Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

Εκδηλώσεις & ΔιαλέξειςO Αρχηγός Αστυνομίας σε δημόσια συζήτηση στο Σπίτι της ΕΕ - Ο ρόλος της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση του διεθνούς εγκλήματος - 24/01/2017
Ο ρόλος και η συμβολή της Αστυνομίας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και διεθνώς στην αντιμετώπιση του σοβαρού εγκλήματος ήταν στο επίκεντρο ομιλίας του Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου, σε δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη δημόσια συζήτηση με τίτλο “Η Ευρώπη της Δικαιοσύνης, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Προστασίας του Πολίτη” μίλησαν επίσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Ιωνάς Νικολάου και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Χάρης Παπαχαραλάμπους. Στη συνέχεια έγινε συζήτηση με εκπροσώπους οργανώσεων και πολίτες.

Στην ομιλία του, ο κ. Χρυσοστόμου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο βαρυσήμαντο ρόλο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, υπό τις σημερινές παγκόσμιες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και προέβη σε σημαντικές αναφορές για τη συμβολή της Αστυνομίας Κύπρου, στα ζητήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η παράνομη μετανάστευση, η διακίνηση ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων και τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Όσον αφορά την απειλή της τρομοκρατίας, ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι η Κύπρος κατατάσσεται διαχρονικά στις χώρες χαμηλού μέχρι μέτριου κινδύνου, αλλά επεσήμανε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης, επηρεάζουν την Κύπρο και μεταβάλλουν αναλόγως, το μέγεθος της απειλής.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, λαμβάνεται σειρά προληπτικών μέτρων με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τέτοιων ενεργειών στον τόπο μας και αλλού, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας που υπάρχει. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μετά και τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι και στις Βρυξέλες, έγινε εκ νέου αξιολόγηση των μέτρων και ανάλογη αναπροσαρμογή και εντατικοποίησή τους.

Συνεχίζοντας, αναφερόμενος στο οργανωμένο έγκλημα, είπε ότι υπάρχει και στην Κύπρο, ωστόσο οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις είναι περιορισμένες και δραστηριοποιούνται κυρίως στην προστασία νυχτερινών κέντρων, στην εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, σε θέματα εισπράξεων χρημάτων για λογαριασμό τρίτων και στον ηλεκτρονικό τζόγο. Το κρίσιμο ζήτημα στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικής μαρτυρίας γι’ αυτό αποφασίστηκε πρόσφατα, σε πολιτικό επίπεδο, η δημιουργία ομάδας «Task Force», η οποία θα αποτελείται από λειτουργούς της Αστυνομίας Κύπρου και άλλων Τμημάτων και Υπηρεσιών του Κράτους. Ο στόχος, τόνισε, πρέπει να είναι η αποδόμηση των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, στοχεύοντας παράλληλα στην κατάσχεση-δήμευση κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, που αποκτήθηκε με παράνομα μέσα. Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε παράλληλα, την αναγκαιότητα νομοθετικών αλλαγών που θα βελτίωναν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας σε εθνικό επίπεδο και κατ’ επέκταση σ’ ότι αφορά τον τομέα της διεθνούς συνεργασίας.

Επίσης, κάνοντας αναφορά στην παράνομη μετανάστευση, είπε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας και δεν περιορίζεται στη διακίνηση προσώπων αλλά είναι συνυφασμένη με την εμπορία προσώπων, το οργανωμένο έγκλημα γενικά, ακόμη και την τρομοκρατία.

Ειδικά για την εμπορία προσώπων, ο Αρχηγός Αστυνομίας αναφέρθηκε στη δραστική αλλαγή που έγινε στην Κύπρο την τελευταία διετία με την αναβάθμιση του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων με αποτέλεσμα σήμερα η Κύπρος να έχει αναβαθμιστεί στην πιο υψηλή κατηγορία ως προς το βαθμό αντιμετώπισής της.

Για το ηλεκτρονικό έγκλημα, τόνισε τη διαρκή αυξητική τάση του και τη σημαντική συμβολή του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου στην εξιχνίαση ορισμένων πολύ σοβαρών υποθέσεων με διεθνείς προεκτάσεις σε σχέση με εγκλήματα διαδικτύου, για τις οποίες δόθηκαν τα εύσημα στην Αστυνομία Κύπρου από το FBI και τη Europol. Επεσήμανε ωστόσο, ότι οι διαστάσεις που μπορεί να λάβει η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, μέχρι σήμερα δεν έχουν προσδιοριστεί.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι ο μοναδικός τρόπος αποτελεσματικής και επιτυχούς ανταπόκρισης της Αστυνομίας Κύπρου είναι η ανάπτυξη συνεργασιών για τη συνεχή ροή επικαιροποιημένων γνώσεων, ανάλογου εξοπλισμού και προγραμμάτων με άλλες χώρες, τη EUROPOL και την ΙΝΤΕRPOL, κάτι που προωθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια, ενώ στο μείζον θέμα, αυτό της εμπορίας, διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, αναφέρθηκε στο ειδικό βάρος της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και στις σημαντικές επιτυχίες της ΥΚΑΝ, με διεθνείς προεκτάσεις.

Καταλήγοντας, ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε ότι οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών είναι συνεχείς και απαιτούν συνεχή εγρήγορση, μέσω διαρκών πρωτοβουλιών.
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες