου αλλάζει. Η Αστυνομία Κύπρου εκσυγχρονίζεται. Διανύει μια περίοδο εξωστρέφειας με βασικό χαρακτηριστικό την αστυνόμευση μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά και την ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασιών με θεσμοθετημένα όργανα του κράτους, διεθνείς Οργανισμούς και Αρχές Επιβολής του Νόμου χωρών που θεωρούνται πρότυπα αστυνόμευσης και πηγή εμπειρογνωμοσύνης για όλες τις αστυνομικές αρχές, ανά το παγκόσμιο. Η προσπάθειά μας αυτή δεν θα παύσει ποτέ. Ένας Οργανισμός όπως είναι η Αστυνομία Κύπρου οφείλει να έχει πάντοτε ως προμετωπίδα τη ρήση του Ηράκλειτου: «Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ΄αυτό μένειν»· τίποτε δεν μένει στάσιμο, όλα είναι ρευστά, όλα εξελίσσονται. Αυτή την προσέγγιση, αυτή τη φιλοσοφία ακολουθούμε στη διαμόρφωση του Οργανισμού μας. Για να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη Αστυνομία που συνεχώς αναβαθμίζεται και βελτιώνεται, για να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και ανάγκες των πολιτών.

Σας ευχαριστώ.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.docx (26 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες