Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

Γραπτές ΔηλώσειςΓραπτή Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Αστυνομίας για το τριήμερο του Κατακλυσμού - 06/06/2014
ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΑΝΤΡΕΑ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΥ
Ενόψει του τριημέρου του Κατακλυσμού (7 - 9 Ιουνίου, 2014) και του εορταστικού κλίματος που θα επικρατήσει, η Αστυνομία όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, έχει λάβει αυξημένα μέτρα προστασίας των πολιτών με προτεραιότητα την ασφάλειά τους, τόσο κατά τη διακίνησή τους στο οδικό δίκτυο, όσο και κατά την απουσία τους από τον τόπο διαμονής τους με την αποτροπή αδικημάτων εις βάρος των ιδίων και της περιουσίας τους από διαρρήξεις και κλοπές ή από πυρκαγιές.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προγραμματιστεί και θα εφαρμοστούν διαταγές επιχειρήσεων, οι οποίες επικεντρώνονται σε τρείς βασικούς άξονες:
1. Μέτρα τροχαίας για πρόληψη τροχαίων δυστυχημάτων, καθώς και για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στο κοινό κατά τις μετακινήσεις του.
2. Πρόληψη του εγκλήματος και ιδιαίτερα αδικημάτων κατά περιουσίας, όπως διαρρήξεις και κλοπές, ληστείες κ.λπ., με αυξημένες περιπολίες τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο.
3. Πρόληψη πυρκαγιών στην ύπαιθρο και άλλους χώρους.

Όσον αφορά στον πρώτο άξονα, στόχος της Αστυνομίας, είναι να εξασφαλιστεί ένα αναίμακτο τριήμερο, μακριά από τροχαία δυστυχήματα. Λόγω της αυξημένης τροχαίας κίνησης που αναμένεται να παρατηρηθεί στους αυτοκινητόδρομους, υπεραστικούς δρόμους και ιδιαίτερα στις κύριες οδικές αρτηρίες που οδηγούν στα παράλια και τα ορεινά θέρετρα, η Αστυνομία θα λάβει μέτρα για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων, απάμβλυνση της τροχαίας κίνησης και για τη διευκόλυνση του κοινού στις διακινήσεις του.
Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν μηχανοκίνητες περιπολίες, καθώς και ρύθμιση και έλεγχο της τροχαίας κίνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις παραβάσεις που αφορούν την υπερβολική ταχύτητα, το επικίνδυνο προσπέρασμα και την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, παραβάσεις που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην πρόκληση θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων. Επιπρόσθετα, έμφαση θα δοθεί και στην παράλειψη χρήσης ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους.
Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα, ανήμερα της εορτής του Κατακλυσμού και ιδιαίτερα το απόγευμα, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα κατά την επιστροφή του κοινού από τις παραλιακές πόλεις προς την πρωτεύουσα.
H Αστυνομία απευθύνει έκκληση για άλλη μια φορά προς τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών.
Επίσης, λόγω του ότι τα τριήμερα αυτά θεωρούνται περίοδοι υψηλού κινδύνου για διαρρήξεις και κλοπές, αφού οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την απουσία των ενοίκων που αναχώρησαν για διακοπές, η Αστυνομία λαμβάνει πρόσθετα μέτρα με περιπολίες.
Πέραν όμως των μέτρων που λαμβάνει η Αστυνομία, εφίσταται για πολλοστή φορά, η προσοχή του κοινού, που θα απουσιάζει από τις οικίες του, να λάβει προληπτικά μέτρα φύλαξης της περιουσίας του ώστε με την επιστροφή του να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Ως Αστυνομία καλούμε το κοινό να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση με τη λήψη δικών του μέτρων για την ασφάλεια, την προστασία και φύλαξη της περιουσίας του. Χρήσιμες συμβουλές ακολουθούν:

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ενδεικτικά, παρατίθεται σειρά προληπτικών μέτρων που προτρέπονται οι πολίτες να λαμβάνουν για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των κατοικιών και των καταστημάτων τους, καθώς και άλλης περιουσίας τους, ενόσω αυτοί βρίσκονται σε παραλίες και τουριστικά θέρετρα. Σχετικό είναι και το φιλμάκι της Αστυνομίας για μέτρα προστασίας για ασφάλεια της περιουσίας του κοινού που έχει αναρτηθεί στο YouTube στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=5NR48z6MN9c

Στην παραλία:
Να μεταφέρεται μόνο το απαραίτητο χρηματικό ποσό που χρειάζεται ο λουόμενος και η προσωπική του περιουσία να βρίσκεται συνεχώς στο οπτικό του πεδίο.
Να μην μεταφέρονται στην παραλία μεγάλης αξίας αντικείμενα, όπως κοσμήματα, ρολόγια, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα κ.λπ. Σε περίπτωση που μεταφέρονται τέτοια αντικείμενα, σε καμία περίπτωση να αφήνονται ανεπιτήρητα.
Όπου είναι δυνατόν, να συνεργάζεται με άλλους λουόμενους για την αλληλοεπιτήρηση της περιουσίας τους.

Στο ξενοδοχείο ή στο τουριστικό διαμέρισμα
Να προτιμώνται τα ξενοδοχεία ή τα τουριστικά καταλύματα, στα οποία υπάρχουν μέτρα προστασίας της περιουσίας των πελατών.
Κάθε φορά που οι ένοικοι θα αναχωρούν από το δωμάτιο τους να βεβαιώνονται ότι τα παράθυρα και οι πόρτες είναι κλειστές και ασφαλισμένες.
Να μην μεταφέρουν μαζί τους χρήματα ή τιμαλφή που δεν θα χρειαστούν κατά την έξοδο τους.
Αντικείμενα αξίας μπορούν να αφήνονται για φύλαξη, στο χώρο υποδοχής ή σε άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου ή του καταλύματος.

Ιδιοκτήτες κατοικιών
Όταν απουσιάζουν από το σπίτι, να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους.
Να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους, για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών τους.
Να μην αφήνουν τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.
Να μην αφήνουν εκτεθειμένα, χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτιο.
Να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς.
Εάν διαθέτουν σύστημα συναγερμού ή/και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, να βεβαιώνονται ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία και ότι αυτά δεν έχουν υποστεί οποιεσδήποτε βλάβες.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων
Να αφήνουν ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους
Να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία
Να μην αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους
Να έχουν μεριμνήσει για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού
Να ελέγχουν ότι τα εν λόγω συστήματα είναι σύγχρονα, αξιόπιστα και δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη
Όσον αφορά ηλεκτρικές συσκευές, να καταγράφονται οι αύξοντες αριθμοί της κατασκευάστριας εταιρείας (Serial numbers)

Σε πολυσύχναστους χώρους/δημόσιους δρόμους:
Το κοινό κατά τις διακοπές του, προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν περπατά ή βρίσκεται σε πολυσύχναστους δρόμους/δημόσιους χώρους και να ακολουθεί τις πιο κάτω οδηγίες:
Χρήματα και πιστωτικές κάρτες να τοποθετούνται στις μπροστινές τσέπες των ρούχων.
Για τις γυναίκες που μεταφέρουν τσάντες, να μην τοποθετούν σε αυτές όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.λπ. και ό,τι δεν θα χρειαστεί, να αφήνεται σε ασφαλισμένο μέρος στο ξενοδοχείο ή στο χώρο διαμονής.
Η τσάντα, στην οποία βρίσκονται αντικείμενα αξίας, είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη κατά τρόπο που να υπάρχει συνεχώς οπτική επαφή με αυτήν. (π.χ. χιαστί).

Εξάλλου, όσον αφορά τις πυρκαγιές, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανακοινώνεται η εντατικοποίηση και η λήψη αυστηρών μέτρων από μέρους της Αστυνομίας για την πρόληψή τους. Η Αστυνομία, προειδοποιεί ότι θα είναι αμείλικτη όσον αφορά στους παρανομούντες και πρόσωπα, τα οποία εσκεμμένα προβαίνουν στο άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και τονίζει για άλλη μια φορά ότι η μη συμμόρφωση και τήρηση της σχετικής Νομοθεσίας αποτελεί αδίκημα.
Γενικά το κοινό προτρέπεται να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία και σε περίπτωση που εντοπίσει οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση, να ενημερώνει αμέσως την Αστυνομία ή να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.
Στο πλαίσιο της καλύτερης επικοινωνίας, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για όλα τα θέματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αστυνομίας (Facebook, Twitter, Google Plus, Application), καθώς επίσης και την ιστοσελίδα της Αστυνομίας.
Επίσης, για σοβαρά συμβάντα θα αποστέλλονται μέσω και της εφαρμογής (application) της Αστυνομίας (www.cypruspolicenews.com), ενημερωτικά μηνύματα, με χρήσιμες πληροφορίες/συμβουλές.
Όσοι το επιθυμούν προτρέπονται να συμβουλεύονται τα πιο πάνω μέσα πληροφόρησης της Αστυνομίας.
Τέλος, στόχος μας είναι η ασφάλεια των πολιτών μέσα από τις διάφορες δράσεις/ενέργειες, η ποιοτική εξυπηρέτηση, πρόθυμη ανταπόκριση και έγκαιρη και αποτελεσματική βοήθεια.


Αντρέας Αγγελίδης
Ανώτερος Υπαστυνόμος
Εκπρόσωπος Τύπου
Αστυνομίας
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες