Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΑνακοινώσειςΑστυνομική Ανακοίνωση 1 - Επίσκεψη Αρχηγού Αστυνομίας κ. Κύπρου Μιχαηλίδη στην Ιορδανία - Προώθηση της αστυνομικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Τριμερούς Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας - 05/09/2019
Επίσκεψη στην Ιορδανία πραγματοποιεί ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Κύπρος Μιχαηλίδης, μετά από πρόσκληση του Ιορδανού ομολόγου του, στο πλαίσιο της υλοποίησης αποφάσεων της Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας.

Κατά την επίσκεψη που πραγματοποιείται μεταξύ των ημερομηνιών 2 - 5 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μιχαηλίδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ιορδανίας, κ. Salameh Hammad, πολιτικό προϊστάμενο της Ιορδανικής Αστυνομίας, καθώς και τον Αρχηγό Αστυνομίας, Στρατηγό Fadel Mohammad Al-Humoud. Επίσης, συνάντηση είχε και με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιορδανία, Δρα. Ανδρέα Κουζούπη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, δόθηκε έμφαση στη λήψη αποφάσεων για περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση της αστυνομικής συνεργασίας, στη βάση της Συμφωνίας Συνεργασίας που υπέγραψαν, οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ιορδανίας, στις 14/4/2019, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, η οποία εδράζεται στο τρίπτυχο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και των αντιναρκωτικών προσπαθειών.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκαν οι κοινές στρατηγικές προτεραιότητες της αστυνομικής συνεργασίας, για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος, του διαδικτυακού εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών, της εμπορίας προσώπων και της παράνομης μετανάστευσης. Όπως συμφωνήθηκε, οι Αστυνομίες των δύο χωρών, θα ορίσουν συνδέσμους επικοινωνίας και θα υλοποιήσουν συστηματικά κοινές δραστηριότητες στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας, όπως οι ανταλλαγές εμπειρογνωμοσύνης και βέλτιστων πρακτικών, η ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα δημόσιας ασφάλειας, καθώς και θέματα εκπαίδευσης προσωπικού. Σημαντικό θέμα αστυνομικής συνεργασίας αποτελεί επίσης, ο τρόπος χειρισμού των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας κατά τις συναντήσεις του με τους Ιορδανούς αξιωματούχους, υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας και άλλων αστυνομικών πτυχών, οι οποίες περιλαμβάνουν εκπαίδευση, ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης, τεχνολογική συνεργασία, επισκέψεων και πληροφοριών, με σκοπό την επίτευξη κοινών στόχων και ενδιαφερόντων. Επαναβεβαίωσε παράλληλα, τη στήριξη της Συμφωνίας Συνεργασίας από την Αστυνομία Κύπρου, αναφέροντας πως οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την επίσκεψή του στην Ιορδανία, συνιστούν τον προπομπό για την υλοποίησή της.

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε επίσης ότι, η αστυνομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ενισχύεται και μέσω της Interpol, αλλά και της αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής, μέσω της διπλωματικής οδού.

Ο Ιορδανός Υπουργός Εσωτερικών Salameh Hammad, κατά τη συνάντησή του με τον Αρχηγό Αστυνομίας, αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών, ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας, όπως αυτές επιβεβαιώνονται μέσα από τη Συμφωνία Συνεργασίας. «Είναι προς το κοινό συμφέρον» σημείωσε ο Ιορδανός Υπουργός, «η περαιτέρω επέκταση αυτής της συνεργασίας».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Ιορδανικής Αστυνομίας Στρατηγός Fadel Mohammad Al-Humoud σημείωσε πως η επίσκεψη του κ. Μιχαηλίδη, επιβεβαιώνει τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ανοίγει νέους ορίζοντες στον τομέα της ασφάλειας και της αστυνομικής συνεργασίας.

Ο κ. Μιχαηλίδης, είχε παράλληλα την ευκαιρία να επισκεφθεί διάφορα τμήματα της Αστυνομίας της Ιορδανίας και να ενημερωθεί για τον τρόπο λειτουργίας τους. Αντιστοίχως, ενημέρωσε τους Ιορδανούς αξιωματούχους για τον τρόπο λειτουργίας ανάλογων τμημάτων της Αστυνομίας Κύπρου, μεταξύ άλλων για το Κέντρο Ελέγχου Μηνυμάτων, την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, τον Κλάδο Πυροτεχνουργών, το Γραφείο Βίας στην Οικογένεια, το Γραφείο Καταπολέμησης Τρομοκρατίας κ.ά.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τους Ιορδανούς αξιωματούχους, για την πρόσκληση και τη θερμή φιλοξενία που έτυχε, υπογραμμίζοντας τις φιλικές σχέσεις και τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι, οι σχέσεις αυτές θα διευρυνθούν για το καλό των πολιτών, όχι μόνο μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας, αλλά και των χωρών της ευρύτερης περιοχής, προσκαλώντας τον Αρχηγό της Ιορδανικής Αστυνομίας να επισκεφθεί την Κύπρο.

Αρχείο Word ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ (1).doc (131,06 Kb)

Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες