Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αστυνομία Κύπρου

ΟμιλίεςΔήλωση Αρχηγού Αστυνομίας μετά τη συνάντηση με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης - 19/04/2019
Αποδέχτηκα με μεγάλη ευχαρίστηση την πρόταση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης για την πραγματοποίηση συνάντησης, καθότι η νεολαία μας, βρίσκεται στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων της Αστυνομίας. Μέσα από αυτή τη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια διεξοδική αλληλοενημέρωση και να ανταλλάξουμε απόψεις, σε εποικοδομητικό κλίμα, σε θέματα που επηρεάζουν τη σημερινή νεολαία, αλλά και την ανάπτυξη ακόμα καλύτερης, μεταξύ μας, συνεργασίας.

Στους εκπροσώπους της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας, αναφέρθηκαν τα προληπτικά, αλλά και κατασταλτικά μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία, κατά φαινομένων όπως η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ από νεαρά άτομα, η νεανική παραβατικότητα, ο σχολικός εκφοβισμός και η οδική ασφάλεια. Δοθείσης της ευκαιρίας, συζητήσαμε επίσης και το επίκαιρο θέμα των κινδύνων που ελλοχεύουν από τη χρήση κροτίδων και το ανεξέλεγκτο άναμμα λαμπρατζιών.

Ως Αστυνομία, έχουμε επίγνωση του ουσιαστικού ρόλου μας, σε σχέση με το χειρισμό φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς από νέους, καθώς και του ρόλου που καλούμαστε να διαδραματίσουμε, σε ότι αφορά στην πρόληψη τέτοιων συμπεριφορών. Στην προσπάθειά μας αυτή, αναλαμβάνουμε δράσεις, σε καθημερινή βάση και σε πολλά επίπεδα, καθώς τα ζητήματα που αποτελούν σήμερα απειλές για τους νέους μας, είναι σύνθετα και ορισμένες φορές αλληλένδετα.

Μέσα από θεσμούς και δράσεις, όπως οι θεσμοί του Αστυνομικού της Γειτονιάς και του Λειτουργού Κοινωνικής Παρέμβασης της ΥΚΑΝ, συνδράμουμε σε αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα συγκροτήσαμε και λειτουργούμε στην Αστυνομία εξειδικευμένο γραφείο που χειρίζεται, μεταξύ άλλων, περιστατικά βίας σε βάρος παιδιών, ενώ ζητήματα που σχετίζονται με τον χειρισμό υποθέσεων νέων και τους κινδύνους που τους απειλούν, αποτελούν αντικείμενο σεμιναρίων, εκπαιδεύσεων και μετεκπαιδεύσεων των μελών μας. Επιπρόσθετα συνεχίζουμε την αγαστή μας συνεργασία με την Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού και έχουμε συνομολογήσει μνημόνια συνεργασίας με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως η Οργάνωση Hope for Children.

Ωστόσο στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας, αλλά και γενικότερα της προστασίας, ψυχικής υγείας και ασφάλειας των νέων, καθοριστικό ρόλο, πρέπει να διαδραματίζουν εκείνοι οι κοινωνικοί φορείς και θεσμοί, όπως η οικογένεια, το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον και το σχολείο, που έχουν άμεση και συνεχή επαφή με το παιδί, από τη βρεφική, την παιδική και την εφηβική ηλικία. Περίοδοι καθοριστικοί για τη διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών και γενικότερα την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη ενός ατόμου.

Η οικογένεια και η οικογενειακή θαλπωρή είναι υψίστης σημασίας για την υγιή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη ενός παιδιού. Ως εκ τούτου, εκεί και όπου παρουσιάζεται ευάλωτο το οικογενειακό περιβάλλον ενός παιδιού, τούτο θα πρέπει να τυγχάνει άμεσης και ορθολογικής στήριξης, μέσα από μια θεσμοθετημένη προληπτική, παρεμβατική πολιτική της πολιτείας. Μια τέτοια πολιτική πρέπει να περιλαμβάνει την έγκαιρη και ουσιαστική στήριξη των οικογενειών, αλλά και των παιδιών που βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που τους καθιστά ευάλωτους, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες η όποια νεανική παραβατική συμπεριφορά, να εκδηλώνεται ως εγκληματική συμπεριφορά στην ενηλικίωση, με ανάλογες αρνητικές επιδράσεις στο άτομο, την οικογένεια, το κράτος και την κοινωνία.

Καταληκτικά στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε, η σύσταση κοινής επιτροπής, η οποία θα συνέρχεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, με απώτερο στόχο τη συνεργασία και τον συντονισμό προς όφελος αυτής της πολύ σημαντικής, αλλά και ευάλωτης ομάδας πληθυσμού.

Αρχείο Word ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΜΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕΣΗΣ ΣΩΣΤΗ.doc (32,64 Kb)
Κατεβάστε το Acrobat Reader


Find us on Facebook

follow us on twitter

Ομιλίες Αρχηγού Αστυνομίας

Εξώδικα Τροχαίας

Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου για θέματα διαφθοράς/διαπλοκής από μέλη της Αστυνομίας

Cybercrime

Your Europe

Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από Ε.Ε.

Δήλωση Περί Απόρρητου

PRINCE CBRN-E

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρόνοιες Νομοθεσίας για τη Μεταφορά Φορτίων ή Ζώων με το αυτοκίνητο

Εργαστηρίο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

LoCloud

Europeana Website

Οδηγός Σπουδών Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου

Ιστοσελίδα Δημοσίων Συμβάσεων

Εξομοιωτής απόσταση ακινητοποίησης

Χρήσιμες Συμβουλές και Πληροφορίες για Απάτες