Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΟμιλία Βοηθού Αρχηγού Λάμπρου Θεμιστοκλέους με την ευκαιρία της αφυπηρέτησης του - 21/07/2017
Κύριε Αρχηγέ,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σήμερα είναι για μένα μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα αφού με την βοήθεια του Θεού κλείνω τον κύκλο της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας συμπληρώνοντας σε λίγες ημέρες 44 χρόνια υπηρεσίας στη Αστυνομία.

Έχω καταξιωθεί να φθάσω στον βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία μέσα από την ποικιλία των καθηκόντων μου και την μακρόχρονη υπηρεσία μου να έχω συνεργασία με πολλούς συνάδελφους σε όλα σχεδόν τα Τμήματα και Μονάδες. Φεύγω σήμερα από την υπηρεσία νιώθοντας ότι αφήνω πίσω μου φίλους και συνεργάτες τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την συνεργασία. Η πορεία μου των 44 χρονών δεν ήταν εύκολη. Σημαδεύτηκε με πολλά γεγονότα που επηρέαζαν τα καθήκοντα της Αστυνομίας τα οποία περιλάμβαναν φρουρές, καταστολή οχλαγωγιών, περιπολίες, έρευνες, επιχειρήσεις για σύλληψη εγκληματιών κ.α. Οι δύσκολες συνθήκες εργασίας μόνιαζαν τους αστυνομικούς και μεταξύ μας υπήρχε τότε η συναδελφοσύνη και η συνεργασία και δεν υπέσκαπτε ο ένας τον άλλο.

Δεν θα διαγραφεί ποτέ από την μνήμη μου η θυσία του συναδέλφου Περικλή Περικλέους, εκείνες τις μαύρες μέρες του Ιουλίου 1974, που οι δολοφονικές σφαίρες του έκοψαν το νήμα της ζωής, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στα χέρια μου μαχόμενος για τα ιδεώδη της Δημοκρατίας στο χώρο των Αστυνομικών Κατοικιών. Δεν ξεχνιέται η βάναυση συμπεριφορά που ακολούθησε από τους πραξικοπηματίες απέναντι στους συναδέλφους και ο εγκλεισμός μας στις Κεντρικές Φυλακές ως κοινοί εγκληματίες. Αποτίω φόρο τιμής σε όλους τους συναδέλφους που έχασαν την ζωή τους στο καθήκον, οι οποίοι είναι για μας ένα φωτεινό παράδειγμα αυτοθυσίας και προσήλωσης στην προάσπιση των αξίων και ιδανικών.

Δεν ισχυρίζομαι ότι διεκδικώ το αλάθητο για τις τόσες αποφάσεις που θα έπρεπε να πάρω για το κάθε πρόβλημα που χειριζόμουν, στα πλαίσια των καθηκόντων μου, αλλά αυτές βασίζονταν στα δεδομένα που ίσχυαν όταν έπαιρνα τις αποφάσεις και είχαν πάντα ως στόχο να είναι αντικειμενικές, δίκαιες και να βασίζονται στα πλαίσια του νόμου και των κανονισμών και ουδέποτε για εξυπηρέτηση προσωπικών, κομματικών ή αλλότριων σκοπών.

Κατά την 25ετή υπηρεσία μου στο ΤΑΕ Λευκωσίας μέχρι τον βαθμό του Υπαστυνόμου, είχα την ευκαιρία να εμπλακώ στην διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων που απασχόλησαν την κυπριακή κοινωνία εκείνη την περίοδο. Αυτό που ξεχώριζε, είναι ότι τα εγκλήματα της περιόδου εκείνης ήταν πολύ διαφορετικά από τα σημερινά και για την εξιχνίαση τους η εξασφάλιση επιστημονικής μαρτυρίας ήταν περιορισμένη. Πολλές πράξεις ή παραλήψεις δεν ήταν εκείνη την περίοδο αδικήματα παρά μόνο τα τελευταία χρόνια καθίστανται κολάσιμα με νέες νομοθεσίες, ιδιαίτερα με την υιοθέτηση ευρωπαϊκών νομοθεσιών. Οι νέες μορφές εγκλημάτων που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν την ανάγκη της εξειδίκευσης, της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού και της συνεχούς εκπαίδευσης. Η ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η ευρωπαϊκή μας πορεία, η οικονομική κρίση, οι τρομοκρατικές δράσεις του Ισλαμικού Κράτους, η λαθρομετανάστευση, ο χουλιγκανισμός, οι διευκολύνσεις στις μετακινήσεις και τηλεπικοινωνίες, καθώς και άλλοι παράγοντες καθιστούν επιβεβλημένη την ανάγκη για την Αστυνομία να λειτουργεί με μεγαλύτερο επαγγελματισμό που να την καθιστούν πιο ικανή και αποτελεσματική.

Είναι μέσα σε αυτό το δύσκολο εργασιακό περιβάλλον που θα πρέπει να εργαστείτε ώστε να ικανοποιούνται οι προσδοκίες του κόσμου και σας εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη .

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που χρειάστηκε να εργαστώ περισσότερες ώρες από το κανονικό ωράριο για να ανταπεξέλθω στα πολλαπλά καθήκοντα και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που μου είχαν ανατεθεί για περίοδο τριών περίπου χρόνων τα καθήκοντα και των τεσσάρων Βοηθών Αρχηγών. Έχω ήσυχη την συνείδηση μου ότι ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα της πολιτείας για συμβολή όλων ώστε να ξεπεραστεί η κρίση και γιατί πάντοτε ήθελα να εξυπηρετείται το κοινό και η αποστολή της Αστυνομίας. Οι πολλές ώρες μακριά από την οικογένεια μου με κάνουν να νιώθω υποχρέωση να ευχαριστήσω δημόσια την σύζυγο μου και τα δύο μου παιδιά για την κατανόηση και ανοχή που μου έδειχναν. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι τουλάχιστο από τώρα θα είμαι συνέχεια μαζί τους και να χαρώ τα τέσσερα εγγόνια μου που είναι για μένα η μεγαλύτερη ευτυχία.

Οι εμπειρίες που αποκόμισα είναι τεράστιες και δεν διδάσκονται. Πρέπει να τις ζήσει κάποιος. Με έκαναν να ξεχωρίζω τον συνάνθρωπο μου και να του προσφέρω αγάπη και εκτίμηση αλλά και να κρατώ αποστάσεις από κάθε συμφεροντολόγο και καιροσκόπο.

Κύριε Αρχηγέ

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας και είμαι βέβαιος ότι με τις επίπονες προσπάθειες σας και μαζί με τα άλλα μέλη της Ηγεσίας θα ανεβάσετε τον πήχη ακόμη ψηλότερα.

Ευχαριστίες απευθύνω στους Αστυνομικούς Διευθυντές και Διοικητές Μονάδων για την άψογη συνεργασία που είχαμε αλλά και σε όλο το προσωπικό τους που με προθυμία ανταποκρίνονταν στα καθήκοντα που τους ανατίθοντο.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω και το προσωπικό που εργάστηκε στο γραφείο μου βοηθώντας στην αποτελεσματική διεκπεραίωση της αλληλογραφίας και άλλων υποχρεώσεων που αφορούσαν τα καθήκοντα των τεσσάρων Βοηθών Αρχηγών, που για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτελούσα.

Ευχαριστώ επίσης από τα βάθη της καρδίας μου όλους εσάς για την παρουσία σας στην τελετή αυτή που με τιμά ιδιαίτερα.

Αρχείο Word ΟΜΙΛΙΑ ΑΦΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ (ΒΑ) (1).doc (43,35 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες